Subsidieregeling innovatieve activiteiten sociaal domein Echt-Susteren 2016

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ECHT-SUSTEREN;

Overwegende dat de gemeenteraad op 1 juli 2015 de Algemene subsidieverordening Echt-Susteren 2015 heeft vastgesteld;

 

Gelet op het bepaalde in artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Echt-Susteren 2015;

 

Besluiten vast te stellen de volgende nadere regels:

Subsidieregeling innovatieve activiteiten sociaal domein Echt-Susteren 2016:

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Innovatie: bij de te subsidiëren activiteiten moet aantoonbaar sprake zijn van een nieuw aanbod dat niet past binnen een regulier activiteitenpakket van een vereniging, organisatie of zorgaanbieder. De subsidieregeling innovatieve activiteiten sociaal domein is expliciet bedoeld om vernieuwende, verrassende, inspirerende ideeën en arrangementen financieel te ondersteunen.

  • b.

    Sociaal Domein: de aanvraag moet betrekking hebben op activiteiten in het Sociale Domein (Wmo/welzijn, Jeugdhulp, Participatie), bij voorkeur een verbinding/samenstel van de 3 decentralisaties (Wmo 2015, Jeugdwet, Participatiewet).

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten. Op grond van deze subsidieregeling wordt uitsluitend een éénmalige subsidie verstrekt. Alle kosten die direct toe te rekenen zijn aan de activiteit zijn subsidiabel. Een aanvrager kan slechts 1 keer (per jaar) voor subsidie op grond van deze regeling in aanmerking komen.

Artikel 3. Activiteiten

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor het organiseren en laten plaatsvinden van activiteiten zoals bedoeld in deze regeling en die niet in aanmerking komen voor subsidiëring op grond van enige andere subsidieregeling van de gemeente Echt-Susteren.

  • 2.

    De activiteiten moeten bijdragen aan de beoogde transformatie in het sociale domein. De activiteiten dienen gericht te zijn op o.a. het verbeteren van stabiliteit, regie en controle van inwoners, op basale zelfredzaamheid, op het verbeteren van sociale vaardigheden, het vergroten van maatschappelijke participatie van inwoners, het versterken van de eigen kracht van inwoners van de gemeente Echt-Susteren.

Artikel 4. Doelgroep

  • 1.

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan een aanvrager die een rechtspersoon is met volledige rechtsbevoegdheid, gevestigd in de gemeente Echt-Susteren en die een of meerdere activiteiten als bedoeld in deze regeling ten behoeve van inwoners van de gemeente Echt-Susteren organiseert of laat plaatsvinden.

  • 2.

    Het college kan in bijzondere gevallen van het gestelde in lid 1 afwijken.

 

Artikel 5. Hoogte van de subsidie

Het subsidiebedrag voor innovatieve activiteiten bedraagt per aanvrage ten hoogste € 5.000,-- per aanvrager per kalenderjaar.

Artikel 6. Wijze van verdeling

  • 1.

    Voor de uitvoering van deze regeling wordt jaarlijks een subsidieplafond vastgesteld.

  • 2.

    Aanvragen voor subsidies op grond van deze regeling worden door het college behandeld in volgorde van binnenkomst. Als moment van binnenkomst geldt het moment dat de aanvraag ontvankelijk is.

  • 3.

    Zodra en voor zover het geldende subsidieplafond is bereikt, worden aanvragen geweigerd danwel slechts gedeeltelijk gehonoreerd.

Artikel 7. Aanvraag

In aanvulling op het bepaalde in artikel 6 van de ASV verstrekt de aanvrager bij de aanvraag:

  • 1.

    Een beschrijving van de activiteit(en) die inzicht geeft in de aard en het publieksbereik van de activiteit(en).

  • 2.

    Een begroting waarbij rekening is gehouden met het innen van een deelnemersbijdrage.

  • 3.

    Een omschrijving waarin duidelijkheid wordt verschaft over de manier waarop gekomen wordt tot evaluatie van de kosten, de baten en de gerealiseerde maatschappelijke resultaten.

  • 4.

    De resultaten van het onderzoek naar de vraaggerichtheid van de activiteit(en). Hierbij moet duidelijk gemaakt worden dat het initiatief waarvoor een subsidie wordt gevraagd gedragen wordt door deelnemers/inwoners uit de betrokken kern of kernen. Vóór aanvang van de activiteiten moet beschreven zijn op welke wijze (vertegenwoordigers van) inwoners/cliënten betrokken zijn/worden bij de keuzes die in het kader van het te subsidiëren project moeten worden gemaakt.

  • 5.

    In afwijking van het bepaalde in artikel 6 lid 3 van de ASV is het verstrekken van aanvullende documenten bij een eerste aanvraag niet nodig.

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: “Subsidieregeling innovatieve activiteiten sociaal domein Echt-Susteren 2016”.

Echt-Susteren,

Burgemeester en wethouders van Echt-Susteren,

de secretaris,

drs. G.W.T. van Balkom

de burgemeester,

drs. J.W.M.M.J. Hessels

Algemene toelichting

De overheid wil in het sociale domein zoveel mogelijk transformeren naar nieuwe structuren, nieuwe manieren van samenwerking, nieuwe ondersteuningsmogelijkheden voor inwoners met beperkingen. Alle gemeenten roepen de inwoners op vooral eerst zelf naar oplossingen te zoeken en pas professionele hulp in te roepen als het strikt noodzakelijk is.

 

De overheid is erbij gebaat (zowel inhoudelijk als financieel) als er burgerinitiatieven ontstaan die zorgdragen voor geschikte voorliggende, algemene voorzieningen.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren hecht veel waarde aan maatschappelijke initiatieven in de kernen van de gemeente, omdat deze de sociale verbanden versterken, maatschappelijke deelname vergroten en/of de eigen burgerkracht bevorderen.

 

Het college ondersteunt maatschappelijke initiatieven die een algemeen belang dienen, die niet gericht zijn op persoonlijke belangen en die geen winstoogmerk hebben.

 

In het kader van de onderhavige subsidieregeling dient er aantoonbaar sprake te zijn van een nieuw aanbod dat niet past binnen het reguliere activiteitenpakket van een vereniging, organisatie of zorgaanbieder. Het is de bedoeling vooral vernieuwende, verrassende, inspirerende ideeën en arrangementen te helpen ontwikkelen. Het is van belang dat de aanvrager omschrijft op welke manier er in het werkgebied onderzoek is gedaan dat aantoont dat er daadwerkelijk vraag is naar de uit te voeren activiteit(en).

 

Voorbeelden van maatschappelijke initiatieven zijn nieuwe ontmoetingsplekken, gezamenlijk inrichten en onderhouden van openbare ruimte en activiteiten met een duidelijk sociaal doel ter bevordering van deelname door minderheden, mensen met beperkingen, mensen die in een isolement verkeren, mensen behorend tot overige doelgroepen in het gemeentelijk beleid, etc.

 

Alle kosten die direct toe te rekenen zijn aan de activiteit zijn subsidiabel. De subsidie bedraagt maximaal € 5.000. Een aanvrager kan op grond van de regeling slechts eenmaal (per jaar) voor subsidie in aanmerking komen.

Naar boven