BELEIDSREGEL ten behoeve van subsidieverstrekking schoon vervoer 2016 gemeente Utrecht

(collegebesluit van 1 maart 2016)

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht;

Overwegende dat zij krachtens de Algemene Subsidieverordening 2014 (ASV 2014) bevoegd zijn tot verstrekking van subsidies;

Dat het gewenst is ter invulling van hun beleidsruimte een beleidsregel vast te stellen betreffende de verstrekking en de normering van de hoogte van subsidies met betrekking tot activiteiten die schoon vervoer bevorderen.

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet Bestuursrecht en op artikel 3 lid 2 ASV 2014;

 

BESLUIT

vast te stellen de volgende Beleidsregel ten behoeve van subsidieverstrekking schoon vervoer.

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1.1 Doel van de subsidie

Bijdragen aan de doelstelling gericht op zo min mogelijk kilometers met gemotoriseerd vervoer in de stad en als dat toch gebeurt, zo schoon mogelijk.

Artikel 1.2 Definitie aanvrager subsidie

Op de subsidie voor de stimulering van schoon vervoer kan een beroep gedaan worden door bedrijven en instellingen die in Utrecht zijn gevestigd, of hun gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht verrichten, alsmede bewoners van Utrecht, voor zover die aan de in deze beleidsregels opgenomen voorwaarden voldoen.

Artikel 1.3 Vaststelling en reservering budget

Het college stelt jaarlijks het subsidieplafond vast in de subsidiestaat.

Het subsidieplafond voor de subsidies genoemd in par 2.2 tot en met 2.5 bedraagt gezamenlijk € 400.000.

Artikel 1.4 Volgorde subsidieverlening

Subsidie wordt verleend op volgorde van binnenkomst van aanvragen die volledig zijn ingediend (inclusief alle gevraagde bescheiden), tenzij hiervan expliciet in deze subsidieregeling wordt afgeweken.

Artikel 1.5 Aanvraag en verlenen

1. De wijze van aanvragen en de wijze van het afleggen van verantwoording geschiedt conform het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening 2014 en deze beleidsregel.

2. Voor het aanvragen van een subsidie wordt gebruik gemaakt van het daartoe door het college beschikbaar gestelde digitale aanvraagformulier.

3. Alle gegevens dienen volledig te zijn ingevuld en alle gevraagde bescheiden dienen te zijn bijgevoegd.

4. Het college houdt bij de beslissing op een aanvraag rekening met andere subsidies of een bijdrage die op grond van enig andere gemeentelijk regeling is of kan worden verleend, of voor hetzelfde doel door een ander overheidsorgaan zijn verleend, om stapeling van subsidies te voorkomen.

5. Het college kan aan het verlenen van subsidie nadere voorschriften verbinden.

 

Artikel 1.6 Vaststellen

 

Het vaststellen van deze subsidie geschiedt conform de Algemene Subsidieverordening 2014, en het bepaalde in deze beleidsregel.

 

 

Artikel 1.7 Subsidievoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor één subsidie op grond van deze beleidsregel geldt voor bedrijven/instellingen of bewoners dat moet worden voldaan aan de voorwaarden voor subsidieverlening, zoals per subsidie vermeld in de volgende hoofdstukken. Een bedrijf dat subsidie ontvangt in het kader van één van de categorieën van subsidie voor elektrisch vervoer (de e- scooterregelingen woon-werkverkeer, of zakelijk veelgebruik, of het opladen op privaat terrein, of het opladen op semiopenbaar terrein) komt datzelfde jaar niet in aanmerking voor een subsidie uit één van de andere categorieën voor elektrisch vervoer, met uitzondering van de regelingen waarbij dit expliciet anders wordt vermeld. Er is geen recht op subsidie voor zover door ons college een subsidie voor dezelfde investering is verleend of zal worden verleend vanuit het stimuleringsfonds duurzame stadsdistributie (vastgesteld in november 2012).

Artikel 1.8 Aanhaling en inwerkingtreding

 

1. Deze beleidsregel heeft de titel Beleidsregel ten behoeve van subsidieverstrekking schoon vervoer 2016.

2. De beleidsregel ten behoeve van subsidieverstrekking schoon vervoer 2016 vervangt met ingang van 1 januari 2016 de beleidsregel subsidieverstrekking schoon vervoer 2015. De beleidsregel schoon vervoer 2015 wordt ingetrokken en behoudt uitsluitend zijn werking voor aanvragen die zijn ingediend vóór 31 december 2015.

3. Aanvragen die in 2016, voordat deze beleidsregel is vastgesteld, zijn ingediend, zullen volgens deze beleidsregel worden behandeld, waarbij voor toepassing van art. 1.4 een datum in 2016, voor vaststelling van de beleidsregel, als geldige datum wordt aangemerkt. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend van 1 januari 2016 tot en met 15 november 2016.

4. Aanvragen die vóór 1 januari 2016 worden ingediend, vallen onder de beleidsregel subsidieverstrekking schoon vervoer 2015.

Hoofdstuk 2 Elektrisch Vervoer

Paragraaf 2.1 Elektrisch Vervoer Algemeen

 

Artikel 2.1.1 Definities

a. elektrisch vervoer Een voertuig dat volledig elektrisch is (met twee of meer wielen)of (in het geval van een voertuig met meer dan twee wielen) een plug-in hybride voertuig is met een minimaal volledig elektrisch bereik van 50 km.

 

b. particulier Individueel persoon die niet als bedrijf, instelling of overheid werkzaam is.

