Besluit Experiment Foodtrucks

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

Gelezen het voorstel van wethouder Werkgelegenheid en Economie van 8 november 2016; SO/BS16/01015;

 

gelet op de artikelen 1:10, 2:10 eerste lid, 5:18, 5:21d en afdeling 7 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012;

 

overwegende dat:

  • de huidige relevante regelgeving onvoldoende mogelijkheden biedt voor het structureel realiseren van een aantrekkelijk aanbod van foodtrucks in Rotterdam;

  • artikel 1:10 APV Rotterdam 2012 de mogelijkheid biedt tot het houden van experimenten en daarbij in positieve zin van de bepalingen uit deze verordening mag worden afgeweken;

  • dit de mogelijkheid biedt een experiment te starten waarin wordt afgeweken van de regels die gelden met betrekking tot het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg op grond van artikel 2:10, eerste lid, standplaatsen op grond van artikel 5:18, standplaatsen grote voertuigen op grond van artikel 5:21d en evenementen op grond van afdeling 7, uit de APV Rotterdam 2012;

besluit vast te stellen:

 

het Besluit Experiment Foodtrucks

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1.

    In dit besluit wordt onder foodtruck verstaan: een mobiel verkooppunt, dat wordt benut om op verschillende openbare locaties voedsel te bereiden en voor verkoop aan te bieden. Hierbij geldt dat deze activiteiten niet plaatsvinden in het kader van een evenement op grond waarvan een vergunning is afgegeven op grond van afdeling 7 APV.

  • 2.

    Onder een foodtruck wordt niet verstaan: het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel, als bedoeld in artikel 5:17 APV.

  • 3.

    Onder een foodtruck wordt evenmin verstaan: het uitoefenen van de ambulante handel, zoals bedoeld in artikel 5:14 APV.

Artikel 2 Looptijd experiment

Het college besluit tot het houden van een experiment voor foodtrucks, inhoudende dat de, door middel van een hiertoe door de gemeente aangewezen coördinator, geselecteerde foodtruckondernemers, gedurende de periode van 1 januari 2017 tot 31 december 2017, in de gelegenheid worden gesteld om gedurende elke dag van dat jaar, op hiertoe aangewezen locaties in de stad, hun producten aan te bieden aan het publiek.

Artikel 3 Doel van het experiment

Doel van dit experiment is door gebruik te maken van de uitstraling en aantrekkingskracht van de foodtrucks, bij te dragen aan het verlevendigen van de stad (placemaking) en het bevorderen van modern ondernemerschap. De relevante regelgeving biedt op dit moment geen evidente mogelijkheden voor het realiseren van een aantrekkelijk en structureel aanbod van foodtrucks.

Met de uitvoering van het Experiment Foodtrucks wil de gemeente ervaring opdoen met het op regelmatiger wijze inzetten van een wisselend aanbod van foodtrucks op een aantal locaties in de stad. Aan de hand van dit experiment worden de mogelijkheden voor structurele regelgeving die de frequentere aanwezigheid van foodtrucks in Rotterdam mogelijk maakt, nader onderzocht.

Artikel 4 Toegewezen locaties

Onderstaande locaties vormen de concessie voor het Experiment Foodtrucks. De geselecteerde coördinator kiest in overleg met de gemeente minimaal drie locaties uit, waarop foodtrucks worden geëxploiteerd. Onderstaande locaties zijn ook opgenomen op de overzichtskaart (zie: bijlage – Overzichtskaart concessie Experiment Foodtrucks):

• Boompjes/Leuvehoofd

• Oostplein

• Wijkpark Oude Westen

• Museumpark

• Luchtsingel t.h.v. Pompenburg

• Het Park

• Wijnhaven

• Wilhelminapier

• Wilhelminaplein

• Rijnhaven (achter Nieuwe Luxor)

• Pretorialaan (kop middenberm)

• Zuiderpark

• Balkon aan de Maas

Het is de foodtruck-exploitanten toegestaan dagelijks van 08.00 uur tot 22.00 uur aanwezig te zijn op de toegewezen locaties.

Artikel 5 Voorwaarden

  • 1.

    Ten behoeve van de uitvoering van het experiment wordt een tender uitgeschreven voor selectie van een partij die als coördinator, exclusief verantwoordelijk is voor organisatie van de foodtrucks in de stad, op vooraf door de gemeente geselecteerde locaties, als genoemd in artikel 4. Deelname aan het experiment staat alleen open voor de coördinator die hiertoe met de gemeente een overeenkomst aangaat.

    De geselecteerde coördinator zal zorgdragen voor de selectie van de deelnemende foodtrucks, alsmede de dagelijkse verdeling van de foodtrucks over de geselecteerde locaties, met een dagelijkse minimale bezetting van 3 en maximaal 5 foodtrucks per locatie.

    Van de deelnemende foodtrucks wordt een divers en kwalitatief goed voedselaanbod geëist. Foodtrucks vormen daarnaast een aanvulling op het eventuele bestaande aanbod, waardoor zo min mogelijk wordt geconcurreerd met de bestaande horeca. De coördinator dient hierop toe te zien.

    Zowel de coördinator als de foodtrucks voldoen tijdens het experiment aan het relevant wettelijk kader, waaronder de Warenwet. De coördinator is hiervoor eindverantwoordelijk.

    De coördinator waarborgt de ‘Schoon, Heel en Veilig’ principes van de gemeente op de door hem te exploiteren locaties. Onder toezicht van de coördinator zijn de foodtruckondernemers gehouden de door hen gebruikte locaties in goede orde, schoon en opgeruimd achter te laten. De coördinator is eindverantwoordelijk.

    De coördinator dient eveneens rekening te houden met evenementen. Sommige locaties zijn aangewezen als evenementenlocaties. Op dagen dat er een A, B, of C-evenement wordt georganiseerd, kan de coördinator in beginsel geen gebruik maken van een locatie die samenvalt met een evenementlocatie.

    De coördinator draagt er tot slot zorg voor dat aanwijzingen van de gemeente bij de praktische uitvoering van het experiment door de deelnemende exploitanten worden opgevolgd.

  • 2.

    In de overeenkomst met de coördinator worden nadere voorwaarden benoemd en afspraken gemaakt tussen de gemeente en de coördinator.

Artikel 6 Tussentijdse wijziging of beëindiging experiment

De gemeente kan het experiment tussentijds wijzigen of beëindigen in het geval er als gevolg van het experiment ongewenste effecten (dreigen te) ontstaan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de wethouder Werkgelegenheid en Economie gemachtigd om het experiment namens het college tussentijds te wijzigen of beëindigen.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na dagtekening van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Experiment Foodtrucks.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 8 november 2016.

De secretaris,

Ph. F. M. Raets

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Bijlage – Overzichtskaart locaties Experiment Foodtrucks

 

Dit gemeenteblad 2016, nummer 184, is uitgegeven op 14 november 2016 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven