Aanpassing Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Sittard-Geleen i.v.m. invoering Individueel Keuzebudget (IKB)

Aanpassing Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Sittard-Geleen in verband met invoering Individueel Keuzebudget (IKB)

 

Het college van Burgemeester en Wethouders, d.d. 6 december 2016

Besluit

 

  • 1a.

    De regeling Individueel Keuzebudget (IKB) als onderdeel van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Sittard-Geleen met ingang van 1 januari 2017 vast te stellen conform het daartoe gestelde in bijlage 1 bij desbetreffende LOGA-brief van 29 juni 2016.

  • 1b.

    De overige aanpassingen in de arbeidsvoorwaardenregeling, zoals aangeduid in de bij punt 1a. bedoelde bijlage, alsmede de aanpassingen, zoals aangegeven in bijlage 2 bij de desbetreffende LOGA-brief van 10 november 2016, met ingang van 1 januari 2017 conform vast te stellen.

  • 2.

    De Uitvoeringsregeling cafetariamodel gemeente Sittard-Geleen met ingang van 1 januari 2017 in te trekken.

  • 3.

    Als bestedingsdoelen in de zin van het tweede lid van artikel 3:29 (Doelen IKB) van de arbeidsvoorwaardenregeling toe te voegen:

    • fiscale uitruil van vakbondscontributie;

    • fiscale uitruil woon-werkverkeer;

    • fiscale uitruil van een fiets ten behoeve van het woon-werkverkeer;

    • fiscale uitruil van de kosten van parkeervergunning.

  • 4.

    De IKB-regeling 2017 gemeente Sittard-Geleen met ingang van 1 januari 2017 vast te stellen conform het bij het voorstel gevoegd concept.

  • 5.

    De levensloopregeling vanaf 1 januari 2017 in voorkomende gevallen uit te voeren conform bij dit voorstel gevoegde conceptregeling.

Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen

namens

drs. G.J.M. Cox,

burgemeester

mr. J.W.C. Aalders,

MCCC

Bijlage 1 IKB-regeling 2017 gemeente Sittard-Geleen

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

 

Individueel Keuze Budget (IKB)

In geldwaarde uitgedrukte aanspraken resulterend in een saldo dat de medewerker kan aanwenden voor de sectorale in de CAR-UWO neergelegde en lokaal aangewezen doelen.

 

Medewerker

De ambtenaar in de zin van artikel 1:1, onder a van de CAR-UWO.

 

Werkgever

Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen.

 

Fiscale uitruil

De fiscale mogelijkheid om een deel van het IKB in te zetten voor bepaalde doelen zoals uitgewerkt in deze regeling. Omdat over betreffend gedeelte van het IKB geen loonheffing verschuldigd is, wordt hiermee belastingvoordeel verkregen.

 

Flex Benefits in Youforce

Het digitale systeem aan de hand waarvan medewerkers hun keuzes op grond van deze regeling kenbaar dienen te maken en waarin zij de vereiste bewijsstukken moeten uploaden.

 

Uurloon

Het 1/156 gedeelte van het - zo nodig naar een volledig dienstverband omgerekende - salaris van de ambtenaar per maand, inclusief eventuele coördinatortoelage.

 

Vakbond

Organisatie, zoals bedoeld in artikel 12:1, lid 1, sub c en artikel 12:1, lid 3 van de CAR-UWO.

 

Vakbondscontributie

Het geldbedrag dat moet worden betaald voor het lidmaatschap van een vakbond.

Paragraaf 2 Sectorale doelen

Op grond van artikel 3:29 van de CAR-UWO kent de IKB-regeling de volgende sectorale doelen:

  • extra inkomen door uitbetaling;

  • kopen van vakantieverlofuren;

  • fiscale uitruil kosten opleiding, indien en voor zover deze niet door de werkgever wordt vergoed en met inachtneming van de geldende fiscale regelgeving.

Artikel 2 Uitbetalen IKB-tegoed

  • 1.

    De medewerker kan maandelijks in Flex Benefits in Youforce kenbaar maken of en tot welk bedrag hij1 uit het tot dat moment opgebouwde saldo aanspraak wil maken op uitbetaling uit het IKB-tegoed.

  • 2.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot uitbetaling moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand ingediend te zijn.

  • 3.

    De medewerker die na 8 december van het jaar nog een resterend IKB-tegoed heeft, ontvangt het desbetreffende bedrag bij de salarisbetaling van de maand december.

Artikel 3 Kopen van vakantieverlofuren

  • 1.

    Met inachtneming van het gestelde in het eerste lid onder a van artikel 3:29 van de CAR-UWO kan de medewerker maandelijks uit het opgebouwde IKB-tegoed vakantie-verlofuren kopen.

  • 2.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand ingediend te zijn.

  • 3.

    Op grond van artikel 3:29 van de CAR-UWO aangekocht verlof wordt in de Self Service module van de medewerker als een afzonderlijke verlofsoort geregistreerd. Daarmee wordt deze categorie van bovenwettelijk verlof buiten de daarvoor op grond van artikel 6:2b van de CAR-UWO geldende verjaringstermijn gehouden.

  • 4.

    Over opname van dit verlof maakt de medewerker afspraken met zijn leidinggevende.

Artikel 4 Fiscale uitruil kosten opleiding

  • 1.

    De medewerker kan zijn keuze voor het financieren uit het IKB-tegoed van een opleiding, als bedoeld in het eerste lid onder c van artikel 3:29 van de CAR-UWO, kenbaar maken in Flex Benefits in Youforce.

  • 2.

    Alvorens de medewerker uit het IKB-tegoed een opleiding wil financieren, vergewist hij zich ervan of de opleidingskosten volgens de fiscale regelgeving uitgeruild mogen worden. Dit betekent dat de opleiding moet aansluiten bij het huidige of toekomstige beroep en dat er sprake moet zijn van een leertraject.

  • 3.

    Voor zover de opleiding niet door de werkgever wordt vergoed en voldoet aan de fiscale vereisten, kan de medewerker de voor zijn rekening komende kosten fiscaal uitruilen met zijn IKB-tegoed. De medewerker dient daartoe een op zijn naam gestelde factuur dan wel het met de werkgever gesloten studiecontract als bijlage bij de aanvraag te voegen.

  • 4.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

Paragraaf 3 Lokale doelen

Naast de in artikel 3:29 van de CAR-UWO vermelde sectorale doelen:

gelden de volgende lokale doelen:

  • fiscale uitruil in het kader van het fietsenplan;

  • fiscale uitruil van vakbondscontributie;

  • fiscale uitruil reiskosten woon-werkverkeer;

  • fiscale uitruil van de kosten van parkeervergunning.

Artikel 5 Fiscale uitruil in het kader van het fietsenplan

In het kader van goed werkgeverschap, zowel met het oog op bevordering van de gezondheid van de medewerkers als op vermindering van CO2-uitstoot, stimuleert de werkgever het gebruik van een fiets voor woon-werkverkeer door middel van een bijdrage in de kosten voor aanschaf van een fiets en facilitering van fiscale uitruil van hieruit voor de medewerkers voortvloeiende kosten, alsmede van de kosten voor een fietsverzekering en voor onderhoud en accessoires.

Artikel 5a Fiscale uitruil kosten fiets

  • 1.

    De medewerker die het IKB-tegoed wil aanwenden voor de aanschaf van een fiets, kan zijn keuze hiertoe in Flex Benefits in Youforce kenbaar maken, voor zover het opgebouwde budget voldoende ruimte biedt om de daaruit voor hem voortvloeiende kosten in één keer te voldoen. Deze keuze mag eenmaal in een tijdsbestek van 3 kalenderjaren worden gemaakt.

  • 2.

    De medewerker is vrij in de keuze van de leverancier en het merk fiets. De keuze van het type fiets is in die zin beperkt, dat de medewerker geen kinderfietsen of motorisch aangedreven fietsen mag kiezen. Fietsen met elektrische trapondersteuning, ook wel e-bikes genoemd, zijn toegestaan.

  • 3.

    De medewerker zorgt bij aankoop zelf voor betaling. Hij wordt bij aanschaf van de fiets onmiddellijk eigenaar. Bij het maken van zijn keuze in Flex Benefits in Youforce dient hij de gespecificeerde en op naam gestelde factuur als bijlage bij de aanvraag te voegen.

  • 4.

    Voor zover de aanschafwaarde van de fiets meer bedraagt dan € 749,00, blijft het bedrag van de overschrijding voor de toepassing van dit artikel buiten beschouwing.

  • 5.

    De medewerker ontvangt van de gemeente een vergoeding van 50% van de aanschafwaarde van de fiets met dien verstande dat deze vergoeding maximaal € 136,00 bedraagt. Het bedrag dat vervolgens voor rekening van de medewerker blijft (maximaal € 613,00), komt voor fiscale uitruil in aanmerking door middel van verrekening met het IKB.

  • 6.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

  • 7.

