Bouwverordening Krimpenerwaard 2016, eerste wijziging

De raad van Krimpenerwaard

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

overwegende dat vanwege de vaststelling van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit Krimpenerwaard het noodzakelijk is Hoofdstuk 9 en Bijlage 9 van de Bouwverordening te wijzigen.

gelet op de Woningwet;

besluit:

vast te stellen de volgende

Bouwverordening Krimpenerwaard 2016 , eerste wijziging

 

Artikel I

Hoofdstuk 9 wordt geheel vervangen en komt te luiden:

"9 . Welstand

 

Artikel 9.1 De advisering door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

  • 1.

    De advisering over redelijke eisen van welstand is door het college van Burgemeester en Wethouders opgedragen aan de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

  • 2.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert over de welstands- en monumentenaspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning. De commissie kan verzocht worden aanvullend te adviseren op de landschappelijke, archeologische, stedenbouwkundige of erfinrichtingsaspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning

  • 3.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit baseert haar advies op de in de welstandsnota / Nota Ruimtelijke Kwaliteit Krimpenerwaard genoemde welstandscriteria, of op criteria in andere – als aanvulling op deze nota´s vastgestelde – beleidsdocumenten, zoals bijvoorbeeld een beeldkwaliteitsplan. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit baseert haar advies op de in de gemeentelijke welstandsnota genoemde welstandscriteria.

  • 4.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit baseert haar monumentenadviezen op de gemeentelijke Erfgoedverordening , de Monumentenwet (1988) en de Erfgoedwet (2016).

  • 5.

    In het als bijlage 9 van deze bouwverordening opgenomen reglement van orde van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn aanvullende regels opgenomen ten aanzien van de werkzaamheden van de commissie.

Artikel 9.2 Samenstelling van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

  • 1.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat ten minste uit drie leden, waaronder een voorzitter en een secretaris, die deskundig zijn op het gebied van architectuur, ruimtelijke kwaliteit, stedenbouw, landschap dan wel cultuurhistorie. Indien gewenst kan aanvullend ten hoogste één zogenaamd “burgerlid” benoemd worden die de plaatselijke betrokkenheid kan vertegenwoordigen. De commissie kan op verzoek worden aangevuld met een lid dat deskundig is op het gebied van erfinrichting of archeologie.

  • 2.

    Indien een lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit verhinderd is, draagt Stichting Dorp, Stad & Land (DSL) zorg voor een plaatsvervanger met vergelijkbare deskundigheid op het gebied van architectuur, ruimtelijke kwaliteit, stedenbouw of cultuurhistorie. Indien een lid benoemd is dat niet verbonden is aan Stichting Dorp, Stad & Land, dragen burgemeester en wethouders zelf zorg voor plaatsvervanging.

  • 3.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit kan slechts adviezen uitbrengen indien ten minste twee leden aanwezig zijn, welke beschikken over deskundigheid op het gebied van welstand en monumenten.

  • 4.

    De leden van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn onafhankelijk van het gemeentebestuur.

Artikel 9.3 Benoeming

  • 1.

    De voorzitter, secretaris en overige leden van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit worden benoemd en ontslagen door de gemeenteraad.

  • 2.

    De leden worden benoemd voor een termijn van drie jaar, eenmalig te verlengen met nog een termijn van drie jaar.

Artikel 9.4 Jaarlijkse verantwoording

  • 1.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit stelt jaarlijks een verslag op van haar werkzaamheden voor de gemeenteraad, waarin ten minste aan de orde komt:

    • op welke wijze toepassing is gegeven aan de welstandscriteria uit de welstandsnota / Nota Ruimtelijke Kwaliteit;

    • op welke wijze toepassing is gegeven aan de Erfgoedverordening gemeente;

    • de werkwijze van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit;

    • op welke wijze uitwerking is gegeven aan de openbaarheid van vergaderen;

    • de aard van de beoordeelde plannen;

    • eventuele bijzondere projecten.

  • 2.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit kan in haar jaarverslag aanbevelingen doen ten aanzien van het gemeentelijk ruimtelijk kwaliteitsbeleid in het algemeen en de aanpassing van de gemeentelijke welstandsnota / nota ruimtelijke kwaliteit in het bijzonder.

