Gemeente Nijkerk - Wijziging van het Reglement van orde van de gemeenteraad, van het Raadsbesluit delegatie en mandaat 2014-2018 en van de Verordening op de raadscommissies 2015

Raadsbesluit nummer 2016-039

    

De raad van de gemeente Nijkerk;

gelezen het voorstel van het fractievoorzittersoverleg van 21 juni 2016;

gelet op de wijzigingen van de Gemeentewet per 1 februari 2016;

b e s l u i t :   de volgende wijzigingsverordening vast te stellen.

    

Wijziging van het Reglement van orde van de gemeenteraad, van het Raadsbesluit delegatie en mandaat 2014-2018 en van de Verordening op de raadscommissies 2015

Artikel 1. Wijziging Reglement van orde van de gemeenteraad

Het Reglement van orde van de gemeenteraad wordt als volgt gewijzigd:

A.

In de aanhef wordt de zin ´gelet op de artikelen 16 en 149 van de Gemeentewet;´ vervangen door: gelet op de artikelen 16, 84 en 149 van de Gemeentewet;.

B.

Artikel 2, vijfde lid, vervalt en het zesde tot en met achtste lid worden vernummerd tot vijfde tot en met zevende lid.

C.

Na artikel 3 wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 3a. De werkgeverscommissie   

  • 1.

    Er is een werkgeverscommissie waaraan bij afzonderlijk raadsbesluit mandaat kan worden verleend ter uitvoering van de werkgeverspositie van de raad.

  • 2.

    Iedere fractie die in de gemeenteraad is vertegenwoordigd, kan één raadslid voordragen voor de werkgeverscommissie.

  • 3.

    De commissie bestaat uit ten minste drie leden en ten hoogste uit zoveel leden als er fracties zijn.

  • 4.

    De leden van de commissie worden door de raad op voordracht van de fracties benoemd. De commissie wijst uit haar midden een voorzitter en een secretaris aan.

  • 5.

    Het lidmaatschap van de commissie eindigt bij het ontslag als lid van de raad, op schriftelijk verzoek van het commissielid of als de raad een commissielid ontslag verleent. De raad voorziet zo spoedig mogelijk in een tussentijdse vacature.

  • 6.

    De commissie vergadert, op initiatief van de voorzitter, ten minste tweemaal per jaar. De vergaderingen van de commissie zijn niet openbaar.

  • 7.

    De commissie besluit bij meerderheid van stemmen. Besluiten van de commissie worden door de voorzitter ondertekend en door de secretaris medeondertekend.

D.

Artikel 4 komt te luiden als volgt:

Artikel 4. De griffier

  • 1.

    De griffier is aanwezig in raadsvergaderingen, raadscommissievergaderingen, vergaderingen van de agendacommissie en vergaderingen van het fractievoorzittersoverleg. Op uitnodiging van de voorzitter kan de griffier aan de beraadslagingen deelnemen.

  • 2.

    Bij verhindering of afwezigheid wordt de griffier vervangen door een door de raad aangewezen plaatsvervanger.

  • 3.

    Op verzoek van de voorzitter van de werkgeverscommissie is de griffier aanwezig bij vergaderingen van deze commissie.

E.

Aan artikel 19, vierde lid, wordt toegevoegd: De raad kan besluiten van deze volgorde af te wijken.

F.

Artikel 30 wordt vervangen door:

Artikel 30. Initiatiefvoorstel

  • 1.

    Raadsleden dienen initiatiefvoorstellen schriftelijk in bij de voorzitter. Deze brengt een ingediend voorstel zo spoedig mogelijk ter kennis van het college.

  • 2.

    Het college kan binnen 14 dagen nadat het in kennis is gesteld van een voorstel schriftelijk wensen en bedenkingen met betrekking tot dat voorstel ter kennis van de raad brengen.

  • 3.

    Een voorstel wordt nadat het college schriftelijk wensen of bedenkingen ter kennis van de raad heeft gebracht of kenbaar heeft gemaakt hiertoe niet te zullen overgaan, dan wel nadat de in het tweede lid gestelde termijn is verlopen, op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering geplaatst, tenzij de schriftelijke oproep hiervoor reeds verzonden is. In dat geval wordt het voorstel op de agenda van de daaropvolgende raadsvergadering geplaatst.

G.

In artikel 32a, eerste lid, wordt het woord ‘bedeld’ vervangen door: bedoeld. In artikel 33, vierde lid, wordt het woord ‘modelinge’ vervangen door: mondelinge.

H.

De toelichting wordt als volgt gewijzigd.

   

In de toelichting op artikel 2 vervallen de tweede en derde alinea, beginnend met ‘Het fractievoorzittersoverleg als zodanig’ en eindigend met ‘snel overlegd kan worden.’.

     

Na de toelichting op artikel 3 wordt het volgende ingevoegd:

Artikel 3a. De werkgeverscommissie

Elke fractie heeft de mogelijkheid een raadslid plaats te laten nemen in de werkgeverscommissie. Taak van de werkgeverscommissie is de zaken te behartigen die de werkgeverspositie van de raad betreffen. Het gaat dan om de organisatie en de personeelszaken van de griffie. De handreiking ‘(rechts)positie van de griffie(r) in het decentrale bestuur’ van de VNG, Raadslid.nu en VvG biedt kaders om verdere invulling te geven aan het werkgeverschap voor de griffie en griffiemedewerkers.

    

In de toelichting op artikel 9 wordt na de woorden ‘een aanvullende agenda en stukken rondsturen.’ de volgende alinea ingevoegd:

Het derde lid heeft tot doel om de leden van de raad een actievere rol te geven bij het opstellen van de raadsagenda. Zij kunnen bij aanvang van de raadsvergadering een voorstel doen om onderwerpen aan de agenda toe te voegen of van de agenda af te voeren.