    De medewerker mag de fiets niet binnen een termijn van 36 maanden volgend op de datum van aanschaf verkopen.

  • 8.

    Door de keuze als bedoeld in dit artikel te maken, verklaart de medewerker:

    • de fiets voor meer dan de helft van het voor hem van toepassing zijnde aantal werkdagen voor het woon-werkverkeer te gebruiken en

    • gedurende de in het eerste lid bedoelde periode geen parkeervergunning van de gemeente Sittard-Geleen op zijn naam te hebben.

  • 9.

    De werkgever is niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door verlies, diefstal of beschadiging van de fiets, voor enige schade die het gevolg is van het gebruik van de fiets of voor eventuele andere gevolgen die deelname aan deze regeling voor de medewerker met zich meebrengt.

Artikel 5b Fiscale uitruil kosten fietsverzekering, onderhoud en accessoires

  • 1.

    Bij aanschaf van een fiets als bedoeld in het vorig artikel kan de medewerker een gangbare fietsverzekering (tegen diefstal dan wel all-risk) afsluiten. De medewerker kan de kosten van deze verzekering onder bijsluiting van de factuur eenmalig via verrekening met het IKB-tegoed in Flex Benefits in Youforce in aanmerking brengen voor fiscale uitruil.

  • 2.

    Gedurende de in het eerste lid van het vorige artikel bedoelde tijdsbestek kan de medewerker één keer per jaar een bedrag van ten hoogste € 82,00 wegens onderhoud van de fiets en aanschaf van accessoires via verrekening met het IKB-tegoed in Flex Benefits in Youforce in aanmerking brengen voor fiscale uitruil.

  • 3.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

Artikel 6 Fiscale uitruil vakbondscontributie

  • 1.

    Indien de medewerker lid is van een vakbond die de belangen van medewerkers in de gemeentelijke sector behartigt, kan hij één keer per jaar het IKB aanwenden voor het doel vakbondscontributie.

  • 2.

    De vakbondscontributie wordt in eerste aanleg door de medewerker zelf voldaan. Het bedrag van de feitelijke uitgaven wordt verrekend, nadat de medewerker onder bijsluiting van het betalingsbewijs het doel ‘vakbondscontributie’ heeft ingediend in Flex Benefits in Youforce.

  • 3.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

Artikel 7 Fiscale uitruil reiskosten woon-werkverkeer

  • 1.

    In een situatie waarin de medewerker een vaste arbeidsplaats heeft die hij met regelmaat bezoekt, kan hij in Flex Benefits in Youforce aangeven gebruik te willen maken van de mogelijkheid tot fiscale uitruil van de reiskosten woon-werkverkeer. Van een vaste arbeidsplaats wordt uitgegaan als het aannemelijk is dat de medewerker gedurende ten minste 36 weken zijn arbeidsplaats zal bezoeken.

  • 2.

    Indien de medewerker aanspraak kan maken op een tegemoetkoming in de kosten van het woon-werkverkeer op grond van het bepaalde in artikel 18:1:6 van die regeling, geldt de mogelijkheid zoals in het vorige lid aangegeven niet.

  • 3.

    Voor de berekening van de fiscale uitruil wordt uitgegaan van 214 werkdagen per jaar. Het aantal dagen wordt vermenigvuldigd met de totale reisafstand in kilometers per dag van en naar de vaste arbeidsplaats van de medewerker. Deze reisafstand wordt vermenigvuldigd met een bedrag van € 0,19. Het aldus verkregen bedrag wordt in maandelijkse termijnen verrekend met het IKB. De reisafstand woon-werkverkeer wordt berekend met de ANWB-routeplanner, waarbij wordt uitgegaan van de kortste route.

  • 4.

    De regeling wordt naar evenredigheid toegepast voor de medewerker die in deeltijd werkt of die slechts een aantal dagen per week naar een vaste arbeidsplaats reist.

  • 5.

    Voor zover omstandigheden als thuis- of telewerken, ziekte of gebruikmaking van o.a. ouderschapsverlof van substantiële invloed zijn op het aantal werkdagen waarop de vaste arbeidsplaats wordt bezocht, dient het uit te ruilen bedrag te worden aangepast. In voorkomende gevallen treedt de betreffende leidinggevende hierover tijdig met de medewerker in overleg om te bepalen vanaf welk moment en in welke mate de berekening aangepast dient te worden. De medewerker die het betreft geeft de aanpassing vervolgens door aan de werkgever.

  • 6.

