Addendum bij de ‘Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Haarlem 2016’

BBV nr : 2016/481062

 

1. Inleiding

Op 20 september 2016 heeft het college van Haarlem een besluit genomen om het beleid ten aanzien van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning bij te stellen.

 

De bijstelling houdt in dat de gemeente het ondersteuningsplan huishoudelijke ondersteuning zelf opstelt op basis van de (voormalige) ciz-normering. De ingangsdatum van het gewijzigde beleid is 1 juli 2016. Zie de collegenota ter zake (registratienummer 2016/378567), voor de inhoudelijke argumentatie.

 

In de ‘Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Haarlem en Zandvoort 2016’ staat het beleid omtrent de huishoudelijke ondersteuning nog omschreven op de werkwijze tot 1 juli 2016. Een addendum bij deze Uitvoeringsregels stelt desbetreffende paragrafen buiten werking en geeft aan wat het nieuwe beleid is.

 

De keuze voor een addendum is gelegen in het feit dat op dit moment het gehele juridische instrumentarium ten behoeve van de Wmo maatwerkvoorzieningen wordt geëvalueerd. De planning is dat dit leidt tot gereviseerde regelgeving met ingang van het derde kwartaal van 2017.

2. Besluitpunten college

Het college besluit:

3. Beoogd resultaat

Kenbaar en actueel beleid inzake de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning voor alle burgers van Haarlem en Zandvoort.

4. Argumenten

 

Juridisch instrumentarium in overeenstemming met vigerend beleid

Door het bijvoegen van het addendum kan de uitvoeringsorganisatie bij het nemen van besluiten namens het college van B en W verwijzen naar het juiste beleid.

 

Bij de behandeling van bezwaar en beroepszaken is het van belang dat het juridische instrumentarium in overeenstemming is met het vigerende beleid. Rechters en advocaten baseren zich bij de behandeling van bezwaar en beroep op het juridische instrumentarium zoals dat officieel is bekendgemaakt.

 

Met het toevoegen van het addendum wordt voorkomen dat burgers en advocaten een beroep doen op de huidige paragraaf 8.3.1. van de Uitvoeringsregels.

Mogelijke discussies over hoe de gemeente op dit moment de omvang van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning vaststelt, worden hiermee voorkomen.

 

Geen financiële consequenties

Dit besluit heeft verder geen financiële consequenties. In collegenota 2016/378567 is de toename van de kosten, te weten een bedrag tussen de 1,5 en 2 miljoen euro, van het gewijzigde beleid reeds door het college besloten. Deze kosten blijven binnen de van rijkswege beschikbaar gestelde middelen voor het product huishoudelijke ondersteuning.

5. Risico's en kanttekeningen

Niet van toepassing.

6. Uitvoering

Dit besluit wordt bekendgemaakt via GVOP (Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties) op overheid.nl.

 

Door de uitvoeringsorganisatie wordt met ingang van 1 juli 2016 al op de nieuwe werkwijze gewerkt voor alle nieuwe meldingen. Alle lopende maatwerkvoorzieningen worden op dit moment omgezet in de nieuwe maatwerkvoorziening. De 3.500 burgers met een lopende maatwerkvoorziening zijn hierover in september 2016 geïnformeerd.

 

Alle gecontracteerde aanbieders en de relevante partners in de stad (onder meer de loketten, en de sociale wijkteams) zijn geïnformeerd over de beleidswijziging.

7. Bijlage

Addendum bij de ‘Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Haarlem 2016’.

 

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris

de burgemeester

Addendum bij de ‘Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Haarlem 2016’

Reden:

Het college van de gemeente Haarlem heeft besloten de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning in natura met ingang van 1 juli 2016 anders vorm te geven.

 

Hiermee komt paragraaf 8.3.1. in deze Uitvoeringsregels te vervallen, voor zover dit betrekking heeft op de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning in natura. Voor het pgb verandert er niets.

Aard wijziging:

De vaststelling van de omvang van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning in natura is per 1 juli 2016 als volgt :

 

De gemeente gaat het ondersteuningsplan huishoudelijke ondersteuning zelf opstellen op basis van de (voormalige) ciz-normering.

De tijdsbesteding van de huishoudelijke ondersteuning (uren) wordt in het ondersteuningsplan vermeld. Op basis hiervan wordt door de gemeente een beschikking afgegeven.

Reikwijdte nieuwe werkwijze huishoudelijke ondersteuning:

De gewijzigde vaststelling van de omvang van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning geldt voor zowel nieuwe meldingen vanaf 1 juli 2016 als voor alle burgers die die huishoudelijke ondersteuning ontvangen op de werkwijze die van kracht was vóór 1 juli 2016.

 

Burgers met een lopende maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning worden vanaf oktober 2016 geherindiceerd en ontvangen een beschikking op basis van het nieuwe beleid.

Naar boven