Handhavingsprogramma 2015
 
 
 
Inhoudsopgave
 
Hoofdstuk 1 Inleiding
Hoofdstuk 2 Toezicht en handhaving in 2015
2.1 Keuzes in toezicht?
2.2 Wat gaan we doen en wat doen we niet?
2.3 Effecten van toezicht en handhaving
2.4 Ontwikkelingen 2015
Hoofdstuk 3 Toezicht en handhaving in uitvoering
 
Bijlagen
Bijlage 1 Overzicht taken uit het beleidsplan en wensen voor toezicht en handhaving
Bijlage 2 Handhavingsprogramma 2015
Bijlage 3 Hoogte dwangsommen en lengte begunstigingstermijn
Bijlage 4 Communicatie activiteiten 2015
 
 
Hoofdstuk 1  Inleiding
Voor u ligt het handhavingsprogramma voor het jaar 2015. Dit programma is het laatste programma dat onder het beleidsplan ‘Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2012-2015’ is opgesteld. Het handhavingsprogramma laat zien op welke taken toezicht wordt gehouden in 2015.
 
Handhaving is een onderwerp dat momenteel sterk in beweging is. Vele ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Als belangrijkste zijn te noemen de verruiming van de regels vergunningsvrij bouwen, de nieuwe landelijke kwaliteitscriteria voor toezicht en handhaving en invoering van een landelijke handhavingstrategie. Maar ook het verminderen van regeldruk en het voorkomen van juridische procedures zijn belangrijke opgaven uit het coalitie akkoord.
 
In 2015 gaan we door met de opdracht van het college om juridische procedures te verminderen en meer maatwerk te realiseren. De opgave is niet volledig nieuw, ook de afgelopen jaren is stevig ingezet op gesprekken met bewoners om procedures te voorkomen. In 2015 zullen we dit thema met extra nadruk oppakken. Van alle werkprocessen (bijvoorbeeld horeca, kinderopvang, parkeerheffingen, bouw en ruimtelijke ordening) zullen we bepalen in hoeverre deze geschikt (te maken) zijn voor mediation en maatwerk. Bijvoorbeeld parkeerheffingen lenen zich minder voor overleg en maatwerk dan complexe bouw/ruimtelijke ordening (ro) dossiers. Ook zullen we per werkproces monitoren in hoeveel procent van de gevallen er een procedure (handhavingsbeschikking) gevoerd moet worden. Al jaren werken we al op deze manier. In 2013 hebben we enkele werkprocessen geanalyseerd en zien we de volgende cijfers: kinderopvang: 98% zonder procedure opgelost, bouw/ro 90% en horeca 83%. Een groot deel van de dossiers wordt dus al in overleg opgelost. Daarnaast hebben we het handhavingsproces en de bezwaarprocedure nader bekeken. We zien drie natuurlijke momenten, waarop besloten kan worden om een formele procedure te starten en de gesprekken/mediation te staken. Dat betreft het moment:
  • 1.
    voordat een vooraanschrijving verstuurd wordt;
  • 2.
    dat een handhavingsbeschikking verstuurd wordt;
  • 3.
    in de bezwaarprocedure waarop besloten wordt om een hoorcommissie te organiseren, omdat overleg en mediation geen oplossing bieden.
Deze drie momenten zullen we bewuster markeren in het proces, omdat dat bepalende momenten zijn m.b.t. het gesprek met bewoners. Alle medewerkers van Gebruikstoezicht en Straattoezicht krijgen een aanvullende opleiding m.b.t. mediation en/of communicatie. De standaard brieven die gebruikt worden in procedures worden herschreven, zodat ze simpeler en beter leesbaar zijn voor bewoners. Dit kan misverstanden en daardoor onnodige procedures voorkomen.
 
Handhaven is kiezen
Binnen dit handhavingsprogramma worden scherpe prioriteiten gesteld. Dat is noodzakelijk vanwege meerdere aspecten. Gemeentelijke handhaving is breed en omvat veel beleidsterreinen. Het is niet mogelijk om 100% te handhaven op alles wat er speelt in de gemeente. Bovendien noodzaakt de beschikbare capaciteit om keuzes te maken. Kiezen we voor zakkende bouwwerken, snelle bootjes, fout geparkeerde voertuigen of toch voor hondenpoep op speelveldjes? Zijn de dagelijkse meldingen en verzoeken tot handhaving daarbij bepalend, of zetten we gericht in op specifieke thema’s? In dit programma kiest de gemeente naast het oppakken van de meldingen en verzoeken tot handhaving, voor een risico- en informatiegestuurde aanpak op enkele thema’s. Opgemerkt moet worden dat het aantal meldingen van te voren nooit is in te plannen. Op basis van ervaringen, is gebleken dat het oppakken van meldingen ongeveer 50% van de beschikbare capaciteit in beslag neemt. Dat betekent dat 50% van de inzet niet vooraf bepaald kan worden. En dat betekent ook dat de overige 50% van de capaciteit beschikbaar is voor gerichte inzet op thema’s.
 
 
Aansluiting handhavingsprogramma bij andere programma’s
Toezicht en handhaving dragen bij aan de gemeentebrede doelstellingen ‘schoon, heel en veilig’. Daarbij zijn toezicht- en handhavingactiviteiten één van de instrumenten om deze doelstellingen te bereiken. De opzet van het handhavingsprogramma is niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Het is onderverdeeld in zes thema’s. De thema’s zijn:
1. Woon en Leefomgeving;
2. Veilig uitgaan;
3. Verkeersveiligheid op de weg en het water;
4. (Brand)veilig gebruik van bouwwerken en percelen;
5. Openbare orde en veiligheid;
6. Kinderopvang en overige handhavingstaken.
 
Afbakening
Voor de goede orde wordt vermeld, dat toezicht en handhaving met betrekking tot leerplicht en sociale zekerheidswetgeving geen onderdeel uitmaken van dit programma. Ook de vergunningverlening en toezicht op vergunde bouwwerkzaamheden (tijdens de bouw) maken geen onderdeel uit van het programma.
 
Leeswijzer
Hoofdstuk 2 maakt zichtbaar wat de gemeente Zaanstad in 2015 gaat doen. In hoofdstuk 3 kunt u lezen hoe de gemeente toezicht en handhaving uitvoert. In bijlage 1 staan alle toezichttaken beschreven zoals die zijn opgenomen in het beleidsplan ‘Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2012-2015’. Bijlage 2 is een nadere uitwerking van het onderliggende programma. In bijlage 3 zijn voor de meest voorkomende overtredingen per handhavingthema’s de hoogte van dwangsommen en de lengte van de begunstigingstermijnen opgenomen. Bijlage 4 laat vervolgens de inzet van communicatie in 2015 zien.
 
Hoofdstuk 2 Toezicht en handhaving in 2015
Door de toename van toezichttaken en de complexiteit ervan, wordt het steeds belangrijker om een goede
afweging te maken over de inzet van de beschikbare personele capaciteit. De gemeente focust zich op zaken die er toe doen en die moeilijk aan burgers en bedrijven zelf overgelaten kunnen worden. Daarbij draagt de gemeente steeds nadrukkelijker uit dat burgers en bedrijven eerst zelf verantwoordelijk zijn voor naleving van de regels. Dit is ook zichtbaar in de visie van gemeente, die verandert van een gemeente die ‘zorgt voor’ naar een gemeente die ‘zorgt dat’. Daar tegenover staat dat vanuit de maatschappij juist steeds een groter beroep wordt gedaan op de handhavende overheid, ingegeven door ontwikkelingen als minder tolerantie, zelfdiscipline en een steeds mondigere burger met meer (digitale) mogelijkheden. Deze tendens is terug te zien in het aantal stijgende meldingen, handhavingsverzoeken en bezwaarprocedures.
 
Hoofdstuk 2.1 Keuzes in toezicht en handhaving
De inzet van toezicht en handhaving wordt mede bepaald door de mate waarin inwoners, bedrijven en organisaties regels en voorschriften naleven (naleefgedrag). Daarnaast zijn landelijke en gemeentelijke ontwikkelingen en bestuurlijke prioriteiten bepalend. De prioriteiten worden vervolgens vertaald naar de uitvoeringspraktijk. Dit resulteert in het maken van keuzes. De keuzes van het college van Zaanstad voor 2015 zijn vastgelegd in dit Handhavingsprogramma. Bij deze keuzes zijn de volgende vragen gesteld:
  • 1.
    Wat moeten we handhaven?
  • 2.
    Wat willen we handhaven?
  • 3.
    Wat kunnen we handhaven?
     
De eerste vraag is duidelijk. Feitelijk moet de gemeente al haar wettelijke taken uitvoeren en handhaven op een adequaat niveau. Deze taken zijn opgenomen in het beleidsplan ‘Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2012-2015’. In het beleidsplan zijn de taken via een risicoanalyse 1
Uit een risico analyse volgt voor elke handhavingstaak een risicoscore, die wordt bepaald dor het beoordelen van een viertal criteria: veiligheid, aantasting kwaliteit leefomgeving, aantasting sociale kwaliteit van het leven en volksgezondheid. Het gemiddelde van deze criteria wordt vermenigvuldigd met de kans op spontane naleving, wat resulteert in de risicoscore voor de desbetreffende handhavingstaak. De resultaten van de risicoanalyse voor de handhavingstaken zijn weergegeven in bijlage 1.
onderverdeeld in taken met een hoog, gemiddeld en laag risico en de daaruit voortvloeiende hoge, gemiddelde en lage prioriteit. De prioriteiten zeggen nog niets over de daadwerkelijke inzet op de handhavingstaken. Medebepalend voor de uiteindelijke handhavinginzet, is het minimale adequate handhavingniveau per taak en de beschikbare capaciteit. Dit niveau ligt niet vast in wetten en regels. De wetten en regels schrijven alleen voor dat de gemeente toezicht moet houden en waar nodig handhavend moet optreden. De gemeente zal dit niveau en de inzet per taak zelf moeten aangeven.
 
‘Wat we willen handhaven’ hebben we inzichtelijk gemaakt door alle taken uit het beleidsplan met een hoog, gemiddeld en laag risico 2
Zie bijlage 1 voor een overzicht van alle hoge, gemiddelde en lage toezicht en handhavingstaken.
bij elkaar te zetten. Daarbij zijn ook de behoeftes, wensen en verwachtingen voor toezicht en handhaving vanuit de diverse gemeentelijke afdelingen geïnventariseerd. Naast de verplichting voor het oppakken van meldingen is voor de vrij inzetbare 50% van de capaciteit gekozen voor die taken waar de risico’s het grootste zijn, of daar waar het naleefgedrag laag is. Dit zijn vooral de taken met een hoge prioriteit. In het beleidsplan is vastgelegd dat een hoge prioriteit in principe betekent dat er actief wordtgehandhaafd. Taken met een gemiddelde prioriteit worden meestal themagewijs of op projectbasisaangepakt. Handhavingstaken met een lage prioriteit zullen voornamelijk worden opgepakt naaraanleiding van signalen van buiten (o.a. meldingen, geuite vermoedens van overtredingen en concrete handhavingverzoeken).
 
‘Wat kunnen we handhaven’ wordt bepaald door de beschikbare menskracht. Dat betekent dat er voor enkele taakvelden ook binnen de categorie ‘hoge prioriteit’keuzes gemaakt moeten worden.
 
