Gemeente Rhenen - Coffeeshopbeleid gemeente Rhenen 2016

 

Hoofdstuk 1: Inleiding

Het coffeeshopbeleid van de gemeente Rhenen is de lokale uitwerking van het landelijke cannabisbeleid, zoals vastgelegd in de Aanwijzing Opiumwet. Het coffeeshopbeleid van de gemeente Rhenen beschrijft de randvoorwaarden, eisen en de handhaving bij de vestiging van coffeeshops in de gemeente. Op dit thema is verregaande samenwerking noodzakelijk zodat er meer effectiviteit ontstaat in de aanpak en om het zogenaamde ‘waterbedeffect’ te voorkomen. Deze samenwerking is niet vrijblijvend. We zijn afhankelijk van elkaar en kunnen elkaar versterken. Om uniformiteit te creëren en bestuursrechtelijke maatregelen op elkaar af te stemmen wordt in de gemeenten binnen het basisteam Heuvelrug (de gemeenten Veenendaal, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Rhenen) met dezelfde uitgangspunten voor bestuurlijke handhaving gewerkt.

Deze beleidsregels hebben tot doel:

  • -

    te realiseren dat geconstateerde overtredingen gevolgd worden door een reactie die qua intensiteit zo goed mogelijk aansluit bij de aard en de ernst van de overtreding (proportionaliteit en subsidiariteit);

  • -

    te bewerkstelligen dat er door de gekozen bestuursdwangmaatregel een einde komt aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat;

  • -

    te bewerkstelligen dat herhaling van de overtreding wordt voorkomen;

  • -

    kenbaar te maken aan de burger welke maatregelen hij van de overheid kan verwachten na een overtreding;

  • -

    de handhavingsactiviteiten van politie, openbaar ministerie en gemeente op elkaar af te stemmen en complementair te laten zijn.

Hoofdstuk 2: (Juridische) kaders voor het coffeeshopbeleid

Het coffeeshopbeleid is gebaseerd op een geheel aan wet- en regelgeving en landelijk en lokaal beleid. In dit hoofdstuk wordt beschreven welke wet- en regelgeving en beleid van toepassing is. Ook wordt beschreven hoe de bevoegdheden zijn verdeeld.

2.1 Bevoegdheden burgemeester

De bevoegdheid om beleid te voeren rond de vestiging van coffeeshops is expliciet bij het

bestuursorgaan burgemeester neergelegd. Er is op dit punt geen (juridische) rol weggelegd

voor het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. De burgemeester

kan bestuurlijk optreden en bestuursdwang toepassen bij overtredingen rond coffeeshops.

2.2 Opiumwet

Om een betere basis voor bestuurlijk optreden te scheppen is in 1999 artikel 13b in de Opiumwet opgenomen (Wet Damocles). Het artikel is per 1 november 2007 aangepast. Dit artikel geeft de burgemeester de bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen indien in een lokaal of woning drugs worden verhandeld of aanwezig is. Bij een coffeeshop zal over worden gegaan tot sluiting indien de maximale gedoogvoorraad van 500 gram wordt overschreden dan wel er sprake is van een handelsvoorraad harddrugs.

2.3 Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob )

Het toepassingsbereik van de Wet Bibob is vastgelegd in beleidsregels (Wet BIBOB

beleidsregels 2013). Coffeeshops vallen in hun hoedanigheid van alcoholvrij horecabedrijf

onder deze beleidsregels.

%1.1Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Drank en Horecawet

Een coffeeshopexploitant is op grond van artikel 2:28 APV exploitatievergunningplichtig.

Een gedoogverklaring maakt de verkoop van softdrugs mogelijk in de coffeeshop. De exploitatievergunning wijkt af van een ‘gewone’ exploitatievergunning door de aanvullende voorschriften. De coffeeshop is een alcoholvrije inrichting. Hiervoor is geen drank- en horecavergunning nodig.