 

c. organisatie Een samenwerkingsverband tussen natuurlijke of rechtspersonen,

 

d. instelling Een organisatie die aan andere personen of rechtspersonen producten levert of diensten verleent zonder winstdoelstelling.

 

e. bedrijf/onderneming Een organisatie die aan andere personen of rechtspersonen producten levert of diensten verleent met een winstdoelstelling. Eenmansbedrijven (ZZP-er) wordt gelijk gesteld aan een bedrijf.

 

f. oplaadpunt Parkeerplek met bijbehorende voorziening waar een elektrisch voertuig (uitgezonderd e-bikes) kan worden opgeladen, waarbij:

1. de stroom kan worden aan- en uitgeschakeld door gebruikers;

2. een systeem van persoonlijke identificatie en beveiliging nodig kan zijn om de stroom aan en uit te schakelen en misbruik te voorkomen,

g. oplaadlocatie Een locatie waar voor het opladen van elektrische voertuigen (uitgezonderd e-bikes) een oplaadpunt en een of meer bijbehorende parkeervakken met belijning en bebording aanwezig zijn.

Artikel 2.1.2 Doel bevorderen elektrisch vervoer

Het doel van de subsidieverstrekking op basis van deze beleidsregel is het direct of indirect bevorderen van de lease of aanschaf van elektrische voertuigen die worden gebruikt in de gemeente Utrecht.  

Paragraaf 2.2 Regeling e-scooters en high speed e-bike woon-werkverkeer werknemers

 

Artikel 2.2.1 Definities

 

a. gebruiker Werknemer van een bedrijf of instelling die in de gemeente Utrecht is gevestigd, of waarvan de gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht worden verricht, jaarlijks in het kader van zijn of haar woon-werkverkeer minimaal 2.000 km per scooter per jaar aflegt.

 

b. e-scooter (of e-brommer) Een volledig elektrisch aangedreven vervoermiddel op twee wielen met een wettelijk toegestane maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

 

c. high speed e-bike / speed-pedelec

Een elektrische fiets met twee wielen met elektrische trapondersteuning tot 45 km/uur.

 

c. woon-werkverkeer Het vervoer dat nodig is voor het afleggen van de totale afstand tussen het woon- en het werkadres en vice versa van een werknemer.

 

d. full operational lease In het geval van een full operational leasecontract wordt de elektrische scooter of high speed e-bike voor een vooraf vastgestelde termijn (twee jaar) gehuurd van het leasebedrijf. Daarnaast maken afspraken over onderhoud, reparatie en verzekering van de e-scooter of high speed e-bike deel uit van het leasecontract.

 

e. koop In het geval van koop wordt de elektrische scooter of high speed e-bike gekocht in combinatie met (voor iedere e-scooter/high speed e-bike) een volledig onderhoudscontract. Voor e-scooters geldt dat zij ook gebruik moeten kunnen maken van een kostenloze storingsdienst die 24 uur per dag bereikbaar is en vervangingsservicevoor een periode van minimaal 2 jaar (=24 maanden).

Artikel 2.2.2 Aanvrager subsidie

De subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven of instellingen met een vestiging in de gemeente Utrecht, die als zodanig geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel in Utrecht en die hun gesubsidieerde activiteiten uitvoeren in de gemeente Utrecht. De subsidie kan tevens worden aangevraagd door een leasemaatschappij die een leasecontract afsluit met bedrijven of instellingen, die in Utrecht zijn gevestigd, of hun gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht verrichten en die de e-scooter dagelijks en frequent gebruiken voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners.

 

 

Conform artikel 7 lid 3 van de ASV 2014 kan op basis van deze beleidsregel subsidie worden verstrekt aan rechtspersonen met het oogmerk tot het maken van winst.

Artikel 2.2.3 Te subsidiëren activiteit

Full operational lease of koop van een elektrische scooter of high speed e-bike voor gebruik als woon-werkverkeer door een werknemer(s) van de aanvrager van de subsidie.

 

Artikel 2.2.4 Hoogte subsidie

Een bedrijf of instelling kan maximaal 4x per jaar (en maximaal één aanvraag per kwartaal) een aanvraag doen voor maximaal 25.000 euro per aanvraag. Het maximaal aan te vragen subsidiebedrag per bedrijf of instelling is 50.000 euro per jaar. full operational lease De subsidie bij full operational lease bedraagt per e-scooter of high speed e-bike maximaal 1.000 euro (of de werkelijke kosten, indien lager) voor een leaseperiode van 2 jaar (=24 maanden), koop De subsidie in geval van koop bedraagt maximaal (of indien lager: de werkelijke kosten) 1.000 euro per aangeschafte e-scooter of high speed e-bike.

 

Artikel 2.2.5 Subsidie-eisen en -verplichtingen

De verplichtingen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn:

a. Daadwerkelijke lease of koop e-scooter(s) / high speed e-bike

Het moet gaan om (full operational) lease voor minimaal 2 jaar (=24 maanden) van elektrische scooters / high speed e-bike na de datum van aanvraag van subsidie. Voor tweedehands voertuigen is geen subsidie mogelijk.

b. Geen vervanging van bestaande elektrische scooter / high speed e-bike

De gemeente verleent geen subsidie voor de koop of lease van elektrische scooters / high speed e-bikes ter vervanging van elektrische scooters / high speed e-bikes waarvoor door de gemeente al eerder subsidie is verleend aan dezelfde of een andere aanvrager.

c. Gebruik lithium-accu en elektrisch bereik

De e-scooters en high speed e-bikes dienen te zijn voorzien van een lithium-accu. Tevens dient het accupakket van de voertuigen op het moment van ingebruikname een elektrisch bereik te garanderen van minimaal 60 kilometer.