2. 2 Wat gaan we doen en wat gaan we niet doen?
Toezicht en handhaving op de gebieden van bouw, ruimtelijke ordening, brandveiligheid, milieu, horeca, wonen, kinderopvang en openbare ruimte zijn verdeeld over drie afdelingen binnen de gemeente 3
Toezicht en handhaving op de milieutaken zijn ondergebracht bij de Omgevingsdienst NZKG.
.
  • 1.
    Straattoezicht; het taakveld van deze afdeling is vooral gericht op de openbare ruimte en parkeren;
  • 2.
    Havens en Vaarwegen; is verantwoordelijk voor het nautisch beheer op de vaarwegen, voor de brug- en sluisbediening t.b.v. een vlotte, veilige en milieuverantwoordelijke doorvaart op het water en voor een efficiënt gebruik van de haven.
  • 3.
    Gebruikstoezicht; binnen deze afdeling is toezicht en handhaving gericht op de taakvelden bestaande bouw, ruimtelijke ordening, brandveiligheid, horeca, openbare orde en kinderopvang.
In onderstaande paragrafen wordt per afdeling uitgewerkt waarop wordt ingezet. Omdat de afdelingen Straattoezicht en Havens en Vaarwegen integraal en gebiedsgericht (wijk of vaarweg) werken, komen daar alle thema’s in een bepaalde frequentie wel aan bod. Daar is minder sprake van keuzes om taakvelden niet uit te voeren. De taakvelden van Gebruikstoezicht maken het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen, omdat daar meer afzonderlijke cases worden behandeld.
 
Prioriteiten
Het stellen van prioriteiten betekent niet alleen dat bepaaldeonderwerpen niet opgepakt worden, het kan ook betekenen dat:
  • verschillende taken niet allemaal dezelfde aandacht krijgen;
  • er steekproefsgewijs wordt gecontroleerd;
  • een beperkt percentage van een toezichtstaak wordt gecontroleerd;
  • een taak een jaar niet wordt opgenomen in het handhavingsprogramma.
     
Straattoezicht
In tabel 1 in bijlage 2 zijn alle taken op het gebied van de openbare ruimte en parkeren opgenomen.
 
Wat gaan we doen?
In 2015 worden in de openbare ruimte en op parkeren alle taken integraal en wijkgericht opgepakt. Via dagelijkse inzet controleren toezichthouders via steeds verschillende looproutes op betaald parkeren. Ook de buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s)houden dagelijks toezicht. Per dag worden er 6 wijken gecontroleerd door de Boa’s. De wijkgerichte inzet van de Boa’s gebeurt op basis van informatie en prioriteiten. De prioriteiten worden aan de wijken gegeven op basis van: meldingen van burgers, eigen kennis en inzetverzoeken. In gebieden waar veel overlastmeldingen/klachten vandaan komen, wordt extra ingezet totdat het nalevinggedrag weer acceptabel is. De speerpunten en aandachtspunten in de openbare ruimte zijn:
  • Afval: afvaldumpingen bij nieuw op te leveren ondergrondse afvalcontainers en de Boa’s zijn zichtbaar aanwezig voorafgaand aan de dagelijkse afhaalrondes van het HVC;
  • Fout parkeren: tijdelijke parkeerverboden, parkeren bij herinrichtingsprojecten en de blauwe zones en parkeren bij het in- en uitgaan van scholen;
  • Overlast van fietsen: fietsen rondom de stations en in het centrum en fietsen die aan lichtmasten zijn vastgemaakt;
  • Jeugd: gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar op diverse hotspot locaties, op het gebruik van alcohol door jongeren en volwassen in de alcoholverbodzones en inzet van toezicht bij hinderlijk gedrag en overlast van jongeren, groepen en personen;
  • Overig APV onderwerpen: o.a. (tijdelijke) standplaatsen, hondenoverlast, recreatievoertuigen, voertuigwrakken, reclame uitingen in Inverdan, flyeren, sampling, toezicht op markten en kermissen.
     
Havens en vaarwagen
In tabel 2 in bijlage 2 zijn alle toezichttaken voor het water opgenomen.
 
Wat gaan we doen?
In 2015 wordt bijna op alle taken uit tabel 2 integraal toezicht gehouden. Hierbij is de inzet van toezicht op het water afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar enin de zomer is er meer inzet bij evenementen, toezicht op de waterrecreanten zoals de cruiseschepen en motorchartervaart en zwemmers. In de winter ligt het accent meer op ligplaatsen en schouwwerkzaamheden.
 
Vanaf een patrouillevaartuig vindt dagelijks toezicht en handhaving op het water plaats. Tijdens de patrouille worden werkzaamheden over verschillende taakvelden gecombineerd. Ieder dagdeel wordt er op basis van vooraf verkregen informatie toezicht ingezet. Met toezicht in de vroege ochtenduren kunnen schippers die havengeld willen ontduiken het beste worden gecontroleerd. Bij daglicht kunnen snelheidsovertreders beter worden aangepakt en inspectie werkzaamheden worden verricht t.a.v. technisch beheer. De middag en avond lenenzich meer voor controle op de verlichting van vaartuigen en te diep geladen schepen. Daarnaast zet de gemeente de capaciteit op het water gericht in op toestemmingen en vergunningen, zoals bij bijzondere evenementen waarbij er actieve begeleiding is van de scheepvaart of inzet bij oliebestrijdingsmiddelen bij grote olievervuilingen op de Zaanse vaarwegen.
 
Gebruikstoezicht
In tabel 3 in bijlage 2 zijn alle toezicht en handhavingstaken op het gebied van bestaande bouw, ruimtelijke ordening, horeca, openbare orde en kinderopvang opgenomen.
 
Wat gaan we doen?
Voor alle taakvelden geldt dat (naast het oppakken van meldingen) inzet is op taken waar de risico’s het grootste zijn of daar waar het naleefgedrag laag is. Dit zijn vooral de taken met een hoge prioriteit. Op deze taken wordt in 2015 dan ook actief ingezet.
Het onderstaande figuur laat de beschikbare geplande capaciteit voor 2015 zien ten opzicht van de planning voor 2014. Het figuur kan daarmee worden gelezen als een samenvatting voor het voorliggende programma.
Figuur 1
Toelichting
Uit bovenstaand figuur is een aantal dingen op te maken.
  • Daarnaast is de benodigde capaciteit voor kinderopvang in 2015 ten opzichte van vorig jaar gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat het naleefgedrag daalt waardoor het aantal te verwachten beschikkingen stijgt. Het aantal controles kinderopvang uitgevoerd door de GGD blijft in 2015 gelijk aan 2014.
  • De inzet m.b.t. de meldingen en verzoeken tot handhaving ‘bestaande bouw’ mogelijk zal toenemen mede gezien de ontwikkeling rondom het vergunningsvrij bouwen. Daarmee is in 2015 de focus ook voor een groot deel gericht op meldingen en verzoeken tot handhaving van burgers
  • Op basis van de ervaringen uit 2014 en de verwachtingen voor 2015 blijkt dat voor het taakveld funderingen het aantal te monitoren woningen stijgt in 2015. Als gevolg van het naar beneden bijstellen van de normuren die hiervoor gehanteerd worden, is er voor 2015 weinig verschil in inzet met 2014. Echter, de verwachting is dat de stijgende lijn van de te monitoren woningen zich ook in 2016 en 2017 zal doorzetten. Dit betekent dat de inzet m.b.t. funderingen in 2016 en 2017 zal stijgen en meer capaciteit voor funderingen zal moeten worden ingezet.
  • Binnen het thema woon en leefomgeving worden in 2015 dezelfde onderwerpen opgepakt. Op basis van de ervaringen uit 2014 en beschikbare capaciteit is de inzet binnen dit thema minder in 2015.In het bovenstaande figuur zijn alleen de taken van Gebruikstoezicht opgenomen. Maar binnen dit thema vallen ook nog taken die door de Omgevingsdienst NZKG en Straattoezicht worden uitgevoerd.
  • Beleidsontwikkeling (zoals deregulering) en automatiseren van werkprocessen vergt in 2015 meer capaciteit. Door beperkte beleidscapaciteit moeten toezichthouders en juristen hiervoor worden ingezet.
     
Wat gaan we niet doen?
Op basis van omvang van de handhavingstaken uit het beleidsplan en de interne inventarisatie van inzetverzoeken en projecten, is geconstateerd dat de gevraagde inzet de beschikbare capaciteit ruimschoots overschrijdt. Dit geld dan met name voor de juridische capaciteit. Dit heeft als gevolg, dat voor een aantal taakvelden er tussen de hoog geprioriteerde taken ook nog een keuze is gemaakt. Deze staan hieronder grotendeels toegelicht. Er wordt geen reguliere handhaving op deze onderwerpen ingepland maar er wordt uitsluitend opgetreden o.b.v. meldingen en verzoeken tot handhaving. Daarnaast worden bijna alle (wettelijke) gemiddelde en lage prioriteiten t.a.v. “bestaande bouw taken”, vermeld in tabel 3 in bijlage 2, alleen uitgevoerd naar aanleiding van meldingen. Niet alle overtredingen die geconstateerd worden vragen een directe opvolging. Op basis van de prioriteitstelling voor handhaving wordt steeds de afweging gemaakt of het onderwerp van de melding valt binnen een hoog, gemiddeld of laag geprioriteerd taakveld. Meldingen die onder een laag geprioriteerde taakveld vallen, worden niet direct opgepakt. Bepaalde overtredingen met lage risico’s kunnen dus langere tijd blijven bestaan. In 2015 zal er in het beleidsplan 2016-2020 worden aangegeven hoe de gemeente met overtredingen met lage prioriteit om zal gaan.
 
Op de onderstaande taken zal in 2015 geen actief toezicht zijn. De gemeente komt alleen in actie op basis van meldingen van burgers.
  • Illegale bewoning industrieterreinen
  • Toezicht en handhaving caravanstallingen
  • Illegale vaarsteigers in ecozone
  • Handhaving illegale aanlegsteigers
     
Toelichting:
Il legale bewoning industrieterrein
In 2015 worden alleen nog de bekende adressen gecontroleerd waar mogelijk illegale bewoning plaatsvindt. Ondanks hoge prioriteit in het huidige Beleidsplan, zal er geen actief toezicht zijn op alle industrieterreinen en komt de gemeente alleen in actie op basis van meldingen en signalen van burgers m.b.t. dit onderwerp.
 
Project caravanstallingen
Het beleid voor caravanstallingen is niet vastgesteld. Om deze reden is dit project niet in dit handhavingsprogramma opgenomen. De verwachting is dat het project caravanstallingen in 2016 kan worden uitgevoerd.
 
Illegale aanlegsteiger en vaarsteigers in ecozones
Het aanpakken van illegale vaarsteigers in de ecozones en handhaving van illegale aanlegsteigers zijn zaken met een lage prioriteit, die om die reden niet in 2015 worden opgepakt.
 
Wijzigingen ten opzichte van 2014
Extra inzet op m ediation om dossiers op te lossen
Voor een aantal onderwerpen is gekozen om uitsluitend in te zetten op toezicht en mediation/gesprek en geen inzet te plannen voor het juridisch vervolg. We verwachten op deze onderwerpen zoveel mogelijk dossiers op te lossen zonder juridische procedures. Dit speelt bijBAG meldingen, afloop instandhoudingtermijn van tijdelijke vergunningen en handhaving van reclame in Inverdan.
 
Informatie gestuurd werken
De Boa’s gaan dagelijks actief de diverse wijken in of het water op, op basis van vooraf bekende informatie. De Boa’s gaan voor het eerst controles uitvoeren op de digitale opkoopregisters van handelaren op helinggevoelige goederen.
Een nadere uitwerking van het Handhavingsprogramma 2015 is te vinden in bijlage 2.
 
