Aanwijzingsbesluit archiefbewaarplaats gemeente Zutphen 2016

 

Onderwerp: Aanwijzingsbesluit archiefbewaarplaats gemeente Zutphen 2016

 

Ons kenmerk: 83804

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen,

 

gelet op artikel(en) 31 van de Archiefwet 1995;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen het

 

Aanwijzingsbesluit archiefbewaarplaats gemeente Zutphen 2016

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Dit besluit verstaat onder:

  • a.

    archiefbescheiden: de archiefbescheiden als bedoeld in artikel 1, onder c. van de wet;

  • b.

    archivaris: de overeenkomstig artikel 32 van de wet benoemde gemeentearchivaris;

  • c.

    college: het college van burgemeester en wethouders;

  • d.

    wet: Archiefwet 1995.

 

Artikel 2 Aanwijzing archiefbewaarplaats

De in artikel 31 van de wet bedoelde archiefbewaarplaats is de bewaarplaats, die zich bevindt in het pand Spiegelstraat 13-17 te Zutphen.

 

Artikel 3 Beheer archiefbewaarplaats

De archivaris is belast met het beheer van de in de archiefbewaarplaats berustende archiefbescheiden en documentaire verzamelingen.

 

Artikel 4 Opnemen archiefbescheiden en documentatie particulieren in archiefbewaarplaats

De archivaris is bevoegd om in de archiefbewaarplaats archiefbescheiden en documentatie op te nemen afkomstig van particuliere organisaties of personen als dit voor de kennis van de lokale of regionale geschiedenis van belang kan worden geacht.

 

Artikel 5 Verstrekken inlichtingen, doen van onderzoek

  • 1.

    Voor zover wettelijke voorschriften of voorwaarden bij de opneming in de archiefbewaarplaats gesteld zich daartegen niet verzetten, verstrekt de archivaris desgevraagd inlichtingen uit de door hem beheerde archiefbescheiden en documentaire verzamelingen voor gemeentelijke organen. De archivaris verstrekt daaruit op hun verzoek gegevens alsmede afbeeldingen, afschriften, uittreksels of bewerkingen, die zo nodig door de archivaris worden gecollationeerd en geauthentiseerd.

  • 2.

    Voor zover wettelijke voorschriften of voorwaarden bij de opneming in de archiefbewaarplaats gesteld zich daartegen niet verzetten, is de archivaris bevoegd voor derden onderzoek te doen in de in de archiefbewaarplaats berustende archieven en verzamelingen. De archivaris verstrekt daaruit aan een ieder die daarom verzoekt gegevens alsmede afbeeldingen, afschriften, uittreksels of bewerkingen, die zo nodig door de archivaris worden gecollationeerd en geauthentiseerd.

  • 3.

    De aan de werkzaamheden, als bedoeld in het vorige lid, verbonden kosten worden aan de verzoeker in rekening gebracht volgens het daarvoor vastgestelde tarief.

 

Artikel 6 Nadere regels inzake archiefbescheiden

Het college kan nadere regels stellen over het raadplegen van archiefbescheiden en het beheer van de ruimten waarin deze ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 7 Verslaglegging beheer archiefbewaarplaats

De archivaris brengt eenmaal per jaar verslag uit aan het college over het door hem gevoerde beheer van de archiefbewaarplaats.

 

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de datum van bekendmaking.

 

Artikel 9 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit archiefbewaarplaats gemeente Zutphen 2016.

  

Aldus besloten op 9 augustus 2016

 

Het college van burgemeester en wethouders,

De burgemeester, de secretaris,

 

 

Algemene toelichting

In artikel 31 Archiefwet 1995 is bepaald dat het college een gemeentelijke archiefbewaarplaats moeten aanwijzen voor de bewaring van de op grond van artikel 12, eerste lid, en artikel 13, eerste lid over te brengen archiefbescheiden van de gemeentelijke organen.

Met dit besluit wordt de gemeentelijke archiefbewaarplaats aangewezen en aan de wettelijke plicht voldaan. Voorheen was deze aanwijzing opgenomen in het Besluit informatiebeheer. Opnemen in dit besluit is echter niet zuiver, omdat het Besluit informatiebeheer meer omvat dan alleen maar het bewaren van de archiefbescheiden. Om deze reden is er voor gekozen om een apart aanwijzingsbesluit vast te stellen voor het aanwijzen van de gemeentelijke archiefbewaarplaats.

  

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit artikel worden de in dit besluit gehanteerde begrippen omschreven.

 

Artikel 2 Aanwijzing archiefbewaarplaats

Met dit artikel wordt archiefbewaarplaats aangewezen, te weten: de bewaarplaats, die zich bevindt in het pand Spiegelstraat 13-17 te Zutphen.

 

Artikel 3 Beheer archiefbewaarplaats

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 4 Opnemen archiefbescheiden en documentatie particulieren in archiefbewaarplaats

Op grond van dit artikel kan de archivaris in de archiefbewaarplaats archiefbescheiden en documentatie opnemen afkomstig van particuliere organisaties of personen als dit voor de kennis van de lokale of regionale geschiedenis van belang kan worden geacht.

 

Artikel 5 Verstrekken inlichtingen, doen van onderzoek

De archivaris kan inlichtingen verstrekken voor gemeentelijk organen (eerste lid), maar ook onderzoek voor derden verrichten (tweede lid), voor zover wettelijke voorschriften of voorwaarden bij de opneming in de archiefbewaarplaats gesteld zich daartegen niet verzetten, uit de door hem beheerde archiefbescheiden en documentaire verzamelingen voor gemeentelijke organen. De archivaris verstrekt op verzoek van de gemeentelijke organen of degen die daarom verzoekt gegevens alsmede afbeeldingen, afschriften, uittreksels of bewerkingen, die zo nodig door de archivaris worden gecollationeerd en geauthentiseerd.

De aan de werkzaamheden, als bedoeld in het tweede lid verbonden kosten worden aan de verzoeker in rekening gebracht volgens een door de gemeenteraad bij verordening vastgesteld tarief. De verzoeker wordt, voorafgaand aan de werkzaamheden, op de hoogte gebracht van dit tarief.

 

Artikel 6 Nadere regels inzake archiefbescheiden

Op grond van dit artikel kan het college nadere regels stellen over het raadplegen van archiefbescheiden en het beheer van de ruimten waarin deze ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 7 Verslaglegging over beheer archiefbewaarplaats

Dit artikel bepaalt dat de archivaris eenmaal per jaar verslag uit moet brengen aan het college. Het verslag heeft betrekking op het door de archivaris gevoerde beheer van de archiefbewaarplaats.

 

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 9 Citeertitel

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

 

Naar boven