 

d. Volledig onderhoudscontract bij koop

In het geval van koop wordt de elektrische scooter gekocht, niet geleased zoals onder 2.2.6.a is beschreven. Bij koop is voor de subsidie verplicht: een aanvullend onderhoudscontract voor een periode van minimaal 2 jaar (=24 maanden). Voor de e-scooter geldt als aanvullende eis dat dit een onderhoudscontract moet zijn inclusief storingsdienst die 24 uur per dag bereikbaar is en een snelle vervangingsservice levert bij een kapotte scooter.

e. Meldingsplicht bij niet nakomen verplichting daadwerkelijk gebruik

De aanvrager is verplicht binnen één maand melding te doen indien één of meer van de onder het leasecontract behorende e-scooters / high speed e-bikes niet meer worden gebruikt door de oorspronkelijk hieraan gekoppelde gebruikers/ werknemer(s) (zie 2.2.4). Daarnaast is de aanvrager verplicht om de betreffende e-scooter(s) / high speed e-bike(s) binnen twee maanden na de melding opnieuw in gebruik te laten nemen door een andere medewerker van een Utrechts bedrijf en hiervan melding te maken via een kopie uit de personeelsadministratie voor betreffende medewerker. Als de e-scooter / high speed e-bike na twee maanden niet door een andere medewerker wordt gebruikt, dan moet de subsidie naar rato worden teruggestort.

 

f. Structureel gebruik e-scooter / high speed e-bike ten behoeve van woon- werkverkeer

De gebruiker van de e-scooter / high speed e-bike dient tussen 10 en 25 km van zijn of haar werkadres woonachtig te zijn en, op basis van een vaste aanstelling, minimaal 3 dagen (24 uur) per week in dienst te zijn van het bedrijf of de instelling. Daarnaast dient de gebruiker van de e-scooter minimaal 100 dagen per jaar gebruik te maken van betreffende scooter of minimaal 2.000 km per jaar op de scooter te rijden in het kader van woon-werkverkeer.

 

g. Het college kan, ook na verlening van de subsidie, de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen, indien de aanvrager niet (meer) aan de subsidievoorwaarden en subsidieverplichtingen voldoet. Indien de subsidie aan een leasemaatschappij is verstrekt kan het college, ook nadat de subsidie is verleend, de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen, indien de aanvrager niet (meer) aan de subsidievoorwaarden en subsidieverplichtingen voldoet, dan wel veelgebruikers met wie de aanvrager een leasecontract heeft afgesloten de e-scooter niet (meer) dagelijks en frequent (3.000 km. per scooter per jaar) gebruiken voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners.

 

 

h. Levertijd en ingebruikname vervoersmiddel

De subsidie wordt aangevraagd binnen 3 maanden na ondertekening van het voorlopige koop- of leasecontract. De levering en ingebruikname van het vervoersmiddel is uiterlijk op 31 december 2017. In het contract wordt een indicatie gegeven van de levertijd, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij het opvragen van tussen- en eindrapportages.

Artikel 2.2.6 Eisen indienen aanvraag

De aanvrager vraagt aan via het digitale aanvraagformulier en levert de volgende bewijsstukken:

• Kopie uit personeelsadministratie voor iedere beoogde gebruiker van betreffende e-scooter / high speed e-bike met als minimaal zichtbare informatie:

o Naam medewerker;

o Status en duur van dienstverband medewerker;

o Werkadres medewerker;

o Woonadres medewerker.

 

Plus (in het geval van lease):

• Kopie van full operational leasecontract voor een of meer elektrische scooters/ high speed e-bike.

Of (in het geval van een voorgenomen aankoop):

• Kopie van de offerte of concept-koopovereenkomst met inbegrip van een onderhoudscontract (zie artikel 2.2.8)

 

Tussentijdse rapportages

Elk jaar stuurt de gebruiker van de voertuigen een tussentijdse verantwoording naar het college. Deze bestaat uit:

• Kilometerstand;

• Foto van het voertuig, waarop het kenteken en de kilometerstand te zien zijn;

• Korte ervaring met het voertuig.

 

 

Artikel 2.2.7 Subsidiebeschikking bij voorgenomen aankoop

 

In geval van een voorgenomen aankoop (koop onder voorwaarden van het verkrijgen van de in deze beleidsregel bedoelde subsidie) wordt de subsidie voorwaardelijk verleend.

Na verlening kan de scooter gekocht worden.

De aanvrager levert vervolgens:

• Kopie van een aankoopbewijs

• Kopie van volledig onderhoudscontract voor minimaal 2 jaar (= 24 maanden) voor alle betrokken e-scooters / high speed e-bike.

De voorwaarde is dan niet meer van toepassing en het college zal vervolgens de subsidie uitkeren.  

Paragraaf 2.3 Regeling e-scooters / high speed e-bike / e-bakfiets zakelijk veelgebruikers

Artikel 2.3.1 Definities

 

a. veelgebruiker

Een bedrijf of instelling die jaarlijks bij de uitoefening van zijn gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar minimaal in of hoofdzakelijk in Utrecht 3.000 km per scooter per jaar aflegt op de e-scooter / high speed e-bike / e-bakfiets, waaronder niet begrepen woon-werkverkeer van werknemers.

 

b. e-scooter (of e-brommer) Een volledig elektrisch aangedreven vervoermiddel op twee wielen met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur.