2. 3 Effect van toezicht en handhaving
De gemeente wil graag inzichtelijk maken wat de effecten van toezicht en handhaving zijn. Om uiteindelijk het effect van toezicht en handhaving te kunnen bepalen, bepaalt Zaanstad van te voren wat ze na de looptijd van het programma bereikt wil hebben.
Voor een aantal minder complexe werkprocessen in de openbare ruimte is het met behulp van diverse registratiesystemen mogelijk om output cijfers te genereren. Door bundeling van gegevens kunnen we trends in beeld brengen en uiteindelijk iets over het effect zeggen, zoals de betalingsbereidheid van automobilisten. Voor een aantal complexe werkprocessen, met name bij bestaande bouw, ruimtelijke ordening en horeca is het effect van handhaving niet eenvoudig te meten. Dit komt mede doordat bij veel handhavingszaken vooraf niet in te schatten is, hoe complex de casus wordt en hoeveel tijd nodig is voor een (maatwerk)oplossing. In 2015 zal ook bij deze werkprocessen een start worden gemaakt met het formuleren van effectdoelen.
 
2.4 Ontwikkelingen in 2015
Handhaving is een dynamisch werkgebied, waarop de laatste tijd veel ontwikkelingen gaande zijn. De rol van gemeenten in het geheel wordt steeds groter. Er komen dan ook steeds meer handhavende taken richting de gemeente. In 2015 hebben diverse ontwikkelingen invloed op het gemeentelijke toezicht en handhaving. De voornaamste ontwikkelingen zijn hieronder opgesomd.
 
Landelijke ontwikkelingen:
  • Vanaf 2015/2016 gelden er nieuwe kwaliteitscriteria voor toezicht en handhaving. Deze criteria geven aan welke capaciteit, kennis en ervaring ten minste in een gemeente aanwezig moet zijn om de toezicht- en handhavingstaken goed uit te voeren. In 2015 zal de gemeente anticiperen op de kwaliteitseisen door het kennisniveau via opleidingen te verhogen en uitvoering te geven aan de benodigde verbeteracties.
  • Eind 2014 zijn de regels voor vergunningsvrij bouwen verruimd. Voor bewoners en bedrijven is het eenvoudiger aan- of uit tebouwen en bijgebouwen of andere kleine bouwwerken aan de achterkant van een woning te plaatsen. Het wordt mogelijk om in de achtertuin een woongelegenheid voor mantelzorg te plaatsen. Dat betekent dat er een verschuiving plaatsvindt van vergunningverlening aan de voorkant naar toezicht en handhaving aan de achterkant.
  • Op 1 juli 2015 zal de Wet op de Jeugdverblijven in werking treden. De gemeente zal toezicht moeten houden op private jeugdverblijven. De gemeente zal de GGD aanwijzen als toezichthouder.
  • Er is op dit moment eenwetsvoorstel in voorbereiding voor de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, waarin gemeenten verplicht worden om handhavingbeschikkingen te publiceren in het landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk. De kans is zeer groot dat dit voorstel wordt aangenomen. Inwerkingtreding van deze wet zal met zich meebrengen dat er meer administratieve handelingen moeten worden verricht, maar daarnaast zal het juridisch ook meer werk opleveren.
  • De Boa s krijgen bij wet meer bevoegdheden in 2015. De achterliggende gedachte is dat de Boa’s als integrale, breed inzetbare handhavers kunnen optreden tegen de veelvoorkomende overlastfeiten en overtredingen. De kern van de aanpassing is dat door een nog duidelijkere omschrijving van de bevoegdheden de taakverdeling tussen politie en Boa’s helder blijft. De gemeente en politie zullen in 2015 samen nagaan wat de eventuele consequenties zijn.
  • Invoering Landelijke handhavingstrategie . Deze landelijke handhavingstrategie is een landelijk geldend afwegingsinstrument. Wat de consequenties en gevolgen van deze landelijke strategie voor de gemeentelijke nalevingstrategie iskunnen we nu nog niet inschatten.
  • Maart 2015 gaat het wetsvoorstel strafbaarstelling voo rbereiding illegale hennepteelt in. Personen of bedrijven die geld verdienen met de levering van goederen en diensten en de financiering van illegale hennepteelt zijn dan strafbaar. Het gaat bijvoorbeeld om growshops. Growshops verkopen benodigdheden om op een efficiënte wijze hennep te telen van goede kwaliteit. Op dit moment is het nog onduidelijk of de politie of de gemeente het bevoegde gezag wordt voor toezicht en handhaving van dit wetsvoorstel.
  • Effecten schaalvergroting. Als gevolg van schaalvergroting, denk aan de Omgevingsdienst NZKG, de nationale politie en de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland, zullen er effecten optreden. Enerzijds vanuit de rol als partner of opdrachtgever bij een groeiende afstand, anderzijds als gevolg van uniformering bij deze partijen. De gevolgen kunnen we nog niet overzien, maar een risico kan zijn dat er minder ruimte is voor maatwerk.
     
Om te kunnen anticiperen op deze risico’s en onzekerheden is er extra capaciteit geraamd voor beleidsontwikkeling, calamiteiten en actualiteiten.
 
Gemeentelijke ontwikkelingen:
  • Medio 2015 zal de gemeente kenteken parkeren voor de bestaande parkeervergunningen invoeren. Dit betekent dat parkeervergunningen voor bijvoorbeeld de invalide parkeerplaatsen digitaal worden. De toezichthouders zullen dan de kentekens van de voertuigen scannen op het feit of er een parkeerrecht op het voertuig rust.
  • Voortzetting controleren blauwe zones. Eind 2014zijn de betaald parkeerzones bij een aantal winkelgebieden opgeheven. Daarvoor in de plaats zijn er blauwe zonesgekomen. De blauwe zones gelden in de winkelgebieden van Krommenie, Wormerveer en op de Guisweg en Raadhuisstraat in Zaandijk. Het gebied waar de blauwe zone geldt, wordt gemarkeerd met borden bij de grens van de zone en een blauwe markering langs de betreffende parkeervakken.
  • Er zal in 2015 door harmonisatie van de opvangvoorzieningen voor kinderen tot 4 jaar een grote hoeveelheid nieuwe kindercentra bijkomen, hetgeen veel aanmeldingen en toezicht met zich zal meebrengen.
  • Gevolgen deregulering. De komende jaren moet blijken of meer ruimte voor maatwerk leidt tot complexere handhavingsverzoeken.
     
Hoofdstuk 3 Uitvoering toezicht en handhaving
Speerpunten 2015
Op basis van nieuwe ontwikkelingen, de uitwerking van doelen en ambities van het bestaande
beleidsplan ‘Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2012-2015’ en de evaluatie van de activiteiten van 2014 is een aantal speerpunten voor 2015 benoemd. Deze zijn:
  • voldoen aan de wettelijke kwaliteitscriteria;
  • optimaliseren en digitalisering werkprocessen en eenduidige registratie en reproductie van gegevens;
  • bevorderen goede (integrale) samenwerking zowel intern als extern;
  • zoeken naar maatwerk binnen de kaders die gelden waarbij er steeds wordt beoordeeld wanneer juist mediation of handhaven kan bijdragen aan het normaliseren van de situatie;
  • meer inzetten op preventie en handhavingscommunicatie om overtredingen te voorkomen.
     
Wijk en informatie gestuurd toezicht en handhaving
De inzet voor de openbare ruimte wordt afgestemd op de specifieke handhavingbehoefte in de wijk. De inzet op het water wordt afgestemd op het gebruik van de Zaan en Nauersche vaart door vaartuigen. Door informatie van inzetverzoeken, meldingen en verzoeken te bundelen kunnen de toezichthouders meerdere hotspots in een wijk tegelijk aanpakken. Voordat de Boa’s de straat of het water opgaan weten ze waar ze (met nadruk) naar gaan kijken. Naast gerichte inzet, heeft de aanwezigheid van toezichthouders op het water en op straat een preventieve werking.
 
Aandacht naleefgedrag en verantwoordelijkheid
In navolging van 2014 gaat de gemeente ook in 2015 verder met het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van burgers en ondernemers. Zo beloont de gemeente ondernemers die zich aan de wet- en regelgeving houden met minder toezicht. De gemeente is van plan om hiermee bij het horecatoezicht te experimenteren. Ook gaat de gemeente van een aantal handhavingthema’s uit de openbare ruimte het naleefgedrag in kaart brengen, om zo inzicht te krijgen welke handhavingsinstrumenten de gemeente kan inzetten om het naleefgedrag te verbeteren. In 2015 is voor het thema afvaldumpingen en voor de paracommerciële inrichtingen gekozen.
 
Calamiteiten en actualiteiten
De ervaring leert dat het werkveld van handhaving dynamisch is. Voor milieu, horeca, bestaande bouwwerken en openbaar water wordt hiertoe 10% van de beschikbare capaciteit gereserveerd. Voor toezicht in de openbare ruimte wordt hier 7% van de capaciteit gereserveerd. Deze inzet is niet beschikbaar voor nieuwe taken, maar voorziet in een structurele behoefte om in te kunnen spelen op (dreigende) calamiteiten en actualiteiten.
 
Voorkomen van procedures
Situaties die om veiligheidsmaatregelen of handhaving vragen zijn vaak complex. Er moet veel informatie verzameld worden, om te bepalen welke interventie tot het meest succesvolle resultaat kan leiden. Elke situatie is anders. Dat maakt standaardisatie van oplossingen niet mogelijk. Uiteraard zijn er vaste juridische kaders, maar daarbinnen moet met gezond verstand en oog voor het persoonlijke- en maatschappelijk belang gekozen worden voor maatwerk. Door zoveel mogelijk openheid en regelmatig contact werken we aan draagvlak voor de beslissingen die genomen worden. Op die manier voorkomen we waar mogelijk procedures. We beoordelen continu of mediation, buurtbemiddeling of andere gespreksvormen kunnen bijdragen aan het normaliseren van de situatie.
 
Uitvoering van handhaving is consequent en transparant
In het beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2012-2015 heeft de gemeente als uitgangspunt opgenomen: handhaving is transparant. De gemeente wil duidelijk zijn over wat wel en niet is toegestaan. Vergelijkbare situaties handelen we op vergelijkbare wijze af. De gemeente heeft daarom (in bijlage 3) voor verschillende standaardovertredingen de hoogte van dwangsommen en de begunstigingstermijnen vastgelegd. Deze bijlage geldt ook voor het toepassen van sancties bij milieu overtredingen die de Omgevingsdienst NZKG oplegt aan Zaanse bedrijven.
 
Samenwerking en afstemming
Bij toezicht en handhaving spelen samenwerking en afstemming een belangrijke rol. Daarbij gaat het om zowel interne als externe partners. Op het gebied van milieu wordt al jaren nauw samen gewerkt door gemeente, provincie, Hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat, GGD en politie. Voor bestaande bouw, ruimtelijke ordening en de openbare ruimte is voornamelijk sprake van interne samenwerking. Door vroegtijdig met handhavingaspecten rekening te houden, kunnen veel potentiële problemen worden voorkomen, zowel beleidsmatig als in de uitvoering. Nu de gemeente opdrachtgever is voor zowel de Omgevingsdienst NZKG als VrzW krijgt de samenwerking en afstemming ook meer regionale vorm.
 
Zaanse handhavingcommunicatie als instrument, gericht op preventie
In navolging van 2014 blijft de gemeente handhavingcommunicatie in 2015 als instrument inzetten. De gemeente gebruikt hiervoor de gemeentelijke pagina in het Zaanstad Journaal en de gemeentelijke website. Verder worden in de communicatiekalender 2015 handhavingacties, publicaties over handhavingthema’s en projecten ingepland over het hele jaar. Deze acties passen binnen de strategische boodschap ‘Zaanstad goed om in te wonen en te werken’. Zie voor concrete acties en de communicatiekalender voor handhaving bijlage 4.
 
