Verordening maatschappelijke ondersteuning Hellendoorn 2015 (Eerste wijziging)

Nijverdal, 13 december 2016 Nr. 16INT03803

De raad van de gemeente Hellendoorn;

Gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 7 november 2016;

Gelet op de artikelen 2.1.4, eerste en tweede lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, en de artikelen 3.1 en 3.8 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015;

B e s l u i t:

vast te stellen de:

I. Eerste wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Hellendoorn 2015, vastgesteld door de raad op 28 oktober 2014, nr. 14INT04107.

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 15 Bijdrage maatwerkvoorzieningen

  • 1.

    Een cliënt is een bijdrage verschuldigd voor een maatwerkvoorziening.

  • 2.

    De bijdrage voor alle categorieën personen wordt, overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8, tweede lid van het uitvoeringsbesluit, verlaagd:

    • a.

      door het percentage, genoemd in artikel 3.8, eerste lid van het uitvoeringsbesluit, te verlagen naar 10%;

    • b.

      door de bedragen van het inkomensbedrag, genoemd in artikel 3.8, eerste lid van het uitvoeringsbesluit, met 10% te verhogen.

  • 3.

    Voor de volgende maatwerkvoorzieningen is geen bijdrage verschuldigd:

    • a.

      een Wmo-vervoerspas;

    • b.

      een woonvoorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget voor huurderving;

    • c.

      een woonvoorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget voor vergoeding in de verhuis- en herinrichtingskosten, zoals bedoeld in artikel 9, vierde lid van het besluit, en in het geval de verhuizing plaatsvindt op verzoek van het college, zoals bedoeld in artikel 9, vijfde lid van het besluit.

  • 4.

    Voor voorzieningen, die in de vorm van een persoonsgebonden budget worden verstrekt, niet zijnde diensten, wordt voor de duur van maximaal 5 jaar een bijdrage in de kosten opgelegd.

  • 5.

    Voor een woningaanpassing, als bedoeld in artikel 1.1.1, eerste lid van de wet, wordt voor de duur van maximaal 3 jaar een bijdrage in de kosten opgelegd.

  • 6.

    De omvang van de bijdrage bedraagt in ieder geval niet meer dan de kostprijs van de maatwerkvoorziening.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 15 Bijdrage maatwerkvoorzieningen

De gemeente mag van cliënten een bijdrage in de kosten vragen voor maatwerkvoorzieningen in natura en in de vorm van een persoonsgebonden budget. Na invoering van de wet is gebleken dat voor een deel van de inwoners van Hellendoorn de eigen bijdrage een te forse last is. Om die reden is besloten de eigen bijdrage te verlagen, zoals aangegeven in het tweede lid. In het vijfde lid is de maximale termijn voor het vragen van een eigen bijdrage voor een woningaanpassing vastgesteld op drie jaar. Door deze bepaling wordt voorkomen dat mensen het bedrag, dat ze ontvangen voor een woningaanpassing, uiteindelijk volledig zelf moeten bekostigen door middel van een eigen bijdrage.

 

II. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2017. Indien het Gemeenteblad, waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2017, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst en werkt het terug tot en met 1 januari 2017.

 

De raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

Naar boven