2.5 AHOJGI criteria

De AHOJGI criteria zijn door het openbaar ministerie opgestelde criteria waar coffeeshops zich

aan dienen te houden. De afkorting staat voor de volgende criteria:

  • -

    A: geen affichering: dit betekent geen enkele vorm van reclame anders dan een summiere aanduiding op de betreffende lokaliteit;

  • -

    H: geen harddrugs: dit betekent dat geen harddrugs voorhanden mogen zijn en/of verkocht worden;

  • -

    O: geen overlast: onder overlast kan worden verstaan parkeeroverlast rond de coffeeshop, geluidshinder, vervuiling of voor of nabij de coffeeshop rondhangende klanten;

  • -

    J: geen verkoop aan jeugdigen en geen toegang voor jeugdigen tot een coffeeshop: gelet op de toename van het cannabisgebruik onder jongeren is gekozen voor een strikte handhaving van de leeftijdsgrens van achttien jaar;

  • -

    G: geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie: dat wil zeggen hoeveelheden groter dan geschikt voor eigen gebruik (= 5 gram);

  • -

    I: geen toegang voor en verkoop aan anderen dan ingezetenen van Nederland.

Hoofdstuk 3: Algemene uitgangspunten met betrekking tot vestiging van een coffeeshop

In dit hoofdstuk staan de voorwaarden en criteria benoemd voor de vestiging en exploitatie van een coffeeshop binnen de gemeente Rhenen.

%1.1Maximumstelsel en ruimtelijke criteria

Om overlast te beperken, de controle te kunnen behouden en de drempel tot coffeeshops voor jongeren te verhogen worden enkele criteria vastgesteld. Het betreft de volgende criteria:

  • -

    De gemeente houdt vast aan de 1-optie. Dat betekent dat er ruimte is voor één coffeeshop binnen de gemeente Rhenen (conform de in regionaal verband gemaakte afspraken in 2000).

  • -

    Een coffeeshop mag zich niet binnen een loopafstand van 350 meter van instellingen voor voortgezet en beroepsonderwijs voor jongeren jonger dan 18 jaar bevinden.

    %1.1Voorwaarden exploitatie

De burgemeester verbindt aan de vereiste exploitatievergunning voorschriften die onder andere verband kunnen houden met de bescherming van het woon- en leefklimaat en de openbare orde, zoals bijvoorbeeld sluitingstijden. De vergunningvoorschriften en/of beperkingen voor coffeeshops wijken af van de voorschriften en/of beperkingen voor overige horecabedrijven. Naast de standaardvoorschriften en/of –beperkingen die voor deze bedrijven gelden, worden in de vergunning voor coffeeshops voorschriften en/of beperkingen opgenomen die ontleend zijn aan het lokale coffeeshopbeleid. In de exploitatievergunning voor een coffeeshop wordt dus de AHOJGI-criteria als geldend voorschrift opgenomen en tenminste de aanvullende voorwaarden die in dit hoofdstuk zijn geformuleerd.

-Voorlichting(materiaal) over risico's (soft)drugsgebruik

Met het oog op de verantwoorde bedrijfsvoering, dient de eigenaar en/of leidinggevende van de

coffeeshop, de (potentiële) gebruiker op de hoogte te stellen van de (potentiële) gevaren van

sofdrugsgebruik. Daarnaast dient deze ook deugdelijk schriftelijk voorlichtingsmateriaal zichtbaar

in de inrichting aanwezig en beschikbaar te hebben. De drugsvoorlichting vindt plaats op een in

overleg met de gemeente en instelling(en) voor verslavingszorg vastgestelde wijze.

-Verkoopverbod en verwijzingsplicht bij redelijk vermoeden van probleemgebruik

Met het oog op een verantwoorde bedrijfsvoering, dient de eigenaar en/of leidinggevende van de

coffeeshop actief op te treden in geval van indicaties van problematisch drugsgebruik.

Indien er aanwijzingen bestaan van problematisch druggebruik, dient de eigenaar en/of leidinggevende af te zien van de verstrekking van drugs en dient hij/zij de betrokkene te verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg.

-Verbod op schenken en/of verkopen alcohol

Het gecombineerde gebruik van alcohol en softdrugs leidt tot een onwenselijke combinatie van

bewustzijn beïnvloede middelen en tot een verhoogd gevaar voor overlast veroorzakend gedrag

in en rond de inrichting. De gecombineerde verkoop van genoemde genotmiddelen veroorzaakt tevens een gecumuleerd verslavingsrisico. Ook de confrontatie van reguliere horecabezoekers met gebruikers van softdrugs leidt tot een verhoogd risico voor ordeverstoringen.

-Verbod op Kansspeelautomaten

Onderzoek heeft aangetoond, dat kansspelverslaving in veel gevallen aanleiding vormt tot het

plegen van (verwervings)criminaliteit. Gelijktijdige beschikbaarheid van softdrugs en

kansspelautomaten leidt tot een onwenselijke cumulatie van verslavingsrisico's, met alle gevaren van dien.

