Gemeente Tubbergen; Wijziging beleidsplan Omzien naar elkaar

 

De raad van de gemeente Tubbergen,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016, nr. 17A;

 

gelet op het advies van de commissie Samenleving en Bestuur van 6 december 2016;

 

gelet op artikel 2.1.2 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015,

 

besluit:

 

 

I. het beleidsplan Omzien naar Elkaar te wijzigen als volgt:

 

In het hoofdstuk 6.3 wordt het onderdeel “Ondersteuning bij zelfstandig leven en ondersteuning maatschappelijke deelname” vervangen door:

 

Ondersteuning zelfstandig leven en ondersteuning maatschappelijke deelname

De functies Ondersteuning zelfstandig leven en Ondersteuning maatschappelijke deelname wordenop andere wijze vorm gegeven. Dit op basis van regionale afspraken. De functies worden vereenvoudigd. Het gaat nog maar om twee niveaus. De functies blijven toegespitst op de zelfredzaamheid en op het behalen van resultaten en het sturen hierop.

 

Ondersteuning zelfstandig leven (OZL)

De functie Ondersteuning zelfstandig leven kent twee niveaus:

basisniveau

Kernbegrippen: Stimuleren en toezicht.

Er is geen noodzaak tot het overnemen van taken. Bijv. bij de dagelijkse routine en met het uitvoeren van vooral complexere activiteiten. De cliënt kan zelf om hulp vragen.

De ondersteuning is er op gericht door stimulans en/of toezicht ervoor te zorgen dat de cliënt in staat is om zijn/haar sociale leven zelfstandig vorm te geven.

Middel/zwaar niveau.

Kernbegrip: Helpen bij en/of overnemen en regie

  • De ondersteuning wordt geboden bij het oplossen van problemen, het zelfstandig nemen van besluiten, het regelen van dagelijkse bezigheden en de dagelijkse routine (gebrek aan dag –en nachtritme) die voor de cliënt niet vanzelfsprekend zijn. Dit kan zodanige problemen opleveren dat de cliënt afhankelijks is van ondersteuning. De ondersteuning kan ook gericht zijn op het overnemen van taken door een professional, omdat de cliënt ernstige problemen heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning bij complexe taken die voor de cliënt moeten worden overgenomen. De cliënt kan niet zelfstandig problemen oplossen en/of besluiten nemen.

De communicatie gaat niet altijd vanzelf doordat de cliënt soms niet goed begrijpt wat anderen zeggen en/of zichzelf niet voldoende begrijpelijk kan maken.

Het niet inzetten van ondersteuning kan leiden tot verwaarlozing/opname.

Voor de dagstructuur en het voeren van regie kan de cliënt afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

 

Ondersteuning maatschappelijke deelname (OMD)

De functie Ondersteuning maatschappelijke deelname kent dezelfde twee niveaus (basis en middel/zwaar) als bij de functie Ondersteuning zelfstandig leven.

Vanuit de visie om zorg dichter bij de inwoner te brengen en meer collectieve voorzieningen in te zetten en minder individuele voorzieningen worden voor zowel Ondersteuning zelfstandig leven als Ondersteuning maatschappelijke deelname ook alternatieven ontwikkeld.

Het streven is om voorzieningen zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de cliënt te organiseren. Wanneer een vraag naar een voorziening, zoals een Dag Activiteiten Centrum, erg specialistisch is, dan is het niet altijd mogelijk om dit in de eigen gemeente te organiseren. Er is volume nodig van gebruikers om aanbod te (laten) organiseren. Hiervoor gaat de gemeente samenwerken met andere gemeenten. Ook voor ondersteuning zelfstandig leven werkt de gemeente aan het ontwikkelen en implementeren van nieuwe vormen van ondersteuning. Naar het voorbeeld van het Oranjefonds wordt daarbij bijvoorbeeld gedacht aan het Maatjesproject, waarbij een vrijwilliger een deel van de begeleiding doet met professionele ondersteuning als achtervang.

 

Voor het verder uitwerken van de alternatieven kiest de gemeente voor een aanpak op dorpsniveau. Per dorp gaat de gemeente met vertegenwoordigers van onder meer de dorpsraad, de belangrijkste zorgaanbieders, de zonnebloemvereniging, het welzijnswerk, de sport, de kerken, de kulturhusen e.d. om tafel om per dorp de mogelijkheden en de onmogelijkheden in beeld te brengen. Met lokaal samenspel de zelfredzaamheid van een dorp vergroten. Vanuit de gemeente wordt dit proces ondersteunen met menskracht en met financiële middelen.

 

Naast bovenstaande samenwerking op lokaal niveau gaat de gemeente ook de mogelijkheden van samenwerking met WSW beschut werken verkennen. Dit omdat de mate van arbeidscapaciteit heel dicht bij elkaar komen.

 

De functies Ondersteuningbij zelfstandig leven en Ondersteuning maatschappelijke deelname kennen 2 niveau’s: basis en middel / zwaar.“

 

II. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2017

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 12 december 2016,

De raadsgriffier De voorzitter

H.J.M.J. van Limbeek-ter Haar, mr. M.K.M. Stegers

Naar boven