Wijziging Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015

Collegebesluit

Besluitnummer: 160015449

Het college van de gemeente Lelystad,

BESLUIT:

 

  • 1.

    De volgende wijzigingen van het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015 vast te stellen:

    • a.

      In hoofdstuk 5 van de toelichting bij het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015 als aanvulling een omschrijving op te nemen van het begrip ‘Schoon en leefbaar huis’ conform bijlage 1.

    • b.

      Artikel 1.2. te wijzigen conform bijlage 2.

    • c.

      De vergoedingenlijst krachtens het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015 vervangen door de Vergoedingenlijst 2016 krachtens het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015 (bijlage 3).

  • 2.

    Op grond van voortschrijdend inzicht in de uitvoering, een aantal technische wijzigingen conform bijlage 2 vast te stellen en op te nemen in het

    besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015.

     

  • 3.

    Te besluiten dat de wijzigingen opgenomen in punt 1 en 2 inwerking treden op de dag na bekendmaking.

     

Lelystad, 6 september 2016.

 

Het college van de gemeente Lelystad,

de secretaris, de burgemeester,

Bijlage 1: Uitgangspunten voor 'een schoon en leefbaar huis' in te voegen na de eerste alinea van hoofdstuk 5 van de toelichting op het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015

Met onderstaande uitgangspunten als kaders kan het werkplan worden opgesteld op grond waarvan een basisniveau van wat er minimaal wordt verstaan onder een schoon en leefbaar huis kan worden gerealiseerd. Daarbij is het aan de cliënt om, in overleg met de aanbieder, keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

 

1.ledereen moet gebruik kunnen maken van een schone woonkamer, in gebruik zijnde slaapkamer, keuken, badkamer, toilet en gang.

2.Een schoon huis wil niet zeggen dat alle ruimtes wekelijks schoongemaakt moeten worden. Het betekent dat het huis periodiek schoon wordt gemaakt, zodat het niet vervuilt.

3.De aanspraak op huishoudelijke ondersteuning bestaat uit een aanvulling op de eigen mogelijkheden van de cliënt zelf.

4.Het is aan de cliënt om, in samenspraak met de aanbieder, de werkzaamheden zodanig in te zetten dat er maximaal rendement uit wordt gehaald

5.Het onderhoud van een tuin, en het verzorgen van huisdieren (dit geldt niet voor hulphonden), hoort niet bij de maatwerkvoorziening schoon en leefbaar huis.

Bijlage 2: Technische wijzigingen in het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015

1.De term zorgplan vervangen door de term werkplan;

In de dagelijkse uitvoeringspraktijk wordt de term werkplan gebezigd. Een term die tevens terugkomt in de verschillende documentatie en communicatie met de cliënt. Om verwarring te voorkomen wordt de term werkplan vervangen door de term werkplan.

2.Aan artikel 1.1 Begripsbepalingen

Aan het eerste lid na sub x. het volgende toe te voegen:

y: Werkplan: een document waarin de nadere afspraken staan tussen de leverancier van ondersteuning en de aanvrager met betrekking tot de te verstrekken maatwerkvoorziening

3.Artikel 1.2 Algemene bepalingen

De huidige nummering van de artikelleden, zijnde lid 1,1 en 3 te wijzigen in 1,2 en 3.

De huidige tekst van lid 2 te laten vervallen en te vervangen door:

  • 2.

    Het werkplan maakt integraal onderdeel uit van de beschikking.

  • 4.

    Artikel 1.3 Bijdrage in de kosten van een maatwerkvoorziening als volgt te wijzigen:

Lid 1 en 2

Het woord "vastgesteld" wordt vervangen door het woord 'gebaseerd', waardoor de tekst van de artikelleden als volgt komen te luiden:

1.Voor de berekening van de bijdrage voor hulpmiddelen die middels een PGB worden verstrekt, wordt de kostprijs gebaseerd op grond van 100% van de aanschafwaarde inclusief overige kosten en wordt geïnd gedurende een periode van zeven jaar.

2.Voor de berekening van de bijdrage voor hulpmiddelen die in natura worden verstrekt, wordt de kostprijs gebaseerd op grond van 100% van de aanschafwaarde of het maandhuurbedrag en wordt geïnd zolang er van de voorziening gebruik wordt gemaakt.

Lid 4

De woorden 'op grond van' worden vervangen door de woorden 'gebaseerd op' waardoor de tekst als volgt komt te luiden;

4.Voor vervoersvoorzieningen is een bijdrage verschuldigd gebaseerd op 100% van de kosten.