Zichtbaarheid en herkenbaarheid
Zichtbaarheid en herkenbaarheid van handhaving spelen ook een rol bij communicatie. Zichtbaarheid verhoogt het gevoel van veiligheid en kan leiden tot spontaan naleefgedrag. In 2015 gaat het bikersteam van de gemeente samen werken met het bikersteam van de politie. Naast de dagelijks inzet in de wijken van het gemeentelijk bikersteam zijn er ook afspraken gemaakt over de inzet van de beide biketeams om contact te zoeken met de burgers. Door de inzet van dit bikersteam wordt aan de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de toezichtouders van Straattoezicht gewerkt.
 
Bijlagen
Bijlage 1 Overzicht taken beleidsplan en wensen en verwachtingen voor toezicht en handhaving vanuit de diverse gemeentelijke afdelingen
Tabel 1 . Risico’s toezicht en handhaving openbare ruimte en bodem
Hoog
Gemiddeld
Laag
Gebruiken openbare ruimte
grote evenementen (OOV)
verkeersveiligheid evenementen
foutief of hinderlijk parkeren
fietsparkeren
betaald parkeren
parkeren caravans en aanhangers
aanlijnplicht honden
overlast hondenuitwerpselen
gevaarlijke honden
verkeerd aanbieden huishoudelijk afval en grof huisvuil
dumpen bedrijfsafval
plaatsen van voorwerpen of stoffen op, aan boven de openbare weg
Gebruik van de bodem (OD)
reguliere bodemsaneringen
Gebruik openbare ruimte
kermis
markt
vaartuigen en woonschepen
kleine en middelgrote evenementen
boten op de kant
Gebruiken van de bodem (OD)
beoordelen monitorrapportage nazorglocatie
BUS meldingen
eisen (nader) bodemonderzoek BSB
grondstromen niet conform BBK
Gebruiken van openbare ruimte
illegaal plakken en kladden
illegale markten, handel en inzamelacties
aantasting/ vernieling openbaar groen
overhangend groen
voertuigwrakken
te koop aanbieden voertuigen openbare weg
parkeren reclamevoertuigen
veranderingen aanbrengen openbare weg
stoken open vuur
Gebruiken van de bodem (OD)
bronnering grondwatersaneringen
zorgplichtsaneringen nieuwe gevallen na 1987
ondergrondse tanksaneringen
Tabel 2 . Risico’s toezicht en handhaving vaarwegen
Hoog
Gemiddeld
Laag
Woonschepen verordening
ligplaatsen nemen met woonschip
APV Openbaarwater
ligplaatsen
het zonder vergunning opleggen van vaartuigen
Vlotte, veilige en doelmatige afwikkeling van het scheepvaartverkeer
vaarregels
melden evenementen
Woonschepen verordening
afmetingen
Regionale Havenverordening
bepalingen samenhangend met toelating- en meerregime
APV Openbaarwater
het zonder vergunning bouwen, herstellen, droogzetten en slopen van vaartuigen.
Vlotte, veilige en doelmatige afwikkeling van het scheepvaartverkeer
aanvullende bepalingen binnenvaartpolitiereglement ( snelle motorboten, waterskiën en watersport zonder schip)
optische tekens van schepen
bijzondere transporten
sturen van een schip
gebruik van de vaarweg
Woonschepen verordening
veiligheid- en inrichtingseisen
werkzaamheden aan woonschepen
bedrijfsmatige activiteiten op woonschepen
ontsierende woonschepen
Regionale Havenverordening
bepalingen met betrekking tot het gebruik en beheer van de haven
naleving van het verbod om zonder aanwijzing van het college scheepsafval in ontvangst te nemen.
APV Openbaarwater
voorwerpen op, in of boven openbaar water
Vlotte, veilige en doelmatige afwikkeling van het scheepvaartverkeer
ligplaats nemen
geluidsseinen, marifoon en radar
kentekens van schepen
verkeerstekens
scheepsbescheiden
Tabel 3 . Risico’s taken toezicht en handhaving Bestaande bouw, ruimtelijke ordening, brandveiligheid, horeca en kinderopvang
Hoog
Gemiddeld
Laag
Slechte bouwkundige staat gebouwen en percelen
constructieve staat funderingen
Uitvoeren/beheren monitoring en schouwen (Beheer en toezicht)
actieve communicatie bij zakkingsnelheid vanaf 4 mm/jr
Brandveilige gebruiken van een (tijdelijk) bouwwerk
categorie 1 inrichting
categorie 2 inrichting
Slopen van een bouwwerk zonder of in afwijking van vergunning
slopen asbest
Veilig gebruik bouwwerken en percelen
ernstige mate onveilig gebruik bouwwerken en percelen
Illegale bewoning Industrieterreinen
Naleving regels kinderdagverblijven, gastouderbureaus en peuterspeelzalen
advies bouw voor Kinderopvang
LRKP en tz/hh Kinderopvang en peuterspeelzalen, BSO
Controle jeugdverblijven
Exploiteren van een horeca- inrichting
schenken van alcohol aan minderjarigen (OOV)
sluitingstijden horeca
openbare orde en veiligheid:
(ilegale)prostitutiebedrijven (OOV)
Opium artikel 13b (OOV)
georganiseerde misdaad (Riec, OOV)
coffee,- head- en growshops (Riec, KCV)
terrasvoorschriften
(Ver)bouwen van een bouwwerk zonder of in afwijking vergunning
omvangrijke interne verbouwing
overige kleine bouwwerken
geringe interne verbouwing
ondersteuning VT bij regulier werk (V&T)
Gebruiken bouwwerken en percelen in strijd met regels planologische regels
omvangrijke strijdigheid
caravanstallingen in het buitengebied
toetsing zaken aan het bestemmingsplan (OD)
bestemmingsplan Krommenie-oost/ Molletjesveer/Westknollendam (Omgevingsplannen)
Inventarisatie nieuwe bestemmingsplannen (Omgevingsplannen)
bestemmingsplantoezicht Industrieterrein Assendelft noord (Omgevingsplannen)
bestemmingsplantoezicht Landelijk gebied Westzaan en Assendelft (Omgevingsplannen)
afloop instandhoudingtermijn tijdelijke vergunningen (V&T)
Brandveilig gebruiken van een (tijdelijk) bouwwerk
categorie 3 inrichtingen
categorie 4 inrichtingen
Slechte bouwkundige staat van bestaande gebouwen en percelen
overige constructieve staat bouwwerken
excessieve strijd welstand
Wijziging monument zonder of afwijking vergunning
wijziging grote betekenis
Slopen van een bouwwerk zonder of in afwijking van een vergunning
risicovol sloopwerk
Bestaande gebouwen en percelen
Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) meldingen (Belastingen)
Exploiteren van een horeca-inrichting
toezicht verkoop alcohol (sportkantines, supermarkten, slijterij)
aanwezigheid leidinggevende
aanwezigheid portiers
APV drank- en Horecawet en Milieugerelateerde zaken
(Ver)bouwen van een bouwwerk zonder of in afwijking vergunning
dakkapellen
aanbouwen
erf afscheidingen/ schuttingen
steigers
gevelwijziging
dakopbouw
schotels
airco’s
zeecontainers
paardenbakken
reclame
aanpak overtredingen lage prioriteit
reclame-uitingen Inverdan
Gebruiken bouwwerken en percelen in strijd met regels planologie
geringe strijdigheid
Slopen van een bouwwerk zonder of in afwijking van vergunning
niet risicovol sloopwerk
Veilig gebruik bouwwerken en percelen
geringe mate onveilig gebruik bouwwerken en percelen
Wijzigen van een monument zonder of in afwijking van vergunning
wijziging geringe betekenis
Slechte staat van open erven en terreinen
Aanleggen van een werk zonder of in afwijking vergunning
Bijlage 2 H andhavingsprogramma 2015
Woon en Leefomgeving
Doel: Verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in Zaanstad
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhavingsresultaat
Openbare ruimte algemeen
Bij voorkeur via voet- en fietssurveillance houden Boa’s toezicht naar aanleiding van meldingen van burgers en inzetverzoeken vanuit de gemeentelijke organisatie.
Binnen 5 werkdagen reageren op ontvangen meldingen bij 90% van de meldingen.
Beperken en voorkomen van hinder voor de omgeving en tevredenheid over afhandeling van meldingen.
Hondenoverlast
Via voet- en fietssurveillance controleren Boa’s (in burgerkleding) in parken en omgeving van speelvoorzieningen.
Toezicht houden op 20 gevaarlijke loslopende honden en uitschrijven van bestuurlijke strafbeschikking aan hondeneigenaren die hun hond laten loslopen of de uitwerpselen van hun hond niet opruimen.
Verbeteren van het naleefgedrag, met als resultaat schonere wijken en parken door afname van loslopende honden.
Verkeerd aangeboden afval
Controles op hotspot locaties op het bijzetten afvalzakken en grofvuil.
Zichtbaar aanwezig zijn voorafgaand aan de dagelijkse afhaalrondes van het HVC.
Versturen van zogenaamde €127 brieven aan burgers die hun afval verkeerd aanbieden. Stimuleren beter aanbieden van afval door het uitvoeren van een effect meting.
Bijdragen aan het terugdringen van overlast van afvaldumpingen en het verbeteren van het aanbiedingsgedrag.
Toezicht op Digitaal Opkoperregister (DOR)
Toezicht houden op goede registratie van goederen van tweedehands inkoopwinkels.
Bepalen van de omvang van potentiële handelaren van heling gevoelige goederen in Zaanstad via informatie over en stimuleren van het gebruik van het register door ondernemers. Controleren of ondernemers de goederen juist registeren.
Alle gecontroleerde handelaren voldoen aan de registratieplicht. Tegengaan van heling waardoor het aantal inbraken en diefstallen af neemt.
Bestemmingsplan
In afstemming met Omgevingsplannen inventariseren van overtredingen binnen diverse bestemmings-plannen waarvoor een actualisatie wordt voorbereid en het uitbrengen van advies over de actuele planologische situaties.
Uitvoeren van o.a. een inventarisatie voor 8 nieuwe bestemmingsplannen
of ontwikkelplannen.
•Bevorderen van een optimale naleving van de voorschriften van een nieuw bestemmingsplan.
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhavingsresultaat
Bestaande bouw
Reageren op meldingen en verzoeken tot handhaving.
Tijdige en adequate afdoening van 350 meldingen en verzoeken tot handhaving.
•Beperken en voorkomen van hinder voor de omgeving en tevredenheid over afhandeling van meldingen.
Toelichting Openbare ruimte algemeen APV
De wijkgerichte inzet van de Boa’s gebeurt op basis van prioriteiten. De prioriteiten worden aan de wijken gegeven op basis van: klachten en meldingen, handhavingsprogramma, eigen kennis en inzetverzoeken. In gebieden waar veel overlastmeldingen/klachten vandaan komen, al dan niet in combinatie met inzetverzoeken, wordt extra ingezet tot het nalevinggedrag weer acceptabel is. De aandachtpunten bij dit taakveld zijn o.a.(tijdelijke) standplaatsen, voertuigwrakken, reclame uitingen in Inverdan, flyeren, sampling, toezicht op markten en kermissen.
 
