Wijziging verordening op de fractievergoeding 2013

De raad van de gemeente Groningen;

 

gelezen het voorstel van het presidium van 12 oktober 2016;

overwegende dat het aanbeveling verdient regels te stellen voor de fractievergoeding en de verantwoording ervan

BESLUIT:

 

vast te stellen de verordening tot wijziging van de verordening op de fractievergoeding 2013.

 

Artikel 1 lid 2 komt te luiden:

Artikel 1 lid 2: Deze bijdrage bestaat uit een vast deel van € 5.991,93, (prijspeil 2016) voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie op jaarbasis een bedrag van € 390,78 per raadszetel (prijspeil 2016).

Artikel 1 lid 3 komt te luiden:

Artikel 1 lid 3: De fractievergoedingen worden elk jaar geïndexeerd aan de hand van het gemeentelijk indexcijfer voor loon- en prijscompensatie.

Artikel 2 lid 3b is nieuw en komt te luiden:

Artikel 2 lid 3b: Wanneer een fractie na de gemeenteraadsverkiezingen niet terugkeert in de raad, dient de reserve in zijn geheel te worden terugbetaald aan de gemeente.

Artikel 4 lid 4 komt te luiden:

Artikel 4 lid 4: Bij afsplitsing van een fractie wordt de op grond van artikel 1, tweede lid, vastgestelde bijdrage voor de oorspronkelijke fractie verdeeld over de betrokken fracties naar evenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken leden. Deze verdeling geldt tot en met het einde van de raadsperiode waarin deze afsplitsing zich voordoet.

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6: dit besluit treedt in werking op 1 januari 2017.

Gedaan te Groningen in de openbare raadsvergadering van 30 november 2016.

De griffier,

Toon Dashorst.

De voorzitter,

Peter den Oudsten.

Toelichting

In de verordening op de fractievergoeding 2013 zijn de afspraken vastgelegd over de hoogte, inzet en verantwoording van de gelden die de fracties van de gemeente ontvangen voor het laten functioneren van de fracties. In deze verordening zitten enkele onduidelijkheden die tot interpretatieverschillen kunnen leiden. Daarom wordt dit voorstel tot aanpassing aan u voorgelegd. Het presidium heeft deze aanpassingen op 12 oktober besproken en goedgekeurd, het voorstel wordt rechtstreeks aan de raad voorgelegd.

Naar boven