 

c. high speed e-bike / speed-pedelec

Een elektrische fiets met twee wielen met elektrische trapondersteuning tot 45 km/uur.

 

d. e-bakfiets

Elektrisch aangedreven bakfiets op 2 of 3 wielen.

 

c. full operational lease In het geval van een full operational leasecontract wordt de elektrische scooter / high speed e-bike / e-bakfiets voor een periode van tenminste drie jaar gehuurd van een leasebedrijf; waarbij tevens afspraken worden gemaakt over onderhoud, reparatie en verzekering van het vervoersmiddel deel uit van het leasecontract.

 

d. koop In het geval van koop wordt de elektrische scooter / high speed e-bike / e-bakfiets gekocht. Een aanvullend volledig onderhoudscontract voor een periode van minimaal 3 jaar is in het kader van deze subsidie onlosmakelijk verbonden met het aangeschafte vervoersmiddel. In het geval van een e-scooter geldt als aanvullende eis dat een onderhoudscontract wordt afgesloten inclusief kosteloze storingsdienst die 24 uur per dag bereikbaar is en een vervangingsservice levert.

Artikel 2.3.2. Aanvrager subsidie

De subsidieregeling kan worden aangevraagd door bedrijven en instellingen die in Utrecht zijn gevestigd, of hun gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht verrichten, en de e-scooters / high speed e-bike / e-bakfiets dagelijks en frequent gebruiken voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners. De subsidie kan tevens worden aangevraagd door een leasemaatschappij die een leasecontract afsluit met bedrijven of instellingen, die in Utrecht zijn gevestigd, of hun gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht verrichten en die de e-scooter dagelijks en frequent gebruiken voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners.

Er kan op basis van deze beleidsregel subsidie worden verstrekt aan rechtspersonen met het oogmerk tot het maken van winst.

 

 

Artikel 2.3.4 Te subsidiëren activiteit

Full operational lease of koop van een elektrische scooter / high speed e-bike / e-bakfiets, door een bedrijf of

Instellingen die in Utrecht is gevestigd, of zijn gesubsidieerde activiteiten aantoonbaar hoofdzakelijk in Utrecht verricht, die

het vervoersmiddel gebruikt voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners, en het

vervoersmiddel dagelijks en frequent gebruikt, en aantoonbaar minimaal in of hoofdzakelijk in Utrecht 3.000 km per

scooter / high speed e-bike / e-bakfiets per jaar aflegt, daaronder niet begrepen woon-werkverkeer van werknemers.

Artikel 2.3.5 Hoogte subsidie Full operational lease

De subsidie bij full operational lease of koop bedraagt per e-scooter / high speed e-bike / e-bakfiets maximaal 1.500 euro voor een leaseperiode van drie jaar (=36 maanden). Een bedrijf of instelling kan maximaal vier keer per jaar (maximaal één aanvraag per kwartaal) een aanvraag doen voor maximaal 50.000 euro per aanvraag.

 

Koop De subsidie in geval van koop bedraagt maximaal (of indien lager: de werkelijke kosten) 1.000 euro per aangeschafte e-scooter / high speed e-bike / e-bakfiets.

 

 

Artikel 2.3.6 Subsidie-eisen en verplichtingen

De verplichtingen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn:

a. Daadwerkelijke lease of koop e-scooter(s) / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en)

Het moet gaan om (full operational) lease van elektrische scooters / high speed e-bike / e-bakfiets na de datum van aanvraag van subsidie.. Bovendien dient aanvullend op de koopovereenkomst voor iedere e-scooter een onderhoudscontract te worden afgesloten voor een periode van minimaal 3 jaar (= 36 maanden). Voor e-scooters geldt als aanvullende eis dat dit een onderhoudscontract moet zijn inclusief storingsdienst die 24 uur per dag bereikbaar is en snelle vervangingsservice levert bij een kapotte scooter.

 

b. Veelgebruikers

Het bedrijf of de instelling moet een veelgebruiker van scooters/ high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) zijn, die de voertuigen gebruikt voor dagelijkse bezorgdiensten binnen de gemeente Utrecht of andere vervoersactiviteiten binnen de gemeente Utrecht die binnengemeentelijk gebruik van scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en)nodig maken van minimaal 3.000 km per jaar per voertuig.

c. Gebruik lithium-accu en elektrisch bereik

De voertuigen dienen te zijn voorzien van een lithium-accu. Tevens dient het accupakket van de e-scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) op het moment van ingebruikname een elektrisch bereik te garanderen van minimaal 60 kilometer.

 

d. Meldingsplicht bij niet nakomen verplichting daadwerkelijk gebruik

De aanvrager is verplicht binnen één maand melding te doen indien één of meer van de onder het leasecontract behorende e-scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) niet meer wordt gebruikt voor de hierboven beschreven activiteit (zie 2.3.4). Daarnaast is de aanvrager verplicht om de betreffende e-scooter(s) / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) binnen twee maanden na de melding opnieuw in gebruik te laten nemen door een andere medewerker en hiervan melding te maken via een kopie uit de personeelsadministratie voor betreffende medewerker.

e. Meldingsplicht leasecontract De aanvrager dient bij de aanvraag en op het moment dat een e-scooter / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) niet meer wordt ingezet voor het beschreven doel een overzicht te verstrekken van de gebruikers van de voertuigen bij aanvang van het leasecontract.