Toelichting afval
Er zijn in 2014 veel signalen binnen gekomen over dumpingen van grofvuil. In 2015 zal worden nagegaan of het haalbaar is om een project dumpen van grofvuil op te zetten in samenwerking met Wijkonderhoud, HVC, Stedelijke ontwikkeling.
In 2015 start een pilot project afvaldumpingen in Poelenburg. Met behulp van een nulmeting en een eindmeting probeert de gemeente inzicht te krijgen in het effect van de inzet van diverse handhavingsinstrumenten waaronder voorlichting en toezicht. Om het effect duidelijk zichtbaar te krijgen zal er ook een meting plaatsvinden in een andere wijk waar binnen het project geen interventies worden ingezet.
Verder gaat de aandacht in 2015 gaat uit naar:
  • afvaldumpingen bij nieuw op te leveren ondergrondse afvalcontainers;
  • hotspots die in beeld komen na meldingen, klachten, eigen waarneming en inzetverzoeken;
  • juiste afgifte bedrijfsafval door controle toezichthouders bij horeca inrichtingen in Krommenie en Wormerveer en in het horecaconcentratie gebied;
  • ondersteunen bij invoering nieuw systeem van inzamelen van grofvuil.
     
Toelichting honden overlast
Loslopende (gevaarlijke) honden en hondenpoep leiden tot onveiligheidsgevoelens en aantasting van de openbare ruimte. Overtreding van het aanlijngebod en de opruimplicht zijn APV-overtredingen. Overtredingen kunnen we alleen bij heterdaad betrappen en afgedaan wordendoor het opleggen van een strafbeschikking. Het toezicht gebeurt op strategische momenten en met nadruk bij parken en rond speelvoorzieningen.
 
Toelichting Digitaal Opkoopregister
Landelijk gezien hebben de onderwerpen woninginbraken en heling van goederen binnen de keten
van criminaliteit de nodige aandacht. In samenwerking met de politie Zaanstreek-Waterland, zullen de Boa’s in 2015 controles uitvoeren bij handelaren in helinggevoelige goederen. Binnen deze omschrijving vallen o.a. de goudsmederijen, rijwielhandelaren, tagrijn (koopman oud ijzer, touw), horlogemakers en opkopers. Op grond van de APV zijn deze handelaren verplicht om een register bij te houden van de ingekochte goederen. Het doel van dit project is een bijdrage te leveren aan de opsporing van strafbare feiten (zoals woninginbraken) door middel van stimulering van het invoeren van een digitale inkoopregister en het toezicht en handhaving hierop. Daar waar een vermoeden bestaat van het begaan van een strafbaar feit wordt de politie ingeschakeld. Dit onderwerp valt ook onder het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018.
 
Toelichting bestemmingsplan
Voor een zo optimaal mogelijke naleving van de planologische voorschriften uit het bestemmingsplan is een correcte volgorde bij het uitvoeren van toezicht en handhaving erg belangrijk. Gestart wordt met het inventariseren van de feitelijke situatie met betrekking tot gerealiseerde bouwwerken en het gebruik van percelen binnen het plangebied. Vervolgens kan deze informatie worden betrokken in de afwegingen bij het bepalen van het beleidskader bij de totstandkoming van het nieuwe bestemmingsplan.
In 2015 gaat de aandacht uit naar:
  • toetsen van bouwwerken en percelen aan het bestemmingsplan voor de Omgevingsdienst NZKG;
  • het actualiseren van een bedrijvenlijst voor het bestemmingsplan Krommenie –oost;
  • het uitvoeren van inventarisaties t.a.v. nieuwe bestemmingsplannen/ontwikkelplannen;
  • bijdragen aan het project handhaving landelijke gebieden naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van Staten in 2014;
  • bijdragen aan project handhaving bedrijven Zuid/industrie Assendelft Noord.
     
Voor alle inventarisaties, adviezen en bijdragen geldt dat deze worden uitgevoerd volgens de planning en opgave van Omgevingsplannen waarbij de gereserveerde inzet niet kan worden overschreden.
 
Taakveld Milieu
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Toezicht en handhaving Milieu Omgevingsdienst
Periodieke controles volgens bedrijvenlijst. Uitvoering vindt plaats door toezichthouders die zijn overgaan naar de om
Omgevingsdienst NZKG.
Controleren van:
-17 VVGB bedrijven;
-1 Brzo bedrijf.
Beperken van overlast, onveiligheid en risico’s door bedrijven.
Toezicht en handhaving Milieu Omgevingsdienst
Periodieke en thema controles volgens bedrijvenlijst. Uitvoering vindt plaats door toezichthouders die zijn overgaan naar de om
Omgevingsdienst NZKG.
Controleren van:
-zeer complexe bedrijven;
-8 IPPC bedrijven;
-45 categorie 4 en 5 bedrijven;
-complexe bedrijven: 118;
-minder complexe bedrijven: 95;
-uitvoeren van thema: controles
Afhandelen van 175 overlastmeldingen en verzoeken tot handhaving
Beperken van overlast, onveiligheid en risico’s door bedrijven.
Toezicht Bodem Omgevingsdienst NZKG
Actief en administratief toezicht op basis van meldingen, bekende saneringslocaties en het maken van beschikking saneringsevaluatie.
Uitvoering vindt plaats door toezichthouder die is overgaan naar de Omgevingsdienst NZKG
Op iedere taak zullen ook controles in het veld worden uitgevoerd.
Toezicht houden op Bodemtaken met een hoog risico:
-Uitvoering van 17 grotere/complexere saneringen of BUS meldingen;
-Beoordelen van monitoringrapporten van 16 nazorglocaties;
-Toezicht en begeleiding van 5 saneringen zorgplicht artikel 13 en beoordelen van de bijbehorende saneringsevaluatie.
Bijdrage aan schone, en veilige leefomgeving.
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Toezicht Bodem Omgevingsdienst NZKG
Administratief toezicht op basis van meldingen, bekende saneringslocaties en het maken van beschikking saneringsevaluatie.
Uitvoering vindt plaats door toezichthouder die is overgaan naar de Omgevingsdienst NZKG
Op iedere taak zullen ook controles in het veld worden uitgevoerd.
Toezicht houden op Bodemtaken met een gemiddeld/laag risico:
-Beoordelen en afhandelen van 100 meldingen Besluit Bodemkwaliteit;
-Controleren van 8 locaties met ondergrondse tanks;
-Beoordelen van 50 grotere saneringen zonder saneringsdoelstelling;
-Beoordelen van 100 meldingen van kleinschalig grondverzet (maximaal 10 m3);
-Beoordelen van 20 meldingen van grondafvoer >50m3;
-Periodiek toezicht houden op de aanwezige grondbank.
Bijdrage aan schone, en veilige leefomgeving.
 
Toelichting toezicht en handhaving milieu Omgevingsdienst NZKG (OD NZKG)
De Omgevingsdienst NZKG (OD NZKG) houdt toezicht op bijna alle 4
Milieutaken die bij de horeca inrichtingen horen worden nog door de gemeente Zaanstad uitgevoerd.
milieu en bodem taken van de gemeente Zaanstad. Voor 2015 ligt het accent op de onderstaande milieutaken:
  • VVGB bedrijven. Sinds 1 januari 2014 is de gemeente het bevoegd gezag geworden van alle voormalige provinciale bedrijven. Ook wel de zogenaamde VVGB bedrijven. Het geld dat de gemeente voor het toezicht op deze bedrijven heeft gehad is door gezet naar de OD NZKG. Het gaat hier om het controleren van de VVGB bedrijven zoals scheepswerven, autodemontage bedrijven, stortplaatsen. Naast de VVGB bedrijven waarvoor de gemeente nu het bevoegde gezag is, zijn er ook 7 provinciale bedrijven die in de gemeente Zaanstad liggen waar de OD NZKG nu voor de provincie toezicht houdt.
  • zeer complexe bedrijven; dit zijn vooral de grote industriële en voedingsmiddel bedrijven die n.a.v. de categorie 4/5 en bedrijvenlijst door de toezichthouders worden uitgezocht op basis van hun naleefgedrag en handhavingshistorie. Hieronder vallen ook de zogenaamde brandweer aandachtbedrijven. Dit zijn bedrijven die op basis van hun brandveiligheid extra aandacht vragen. Naar schatting gaat het in 2015 om 10 bedrijven waar de OD NZKG samen met de regionale brandweer controles uit gaat voeren.
  • Conform het huidige beleidsplan is voor de hoog risico bedrijven in 2015 als doelstelling opgenomen dat 80% voldoet aan de regels bij de eerste controle en 95% bij (her)controle. De OD NZKG geeft aan dat deze cijfers te optimistisch zijn. Voor alle bedrijven zullen in 2015 de cijfers over het naleefgedrag worden opgebouwd door de OD NZKG.
  • complexe bedrijven; het controleren van een mix van o.a. garagebedrijven, metaalbedrijven, schildersbedrijven, tankstations en vuurwerkopslagen;
  • minder complexe bedrijven; hier gaat het om het checken van ontvangen meldingen Activiteitenbesluit en aansluiten bij de branchegericht aanpak, waarmee de Omgevingsdienst NZKG in 2015 zal gaan werken. Ook het controleren van de zogenaamde onbekende bedrijven vallen onder dit taakveld. Het gaat hier om bedrijven die in 2013 en 2014 door diverse bedrijfsscans in kaart zijn gebracht en waarvan door de Omgevingsdienst NZKG is bepaald dat deze gecontroleerd moeten worden op het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Het aantal bedrijven fluctueert jaarlijks. Ieder jaar wordt op basis van risico’s en prioriteit een aantal bedrijven gecontroleerd.
  • Thema,- en project controles zijn gericht op het uitvoeren van 15 afvalwatermonster controles bij o.a. voedingsmiddelen industrie en garages, tankplaatsen en zeefdrukkerijen. Het controleren op de aanwezigheid van installatie,- en saneringscertificaten bij alle aanwezige bovengrondse opslagtanks met vloeibare brandstoffen (diesel- en huisbrandolietank) in de gemeente. Vanaf 1 januari 2015 vervalt de overgangsregeling voor bestaande tanks voor de opslag van vloeibare brandstoffen (tot 150 m3). Dit betekent dat de tanks, inclusief de bijbehorende leidingen en appendages, vanaf die datum gekeurd moeten zijn. Daarnaast gaat het om het controleren van een onbekend aantal propaantanks bij woonschepen, indien in 2015 een project start bij een van de zijkanalen binnen de gemeente Zaanstad. De woonschepen gebruiken propaantanks voor hun energievoorzieningen. Op dit moment is het nog niet duidelijk waar en of er een project plaats zal vinden en om hoeveel propaantanks het zal gaan.
     
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gaat in 2015 een risicoanalyse uitvoeren voor alle bedrijven. Op basis van deze analyse worden bedrijven in branches ingedeeld en zullen de daarbij behorende kengetallen in beeld worden gebracht. Dit betekent dat in 2015 er inzicht is in de werkelijk gebruikte kengetallen voor toezicht.
 
Om de ketenhandhaving en samenwerking in de regio rondom het Noordzeekanaalgebied te bevorderen zijn er door de OD NZKG vijf handhavingsonderwerpen benoemd waarbij de OD NZKG wil gaan samenwerken met het Openbaar Ministerie, de waterschappen en de milieudienst Ymond. De gemeente zal aan deze samenwerkingsprojecten een bijdrage leveren.
 
De gemeente zal in 2015 afspraken maken met de Omgevingsdienst en de VrZW over de planning en handhaving van de brandweer aandachtbedrijven en vuurwerkopslagen.
 
