Raadsbesluit wijziging Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad en Verordening op de raadscommissies

 

 

De raad van de gemeente Etten-Leur;

Gelezen het voorstel van het presidium van 21 juli 2016;

Gelet op de artikelen 16 en 82, eerste lid, van de Gemeentewet;

Gezien het advies van de vergadering van ‘de raad debatteert” van 19 september 2016:

Besluit:

 

Artikel I

Het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad 2014 wordt gewijzigd als volgt:

 

A

Artikel 19 komt te luiden:

Artikel 19. Volgorde stemming over amendementen en moties

  • 1.

    Als een amendement op een aanhangig voorstel is ingediend, wordt eerst over dat amendement gestemd en vervolgens over het voorstel zoals het dan luidt in zijn geheel.

  • 2.

    Als een subamendement is ingediend, wordt eerst over het subamendement gestemd en vervolgens over het amendement waarop dat betrekking heeft.

  • 3.

    Als meerdere amendementen of subamendementen op een aanhangig voorstel zijn ingediend, wordt, onverminderd het eerste en tweede lid, eerst over het meest verstrekkende amendement of subamendement gestemd.

  • 4.

    Als aangaande een aanhangig voorstel een motie is ingediend, wordt eerst over het voorstel gestemd en vervolgens over de motie. De raad kan besluiten van deze volgorde af te wijken.

B

Artikel 30 komt te luiden:

Artikel 30. Initiatiefvoorstel

  • 1.

    Raadsleden dienen initiatiefvoorstellen schriftelijk in bij de voorzitter. Deze brengt een ingediend voorstel zo spoedig mogelijk ter kennis van het college.

  • 2.

    Het college kan binnen 30 dagen nadat het ter kennis is gesteld van een voorstel schriftelijk wensen en bedenkingen met betrekking tot het voorstel ter kennis van de raad brengen.

  • 3.

    Een voorstel wordt nadat het college schriftelijk wensen of bedenkingen ter kennis van de raad heeft gebracht of kenbaar heeft gemaakt hiertoe niet te zullen overgaan, dan wel nadat de in het tweede lid gestelde termijn is verlopen op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering geplaatst, tenzij de schriftelijke oproep hiervoor reeds verzonden is. In dat geval wordt het voorstel op de agenda van de daaropvolgende raadsvergadering geplaatst.

 

Artikel II

Artikel 4 lid 2 van de Verordening op de info- en de opiniebijeenkomst 2014 komt te luiden:

Artikel 4. Samenstelling; benoeming commissievoorzitter

2. Een fractiedeelnemer als bedoeld in het voorgaande lid 1 van dit artikel dient, voorafgaand aan zijn benoeming, een schriftelijke en ondertekende verklaring af te leggen waarin hij o.a. verklaart zich volledig te conformeren aan de rechten en plichten die bij of krachtens de Gemeentewet aan een raadslid zijn of worden gesteld. De artikelen 10, 11, 12 en 13 van de Gemeentewet zijn van overeenkomstige toepassing op een fractiedeelnemer als bedoeld in lid 1 van dit artikel.

 

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op 11 oktober 2016.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 10 oktober 2016.

 

De raad voornoemd,

Mevr. H. Van Rijnbach-de Groot Dhr. W.C.M. Voeten

Raadsvoorzitter.Raadsgriffier.

Naar boven