 

f. Geen vervanging van bestaande elektrische scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets

De gemeente verleent geen subsidie voor de koop of lease van elektrische scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) ter vervanging van elektrische scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) waarvoor door de gemeente al eerder subsidie is verleend aan dezelfde of een andere aanvrager.

 

g. Het college kan, ook na verlening van de subsidie, de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen, indien de aanvrager niet (meer) aan de subsidievoorwaarden en subsidieverplichtingen voldoet. Indien de subsidie aan een leasemaatschappij is verstrekt kan het college, ook nadat de subsidie is verleend, de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen, indien de aanvrager niet (meer) aan de subsidievoorwaarden en subsidieverplichtingen voldoet, dan wel veelgebruikers met wie de aanvrager een leasecontract heeft afgesloten de e-scooter niet (meer) dagelijks en frequent (3.000 km. per scooter per jaar) gebruiken voor het bereiken of bedienen van Utrechtse klanten, gebruikers en zakenpartners.

 

h. Levertijd en ingebruikname vervoersmiddel

De subsidie wordt aangevraagd binnen 3 maanden na ondertekening van het voorlopige koop- of leasecontract. De levering en ingebruikname van het vervoersmiddel is uiterlijk op 31 december 2017. In het contract wordt een indicatie gegeven van de levertijd, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij het opvragen van tussen- en eindrapportages.

 

 

Artikel 2.3.7 Voorwaarden aan de subsidieaanvraag/ indienen aanvraag

De aanvrager vraagt aan via het aanvraagformulier en levert het volgende bewijsstuk:

• Kopie van full operational leasecontract voor een of meer elektrische scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) (waarin de voorwaarde is opgenomen dat de scooter wordt geleased onder voorwaarde van het verkrijgen van de in deze beleidsregel bedoelde subsidie).

• In het geval van e-scooters: kopie van officiële fabrieksverklaring inzake de minimale actieradius van de betreffende elektrische scooter

Of (in het geval van aankoop)

• Kopie concept-aankoopbewijs/ bewijzen of offerte(s) van de aangekochte e-scooter(s) / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) (zie artikel 2.3.8 over subsidiebeschikking in dit geval)

• Kopie van een volledig onderhoudscontract voor minimaal 3 jaar (= 36 maanden) voor alle betrokken e-scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en).

• In het geval van e-scooters: kopie van officiële fabrieksverklaring inzake de minimale actieradius van de betreffende elektrische scooter

 

Tussentijdse rapportages

Elk jaar stuurt de gebruiker van de voertuigen een tussentijdse verantwoording naar het college. Deze bestaat uit:

• Kilometerstand;

• Foto van het voertuig, waarop het kenteken en de kilometerstand te zien zijn;

• Korte ervaring met het voertuig.

 

Artikel 2.3.8 Subsidiebeschikking bij voorgenomen aankoop

 

In geval van een voorgenomen aankoop wordt de subsidie voorwaardelijk verleend (koop onder voorwaarden van het verkrijgen van de in deze beleidsregel bedoelde subsidie).

Na verlening kan de scooter / high speed e-bike / e-bakfiets gekocht worden.

De aanvrager levert vervolgens:

• Kopie van een aankoopbewijs

• Kopie van volledig onderhoudscontract voor minimaal 2 jaar (= 24 maanden) voor alle betrokken e-scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en).

De voorwaarde is dan niet meer van toepassing en het college zal vervolgens de subsidie uitkeren.

Paragraaf 2.4 Auto’s opladen op semiopenbaar terrein.

Artikel 2.4.1 Definities

a. semiopenbaar oplaadpunt Openbaar toegankelijk oplaadpunt op privaat terrein.

 

 

Artikel 2.4.2 Aanvrager subsidie

De subsidieregeling is gericht op alle Utrechtse bedrijven en instellingen die als zodanig geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel in Utrecht en beschikken over een vestiging binnen de gemeente Utrecht met een bijbehorend parkeerterrein in particulier eigendom met minimaal 3 parkeerplekken.

Artikel 2.4.3 Te subsidiëren activiteit

Het realiseren van een of meer semi-openbare oplaadpunten in de gemeente Utrecht.

Artikel 2.4.4 Hoogte subsidie

Een bedrijf of instelling ontvangt per adres maximaal 1.500 euro (of de werkelijke kosten, indien lager) subsidie voor levering en installatie van het eerste oplaadpunt na de datum van aanvraag van subsidie en 500 euro (of de werkelijke kosten, indien lager) per extra oplaadpunt. Voor de in totaal aan te vragen subsidie geldt een maximum van 2.500 euro per adres.

Artikel 2.4.5 Subsidie-eisen en verplichtingen

De verplichtingen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn: a. Realisatie oplaadpunt binnen zes maanden na subsidieverlening.

Het oplaadpunt/de oplaadpunten moeten binnen zes maanden na verlening van de subsidie worden aangelegd op een bij het bedrijf of instelling horend parkeerterrein in de gemeente Utrecht met minimaal 3 parkeerplekken die openbaar toegankelijk zijn voor alle bezoekers aan het bedrijf met een elektrische auto.

 

c. Daadwerkelijke beschikbaarheid oplaadpunt(en) gedurende openingstijden

Het bedrijf of de instelling dient er voor te zorgen dat de parkeerplekken (met bijbehorende oplaadpunten) openbaar toegankelijk zijn en blijven voor alle bezoekers aan het bedrijf met een elektrische auto gedurende openingstijden en gedurende die tijd niet in gebruik zijn voor het opladen van (eventuele) eigen elektrische voertuigen, of door niet-elektrische voertuigen.