Toelichting bodem
Voor de b odemtaken ligt het accent in 2015 op:
  • Toezicht houden op bodemsaneringen en nazorglocaties naar aanleiding van saneringen uitgevoerd door de gemeente zelf of door burgers en bedrijven en het beoordelen van periodieke monitoringrapporten van naar verwachting 17 van de in totaal 25 nazorglocaties. Daarbij gaat extra aandacht uit naar gasfabriek Krommenie. De tanksaneringen op het Hembrugterrein zijn een laatste groot project voor deze locatie.
  • Steekproefsgewijze controles uitvoeren bij:
    • -
      Saneringen die plaats vinden bij graafwerkzaamheden conform de ingediende BUS-melding tijdelijk uitplaatsen zoals graafwerkzaamheden bij riool werkzaamheden;
    • -
      Meldingen van kleinschalig grondverzet (maximaal 10 m3) door erkende saneerders. Bij 10 tot 40% van de meldingen worden veldcontroles uitgevoerd;
    • -
      Meldingen van grondafvoer >50m3 van licht tot matig verontreinigde grond. In totaal wordt bij 10 tot 40% van de meldingen een veldcontrole uitgevoerd.
  • Beoordelen van meldingen Besluit Bodemkwaliteiten en het toezicht op het toepassen van grond, bagger en bouwstoffen Bodemtoezicht. Afhankelijk van de grootte van de toepassing en kwaliteit van de grond zal bij 10 tot 25% van de toepassingen één of meerdere controles worden gehouden in het veld.
     
Aantallen worden grotendeels bepaald door het aanbod op de markt en zijn dus niet van tevoren als werkvoorraad te plannen. Leidend bij meer of minderwerk is de prioritering, dus bij meer werk is er minder tijd beschikbaar voor de projecten/werkzaamheden met lagere prioriteit. In totaal zullen over de verschillende taken naar verwachting circa 125 veldcontroles worden gehouden.
 
Naast bovenstaande toezichttaken gaat de aandacht ook uit naar toezichttaken zoals surveillance en ketentoezicht, afstemming t.g.v. het beleid van de gemeente en uitvoering van toezicht door de NZKG en bestuurlijk handhaven. De inzet op deze taken vindt plaats waar dit volgens de OD bijdraagt aan een doelmatig toezicht. Ketentoezicht (samenwerking met handhavingspartners) en surveillance hebben als doel illegale saneringen en grondtoepassingen op te sporen, risico analyses te maken, aandachtspunten te formuleren en daarmee de prioritering actueel te houden.
 
Veilig uitgaan
Doel: Zaanstad is een stad die veilig is en veilig voelt
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Grote Evenementen
Vooroverleg, gericht toezicht door Boa’s en toezichthouders en adequaat reageren op klachten bij o.a. Dam tot Damloop, Sail 2015, Koningsdag, Ter land ter zee en in de lucht, Bokbierfestival, Immer Gerade Aus, concerten en evenementen in sporthallen en evenementen in de horecaconcentratie
Gebieden.
Controle van alle evenementen vermeld op de evenementenkalender 2015.
Beperken van overlast en verkeer voor omwonenden en bijdragen aan publieksveiligheid en nalevinggedrag van organisatoren.
Middel grote en kleine evenementen
Steekproefsgewijs controleren van evenementen
vermeld op de evenementenkalender voor middel grote en kleine evenementen door Boa’s en toezichthouders.
Steekproefsgewijs
controleren of de organisatie van het evenement voldoet aan de voorschriften uit de evenementenvergunning.
Uitvoeren van 15 geluidsmetingen bij evenementen waar muziek ter gehore wordt gebracht.
Beperken van overlast voor de omgeving en het tegengaan van parkeeroverlast, afval- en geluidsoverlast.
Toezicht en handhaving horeca meldingen
Deelnemen aan horeca-overleggen, afhandelen van de rapportages van de politie.
Afhandelen van 185 meldingen, verzoeken tot handhaving en ontvangen bestuurlijke maatregelen van de politie.
Beperken van overlast door horeca bedrijven.
Toezicht en handhaving horeca
Periodieke integrale controle gericht op de APV drank- en Horecawet en milieu gerelateerde zaken door Horecatoezicht.
Het controleren van 40 horeca inrichting op het voldoen aan de voorschriften geur, geluid en lozingen.
Beperken van overlast door horeca bedrijven.
Toezicht en handhaving terrasvoorschriften en sluitingstijden horeca inrichtingen
Controle op het voldoen aan de voorschriften van de terrasvergunning.
Uitvoeren van 40 controles bij horeca inrichtingen met een zomer- en/of winterterras en uitvoeren van 50 controles op voldoen aan sluitingstijden.
Beperken van overlast door horeca bedrijven en een veilige nabije openbare ruimte.
Toezicht en handhaving aanwezigheid leidinggevende n en portiers
Controleren op het voldoen aan de voorschriften van de vergunning.
Uitvoeren van 40 steekproefsgewijze controles op het aanwezig zijn van een leidinggevende en portier in een horeca inrichting.
Beperken van overlast door horeca bedrijven.
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Toezicht en handhaving schenken alcohol
Actief controleren van snackbars, commerciële horeca inrichtingen en para-commerciële inrichtingen door toezichthouders van horecatoezicht.
Het uitvoeren van 80
leeftijdscontroles.
Het tegengaan van het schenken van alcohol aan Zaanse jongeren onder de 18 jaar.
Voorkomen dat onveilige situaties ontstaan, zowel voor bezoekers als voor de omgeving.
Toezicht en handhaving verstrekken alcohol
Actief ieder kwartaal controleren van supermarkten en slijterijen door Boa’s en toezichthouders.
Het uitvoeren van 80 leeftijdscontroles
(40 door Boa’s en 40 door toezichthouders).
Het tegengaan van het verkopen van alcohol aan Zaanse jongeren onder de 18 jaar.
Voorkomen dat onveilige situaties ontstaan, zowel voor bezoekers als voor de omgeving.
Toelichting grote evenementen
In 2015 gaat de gemeente ook controleren op het verstrekken van alcohol bij dag evenementen, waar jongeren worden verwacht zoals de kermis Assendelft en immer Gerade Aus.
 
Toelichting toezicht en handhaving horeca
De politie maakt na afloop van haar controles in het horecaconcentratiegebied rapportages (zogenaamde verzoeken bestuurlijke maatregel). De gemeente onderneemt naar aanleiding van deze rapportage actie in de vorm van toezicht en handhaving bij de horeca inrichtingen genoemd in de rapportages.
 
Toelichting toezicht en handhaving verstrekken en schenken alcohol
Vanaf 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol 18 jaar. De toezichthouders voeren controles uit bij commerciële horeca inrichtingen en de para-commerciële inrichtingen zoals sportkantines en buurthuizen. De Boa’s van de afdeling Straattoezicht voeren controles uit bij alle supermarkten en slijterijen in Zaanstad. De Boa’s zullen ook actief gaan controleren op het in bezit hebben van alcohol op diverse hotspot locaties in de openbare ruimte.
Medio 2015 zal het vervolg van het pilot project uit 2014 bij de para-commerciële inrichtingen worden uitgevoerd. Er zal een eindmeting worden uitgevoerd om te bepalen of de ingezette interventie in 2014 effect heeft gehad.
 
Verkeersveiligheid op de weg en het water
Doel: Verminderen van overlast op de weg, in de wijk en op het water Zaanstad
Verkeersveiligheid op de we g en in de wijk
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Niet-betaald, zonder vergunning of parkeerschijf parkeren
Contoleren of automobilisten een parkeerkaartje hebben gekocht of een vergunning of parkeerschijf goed gebruiken.
Via informatie gestuurde surveillance vindt controle plaats en worden aan automobilisten die niet
hebben betaald of een juiste vergunning of schijf gebruiken een naheffingsaanslag opgelegd of proces-verbaal opgelegd.
Verhogen van de betalingsbereidheid.
Fout en hinderlijk parkeren
Via dagelijkse surveillance en op basis van inzetverzoeken en meldingen vinden controles plaats op o.a. parkeren op fietspaden en fietsstroken, parkeren bij het in- en uitgaan van scholen.
Toezicht houden en strafrechtelijk handhaven op overtredingen waarbij automobilisten fout parkeren.
Vermindering van de parkeeroverlast, vergroten van de verkeersveiligheid en naleefgedrag van de automobilist.
Overlast van fietsers en fiets parkeren
Via wijkgerichte surveillance en actief toezicht op de stations en in het centrum. Verwijderen van fietswrakken en verkeerd geparkeerde (brom)fietsen.
Het stickeren en verwijderen van fietsen die buiten de fietsenstalling staan geparkeerd, waarbij tijdens de tweede controle 100% van alle aanwezige gestickerde fietsen worden verwijderd.
Aanspreken van fietsers die door een werkvak rijden en afzettingen negeren.
Vermindering van overlast van fietsers en fout geparkeerde fietsen.
De stations en het centrum zijn opgeruimd en goed bereikbaar.
Plaatsen van containers en recreatievoertuigen
Actief toezicht op het plaatsen van containers zonder object melding en het parken van caravans, campers en aanhangwagens.
Het stickeren van containers en recreatievoertuigen die langer dan 3 dagen op de openbare weg staan en laten verwijderen van voertuigen en containers.
Vermindering van parkeerdruk en overlast van geparkeerde voertuigen en containers in de wijken.
Toelichting fiscaal parkeren
In 2015 zal de gemeente met behulp van de parkeermonitor inzicht krijgen in de inkomsten van parkeren, betalingsbereidheid en het aantal opgelegde naheffingen. Door gerichte inzet van de fiscaal parkeercontroleurs zal het naleefgedrag van de automobilist worden vergroot. Medio 2015 zal het kenteken parkeren worden ingevoerd. Alle parkeervergunningen en bezoekerskaarten worden dan digitaal.
 
Toelichting fout en hinderlijk parkeren
Situaties waarin auto’s en recreatievoertuigen op niet toegestane plaatsen fout geparkeerd staan of gevaarlijk of hinderlijk in de weg staan leveren vaak problemen op bij de (verkeers-)veiligheid.
Vooral voetgangers en spelende kinderen kunnen met het oversteken van de weg hier last van hebben. Ook wordt niet zelden hierbij schade veroorzaakt aan de openbare weg en het groen. Als er een schaarste aan parkeerplaatsen is wordt er vaker fout geparkeerd en kan dit ongewenste situaties veroorzaken. Te lang geparkeerde aanhangwagens, campers en caravans hebben invloed op het parkeeraanbod. Met de invoering van betaald parkeren en blauwe zones (bedoeld voor kort parkeren bijv. bij winkelcentra) en het niet willen betalen voor het parkeren wordt er veel fout geparkeerd. Het parkeren op fiets- en voetpaden of groenstroken wordt dan meestal gezien als een alternatief. Specifieke aandacht gaat uit naar het fout en hinderlijk parkeren bij:
  • tijdelijke parkeerverboden;
  • parkeren binnen werkafzettingen;
  • plaatsen van caravans en campers en aanhangers langer dan drie dagen op de openbare weg;
  • aandacht voor in- en uitgaan bij scholen;
  • parkeren op fietsstroken en fietspaden;
  • parkeren bij herinrichtingsprojecten tijdens en na herinrichting volgens opgave van Realisatie en Beheer;
  • parkeren in de blauwe zones.
     
Toelichting fiets parkeren
Verkeerd geparkeerde fietsen worden in navolging van 2014 ook in 2015 door de gemeente verwijderd.
Specifieke aandacht gaat uit naar geparkeerde fietsen rondom de stations en in het centrum en fietsen die aan lichtmasten zijn vastgemaakt. Fietsen die daarna niet opgehaald worden door hun oorspronkelijke eigenaar worden verkocht. Er kunnen sinds kort fietsen via een digitaal registratiesysteem worden gevolgd vanaf het moment dat een fiets wordt gestickerd omdat deze verkeerd staat geparkeerd tot het moment dat de fiets aankomt en wordt opgeslagen in het fietsendepot. Vanaf 2015 zullen eigenaren die hun fiets komen ophalen een brief ontvangen waarin precies het hele traject dat de fiets heeft afgelegd staat beschreven (inclusief een foto). Via een speciale link op de website kunnen burgers ook al zien waar en hoe hun fiets fout geparkeerd stond.
 
