Besluit tot wijziging van de beleidsregel Damoclesbeleid 2013 Gemeente Enschede

De Burgemeester van Enschede,

 

Gelet op artikel 2, 3 en 13b van de Opiumwet,

 

Overwegende:

 

  • -

    Dat met de invoering van de beleidsregel “Handhaving illegale hennepteelt gemeente Enschede” specifieke maatregelen zijn getroffen om de illegale hennepteelt in Enschede effectief te bestrijden;

  • -

    Dat het wenselijk c.q. nodig is de aanpak van drugshandel, zoals neergelegd in de beleidsregel “Damoclesbeleid 2013” hierop aan te laten sluiten, teneinde een eenduidig beleid te creëren in zowel de aanpak van hennepteelt als (soft)drugshandel;

  • -

    Dat daartoe zowel de artikelen 1 en 3 als ook de toelichting op artikel 3, 4 en 5 van het “Damoclesbeleid 2013”, waarin vermeld staat hoe bij sluiting van een woning en lokaal wegens drughandel wordt gehandeld, dienen te worden gewijzigd;

  • -

    Dat het wenselijk is bij handel in softdrugs in woningen in het geval van een eerste overtreding niet te volstaan met een waarschuwing, maar direct over te gaan tot sluiting van de woning, tenzij de eigenaar/ verhuurder niet zelf als overtreder kan worden aangemerkt én hij op korte termijn maatregelen neemt die vergelijkbaar leiden tot herstel van de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat.

     

B e s l u i t:

 

tot vaststelling van de volgende wijzigingen van het Damoclesbeleid 2013:

Artikel 1 lid 3

Handel in drugs: het verkopen, afleveren of verstrekken van harddrugs of softdrugs, dan wel het daartoe aanwezig zijn daarvan, met uitzondering van het kweken van hennep als bedoeld in artikel 1 van de Beleidsregel Handhaving illegale hennepteelt gemeente Enschede; onder verkoop wordt tevens verstaan het sluiten van een mondelinge overeenkomst tot koop en verkoop van drugs, waarbij de aflevering van de drugs elders plaatsvindt;

Artikel 3 lid 2

Handel in softdrugs:

  • a.

    Bij een eerste overtreding van de Opiumwet wordt de woning gesloten voor een periode van 3 maanden, tenzij de eigenaar/ verhuurder niet zelf als overtreder kan worden aangemerkt én hij op korte termijn maatregelen neemt die vergelijkbaar leiden tot herstel van de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat.

  • b.

    Bij een tweede overtreding van de Opiumwet binnen 5 jaar na de eerste overtreding wordt de woning gesloten voor een periode van 6 maanden.

  • c.

    Bij een derde overtreding van de Opiumwet binnen 5 jaar na de tweede overtreding wordt de woning gesloten voor een periode van 12 maanden.

  • d.

    Bij een vierde overtreding van de Opiumwet binnen 5 jaar na de derde overtreding wordt de woning gesloten voor een periode van 24 maanden.

Toelichting artikel 3 reacties op drugshandel in woningen

Bij overtreding van artikel 13b van de Opiumwet zal de burgemeester zijn bevoegdheid, om bestuursrechtelijk hiertegen op te treden, bij woningen als volgt inzetten:

Bij geconstateerde drugshandel zal zonder waarschuwing tot sluiting van de woning worden overgegaan, tenzij de eigenaar/verhuurder niet zelf als overtreder kan worden aangemerkt én hij op korte termijn maatregelen neemt die vergelijkbaar leiden tot herstel van de openbare orde en de veiligheid.

Toelichting artikel 4 reacties op drugshandel in lokalen

Bij overtreding van artikel 13b van de Opiumwet zal de burgemeester zijn bevoegdheid, om bestuursrechtelijk hiertegen op te treden, bij woningen als volgt inzetten:

Indien de overtreder niet tevens de eigenaar/uitbater/exploitant/huurder is zal de burgemeester slechts overgaan tot sluiting van het lokaal nadat de eigenaar/uitbater/exploitant/huurder er schriftelijk op is gewezen dat in zijn of haar lokaal sprake is van overtreding van de Opiumwet. Bij een tweede constatering van drugshandel zal de burgemeester tot sluiting van het lokaal overgaan.

Indien de eigenaar/uitbater/exploitant/huurder zelf als overtreder kan worden aangemerkt dan zal de burgemeester onmiddellijk tot sluiting van het lokaal overgaan. Hierbij is het niet relevant of het om handel in hard- of softdrugs gaat.

Artikel 5 afwijkingsbevoegdheid

De bevoegdheid van de burgemeester om bij geconstateerde drugshandel in woningen en lokalen en of de daarbij behorende erven bestuursrechtelijk op te treden betreft een discretionaire bevoegdheid. De burgemeester moet niet, maar kan optreden. Op welke wijze en wanneer de burgemeester zijn bevoegdheid zal inzetten is vastgelegd in het Damoclesbeleid waarbij inherent aan deze bevoegdheid is verbonden de mogelijkheid om in een concreet geval te kunnen afwijken van het vastgestelde beleid.

 

De burgemeester van Enschede,

Dr. G.O. van Veldhuizen

Enschede 21 maart 2016

Naar boven