Door het woord 'gebaseerd' toe te gebruiken, wordt er impliciet ruimte geboden om af te kunnen wijken van de eigen bijdrage, uitsluitend daar waar dat in een individuele casus in de uitvoeringspraktijk noodzakelijk wordt geacht.

Bijlage 3: Vergoedingenlijst 2016 krachtens het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015

Volgens artikel 1.2. van het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015 van de gemeente Lelystad kan het resultaat van een maatwerkvoorziening bestaan uit:

  • 1.

    dagbesteding;

  • 2.

    ondersteuning thuis;

  • 3.

    een schoon en leefbaar huis;

  • 4.

    kortdurend verblijf;

  • 5.

    een woonvoorziening;

  • 6.

    een vervoersvoorziening;

  • 7.

    een rolstoel.

1. Dagbesteding

De hoogte van het PGB voor dagbesteding bedraagt maximaal € 23,68 per dagdeel (75% van het gemiddelde tarief van de hoofdaannemers), inclusief vervoer van en naar de locatie van de dagbesteding.

2. Ondersteuning Thuis

1.Indien de begeleiding wordt geboden door een gekwalificeerde zorgverlener is het PGB uurtarief maximaal € 37,04 (75% van het gemiddelde tarief van de hoofdaannemers). Dit geldt uitsluitend indien de aanbieder:

  • a.

    als zorgverlenende organisatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, of;

  • b.

    staat ingeschreven in het BIG-register en geen familie van u is, of;

  • c.

    een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is die beschikt over een door de Belastingdienst afgegeven Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en geen familie van de aanvrager is.

2.Indien de begeleiding wordt geboden door een informele hulpverlener of mantelzorger bedraagt het uurtarief maximaal het op de informele hulpverlener of mantelzorger van toepassing zijnde bruto wettelijk minimumreferentieloon en indien van toepassing aangevuld met een surplus voor de werkgeverslasten van 25%.

3. Een schoon en leefbaar huis

1.De hoogte van het PGB voor huishoudelijke hulp met als resultaat een schoon huis bedraagt in beginsel € 138,14 per vier weken (75% van het tarief voor de gecontracteerde aanbieders). Dit geldt uitsluitend indien de zorgverlener:

a.als zorgverlener voor huishoudelijke ondersteuning staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, of;

  • b.

    een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is die beschikt over een door de Belastingdienst afgegeven modelovereenkomst en geen familie van de aanvrager is.

     

    2. Indien de huishoudelijke ondersteuning wordt geboden door een informele hulpverlener of mantelzorger, bedraagt het uurloon maximaal het op de informele hulpverlener of mantelzorger van toepassing zijnde bruto wettelijk minimumreferentieloon, en indien van toepassing aangevuld met een surplus voor de werkgeverslasten van 25%. Het aantal uren huishoudelijke ondersteuning wordt daarbij in beginsel begrensd door het maximum van € 138,14 per vier weken.

4. Kortdurend verblijf

De hoogte van het PGB voor kortdurend verblijf bedraagt maximaal € 45,45 per etmaal, dit is inclusief overnachting en vervoer en exclusief individuele ondersteuning of dagbesteding. Dit tarief geldt eveneens indien de aanvrager deze voorziening in natura wenst te ontvangen.

5. Een woonvoorziening

De hoogte van het PGB bedrag voor een woonvoorziening is afhankelijk van het doel van de

aanvraag:

  • a.

    voor verhuis- en inrichtingskosten eenmalig, maximaal € 3.187,80

  • b.

    voor het bezoekbaar maken van een woning, eenmalig, maximaal € 2.726,33

  • c.

    voor het verbouwen van de woning en het aanbrengen van overige onroerende voorzieningen, zoals een traplift, is het bedrag gebaseerd op de lijst van standaard woonvoorzieningen, volgens de prijsopgave van de door de gemeente gecontracteerde gespecialiseerde aannemer.

d.voor overige woonvoorzieningen is het PGB maximaal de prijs van de goedkoopst adequate voorziening in natura.

6. Een vervoersvoorziening

  • a.

    De hoogte van het PGB voor eigen vervoer (motorvoertuig) is maximaal € 1.227,56 per jaar.

  • b.

    De hoogte van het PGB voor een open buitenwagen (scootmobiel) is maximaal de prijs van de goedkoopst adequate voorziening in natura.

c.De ritprijs voor het collectief vervoer (taxi) bedraagt € 1,67.

7. Een rolstoel

a.De hoogte van het PGB voor een rolstoel is maximaal de prijs van de goedkoopst adequate voorziening in natura.

b.De hoogte van het PGB voor een sportrolstoel is maximaal € 3.272,81.

8. De dienstencheque

De hoogte van de bijdrage voor een dienstencheque bedraagt € 7,50 per dienstencheque.

Naar boven