Wijzigingsverordening Starterslening gemeente Wijchen 2015

De raad van de gemeente Wijchen;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 augustus 2016

gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet

besluit:

 

vast te stellen de volgende:

 

Wijzigingsverordening Starterslening gemeente Wijchen 2015

Artikel I Wijziging verordening

De ‘Verordening Starterslening gemeente Wijchen 2015’ (de verordening) wordt als volgt gewijzigd:

(de gewijzigde nieuwe tekst is vetgedrukt)

 

A. Artikel 1 van de verordening wordt gewijzigd als volgt:

Oude tekst

Nieuwe tekst

Artikel 1 c

Gemeenterekening Starterslening: een fondsrekening waaruit de gemeente, op grond van haar deelnemingsovereenkomst met SVn, Startersleningen kan toekennen en waarin de rente en de aflossingen over deze leningen kunnen worden teruggestort;

 

Artikel 1 d

Starterslening: een lening die na toekenning door het college, door SVn kan worden verstrekt aan aanvrager ten behoeve van de financiering van zijn eigen woning;

Artikel 1 c

Gemeenterekening Starterslening: een rekening-courant bij SVn op naam van de gemeente, waaruit de gemeente, op grond van haar deelnemingsovereenkomst met SVn, Startersleningen kan toewijzen en waarin de rente en de aflossingen over deze leningen worden teruggestort;

 

Artikel 1 d

Starterslening: een lening die, na toewijzing door het College, door SVn kan worden verstrekt aan Aanvrager ten behoeve van de financiering van zijn eigen woning, tezamen met een aan de Starterslening gekoppelde Combinatielening.

 

B. Aan artikel 1 van de verordening wordt toegevoegd:

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

Artikel 1 g

Combinatielening: een extra lening, die naast een hypothecaire lening mag worden afgesloten, waaruit tot een maximum van 50% van de waarde van de gefinancierde woning de aflossing op de hypothecaire lening mag worden betaald. Deze Combinatielening wordt samen met de Starterslening aangeboden en blijft in dit geval beperkt tot maximaal het bedrag van de Starterslening.

 

Artikel 1 h

Aanvangsdraagkrachttoets: de toetsing die door SVn wordt uitgevoerd aan de hand van de geldende NHG-regels, waarin ten behoeve van de toewijzing door de gemeente de hoogte van de Starterslening wordt berekend.

 

Artikel 1 i

Toewijzing: de beschikking van de Gemeente waarin de Gemeente op basis van de door SVn opgemaakte Aanvangsdraagkrachttoets vaststelt dat een Aanvrager in aanmerking komt voor het toekennen van een Starterslening.

 

C. Artikel 5 van de verordening wordt gewijzigd als volgt:

Oude tekst

Nieuwe tekst

Artikel 5.2

De verdere afhandeling en besluitvorming vindt plaats in overeenstemming met de hierna bedoelde Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (met inbegrip van de nadere toelichting van uitvoeringsaspecten Starterslening), zoals deze zijn vastgelegd in de actuele SVN informatiemap.

Artikel 5.2

De afhandeling en besluitvorming vinden plaats in overeenstemming met de hierna bedoelde Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (met inbegrip van de nadere toelichting van uitvoeringsaspecten Starterslening).

 

D. Aan artikel 5 van de verordening wordt toegevoegd lid 4:

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

4. Het College kent een Starterslening toe onder voorbehoud van een aanvangdraagkrachttoets uitgevoerd door SVn

 

E. Artikel 7 van de verordening wordt gewijzigd als volgt:

Oude tekst

Nieuwe tekst

Artikel 7

Op een Starterslening zijn van toepassing: ‘Algemene bepalingen voor geldleningen’, ‘Productspecificaties Starterslening (A)’, ‘Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening’ en 'Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen’, zoals die op het moment van aanvragen zijn opgenomen in de dan geldende SVn Informatiemap, die deel uitmaakt van de Deelnemingsovereenkomst tussen gemeente Wijchen en SVn dan wel door SVn worden uitgereikt aan de aanvrager voor het sluiten van de overeenkomst van geldlening.

Artikel 7

Op een Starterslening zijn van toepassing: ‘Algemene bepalingen voor geldleningen’, ‘Productspecificaties Starterslening’ (A)’, ‘Procedures en Uitvoeringsregels Starterslening’ en ‘Toelichting op een Starterslening’, zoals die op het moment van aanvragen zijn opgenomen in de dan geldende SVn Informatiemap, die door SVn worden uitgereikt aan de aanvrager bij het sluiten van de overeenkomst van geldlening.

 

F. Na artikel 9 van de verordening wordt een nieuw artikel 9A toegevoegd:

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

Artikel 9A

Voor een aanvraag ingediend vóór 1 oktober 2016 geldt het volgende:

a. Indien de starterslening en 1e hypotheek passeren voor 31 december 2016, dan blijft de verordening van toepassing zoals die luidde op het tijdstip dat de aanvraag werd ingediend;

b. Indien de starterslening en 1e hypotheek passeren na 31 december 2016, dan geldt de verordening zoals die luidt op het tijdstip dat op de aanvraag besloten wordt.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 oktober 2016.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 september 2016

De voorzitter,

De griffier,

Naar boven