Gemeente Baarn - 1e wijziging Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning 2016

Collegebesluit

Openbaar

 

Onderwerp: 1e wijziging Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning 2016

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarn

b e s l u i t e n:

 

1. In te stemmen met de criteria op grond waarvan besloten kan worden tot een verlaging of het niet toepassen van de eigen bijdrage Wmo en deze op te nemen in de Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning 2016.

2. Aan artikel 13 van de Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning 2016 de volgende nieuwe artikelleden 6 t/m 8 toe te voegen:

“6. De eigen bijdrage van de Wmo is niet verschuldigd voor de in het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 in artikel 3.8 lid 4 genoemde categorieën.

7. De eigen bijdrage Wmo kan van 0-100% worden verlaagd indien:

1. Het schuldhulpverleningstraject van de betreffende cliënt wordt geblokkeerd doordat het heffen van de eigen bijdrage vanuit de Wmo leidt tot oplopende schulden.

2. Er sprake is van schulden waardoor de cliënt de eigen bijdrage niet kan betalen en hulp vanuit de Wmo noodzakelijk is. Om te besluiten tot een verlaging van de eigen bijdrage is het een voorwaarde dat men deelneemt aan de gemeentelijke schuldhulpregeling.

3. Indien er sprake is van beperkt ziekte inzicht of zorgmijdend gedrag waardoor heffing van de eigen bijdrage leidt tot het niet accepteren van hulp vanuit de Wmo en deze hulp noodzakelijk is.

Van noodzakelijke hulp is sprake, wanneer:

- Het ontbreken van deze hulp leidt tot crises waardoor de veiligheid van de cliënt of zijn/haar omgeving in het geding komt en extra inzet van hulpdiensten nodig is.

- Er sprake is van overbelasting van de mantelzorger, in die mate dat directe uitval van de mantelzorger en opname van de cliënt dreigt.

8. Tot een verlaging van de eigen bijdrage Wmo als genoemd in het zevende lid wordt alleen besloten indien er geen andere oplossingen mogelijk zijn en voor de periode, het percentage en de vorm van zorg die noodzakelijk is.”

3. In te stemmen met inwerkingtreding van de wijziging op de dag na bekendmaking.

4. In te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief.

   

Baarn, 29 november 2016.

burgemeester en wethouders van Baarn,

 

 

 

Naar boven