Wijziging Ambtenarenreglement, Regeling mandaat en volmacht P&O 2012, Studiefaciliteitenregeling 2009, Vakantie- en Verlofregeling 1971, Besluit Levensloopregeling, Besluit personenchauffeurs en het Rechtspositiebesluit buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en intrekking van de Fietsregeling Rotterdam 2014 in verband met de invoering van het Individueel Keuzebudget

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport van 25 oktober 2016 met kenmerk: 2062099;

 

gelet op artikel 1 van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016;

 

besluit vast te stellen:

 

Wijziging Ambtenarenreglement, Regeling mandaat en volmacht P&O 2012, Studiefaciliteitenregeling 2009, Vakantie- en Verlofregeling 1971, Besluit Levensloopregeling, Besluit personenchauffeurs en het Rechtspositiebesluit buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en intrekking van de Fietsregeling Rotterdam 2014 in verband met de invoering van het Individueel Keuzebudget

 

Artikel I

Het Ambtenarenreglement wordt als volgt gewijzigd:

Hoofdstuk V A vervalt.

Artikel II

De Regeling mandaat en volmacht P&O 2012 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 6, derde lid, vervalt.

Artikel III

De Studiefaciliteitenregeling 2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 13, alsmede de toelichting op dit artikel, vervalt.

Artikel IV

De Fietsregeling Rotterdam 2014 wordt ingetrokken, met dien verstande dat de artikelen 12 tot en met 15 tot en met 31 december 2019 van kracht blijven voor de belanghebbende die vóór 1 januari 2017 een fiets heeft aangeschaft en op 31 december 2016 de in artikel 8 van deze regeling genoemde tegenprestatie nog niet volledig heeft geleverd.

Artikel V

De Vakantie- en Verlofregeling 1971 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 1, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    De vakantie, bedoeld in artikel 42, eerste lid, van het Ambtenarenreglement, bedraagt per kalenderjaar voor de ambtenaar met een volledig dienstverband, die een salaris geniet in:

    • de schalen A en 1 tot en met 8: 159,2 uur;

    • de schalen 9 en hoger: 166,4, uur.

Artikel VI

Het Besluit Levensloopregeling wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 7, alsmede de toelichting op dit artikel, vervalt.

Artikel VII

Het Besluit personenchauffeurs wordt als volgt gewijzigd:

 

In artikel VII wordt ‘de vakantietoelage, bedoeld in artikel 18b van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016’ vervangen door: het IKB, bedoeld in artikel 28, tweede lid, onderdeel a, van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016.

Artikel VIII

Het Rechtspositiebesluit buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 3, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5.

    De in het tweede tot en met vierde lid genoemde vergoeding wordt ter compensatie van het niet opbouwen van een IKB als bedoeld in artikel 27, eerste lid, van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 verhoogd met 14%.

Artikel IX

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2017.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 25 oktober 2016.

De secretaris,

Ph.F.M. Raets

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting

Artikelen I tot en met IV

Met de invoering van het Individueel Keuzebudget (IKB) komt de cafetariaregeling die in hoofdstuk V A is opgenomen te vervallen.

De mogelijkheid om verlof te kopen wordt op basis van sectorale afspraken onderdeel van het IKB.

 

Voor wat betreft de mogelijkheid om bovenwettelijk vakantieverlof te verkopen geldt dat deze blijft bestaan, maar onderdeel wordt van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 (paragraaf 6).

 

De mogelijkheid om te verzoeken om een voorschot op de vakantietoelage komt met de invoering van het IKB te vervallen. Een medewerker kan in plaats daarvan zijn opgebouwde IKB laten uitbetalen.

 

De huidige mogelijkheid om cafetariaregeling die in hoofdstuk V A is opgenomen in te zetten voor een netto vergoeding voor vakbondscontributie, fitness, woon- werkverkeer of de aanschaf van een fiets is onderdeel van de lokale uitwerking van het IKB (Uitvoeringsregeling Individueel Keuzebudget).

Dit betekent dat de P&O-circulaires 2006/15 (vakbondscontributie), 2008/4 (fitness) en 2010/11 (woning-werk) komen te vervallen en de Fietsregeling Rotterdam 2014 wordt ingetrokken.

 

Ook de mogelijkheid om een studie die gedeeltelijk voor eigen rekening van de medewerker komt te financieren door het inzetten van salaris, één of meer salaristoelagen, de vakantietoelage of de eindejaarsuitkering komt als zodanig te vervallen. Op basis van sectorale afspraken wordt dit onderdeel van het IKB.

 

Artikel V

Onderdeel van de afspraken over het IKB is dat het bovenwettelijk vakantieverlof voor een medewerker met een volledig dienstverband met 14,4 uur wordt verlaagd. Voor een medewerker met een deeltijd dienstverband gebeurt dit naar rato.

Die 14,4 uur worden omgezet in een geldbedrag (0,8% van het maandsalaris) en dat bedrag wordt onderdeel van het IKB.

 

Artikelen VI tot en met VIII

Omdat de eindejaarsuitkering, de vakantietoelage en de werkgeverstoelage levensloop als zelfstandige uitkeringen komen te vervallen, moeten regelingen waarin deze uitkeringen worden genoemd ook worden aangepast.

Dit gemeenteblad 2016, nummer 175, is uitgegeven op 26 oktober 2016 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven