Wijzigingsverordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort

De raad van de gemeente Zandvoort;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Zandvoort d.d. 21 juni 2016 inzake wijzigingsverordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort;

 

gelet op artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet en artikel 8 van de Participatiewet;

BESLUIT:

 

vast te stellen de wijzigingsverordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort

Artikel I Wijziging verordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort

 

De Verordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 3 luidt als volgt:

    Een persoon heeft een langdurig laag inkomen als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de Participatiewet als gedurende de referteperiode het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 115% van de toepasselijke bijstandsnorm. Hierbij wordt aangesloten bij de grens zoals is vastgesteld in artikel 6 van de beleidsregels ZandvoortPas. Voor het vaststellen van de bijstandsnorm wordt gebruik gemaakt van een normentabel, hierbij wordt aangesloten bij artikel 4 van de Participatiewet.

     

  • B.

    De toelichting op artikel 3 luidt als volgt:

    Van belang bij het bepalen wat een langdurig laag inkomen is, is wat onder ‘langdurig’ en onder ‘laag’ wordt verstaan.

     

    Langdurig

    De door de gemeenteraad vastgestelde langdurige periode voorafgaand aan de peildatum, wordt aangeduid als referteperiode. De referteperiode is vastgesteld in artikel 1 van deze verordening.

     

    Laag inkomen

    Een inkomen is laag als het niet hoger is dan 115% van de toepasselijke bijstandsnorm. In de normentabel wordt aangesloten op de volledige norm voor gezinnen, alleenstaande ouders en alleenstaanden. Dit maakt de inkomensgrenzen veel overzichtelijker voor de burger en eenvoudiger uit te voeren voor de gemeente. Hierbij wordt aangesloten bij de berekeningswijze zoals is opgenomen in artikel 6 van de beleidsregels ZandvoortPas.

    De vraag of het inkomen van een persoon gedurende de referteperiode niet hoger is dan het langdurig lage inkomen van 115% van de toepasselijke bijstandsnorm, zal niet al te rigide mogen worden beoordeeld. Een marginale overschrijding van dit lage inkomen moet worden genegeerd. Gaat het inkomen van een persoon gedurende (een deel van) de referteperiode de toepasselijke bijstandsnorm maandelijks met ongeveer € 5 of meer te boven, dan is geen sprake meer van een marginale overschrijding van de bijstandsnorm die niet aan toekenning van een individuele inkomenstoeslag in de weg staat. Er is immers geen sprake van een incidentele geringe overschrijding van de bijstandsnorm of van te verwaarlozen bedragen van enkele eurocenten.

Artikel II. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als; ‘wijzigingsverordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort’.

Artikel III. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt op 1 oktober 2016 in werking.

 

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 27 september 2016,

De griffier,

De voorzitter,

ALGEMENE TOELICHTING

Op 21 oktober 2014 heeft de gemeenteraad de Verordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort vastgesteld.

Bij het vaststellen van de verordening in 2014 is de inkomensgrens vastgesteld op 110%. Per 1 oktober 2016 herziet de gemeente Zandvoort haar minimabeleid en stelt de inkomensgrens voor het minimabeleid vast op 115% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm.

Hierbij is gekozen om de wijze van berekening van de inkomensgrenzen sterkt te vereenvoudigen, en gebruikt te maken van een normentabel voor de inkomsten, waarbij de categorieën zich beperken tot gezin, alleenstaande ouder en alleenstaanden, en waarbij wordt aangesloten bij de leeftijdsnormen die van toepassing zijn.

Deze wijzigingsverordening individuele inkomenstoeslag regelt de gelijktrekking van de inkomensgrenzen per 1 oktober 2016 zodat er sprake is van een eenduidige inkomensgrens voor de minima.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel I. Wijziging verordening individuele inkomenstoeslag Zandvoort

Spreekt voor zich.

Artikel 2. Citeertitel

Spreekt voor zich.

Artikel 3. Inwerkingtreding en geldingsduur

Spreekt voor zich.

Naar boven