  • -

    De inrichting mag dagelijks geopend zijn van 12.00 uur tot 00.00 uur.

  • -

    De in r i c hting m a g ni e t v oo r z i e n z ijn v a n ee n t err a s.

Hoofdstuk 4: Handhavingsarrangement

4.1 Doel van het handhaving s arrangement

Het coffeeshopbeleid van de gemeente Rhenen stelt dat maximaal één coffeeshop in de gemeente kan worden gedoogd. De coffeeshop dient te voldoen aan de in het beleid vastgestelde voorwaarden.

De bestuurlijke keuze om maximaal één coffeeshop te gedogen, is gekoppeld aan de eis dat dit gebeurt onder een handhavingsregime, waarin wordt opgetreden tegen overtredingen van de gestelde justitiële gedoogcriteria en de vergunningvoorschriften en/of beperkingen. De landelijke beleidslijn ten aanzien van coffeeshopbeleid en de handhaving van gestelde voorwaarden voor coffeeshops zijn de afgelopen jaren aangescherpt.

De burgemeester is bevoegd, na overleg met de driehoek, om een handhavingsarrangement vast te stellen. In het handhavingsarrangement wordt beschreven op welke wijze wordt opgetreden tegen ongewenste verkoop van drugs vanuit coffeeshops. Per overtreding is vastgesteld wat het sanctiebeleid is en hoe de verschillende partners hun bevoegdheden aanwenden. Het handhavingsarrangement is een beleidsregel. In ernstige gevallen kan hiervan gemotiveerd worden afgeweken. Het handhavingsarrangement kan tussentijds door de burgemeester worden aangepast, na overleg met de driehoek. Ter uitoefening van vorenstaande bevoegdheid dient de handhavingsmatrix coffeeshop en bijbehorende erven, waarin de verschillende bestuurlijke maatregelen zijn opgenomen, die is opgenomen in bijlage 1.

4.2 Taakverdeling handhaving s arrangement

Taken politie;

  • -

    opsporing strafbare feiten;

  • -

    controle overtreding Opiumwet (in samenwerking met gemeente);

  • -

    opmaken proces-verbaal;

  • -

    eventueel verrichten van aanhoudingen of in beslag nemen;

  • -

    informeren van de burgemeester.

Taken OM;

  • -

    bij voldoende bewijskracht in het proces-verbaal en indien opportuun, vervolgen van strafbare feiten;

  • -

    Leiden van opsporingsonderzoeken.

Taken gemeente;

  • -

    beoordelen aanvraag om gedoogverklaring en exploitatievergunning APV;

  • -

    behandelen AMvB-melding (milieu);

  • -

    reguliere controles door toezichthouders;

  • -

    indien opportuun toepassen van bestuursdwang;

  • -

    (tijdelijk) intrekken gedoog exploitatievergunning;

  • -

    opmaken proces-verbaal (gemeentelijke BOA's).

4.3 Algemene wet bestuursrecht

Bestuursdwang gebeurt altijd conform het gestelde in de Algemene wet bestuursrecht.

4.4 Uitvoering handhaving s arrangement

Politie en gemeente voeren controles uit om na te gaan of de coffeeshop de aan hen gestelde

voorschriften en/of beperkingen naleeft. Deze controles kunnen gezamenlijk of individueel worden uitgevoerd. De controles vinden onregelmatig en onaangekondigd plaats. Gemeente en politie maken afspraken over het aantal controles en de aard van de controles. Minimaal één keer per jaar vindt in de

coffeeshop een onaangekondigde controle plaats. Politie en gemeente hebben een signalerende functie in het kader van de uitoefening van hun reguliere taken. De gemeente houdt toezicht op de openbare buitenruimte en handhaaft samen met de politie op alles wat binnen in de coffeeshop plaatsvindt (vergunningsvoorschriften en/of -beperkingen, Opiumwet, Wet Wapens en Munitie, etc.).

Vervolgactie

Na een geconstateerde overtreding vindt altijd een vervolgactie plaats. Deze bestaat uit

bestuursdwang en/of indien mogelijke en opportuun strafrechtelijke vervolging door het OM, afhankelijk van de aard van de overtreding. Hierbij geldt het standpunt van het OM dat het strafrecht een “ultimum remedium” is. Er wordt pas dan strafrechtelijk vervolgd als er bestuursrechtelijk wordt ingegrepen.