    In geval van verhuizing van woonplek en/of vaste arbeidsplaats dient de medewerker de nieuwe reisafstand direct te verwerken in Youforce Self Service.

  • 7.

    Verrekening vindt plaats, nadat de medewerker het doel ‘reiskosten woon-werkverkeer’ heeft ingediend in Flex Benefits in Youforce. De medewerker kan daarbij aangeven of hij de verrekening maandelijks wil laten plaatsvinden dan wel in één keer jaarlijks tegen het einde van het kalenderjaar. Indien de medewerker verrekening in de lopende maand wil laten plaatsvinden, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand ingediend te zijn.

Artikel 8 Fiscale uitruil kosten parkeervergunning

  • 1.

    De medewerker:

    • die geen aanspraak kan maken op een tegemoetkoming in de kosten van het woon-werkverkeer op grond van het bepaalde in artikel 18:1:6 CAR-UWO;

    • en niet tegelijkertijd gebruik maakt van het fietsenplan conform artikel 5 van deze regeling,

kan het IKB gebruiken voor fiscale uitruil van de kosten voor een aan hem verstrekte parkeervergunning bij de plaats(en) waar hij zijn werkzaamheden verricht.

  • 2.

    De kosten voor de verstrekte parkeervergunning worden in eerste aanleg door de gemeente Sittard-Geleen betaald. Indien de medewerker de op zijn beurt aan de werkgever verschuldigde kosten in aanmerking wil brengen voor fiscale uitruil, vindt verrekening hiervan plaats nadat de medewerker het doel ‘parkeervergunning’ heeft ingevuld in Flex Benefits in Youforce.

  • 3.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot besteding moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

Artikel 9 Gevolgen keuzes

Het bepaalde in artikel 3:33 van de CAR-UWO is van toepassing op deze regeling.

Paragraaf 4 Overige individuele keuzemogelijkheden

Artikel 10 Verkopen van vakantieverlofuren

  • 1.

    Voor de buiten het IKB bestaande mogelijkheid voor het verkopen van vakantieverlof, zoals geregeld in artikel 3:36 van de CAR-UWO, wordt eveneens gebruik gemaakt van het systeem van Flex Benefits in Youforce.

  • 2.

    Met inachtneming van het op grond van artikel 3:36 van de CAR-UWO geldende maximum, komen voor verkoop alleen bovenwettelijke verlofuren in aanmerking voor zover het desbetreffende verlofsaldo toereikend is.

  • 3.

    Op grond van artikel 3 aangekocht verlof komt niet voor verkoop in aanmerking.

  • 4.

    De medewerker geeft in het systeem aan in welke maand de door hem ingebrachte keuze tot uitbetaling moet komen. Indien de keuze in de lopende maand moet worden verwerkt, dan dient de keuze vóór de 8e van de maand van de betreffende maand goedgekeurd te zijn.

  • 5.

    Het verkochte vakantieverlof wordt in de Self Service module in Youforce op het saldo bovenwettelijk verlof van de medewerker in mindering gebracht.

Paragraaf 5 Slotbepalingen

Artikel 11 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de werkgever een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 12 Citeertitel en looptijd

Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘IKB-regeling 2017 gemeente Sittard-Geleen’ en treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Vanaf de datum van inwerkingtreding van deze regeling vervalt de ‘Uitvoeringsregeling cafetariamodel’ van de gemeente Sittard-Geleen.

Bijlage 2 Uitvoeringsregeling levensloop

  • 1.

    De ambtenaar die deelneemt aan de levensloopregeling kan voor inleg putten uit de volgende bronnen:

    • het salaris;

    • het IKB2;

    • de geldelijke vergoeding voor de verkoop van vakantie-uren, bedoeld in artikel 3:36;

    • indien van toepassing: het opgebouwde verloftegoed, bedoeld in artikel 4:9 lid 3 (voormalige verlofspaarmogelijkheid).

  • 2.

    Bij gebruikmaking van de bronnen salaris of IKB kan inleg plaatsvinden:

    • met een repeterend vast maandelijks bedrag;

    • met afzonderlijk op één of meer momenten in het jaar aan te geven bedragen.

  • 3.

    Bij gebruikmaking van de verkoop van verlofuren vindt de inleg plaats met de geldelijke vergoeding van de als zodanig ingezette uren.

  • 4.

    De ambtenaar die van één of meer van bovengenoemde inlegmogelijkheden, tussentijdse wijzigingen daaronder begrepen, gebruik wenst te maken, geeft dit tijdig aan de salarisadministratie door aan de hand van een gespecificeerd mailbericht.

Naar boven