 

d. De te realiseren oplaadpunten en bijbehorende dienstverlening moet voldoen aan de volgende specificaties:

• interoperabiliteit voor de gebruikers;

• laden volgens normering Type 2, mode 3;

• openbaar toegankelijk op openingstijden organisatie voor een periode van minimaal 2 jaar na ingebruikname oplaadpunt;

• de tijden van openbare beschikbaarheid oplaadpunten dienen in ieder geval te worden vermeld op de website van de organisatie en op de volgende websites:

o www.laadpunten.nl;

o www.laad.nl;

o www.oplaadpunten.nl.

 

 

Artikel 2.4.6 Voorwaarden aan de subsidieaanvraag/ indienen aanvraag

De initiatiefnemer doet aanvraag via aanvraagformulier en levert het volgende bewijsstuk:

• kopie van een offerte voor specificatie, levering, installatie en beheer van het betreffende aantal oplaadpunten.

Paragraaf 2.5 Auto’s veilig opladen op privaat terrein

Artikel 2.5.1 Aanvrager subsidie

De subsidieregeling is gericht op bewoners van de gemeente Utrecht, en op Utrechtse bedrijven en instellingen die als zodanig geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel in Utrecht en beschikken over een vestiging binnen de gemeente en wel beschikken over mogelijkheden om op eigen terrein voertuigen te parkeren en op te laden.

Artikel 2.5.2 Te subsidiëren activiteit

Het realiseren van een of meer oplaadpunten op eigen terrein voor het opladen van een of meer elektrische auto's.

Artikel 2.5.3 Hoogte subsidie

Een bedrijf, instelling of bewoner ontvangt per adres 500 euro (of de werkelijke kosten, indien lager) subsidie voor levering en installatie van een veilig oplaadpunt. Er geldt een maximum subsidiebedrag van 1.500 euro (3 oplaadpunten) per adres.

Artikel 2.5.4 Subsidieverplichtingen

De verplichtingen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn: a. Daadwerkelijke aanschaf of bezit elektrische voertuig(en)

De aanvrager dient het bezit of de daadwerkelijke, gegarandeerde, aanschaf of lease van een elektrisch voertuig voor particulier gebruik aan te tonen.

b. Het veilige oplaadpunt moet zijn/worden gerealiseerd door een professioneel installatiebedrijf op privaat terrein

na datum subsidieverlening.

 

 

Artikel 2.5.5 Rapportageverplichtingen aanvragers/indienen aanvraag

De initiatiefnemer doet aanvraag via aanvraagformulier en levert de volgende bewijsstukken:

• het aankoopbewijs of leasecontract van een elektrische auto;

• een ondertekende en gedateerde factuur van een erkend installatiebedrijf voor realisatie van een oplaadpunt.

Hoofdstuk 3 Artikelsgewijze toelichting bij beleidsregel Schoon vervoer 2016

Artikelsgewijze toelichting bij hoofdstuk 1

Artikel 1.3

Steeds meer bedrijven en instellingen besluiten om de overstap te maken naar elektrisch rijden. Om deze groep niet uit te sluiten en het gebruik van elektrische voertuigen daadwerkelijk te kunnen stimuleren zijn deze regelingen, tenzij anders vermeld, ook gericht op bedrijven. Een aantal aanvragen in het afgelopen jaar is gedaan door leasemaatschappijen die de aanvraag om subsidie doet of faciliteren voor de Utrechtse bedrijven. Zolang de activiteit daadwerkelijk wordt uitgevoerd in Utrecht (rijden scooters / high speed e-bike(s) / e-bakfiets(en) of plaatsen oplaadpunten) is dit ook subsidiabel.

 

Gezien de vele gehonoreerde aanvragen is 2016 het laatste jaar dat subsidie wordt verstrekt voor e-scooters voor zakelijk veelgebruikers en woon-werkverkeer (regelingen 2.2 en 2.3). Dit jaar wordt, op verzoek van de markt, deze regeling opengesteld voor high speed e-bikes en e-bakfietsen.

 

 

Artikel 1.5

De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Wanneer een aanvraag voldoet aan de criteria kan direct subsidie worden verleend, zonder te wachten tot andere aanvragen binnen zijn. Gelet op het innovatieve karakter van het elektrisch vervoer is dit van belang.

 

Artikelsgewijze toelichting bij hoofdstuk 2 paragraaf 2.1 elektrisch vervoer algemeen

Artikel 2.1.2

Het college beschouwt de aanschaf van elektrisch voertuigen door particulieren en organisaties in eerste instantie als een zaak van de 'markt'. Het college heeft de overtuiging dat een succesvolle marktontwikkeling van elektrisch vervoer alleen mogelijk is als de 'markt' op langere termijn in staat is elektrische voertuigen aan te bieden die qua prijs aansluiten bij de wensen van de klant. Echter, een subsidie op het leasen of kopen van elektrische voertuigen kan op korte termijn lokaal zorgen voor de aanschaf van meer elektrische voertuigen, verbetering van de luchtkwaliteit en de acceptatie van elektrische voertuigen als aantrekkelijk alternatief voor minder schone voertuigen.

 

Artikelsgewijze toelichting op paragraaf 2.2. (e-scooterregeling woon-werkverkeer werknemers)

Artikel 2.2.1d

De eindgebruiker/werknemer kan geen aanvrager zijn. Als aanvrager fungeert ten alle tijden een bedrijf of instelling (de werkgever).