Verkeersveiligheid op het water Zaanstad
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Veilig en milieu-verantwoord
gebruik maken van havens en ligplaatsen
Schepen die liggen aan de Zuideinde/Zaanweg, Havenstraat en cruisesteiger.
Toezicht houden op en handhaven van 3 locaties waar schepen die met en zonder vergunning zijn afgemeerd. Starten van 25 procedures voor schepen die zonder vergunning zijn afgemeerd.
Beperking van oponthoud en overlast voor de cruisevaart en motorchartervaart en vermindering verwaarlozing van oevers en ligplaatsen in de openbare ruimte.
Veilig en milieu-verantwoord gebruik maken van havens en ligplaatsen
Schepen die langer dan 2 maanden in Zaanstad liggen.
Toezicht houden op 15 tot 20 schepen.
Beperking van overlast op het water en aan de oevers.
Toezicht vaarregels Zaans water
Diepgang Wilhelminasluis
Controleren van 40 schepen en indien noodzakelijk schippers de toegang tot de sluis ontzeggen.
Beperken van de schade aan de sluis.
Toezicht vaarregels Zaans water
Snelheid van boten in de Zaanse vaarwegen.
300 schippers van boten aanspreken en uitschrijven van
proces-verbalen
en voorlichting over vaarregels op scholen.
Beperking van overlast op het water en aan de oevers en gevaarlijke situaties.
Toezicht vaarregels Zaans water
Controle aanwezigheid reddingsmateriaalen.
Controle op het bezit hebben van reddingsmateriaalen bij 75 schepen.
Voorkomen van incidenten op de vaarweg.
Toezicht vaarregels Zaans water
Handhaven op gebruik van een aggregaat of hulpmotor.
Aanspreken van schippers op basis van meldingen van burgers.
Beperking van overlast van schepen voor de omgeving.
 
Toelichting toezicht vaarregels water
In 2015 zien de Boa’s van Straattoezicht erop toe dat wijkonderhoud de boten die nog op de kant liggen stickert en eventueel verwijdert vanwege de start van het maaiseizoen.
Vanuit de woongebieden, gelegen aan de Zaan komen al jaren klachten over de te hoge snelheid van recreatievaart en de beroepsvaart. Op het water gelden, net als op de weg verkeersregels en vaarsnelheden. Daarnaast is er sprake van schaalvergroting bij de beroepsvaart. Grotere schepen - langer en breder – brengen hun goederen naar de bedrijven gelegen aan de Zaan en achterland. Het houden aan de snelheid is een belangrijke factor om risico’s voor mogelijke aanvaringen zoveel mogelijk te voorkomen. Langs de Zaan zijn verschillende plekken aangewezen waar schippers:
  • een ligplaats mogen in nemen;
  • verplicht gebruik moeten maken van de Walstroom.
Het toezicht op dit gebruik van de Walstroom is noodzakelijk om de overlast voor omwonenden te beperken met name als het gaat om schepen die gebruik maken van een aggregaat of hulpmotor. Maar ook om te voorkomen dat boten civiele kunstwerken beschadigen doordat ze aan een werk zijn aangemeerd.
In 2015 zet de gemeente weer toezichthoudende capaciteit in t.a.v. het project Wilhelminasluis en de taken m.b.t. de vlotte en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer en ligplaats om effecten die voortvloeien uit dit project doelmatig te beheersen. Er zal ook meer aandacht zijn voor diep geladen schepen bij de Wilhelminasluis en de focus is gericht op de vaarregels van de recreatievaart (o.a. door communicatie vooraf met watersportverenigingen en jachthavens en op scholen).
Tijdens het openen van bruggen komt het dagelijks veelvuldig voor dat fietsers, voetgangers en automobilisten nog even snel onder de slagbomen door lopen of rijden. Het leidt telkens tot een gevaarlijke situatie. In 2015 zal periodiek worden gecontroleerd op de bruggen en wordt de doelgroep hierop aangesproken. Desnoods wordt verbaliserend opgetreden.
 
(Brand)veilig gebruik van bouwwerken en percelen
Doel: Bevorderen dat woningen, bouwwerken en percelen worden gebruik in overeenstemming met het bestemmingsplan en Bouwbesluit
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Brandveilig gebruik bouwwerken
Toezicht houden door de VrZW op de brandveilig-heidsaspecten uit het Bouwbesluit 2012 door:
-het uitvoeren van periodieke controles op de bouwwerken met risicoklasse A en B en de vergunning plichtige bouwwerken met risicoklasse C, volgens de controlefrequentie van het PREVAP;
-het uitvoeren van periodieke controles op de bouwwerken met een meldingsplicht of die vallen onder algemeen gebruik met risicoklasse C en D;
-inzet van zelftoezicht bij een deel van de meldingsplichtige bouwwerken of de bouwwerken die vallen onder algemeen gebruik met risicoklasse C en D.
Door de Veiligheidsregio controleren van 267 bouwwerken met de daarbij behorende PREVAP controlefrequentie, waarbij in totaal 347 periodieke controles dienen te worden uitgevoerd.
Door de Veiligheidsregio controleren van 100 bouwwerken waarbij in totaal 100 periodieke controles worden uitgevoerd.
-100 verzonden zelftoezichtlijsten;
-uitvoeren van 10 steekproefcontroles;
-uitvoeren van controles bij bouwwerken waar geen ingevulde zelftoezichtlijst van is retour gezonden.
De gebruikers van bouwwerken zijn zich bewust van de regels ten aanzien van brandveiligheid en voldoen hieraan.
De bouwwerken voldoen aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012.
Funderingen
Participatie in de projectgroep Funderingen.
Monitoren van bouwblokken.
Bijhouden in hoeveel gevallen sprake is van interventie door handhaving n.a.v. te snelle zakkingen.
Actieve communicatie naar bewoners over de zakkingsnelheid van de fundering en ieder kwartaal terugkoppeling meetresultaten t.b.v. van de WOZ.
Monitoren van het zakkinggedrag van 2.750 bouwblokken via meetbouten.
Voorkomen dat veiligheidsrisico’s ontstaan ten gevolge van de slechte bouwkundige staat van bouwwerken.
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Tijdelijke vergunningen
Na afloop van de termijn controleren of de bouwwerken daadwerkelijk zijn verwijderd.
Controleren van 10 bouwwerken na afloop van de termijn.
Het streven bij de aanpak van dit onderwerp is om zoveel mogelijk dossiers in de toezichtfase op te lossen zonder juridisch gevolg
(behalve bij excessen).
Het voorkomen van ongewenste bouwwerken en het gebruik daarvan in relatie tot het bestemmingsplan.
BAG meldingen
Reageren op klachten en verzoeken om handhaving of aan de hand van eigen constateringen via toezichtbezoek trachten het probleem op te lossen.
Aanpakken van naar schatting 40 BAG meldingen via het houden van toezicht. Het streven bij de aanpak van dit onderwerp is om zoveel mogelijk dossiers in de toezichtfase op te lossen zonder juridische gevolg (behalve bij excessen).
Beperken en voorkomen van hinder voor de omgeving en tevredenheid over afhandeling van meldingen.
Toelichting brandveilig gebruik van bouwwerken
In Zaanstad vallen in totaal 722 bouwwerken onder de vergunningplicht van brandveilig gebruik en gebruiksmeldingsplicht. Op basis van de handleiding PREVAP zijn de bouwwerken onderverdeeld in risicoklassen A t/m D. Waarbij klasse A het hoogste risico is en klasse D het laagste risico.
 
Voor 2015 zullen alle bouwwerken met risicoklasse A en B en de vergunning plichtige bouwwerken met risicoklasse C worden gecontroleerd op basis van de in PREVAP benoemde controlefrequentie die bij het gebruik van het bouwwerk hoort. Onder deze bouwwerken vallen onder andere; kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, hotels, pensions, de gevangenis, ziekenhuis, basisscholen, bejaardentehuizen, verpleegtehuizen en horeca inrichtingen, bioscoop, fabrieken, sporthal of gebedsruimten waar meer dan 250 personen aanwezig kunnen zijn. Ook winkels en kantoorpanden waar meer dan 500 personen aanwezig kunnen zijn vallen hieronder.
 
De bouwwerken met een meldingsplicht of die vallen onder algemeen gebruik en die volgens PREVAP vallen onder risicoklasse C en D kunnen niet allemaal gecontroleerd worden, daarom wordt hierin afgeweken van de controlefrequentie van PREVAP. Eigenaren van deze bouwwerken, die voldoen aan de regels worden beloond door een lagere controlefrequente. Dit kan betekenen dat het toezicht wordt doorgeschoven naar 2015 op basis van de naleefstrategie brandveilig gebruik bouwwerken. Voor de voornoemde bouwwerken zullen er 100 regulier geïnspecteerd worden. Deze bouwwerken zullen worden geselecteerd op basis van hun naleefgedrag. Daarnaast zal de VrZW, regionale brandweer, ook weer de zelf controle inzetten d.m.v. het versturen van brieven naar de eigenaren van 100 bouwwerken De toezichthouders verwerken de aangeleverde gegevens uit checklist en controleren de bouwwerken steekproefsgewijs. Ook worden de bouwwerken van bedrijven gecontroleerd die geen reactie geven n.a.v. de verzonden brief. Ook deze 100 bouwwerken worden geselecteerd op basis van hun naleefgedrag.
 
In samenwerking met de OD NZKG controleert de brandweer ook 10 brandweer aandachtbedrijven en de vuurwerkopslagen in de gemeente.
 
Voorafgaand aan de feestdagen stuurt de brandweer een kerstkaart met tips over bijvoorbeeld het gebruik van versieringen tijdens de feestdagen aan de horecagelegenheden. Hiermee worden de ondernemers zich enigszins bewust van enkele brandveiligheidsaspecten.
 
Daarnaast zijn er werkzaamheden die voortvloeien uit voornoemde zaken:
  • -
    (her)controles n.a.v. verzonden vooraankondigingen of handhavingsbeschikkingen;
  • -
    opmaken van de brieven n.a.v. controles;
  • -
    Reactie geven op ingezonden zienswijzen;
  • -
    advisering aan de gemeente op ingediende PvE’s, ontruimingsplannen of UPD’s;
  • -
    ondersteuning bij gesprekken met gebruikers/eigenaren van bouwwerken;
  • -
    Bijhouden van dossier van de bouwwerken die gecontroleerd zijn;
  • -
    bieden van ondersteuning aan de afdeling Gebruikstoezicht bij panden waar de brandweer bij reguliere controles niet komt. Dit gebeurd gemiddeld genomen 1 á 2 per jaar.
     
De gemeente zal in 2015 afspraken maken met de Omgevingsdienst en de VrZW over de planning en handhaving van de brandweer aandachtbedrijven en vuurwerkopslagen.
 
Ook zullen de gemeente en de VrZW in 2015 gezamenlijk de wijze van inspecteren evalueren in aanloop naar het vaststellen van het Handhavingsprogramma 2016.
 
Toelichting tijdelijke vergunningen
Het handhaven van tijdelijke vergunningen is een onderwerp waarvan het bestuur heeft aangegeven hier belang aan te hechten. De inzet van handhaving wordt bepaald door de eventueel bestuurlijke gevoeligheid van dossiers en op basis van de risico’s van de bouwwerken.
 
