Verordening tot wijziging van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2011

De Raad van de gemeente Groningen;

  • gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

  • gelet op hoofdstuk 4 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • gelet op de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector;

  • overwegende dat het noodzakelijk is om:

    • 1.

      de vermogensvergoeding overeenkomstig artikel 4:41 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht bij verordening te regelen;

    • 2.

      de wijzigingen in de lichte procedure in de subsidieverstrekking zoals beschreven in subparagraaf 4.3 van de Algemene subsidieverordening 2011 gemeente Groningen bij verordening te regelen;

    • 3.

      de weigeringsgrond in artikel 6 lid 3 Asv de de daarbij horende toelichting bij verordening te actualiseren;

    • 4.

      het indieningsvereiste van artikel 12 lid 4 Asv met betrekking tot de accountantsverklaring bij verordening te wijzigen;

besluit vast te stellen de volgende Verordening tot wijziging van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2011;

Artikel I

In artikel 2 – Reikwijdte verordening – wordt achter lid 2 een nieuw lid 3 toegevoegd, luidende:

 

  • 3.

    In gevallen genoemd in artikel 4:41 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht is de subsidieontvanger, voor zover verstrekking van subsidie door het college heeft geleid tot vermogensvorming, daarvoor een vergoeding aan het college verschuldigd. Het college kan daarbij nadere regels stellen.

Artikel II
  • 1.

    De titel van artikel 19 (Betaling) wordt gewijzigd in ‘Betalingstermijn’.

  • 2.

    De titel van artikel 20 (Betaling in gedeelten) wordt gewijzigd in ‘Betaling’.

  • 3.

    In artikel 20 – Betaling in gedeelten – wordt het eerste lid ingetrokken.

  • 4.

    De leden 2 en 3 van dit artikel worden vernummerd in resp. lid 1 en lid 2.

  • 5.

    Uit het huidige lid 2 wordt het woord ‘overige’ geschrapt.

Artikel III
  • 1.

    In artikel 8 lid 1 Asv (uitgebreide procedure) onder f. wordt de term ‘een eigen Wopt-verklaring’ gewijzigd in ‘een eigen Wnt-verklaring’.

  • 2.

    In artikel 8 lid 1 Asv (uitgebreide procedure) onder f. wordt ‘artikel 6, eerste lid van de Wopt’ gewijzigd in ‘artikel 2.3 van de Wnt’;

  • 3.

    In artikel 14 lid 1 Asv (reguliere procedure) onder d. wordt de term ‘een eigen Wopt-verklaring’ gewijzigd in ‘een eigen Wnt-verklaring’.

  • 4.

    In artikel 14 lid 1 Asv (uitgebreide procedure) onder d. wordt ‘artikel 6, eerste lid van de Wopt’ gewijzigd in ‘artikel 2.3 van de Wnt’;

  • 5.

    De toelichting bij artikel 6, derde lid wordt ingetrokken.

  • 6.

    In de plaats van de toelichting bij artikel 6, derde lid wordt een nieuwe toelichting tussengevoegd, luidende:

    Artikel 6, derde lid

    Voorkomen moet worden dat instellingen en organisaties die (semi-)publieke taken uitvoeren enerzijds subsidie uit publieke middelen ontvangen en anderzijds loonkosten hebben die voor deze organisaties en instellingen exorbitant hoog zijn. Als weigeringsgrond voor subsidie wordt hier overschrijding van de zgn. Wnt-norm genoemd, waarbij tevens rekening wordt gehouden met bonussen, (vertrek)premies en toelagen. Criteria voor het bezoldigingsmaximum zijn op grond van de Wnt:

    • 1.

      er moeten 3 jaar lang subsidies zijn verstrekt aan de subsidieontvanger;

    • 2.

      deze subsidies samen bedragen in een jaar meer dan € 500.000;

    • 3.

      de subsidies van rijk en/of decentrale overheden bedragen meer dan 50% van het inkomen van de subsidieontvanger.

    De gemeente Groningen zal op de te verlenen subsidie het bedrag in mindering brengen waarmee de bezoldiging de geldende Wnt-norm overschrijdt. Dit betreft alle aan de organisatie of instelling verbonden personen die onder de werking van de Wnt vallen. Ten aanzien van het normbedrag wordt aangehaakt bij de wettelijke norm (Wnt; per 1-1-2016: € 179.000). Daarbij staat helderheid omtrent het normbedrag voorop. Bonussen, (vertrek)premies en toelagen worden aangemerkt als bezoldiging en – voor de bepaling van de inkomensgrens – opgeteld bij het belastbare loon en de voorzieningen ten behoeve van beloningen betaalbaar op termijn. De hoogte van de inkomensgrens, de Wnt-norm, wordt na afloop van een jaar vastgesteld. Daarom is in dit artikel bepaald dat voor de toetsing het inkomen dat over een bepaald jaar ontvangen is, vergeleken wordt met de norm van het voorafgaande jaar. Voor personen die voor de toepassing van de wet niet full time aan de organisatie verbonden zijn, wordt de inkomensnorm gerelateerd aan de deeltijdfactor.

Artikel IV

Achter artikel 6 (Weigeringsgronden subsidie) wordt een nieuw artikel 6a (Toepasselijkheid afdeling 4.2.8 Awb) tussengevoegd, luidende:

Artikel 6a Toepasselijkheid afdeling 4.2.8 Awb

Afdeling 4.2.8 van de Awb is van toepassing op de krachtens deze verordening per boekjaar verstrekte subsidies.

Artikel V

Lid 4 van artikel 12 (Vaststelling) wordt ingetrokken en vervangen door de nieuwe leden 4a en 4b, luidende:

 

  • 4a. De in het tweede lid bedoelde financiële rapportage wordt bij subsidiebedragen van meer dan € 100.000 voorzien van een goedkeurende verklaring van getrouwheid, zonder beperking, zoals bedoeld in artikel 393 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek van een daartoe bevoegde accountant. Daarbij wordt tevens gerapporteerd omtrent recht- en doelmatigheid, alsmede over de naleving van de aan de beschikking tot subsidieverlening verbonden voorwaarden.

  • 4b. In afwijking van het vorige lid kan het college de subsidieontvanger verplichten om de in het tweede lid bedoelde financiële rapportage te voorzien van een accountantsverklaring waaruit blijkt dat de subsidie rechtmatig is besteed en dat de aan de subsidieverlening verbonden verplichtingen zijn nageleefd, als de indiening van de in het vorige lid bedoelde accountantsverklaring vanwege bijzondere omstandigheden in redelijkheid niet van de subsidieontvanger kan worden gevergd.

In lid 5 van artikel 12 worden de woorden ‘het vierde lid’ vervangen door de woorden: ‘de leden 4a of 4b’.

Artikel VI

Deze Verordening tot wijziging van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2011 treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

Naar boven