Artikel 2.2.2 [Vul hier de titel in]

Bij de overstap van een werknemer (gebruiker) naar het rijden van een e-scooter / high speed e-bike zijn een aantal partijen betrokken, zoals leverancier van het voertuig, leasebedrijf, bedrijf en gebruiker. De beschikbaarheid van het toegekende subsidiebedrag bij aanvang van dit traject is belangrijk bij het opzetten van een succesvolle samenwerking tussen deze partijen. Naar aanleiding van dit argument is gekozen om voor deze regeling wel een voorschot te verlenen. Hiermee wordt afgeweken van het in artikel 1.9 beschrevene ten aanzien van het niet verlenen van voorschotten.

Subsidie wordt altijd aangevraagd door de eindgebruiker van de gesubsidieerde voertuigen of door het leasebedrijf waarmee deze eindgebruiker een contract heeft afgesloten.

 

Artikel 2.2.6a

Een full operational leaseconstructie heeft de volgende voordelen:

• meer verantwoordelijkheid voor leasebedrijf voor het leveren van zekerheid van gebruik aan eindgebruiker doordat ook verzekering en onderhoud deel uitmaken van leasecontract;

• mogelijkheden voor het periodiek verzamelen van kennis over het gebruik van e-scooters / high speed e-bike(s) in de stad;

• de effecten van de inzet van de e-scooters / high speed e-bike(s) zijn structureel zichtbaar in de stad;

• mogelijkheden om gedurende looptijd kwaliteit product en dienstverlening te verbeteren.

Bedrijven die belangstelling hebben voor deze regeling vinden (full operational) lease vaak onhandig, om fiscale en administratieve redenen. De verwachte extra werkzaamheden die een leaseconstructie oplevert zorgden ervoor dat in 2013 meerdere bedrijven besloten niet aan de regeling deel te nemen. Hoewel full operational lease in de basis meer zekerheid biedt ten aanzien van het structurele gehalte van het initiatief was er in 2015 ook de mogelijkheid om bij grotere aantallen e-scooters (minimaal 5 per aanvrager per jaar) ook koop toe te staan. Om voldoende zekerheid ten aanzien van het structurele karakter van het initiatief te waarborgen moest bovendien per e-scooter een volledig onderhoudscontract worden afgesloten voor een periode van minimaal 2 jaar (=24 maanden).Echter, van deze regeling is geen gebruik gemaakt. Vanaf 2016 wordt daarom ook subsidie verstrekt bij de aanschaf van minder dan 5 e-scooters. Dit geldt ook voor high speed e-bikes. Voorwaarde blijft dat een volledig onderhoudscontract wordt afgesloten voor de periode van minimaal 2 jaar (=24 maanden).

 

Artikel 2.2.6d

Door dit artikel voorkomt de gemeente dat er voor één elektrische scooter / high speed e-bike die in de stad wordt ingezet twee of meer keer subsidie wordt aangevraagd. Deze subsidie is niet gericht op het mogelijk maken van de overstap van het gebruik van een elektrische scooter / high speed e-bike naar het gebruik van een (andere) vervangende elektrische scooter / high speed e-bike. Het vervangen van een geleaste of aangeschafte brandstofscooters door een geleaste of aangeschafte elektrische scooter / high speed e-bike is wél mogelijk. Artikel 2.2.6c

Voor intensief langjarig gebruik is het nodig dat de actieradius van een elektrische e-scooter / high speed e-bike op het moment van ingebruikname minimaal 60 km per e-scooter bedraagt. Uit praktijkervaringen blijkt dat de actieradius terugloopt door teruglopende prestaties van het accupakket. Bij een accupakket met een aanvankelijke capaciteit van bijvoorbeeld 40 of 50 kilometer zal de capaciteit na 2 of drie jaar in veel gevallen niet meer voldoen om te kunnen voldoen aan de gestelde eis van minimaal 3.000 kilometer per e-scooter per jaar. Daarom wordt de actieradius op moment van ingebruikname gesteld als verplichting.

Daarnaast hebben lithium-accu’s een veel langere levensduur dan de nu veelgebruikte silicium-accu’s of lood-accu’s. Om te waarborgen dat gesubsidieerde vervoersmiddelen ook na de subsidieperiode gebruikt worden, worden met ingang van 1 januari 2016 alleen e-scooters met een lithium-accu gesubsidieerd.

 

 

 

 

Artikelsgewijze toelichting op paragraaf 2.3 (e-scooterregeling veelgebruikers)

 

Artikel 2.3.2

Bij de overstap van een werknemer naar het rijden van een e-scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets zijn een aantal partijen betrokken, zoals leverancier van het voertuig, leasebedrijf, verzekeraar en eindgebruiker. De beschikbaarheid van een gedeelte van het toegekende subsidiebedrag bij aanvang van dit traject is belangrijk bij het opzetten van een succesvolle samenwerking tussen deze partijen. Naar aanleiding van dit argument is gekozen om voor deze regeling wel een gedeeltelijk voorschot te verlenen. Hiermee wordt afgeweken van het in artikel 1.9 beschrevene ten aanzien van het niet verlenen van voorschotten. De aanvrager is in alle gevallen ofwel eindgebruiker van het voertuig, ofwel een leasebedrijf waarmee deze eindgebruikers een contract hebben afgesloten. Aanvragen door derden worden niet in behandeling genomen. Eén aanvrager kan maximaal 3 aanvragen per jaar indienen voor een maximaal subsidiebedrag van 150.000 euro. Dit betekent dat een groot deel van het totaal beschikbare subsidiejaarbedrag naar één aanvrager kan gaan. Artikel 2.3.6a

Een full operational leaseconstructie heeft de volgende voordelen voor betrokken partijen:

• meer verantwoordelijkheid voor leasebedrijf voor het leveren van zekerheid van gebruik aan eindgebruiker doordat ook verzekering en onderhoud deel uitmaken van leasecontract;

• mogelijkheden voor het periodiek verzamelen van kennis over het gebruik van e-scooters / high speed e-bikes / e-bakfietsen in de stad;

• de effecten van de inzet van de e-scooters / high speed e-bikes / e-bakfietsen zijn structureel zichtbaar in de stad;

• mogelijkheden om gedurende looptijd kwaliteit product en dienstverlening te verbeteren.