 

Artikel 9.5 Termijn van advisering

  • 1.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit brengt het advies over de aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen uit binnen vier weken nadat door of namens het college daarom is verzocht.

  • 2.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit brengt het advies over de aanvraag om een omgevingsvergunning, indien deze vergunning betrekking heeft op een deel van een project of wanneer het een gefaseerde aanvraag betreft, uit binnen drie weken nadat door of namens het college daarom is verzocht.

  • 3.

    Het college kan in zijn verzoek om advies de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit een langere termijn dan genoemd in de bovengenoemde leden van dit artikel geven voor het uitbrengen van het welstands- en/of monumentenadvies. Een lagere termijn kan door het college worden gegeven indien de termijn van afdoening van de aanvraag is verlengd met toepassing van artikel 3.9, tweede lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

  • 4.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit brengt het advies over een in artikel 9.1.3 van het Reglement van orde genoemd stuk uit binnen vier weken nadat door of namens het college daarom is verzocht.

 

Artikel 9.6 Openbaarheid van vergaderen en mondelinge toelichting

  • 1.

    De behandeling van bouwplannen door of onder verantwoordelijkheid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is openbaar. Tijdstip en plaats van de vergadering van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit worden tijdig bekendgemaakt op de gemeentelijke internetsite of op een andere geschikte wijze. De agenda voor de vergadering kan in het gemeentehuis (locatie Stolwijk) of op de website van de gemeente worden ingezien. Indien het bevoegd gezag – al dan niet op verzoek van de aanvrager – een verzoek doet tot niet-openbare behandeling, dan dient het bevoegd gezag daaraan klemmende redenen op grond van artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur ten grondslag te leggen. De openbaarheid geldt zowel voor de beraadslagingen, de beoordeling als de adviezen alleen voor de vergadering waarin het welstandsadvies formeel wordt vastgesteld. De openbaarheid geldt niet voor informeel vooroverleg.

  • 2.

    Indien de aanvrager van de omgevingsvergunning hierom bij het indienen van de aanvraag om omgevingsvergunning heeft verzocht, wordt deze door of namens de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in staat gesteld tot het geven van een toelichting op het bouwplan.

  • 3.

    In het geval dat het bouwplan in de vergadering van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit wordt behandeld en een verzoek tot het geven van een toelichting is gedaan, dient de aanvrager van de omgevingsvergunning een uitnodiging te ontvangen voor de vergadering van de commissie, waarin de aanvraag wordt behandeld.

  • 4.

    Belanghebbenden hebben in toelichtende zin spreekrecht.

  • 5.

    Het reglement van orde van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit dat als bijlage 9 bij deze verordening is vastgesteld, voorziet in een procedurele opzet.

 

Artikel 9.7 Afdoening onder verantwoordelijkheid

  • 1.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit kan de advisering over een aanvraag om advies, in afwijking van artikel 9.2, onder verantwoordelijkheid van de commissie overlaten aan een of meerdere daartoe aangewezen leden. Het aangewezen lid of de aangewezen leden adviseren over bouwplannen waarvan volgens hen het oordeel van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit als bekend mag worden verondersteld.

  • 2.

    De commissie kan de advisering over een advies, in afwijking van artikel 9.2 over laten aan een daartoe bevoegde ambtenaar, voor zo ver het plan voldoet aan de voorwaarden uit deel 2 van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit Krimpenerwaard 2017

  • 3.

    In geval van twijfel wordt het bouwplan alsnog voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

 

Artikel 9.8 Vorm waarin het advies wordt uitgebracht

  • 1.

    De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert schriftelijk of digitaal. Negatieve adviezen worden gemotiveerd; positieve adviezen alleen als daarom verzocht wordt. Indien er sprake is van een monument wordt er een apart monumentenadvies gegeven.

  • 2.

    Zodra het advies wordt uitgebracht, wordt het door of namens het college gevoegd bij de aanvraag om een omgevingsvergunning.

 

Artikel 9.9 Afwijkingsbevoegdheid

  • 1.

    Indien burgemeester en wethouders besluiten om in afwijking van het advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit de vergunning alsnog te verlenen, stuurt zij een afschrift van het besluit aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

 

Artikel 9.10 Vergoeding

  • 1.

