Gemeente Leidschendam-Voorburg – Wijziging van de Financiële verordening gemeente Leidschendam-Voorburg 2016

De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg;

gezien het voorstel van het college d.d. 11 oktober 2015 (1693527);

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet;

 

besluit:

vast te stellen de volgende wijziging van de Financiële verordening gemeente Leidschendam-Voorburg 2016

Artikel I Wijziging Financiële verordening gemeente Leidschendam-Voorburg 2016

 

A

Artikel 6, lid 1 (oud):

De raad autoriseert met het vaststellen van de begroting de totale lasten en de totale baten per programma en het overzicht algemene dekkingsmiddelen.

 

Artikel 6, lid 1(nieuw)

De raad autoriseert met het vaststellen van de begroting de totale lasten en de totale baten per programma.

 

B

Artikel 10 (oud)

1. Voor het bepalen van de geraamde kostprijs van goederen, werken en diensten wordt een systeem van kostprijsberekening gehanteerd. Bij de kostentoerekening worden naast de directe kosten alleen die indirecte kosten betrokken, die rechtstreeks samenhangen met de door de gemeente verleende diensten.

2. Bij de indirecte kosten worden betrokken de bijdragen en de onttrekkingen aan voorzieningen voor de noodzakelijke vervanging van de betrokken activa, de kapitaallasten van de in gebruik zijnde activa en voor de rioolrechten en de afvalstoffenheffing de compensabele BTW en de kosten van het kwijtscheldingsbeleid.

3. De omslagrente voor de renteberekening aan de activa wordt bepaald door het rentetotaal van de uitstaande leningen en de bij begroting vastgestelde gecalculeerde rente over het eigen vermogen en de voorzieningen.

 

Artikel 10 (nieuw)

1. Voor het bepalen van de geraamde kostprijs van goederen, werken en diensten wordt een systeem van kostprijstoerekening gehanteerd. Bij de kostentoerekening worden naast de directe kosten alleen die indirecte kosten betrokken, die rechtstreeks samenhangen met de door de gemeente verleende diensten.

2. Bij de indirecte kosten worden betrokken de overheadkosten, de bijdragen en onttrekkingen aan voorzieningen voor de noodzakelijke vervanging van de betrokken activa, de kapitaallasten van de in gebruik zijnde activa en voor de afvalstoffenheffing de compensabele BTW en de kosten van het kwijtscheldingsbeleid en voor de rioolrechten de kosten van het kwijtscheldingsbeleid.

3. Voor de toerekening van de overheadkosten aan de kostprijs van goederen, werken en diensten wordt uitgegaan van een opslag per persoon, per uur welke is gebaseerd op het uurtarief van de overheadkosten.

4. De omslagrente voor de rentetoerekening aan de activa wordt bepaald door de externe rentelasten en -baten van korte en lange financiering en de bij begroting vastgestelde gecalculeerde rente over het eigen vermogen en de voorzieningen.

 

C

In de toelichting bij artikel 10:

Schrappen: Lid 1 van het artikel bepaalt dat de kostprijs bestaat uit de directe kosten en de indirecte kosten die direct met de dienst samenhangen. Het tweede lid bepaalt dat onder de indirecte kosten ook worden verstaan bijdragen aan voorzieningen, de compensabele BTW en de kosten voor het kwijtscheldingsbeleid. Hiermee wordt invulling gegeven aan de mogelijkheid die artikel 229b Gemeentewet in deze biedt. De kaders in het artikel vormen de basis waarbinnen het college haar systematiek van kostentoerekening kan vormgeven en de kostenverdeelsleutels voor de toerekening van indirecte kosten kan vaststellen.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijzigingsverordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 8 november 2016.

de griffier, de voorzitter,

mr. G.A. van Egmond, K. Tigelaar

Naar boven