     

In de toelichting op artikel 19 wordt vóór de laatste zin ingevoegd:

Soms kan een motie dermate zwaar wegen voor een fractie dat de steun voor het gehele voorstel hiervan afhangt. De raad kan besluiten – in de praktijk op voorstel van een of meer raadsleden – om van de voorgeschreven stemvolgorde af te wijken.

    

In de toelichting op artikel 20 wordt na de zin ‘Dit begrip wordt ingevuld in het vijfde lid.’ de volgende alinea ingevoegd:

Artikel 31 van de Gemeentewet is van toepassing op de benoeming van wethouders en op de stemming over het ontslag van een wethouder in het geval een motie van wantrouwen niet tot onmiddellijk aftreden leidt. Dat betekent dat deze stemming schriftelijk en geheim plaatsvindt.

    

In de toelichting op artikel 30 wordt de tekst die volgt na de zin ‘Daarbij kan worden gedacht aan het beantwoorden van de vraag of het voorstel wel de uitoefening van een raadsbevoegdheid betreft (en niet een collegebevoegdheid).’ vervangen door:

Sinds februari 2016 is aan de Gemeentewet toegevoegd dat de gemeenteraad geen besluit mag nemen over een initiatiefvoorstel dan nadat het college in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van de raad te brengen. Het college moet daarvoor een redelijke termijn krijgen, in Nijkerk is deze gesteld op 14 dagen. Zodra de reactie van het college binnen is of als deze termijn verstreken is, wordt het voorstel geagendeerd.

Het tweede lid houdt in dat de voorzitter het initiatiefvoorstel zo spoedig mogelijk op de agenda plaatst, maar de voorzitter plaatst het voorstel echter niet meer op de agenda, nadat de oproep verzonden is. Dit laat de mogelijkheid onverlet voor het individuele raadslid om op grond van artikel 9, derde lid, het initiatiefvoorstel toch aan de agenda toe te voegen.

Het is aan de raad om vervolgens te bepalen hoe het initiatiefvoorstel verder wordt behandeld nu het op de agenda staat.

    

In de toelichting op artikel 32a wordt het woord ‘vsan’ vervangen door: van.

Artikel 2. Wijziging Raadsbesluit delegatie en mandaat 2014-2018

Het Raadsbesluit delegatie en mandaat 2014-2016 wordt als volgt gewijzigd.

A.

Artikel 4 komt te luiden als volgt:

Artikel 4. Mandaat aan de werkgeverscommissie

De werkgeverscommissie neemt namens de raad de volgende besluiten.

  • a.

    Besluiten met betrekking tot de organisatie van de griffie.

  • b.

    Besluiten tot het vaststellen van rechtspositionele voorschriften en instructies voor de griffier en de medewerkers van de griffie.

  • c.

    Rechtspositionele besluiten en handelingen ten aanzien van de griffier, met uitzondering van benoeming en ontslag.

  • d.

    Beslissingen op bezwaar ten aanzien van de overige medewerkers van de griffie.

B.

In de artikelsgewijze toelichting vervalt in artikel 3 het tekstonderdeel c, en komt de toelichting op artikel 4 als volgt te luiden:

Artikel 4. Mandaat aan de werkgeverscommissie

De rol van werkgever voor het personeel van de griffie wordt ingevuld door de werkgeverscommissie, die is ingesteld op grond van artikel 3a van het Reglement van orde van de gemeenteraad.  Overigens is de griffier gemandateerd de meeste personeelsbeslissing te nemen voor andere medewerkers van de griffie, dit met uitzondering van de behandeling van bezwaarschriften personeelszaken. Deze bezwaarschriften kunnen worden afgedaan door de werkgeverscommissie.     

Artikel 3. Wijziging Verordening op de raadscommissies 2015

De Verordening op de raadscommissies 2015 wordt als volgt gewijzigd.

A.

In artikel 4, derde lid, worden de woorden ‘De artikelen 10, 11, 12, 13 en 15 van de Gemeentewet’ vervangen door: De artikelen 10, 11, 12 en 13 van de Gemeentewet.

B.

In de artikelsgewijze toelichting komt in artikel 4 komt het tekstgedeelte dat volgt op de woorden ‘op de kandidatenlijst van de desbetreffende fractie gestaan hebben.’ te luiden als volgt:

Commissieleden moeten, evenals raadsleden, voldoen aan hetgeen is bepaald in de artikelen 10, 11, 12 en 13 van de Gemeentewet. Dit betekent onder andere dat zij achttien jaar moeten zijn, over een geldige verblijfstitel moeten beschikken, hun nevenfuncties openbaar moeten maken en geen functie als bedoeld in artikel 13 mogen vervullen. Om te beoordelen of wordt voldaan aan de eisen van de Gemeentewet, ligt het voor de hand om gebruik te maken van een geloofsbrievenonderzoek. Het verdient aanbeveling dit onderzoek uit te laten voeren door de commissie die voor raadsleden en wethouders het op basis van artikel V 4 van de Kieswet verplichte geloofsbrievenonderzoek uitvoert. De vereisten die onderzocht moeten worden zijn immers gelijk. Dit onderzoek (alleen naar de niet-raadsleden) gaat vooraf aan het raadsbesluit waarmee de commissieleden benoemd worden.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het gemeenteblad en treedt in werking op 1 oktober 2016.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering

van de raad van de gemeente Nijkerk op 22 september 2016,

de griffier, mevrouw A.G. Verhoef-Franken.

de voorzitter, de heer mr. drs. G.D. Renkema.

Naar boven