    De leden van de Commissie verbonden aan Stichting Dorp, Stad en Land (DSL) ontvangen een vergoeding via DSL, conform de overeenkomst tussen DSL en de Gemeente.

  • 2.

    Een burgerlid ontvangt een vergoeding per vergadering op grond van de door het Rijk vastgestelde circulaire."

     

Artikel II

Bijlage 9 wordt geheel vervangen en komt te luiden:

 

"Bijlage 9. Reglement van Orde op de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Cultureel Erfgoed

9.0 Begripsbepalingen

Advies: Het advies dat betrekking heeft op de welstands- en/of monumentenaspecten van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor een reclame-activiteit.

De commissie: De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, als bedoeld in artikel 9.1 van de Bouwverordening.

Het college: Het college van burgemeester en wethouders.

De raad: De gemeenteraad van de gemeente Krimpenerwaard.

Reglement: Dit Reglement van Orde Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Als de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit advies uitbrengt als bedoeld in dit Reglement, fungeert de commissie als welstandscommissie en als monumentencommissie.

 

9.1 De advisering door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

9.1.1 Werkwijze

De commissie regelt zelf haar wijze van werken, zulks met inachtneming van de bepalingen genoemd in hoofdstuk 9 van de Bouwverordening en in dit Reglement.

De commissie kan zich naar eigen inzicht laten bijstaan door extra adviseurs.

Dit betreft o.a. disciplines als cultuur- en bouwhistorie, landschapsarchitectuur, landgoederen, erfinrichting of beeldende kunst. Afhankelijk van de aanvraag om een omgevingsvergunning die moet worden beoordeeld, nemen de extra adviseurs deel aan de vergadering.

Zij hebben geen stemrecht, tenzij ze als commissielid zijn benoemd door de gemeenteraad.

 

9.1.2 Taakomschrijving

De commissie heeft tot taak op verzoek van het college of uit eigen beweging advies uit te brengen aan het college over aanvragen voor een omgevingsvergunning.

Voorts heeft de commissie tot taak op verzoek van het college of uit eigen beweging advies uit te brengen aan het college over aanvragen voor een omgevingsvergunning activiteit reclame, tenzij het college van oordeel is dat voor (bepaalde) reclame-activiteiten geen advies van de commissie noodzakelijk is.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit baseert haar advies op de in de welstandsnota / Nota Ruimtelijke Kwaliteit Krimpenerwaard genoemde welstandscriteria, of op criteria in andere – als aanvulling op deze nota´s vastgestelde – beleidsdocumenten, zoals bijvoorbeeld een beeldkwaliteitsplan.

De commissie is ook de monumentencommissie van de gemeente, conform de Monumentenwet 1988 art. 15, de Erfgoedwet 2016 en heeft tot taak op verzoek van het college of uit eigen beweging advies uit te brengen aan het college over de monumentale aspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning. De commissie baseert haar monumentenadviezen op de Erfgoedverordening gemeente Krimpenerwaard 2016 de Monumentenwet (1988) en de Erfgoedwet (2016).

9.1.3 Niet wettelijk verplichte taken

De commissie voert - op verzoek van het college - naast de reguliere taken de volgende (niet wettelijk verplichte) taken uit:

Onder de regie van de gemeente - en op verzoek van de commissie, de gemeente of de aanvrager - noodzakelijk geacht vooroverleg voeren met betrokkenen bij de voorbereiding van bouwplannen.

Advies uitbrengen aan het college over de ruimtelijke kwaliteitsaspecten van in voorbereiding zijnde structuurvisies, bestemmingsplannen, ontheffingen / projectbesluiten, beheersverordeningen, beeldkwaliteitplannen, stedenbouwkundige plannen, landschappelijke plannen, en andere relevante gemeentelijke beleidsstukken waaronder de welstandsnota / nota ruimtelijke kwaliteit. De commissie krijgt deze stukken in het ontwerpstadium voorgelegd ter advisering en brengt hier desgevraagd schriftelijk advies over uit.

Advies uitbrengen over stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen die van belang zijn voor de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente.