Bedrijven die belangstelling hebben voor deze regeling vinden (full operational) lease vaak onhandig, om fiscale en administratieve redenen. De verwachte extra werkzaamheden die een leaseconstructie oplevert zorgden ervoor dat in 2013 meerdere bedrijven besloten niet aan de regeling deel te nemen. Hoewel full operationale lease in de basis meer zekerheid biedt ten aanzien van het structurele gehalte van het initiatief was er in 2015 de mogelijkheid om bij grotere aantallen e-scooters (minimaal 5 per aanvrager per jaar) ook koop toe te staan. Om voldoende zekerheid ten aanzien van het structurele karakter van het initiatief te waarborgen moest bovendien per e-scooter een volledig onderhoudscontract worden afgesloten voor een periode van minimaal 3 jaar (= 36 maanden). Echter, van deze regeling is geen gebruik gemaakt. Vanaf 2016 wordt daarom ook subsidie verstrekt bij de aanschaf van minder dan 5 e-scooters. Dit geldt ook voor high speed e-bikes en e-bakfietsen. Voorwaarde blijft dat een volledig onderhoudscontract wordt afgesloten voor de periode van minimaal 2 jaar (=24 maanden).

Artikel 2.3.6c

Voor intensief langjarig gebruik is het nodig dat de actieradius van een elektrische e-scooters op het moment van ingebruikname minimaal 60 km per e-scooter bedraagt. Uit praktijkervaringen blijkt dat de actieradius terugloopt door teruglopende prestaties van het accupakket. Bij een accupakket met een aanvankelijke capaciteit van bijvoorbeeld 40 of 50 kilometer zal de capaciteit na 2 of drie jaar in veel gevallen niet meer voldoen om te kunnen voldoen aan de gestelde eis van minimaal 3.000 kilomter per e-scooter per jaar. Daarom wordt de actieradius op moment van ingebruikname gesteld als verplichting.

Daarnaast hebben lithium-accu’s een veel langere levensduur dan de nu veelgebruikte silicium-accu’s of lood-accu’s. Om te waarborgen dat gesubsidieerde vervoersmiddelen ook na de subsidieperiode gebruikt worden, worden met ingang van 1 januari 2016 alleen e-scooters / high speed e-bikes / e-bakfietsen met een lithium-accu gesubsidieerd.

 

 

Artikel 2.3.6d [Vul hier de titel in]

Door dit artikel voorkomt de gemeente dat er voor één elektrische scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets die in de stad wordt ingezet twee of meer keer subsidie wordt aangevraagd. Deze subsidie is niet gericht op het mogelijk maken van de overstap van het gebruik van een elektrische scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets naar het gebruik van een (andere) vervangende elektrische scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets. Het vervangen van een geleaste of aangeschafte brandstofscooters door een geleaste of aangeschafte elektrische scooter / high speed e-bike/ e-bakfiets is wél mogelijk.

 

Artikelsgewijze toelichting op paragraaf 2.4 (opladen op semiopenbaar terrein)

Artikel 2.4.2 [Vul hier de titel in]

Parkeerplekken behorende bij de oplaadpunten dienen daadwerkelijk openbaar toegankelijk te zijn voor gebruikers gedurende de openingstijden van de aanbieder. De kans dat dit niet het geval is neemt toe als de aanbieder slechts over een of enkele parkeerplekken beschikt, daarom is de voorwaarde van minimaal 5 parkeerplekken opgelegd.

Artikel 2.4.6d

Veel semi-openbare parkeerterreinen zijn niet 24 uur per dag toegankelijk. Om de eisen voor de aanbiedende organisaties niet onoverkomelijk te maken en onduidelijkheid over de momenten waarop wel of niet geladen kan worden bij de gebruikers te voorkomen kan de openbare toegankelijkheid beperkt worden tot de openingstijden van het aanbiedende bedrijf of de instelling. Deze tijden dienen te worden gecommuniceerd (zie 2.4.3c). Vanzelfsprekend is 24 uur per dag toegankelijkheid van het semiopenbare oplaadpunt voor gebruikers de meest gewenste situatie.

 

Artikelsgewijze toelichting op paragraaf 2.5 (veilig opladen op privaat terrein)

 

Artikel 2.5.1 [Vul hier de titel in]

Het plaatsen of aanbrengen van voorwerpen of stoffen aan, op, in of boven de weg is verboden volgens artikel 2.9 van de Utrechtse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) De kabels voor het opladen van elektrische auto's behoren niet tot de uitzonderingen genoemd bij dit artikel. Dit betekent dat deze subsidie alleen kan worden aangevraagd voor een oplaadpunt en het opladen van elektrische auto's op eigen terrein.

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op 1 maart 2016. Burgemeester en wethouders van Utrecht,

De secretaris, De burgemeester,

Drs. M.R. Schurink Mr. J.H.C. van Zanen

Naar boven