4.5 Handhaving binnen de coffeeshop

Samen met de politie gaat de gemeente minimaal één keer per jaar gecombineerde controles

uitvoeren. Als er signalen zijn over mogelijke overtredingen op andere terreinen wordt een

controle uitgevoerd samen met bijvoorbeeld de Odru, de Belastingdienst en/of de Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit. Eenmaal binnen controleren de afzonderlijke diensten op hun eigen onderdelen. De coffeeshopexploitant wordt van tevoren niet ingelicht over het tijdstip van de

controles.

4.6 Handhaving buiten de coffeeshop en binnen het verantwoordelijkheidsgebied van de

exploitant

Allereerst is de exploitant verantwoordelijk voor het reguleren van de overlast in de directe

omgeving van de coffeeshop, dit is in het Coffeeshopbeleid gemeente Rhenen vastgelegd. Als er sprake is van overlast in dit gebied wordt de eigenaar op zijn verantwoordelijkheid gewezen en vervolgens wordt de situatie door de gemeente gemonitord. Bij herhaalde overlast kan bestuursdwang worden toegepast.

4.7 Handhaving buiten de coffeeshop en buiten het verantwoordelijkheidsgebied van de

exploitant

Alle meldingen van overlast worden door de politie bijgehouden. Afhankelijk van de ernst van de

meldingen c.q. overtredingen wordt gekeken of er meer gecontroleerd moet worden bij de coffeeshop. Er

kunnen, in gevallen van veel overlast, extra maatregelen worden genomen zoals het intensiveren

van het toezicht. Afhankelijk van de bevindingen wordt besloten in welke mate repressief moet

worden opgetreden. Bij stelselmatige overlast wordt onder regie van de gemeente en in afstemming met de driehoek een plan van aanpak vastgesteld. De wijkagent van de politie zal in alle gevallen de situatie rondom de coffeeshop monitoren en ook in preventieve sfeer regelmatig contact onderhouden met de exploitant.

Hoofdstuk 5: Overige uitgangspunten

5.1 Afwijkingsbevoegdheid

De richtlijnen zijn beleidsregels als bedoeld in artikel 1.3 lid 4 Awb. Elke zaak vereist een afzonderlijke afweging. Op basis van feiten en omstandigheden kan in uitzonderlijke gevallen gemotiveerd afgeweken worden van het beleid.

5.2 I n w er k i n gtre d i n g e n ov e rga n g s rec h t

Het coffeeshopbeleid gemeente Rhenen 2016 zal in werking treden op de dag na die van bekendmaking op het GVOP.

Deze beleidsregel kan worden aangehaald als ‘Coffeeshopbeleid gemeente Rhenen 2016’ en vervangt de ‘Beleidsregel maximumstelsel overlastvergunning coffeeshops’ vastgesteld in 1997.

Aldus besloten op 16 augustus 2016.

De burgemeester van de gemeente Rhenen voornoemd,

Drs. J.A. van der Pas

Bijlage 1 Matrix handhaving coffeeshop

Ter uitoefening van de bestuurlijke bevoegdheden dient de navolgende handhavingmatrix coffeeshop en bijbehorende erven, waarin de verschillende bestuurlijke maatregelen zijn opgenomen.

Overtreding van gedoogcriteria

Bestuursrechtelijke maatregelen

Ingezetene

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

 

 

Affichering

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

 

 

Harddrugs

1e constatering

2e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Sluiting voor de duur van 24 maanden

 

 

Overlast

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

 

 

Jeugd

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Sluiting voor de duur van 2 weken

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

 

 

Verkoop > 5 gram

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

 

 

Handelsvoorraad > 500 gr

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Sluiting voor de duur van 2 weken

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Handelsvoorraad > 2000 gr

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Sluiting voor de duur van 24 maanden

Overtreding van pluscriteria

Bestuursrechtelijke maatregelen

Aanwezig zijn/verstrekken van en gebruik van alcohol in een coffeeshop

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Sluiting voor de duur van 2 weken

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Overtreden sluitingstijden

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Leidinggevende niet aanwezig

1e constatering

2e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

3e constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

4e en volgende constatering binnen twee jaar na de vorige constatering

Waarschuwing

Sluiting voor de duur van 3 maanden

Sluiting voor de duur van 6 maanden

Sluiting voor de duur van 12 maanden

Naar boven