Adviseren in het geval van excessen: buitensporigheden in het uiterlijk van bouwwerken die ook voor niet-deskundigen evident zijn.

Voorlichting inzake ruimtelijke kwaliteit aan de gemeenteraad, burgemeester en wethouders, ambtenaren en burgers.

9.1.4 Niet betrokken zijn bij een aanvraag om een omgevingsvergunning

De leden van de commissie en hun eventuele plaatsvervangers of extra adviseurs die als opdrachtgever, ontwerper of anderszins bij een door de commissie te beoordelen aanvraag om een omgevingsvergunning betrokken zijn, onthouden zich van medewerking aan de beoordeling daarvan en zijn niet betrokken bij beraadslaging, beoordeling en advisering over die aanvraag.

9.1.5 Openbaarheid van vergaderen en mondelinge toelichting

Het bepaalde in de artikelen 9.6 en 9.7 van de bouwverordening geldt niet voor informeel vooroverleg over bijv. een principeaanvraag of een schetsplan, tenzij de aanvrager, het college en de commissie geen bezwaar hebben tegen een openbare behandeling.

Wanneer belanghebbenden in toelichtende zin spreekrecht hebben stelt de voorzitter of het aangewezen lid of de aangewezen leden, afhankelijk van de agenda, de maximale spreektijd van eenieder vast. Spreektijd kan slechts worden gebruikt voor het geven van een visie op de welstandsaspecten van het plan. Een belangenafweging of beoordeling, anders dan op basis van de vastgestelde welstandscriteria vindt niet plaats tijdens de welstandsbeoordeling.

9.1.6 Openbaarheid van de adviezen

De commissie adviseert aan het college. De notulen van de openbare stukken worden gepubliceerd op de website van de gemeente.

9.1.7 Afdoening onder verantwoordelijkheid

De commissie kan de advisering over een aanvraag om een omgevingsvergunning, onder verantwoordelijkheid van de commissie, overlaten aan een of meerdere daartoe aangewezen leden. Het aangewezen lid of de aangewezen leden kunnen, zowel positief als negatief, adviseren over bouwplannen waarvan volgens hen het oordeel van de commissie als bekend mag worden verondersteld.

De commissie is eindverantwoordelijk voor het advies.

In geval van twijfel wordt de aanvraag om een omgevingsvergunning als bedoeld in het bovenstaande alsnog voorgelegd aan de commissie.

Aanvullend op het bepaalde in artikel 9.7 van de bouwverordening geldt dat indien dit wettelijk mogelijk is de gemeente de advisering over de welstandsaspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning, onder verantwoordelijkheid van de commissie, over kan laten aan een of meerdere daartoe door het college aangewezen ambtenaren van de gemeente. Dit is van toepassing op kleine plannen voor zo ver het plan voldoet aan de voorwaarden uit deel 2 van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit Krimpenerwaard (2016). Nieuwbouwplannen, plannen binnen een ontwikkelingslocatie en plannen binnen waarde cultuurhistorie -1 worden door de commissie getoetst.

9.1.8 Vorm waarin het advies alsmede de motivering daarvan wordt uitgebracht

De gemeente regelt zelf haar wijze van ondertekenen en /of waarmerken van het advies en de bijbehorende stukken, zulks met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke bepalingen.

9.1.9 Afwijkingsbevoegdheid college

Voordat het college een besluit neemt om af te wijken van een advies gegeven door de commissie, kan eerst een contra-advies van een vergelijkbare Commissie voor Ruimtelijke kwaliteit worden ingewonnen. Deze bepaling is niet van toepassing op adviezen aangaande de taken genoemd in artikel 9.1.3.

9.1.10 Vergoeding

De bedoelde circulaire is de ‘Circulaire over vergoedingen burgemeesters, wethouders, raads- en commissieleden’, welke jaarlijks wordt vastgesteld door het Rijk.

9.1.11 Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2017.

9.2 Citeertitel

Dit Reglement kan worden aangehaald als Reglement van Orde Commissie Ruimtelijke Kwaliteit."

Artikel III

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

 

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op dinsdag 13 december 2016.

de griffier, drs. K.E. Driehuijs

de voorzitter, mr. R.S. Cazemier

Naar boven