Openbare orde en veiligheid
Doel: Zaanstad is een stad die veilig is en veilig voelt
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Georganiseerde criminaliteit
Participeren in de regionale bestuurlijke aanpak georganiseerde misdaad. Bijdrage aan het toezicht en handhaving van de RIEC zaken.
Meedoen aan 8 integrale acties van het RIEC.
Het terugdringen van de georganiseerde criminaliteit.
Opiumwet
Juridische afhandeling van zaken op basis van ontvangen bestuurlijke rapportages van de politie.
Sluiten van 3 panden (raming) op basis van artikel 13b van de Opiumwet.
Beperken van overlast en risico’s voor de omgeving door beëindigen van onveilige situaties.
Coffee-, Head- en growshops
Controleren van de voorschriften uit de vergunningen.
Controleren van 3 aanwezige coffeeshops.
Beperken van overlast en risico’s voor de omgeving. Het terugdringen van de georganiseerde criminaliteit.
Prostitutie
In samenwerking met de politie controleren van de vergunning- voorschriften en illegale prostitutie.
Controleren van 4 prostitutiebedrijven
Een bijdrage leveren aan het verminderen van overlast voor de omgeving. Tegengaan van illegaliteit en mensenhandel.
Jongeren overlast
Samenwerken met politie en jeugdwerk bij de aanpak van overlastgevende groepen. Zichtbaarheid in de wijken via voet- en fietssurveillances door de Boa’s.
Controleren van plaatsen waar jongeren overlast veroorzaken. Indien noodzakelijk handhavend optreden.
Meer inzicht in de identiteit van jongeren in overlastgroepen.
Ketenpartners bij de integrale aanpak van jongerenoverlast voorzien van up to date informatie over overlastgroepen. De ketenpartners kunnen daardoor effectiever optreden.
Overige overlast
Via wijkgerichte voet- en fietssurveillance treden Boa’s preventief en repressief op tegen overlast veroorzakende groepen en personen.
Controleren op overlast van groepen en personen op basis van meldingen en hotspot locaties.
Een bijdrage leveren aan het verminderen van overlast en verpaupering van de omgeving door overlastgevende groepen en personen.
Toelichting georganiseerde criminaliteit
De integrale aanpak van de georganiseerde criminaliteit vindt plaats binnen het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noordwest Nederland en kennisknooppunt Zaanstreek-Waterland. Vanuit de gemeente Zaanstad wordt ingezet op de bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit. Handhaving speelt daarbij een rol als het gaat om toezicht op inrichtingen waar (mogelijk) sprake is van georganiseerde criminaliteit en overtredingen van bijzondere wetten op het gebied van de Wet op de Kansspelen, wet wapens en munitie e.d.
 
Toelichting Opiumwet
De politie zorgt voor de ontmanteling van hennepkwekerijen. Daarmee is de gevaarzetting opgeheven. De gemeente kan op basis van de beleidsregels voor Opiumwet artikel 13b overgaan tot het sluiten van panden bij verkoop, aflevering of verstrekking of aanwezigheid van drugs vanuit deze panden.
 
Toelichting co ffee,- h ead,- en growshops
In maart 2015 gaat het wetsvoorstel ‘strafbaarstelling voorbereiding illegale hennepteelt’ in. Personen of bedrijven die geld verdienen met de levering van goederen en diensten en de financiering van illegale hennepteelt strafbaar. Het gaat bijvoorbeeld om growshops. Growshops verkopen benodigdheden om op een efficiënte wijze hennep te telen van goede kwaliteit. Op dit moment is het nog onduidelijk of de politie of de gemeente bevoegd wordt voor toezicht en handhaving van dit wetsvoorstel.
 
Toelichting jongerenoverlast en overige overlast
Staattoezicht gaat de bestuurlijke strafbeschikking openbare orde in 2015 ook weer inzetten voor overlastfeiten die de openbare orde betreffen. De toezichthouders gaan dan onder andere controleren op het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar op diverse hotspot locaties, op het gebruik van alcohol door jongeren en volwassen in de alcoholverbodszones binnen de gemeente. In 2015 zal er ook structurele afstemming en samenwerking plaatsvinden met sociale wijkteams m.b.t. aanpak jeugdoverlast. Ook zal de gemeente in 2015 met de politie werkafspraken maken over de verantwoordelijkheid en inzet van toezicht bij hinderlijk gedrag en overlast van jongeren, groepen en personen.
Specifieke aandacht gaat uit naar:
  • Overlast jeugd door alcohol en drugs;
  • Zwervers.
     
Kinderopvang en overige handhavingstaken
Doel: Leefbare omgeving door de stad schoon, heel en veilig te houden
Toezicht en Handhavingstaak
Focus
Prestatie
Handhaving s resultaat
Kinderopvangcentra en peuterspeelzalen
Toezicht houden door de GGD op, en handhaven door de gemeente van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen bij geregistreerde kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus, peuterspeelzalen en gastouders.
Actueel houden van het landelijke register kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, door de gemeente door het verwerken van aanmeldingen, uitschrijvingen, verhuizingen en andere doorgegeven wijzigingen.
-Uitvoeren van 151 reguliere controles door de GGD;
-Uitvoeren van 10 controles van geregistreerde gastouders door de GGD. Dit betreft 5% van het totaal aantal geregistreerde gastouders;
-Uitvoeren van 60 voorinspecties door de GGD.
Bijdrage aan een veilige, gezonde en verantwoorde verblijfomgeving voor kinderen van 0-12 jaar.
Jeugdverblijven
Toezicht houden door de GGD op en handhaven door de gemeente van de Wet op de Jeugdverblijven.
Uitvoeren van 1 controle op 1 jeugdverblijf door de GGD.
Bijdrage aan het waarborgen van een ongestoorde ontwikkeling en veiligheid van minderjarige kinderen die verblijven op een jeugdverblijf.
Woonschepen
Uitvoering van de aanpak van de illegale woonschepen volgens het plan van aanpak handhaving woonschepen.
Aanpak van 8 illegale woonschepen.
Verbeteren van de ordening van woonschepen en vaartuigen op het water.
Toelichting kinderopvangcentra en peuterspeelzalen
Als wettelijke verplichting dienen jaarlijks alle in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzaalwerk (LRKP) geregistreerde kindercentra te worden geïnspecteerd. Deze locaties worden, indien bekend, conform het vastgestelde risicoprofiel geïnspecteerd. Afhankelijk van het risicoprofiel worden minder of meer wettelijke bepalingen geïnspecteerd. Indien er geen risicoprofiel bekend is, worden de centra getoetst op alle geldende wet- en regelgeving.
 
Daarnaast dient jaarlijks 5% van het aantal geregistreerde gastouders in het LRKP te worden geïnspecteerd. Bij de gastouders worden alle geldende wet- en regelgeving getoetst.
 
Alle nieuw aangemelde kindercentra worden geïnspecteerd door middel van een voorinspectie en een drie-maanden inspectie. Bij een aanmelding van een gastouder moet er alleen een voorinspectie worden uitgevoerd.
 
De GGD Zaanstreek-Waterland houdt voor de gemeente Zaanstad toezicht op de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzaalwerk. In 2015 zal de GGD de volgende reguliere inspecties uitvoeren: 2 gastouderbureaus,16 peuterspeelzalen, 68 kinderdagverblijven, 65 buiten schoolse opvang en 10 gastouders. De gemeente verwacht naast voornoemde aantallen, 15 tot 20 nieuwe of verhuizende kindercentra en 40 nieuwe of verhuizende gastouders. Dit leidt tot 60 door de GGD uit te voeren voorinspecties.
 
Naast de controles van de GGD zorgt de gemeente voor het actueel houden van het landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk, door het verwerken van alle nieuwe aanmeldingen, uitschrijvingen, verhuizingen en andere doorgegeven wijzigingen. Ook zorgt de gemeente voor het afhandelen van de controlerapporten die voortvloeien uit de reguliere en (her)controles van de GGD. Bij het toezicht en handhaving van de kinderopvang en peuterspeelzalen wordt altijd de laatste versie van het afwegingsmodel van de VNG gevolgd. Voor de hersteltermijnen en de handhavingsstrategie wordt aangesloten bij het toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang en peuterspeelzalen 2012.
 
Toelichting jeugdverblijven
Vermoedelijk zal op 1 juli 2015 de Wet op de Jeugdverblijven in werking treden. Binnen deze wet dient de directeur van de GGD aangesteld te worden als toezichthouder en is de gemeente bevoegd gezag. Indien de wet in werking treedt zal de gemeente de GGD aanwijzen als toezichthouder en opdracht geven tot het uitvoeren van een inspectie. De gemeente kent op dit moment 1 jeugdverblijf dat onder de werkingssfeer van deze wet zal vallen.
 
Bijlage 3 Hoogte dwangsom en lengte begunstigingstermijn/ last onder bestuursdwang
In de handhavingbeschikking wordt de hoogte van de dwangsom gemotiveerd. Het vaststellen van de hoogte en de maximaal te verbeuren dwangsom is altijd afhankelijk van de overtredingsituatie. In voorkomende gevallen kan het noodzakelijk zijn om, gezien de omstandigheden van een geval, een dwangsom vast te stellen in afwijking van de genoemde bedragen danwel over te gaan tot het intrekken van de vergunning en/of het opleggen van een last onder bestuursdwang. De tabel is niet volledig. Indien een overtreding niet voorkomt in de tabel, dan zal voor het bepalen van de hoogte van de dwangsom aansluiting worden gezocht bij de in de tabel genoemde overtreding die het meeste op die overtreding lijkt.
De Omgevingsdienst zal in 2015 voor haar afwegingskader alvast anticiperen op de landelijk handhavingsstrategie. De ervaringen van de OD NZKG zullen mee worden genomen in het nieuwe op te stellen beleidsplan 2016-2020 van de gemeente.
 
De dwangsombedragen voor de horeca overtredingen zijn gebaseerd op de hoogte van de dwangsommen zoals die in de handhavingspraktijk de afgelopen jaren zijn opgelegd. Daarbij is aansluiting gezocht bij bedragen die in andere gemeentes worden opgelegd. De last onder dwangsom wordt gebruikt om door middel van een financiële prikkel een overtreding te laten beëindigen of te voorkomen. Bij het bepalen van de hoogte van de dwangsom wordt daarom een inschatting gemaakt van de grootte van de horecaonderneming, het aantal bezoekers en daarmee de omzet. De tabel biedt ook de mogelijkheid om meerdere dwangsommen op te leggen. Per situatie zal beoordeeld worden of met één dwangsom kan worden volstaan of dat om herhaling te voorkomen het wenselijk is om meerdere dwangsommen op te leggen.
 
Brandveiligheid
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Bouwbesluit 2012
 
 
 
 
Art. 1.16
Controle en onderhoud vluchtroute aanduiding
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 4 weken
Art. 1.16
Controle en onderhoud noodverlichtingsinstallatie
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 4 weken
Art. 1.16
Controle brandslanghaspels
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 4 weken
Art 1.17
Aanvullende behandeling constructieonderdelen
€ 2.000 - € 10.000 per week
€ 6.000 - € 30.000
1 - 3 maanden
Art 6.20 lid 3
Doormelding regionale alarmcentrale
€ 2.000 - €6.000 per week
€ 6.000 - € 18.000
1 - 3 maanden
Art. 6.20 lid 6
Brandmeldinstallatie heeft geldig inspectiecertificaat
€ 2.000 - € 5.000 per week
€ 6.000 - € 15.000
1 - 4 maanden
Art. 6.20 jo art. 1.16
Brandmeldinstallatie functioneert in overeenstemming met de voorschriften
€ 500 - € 3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art. 6.20 lid 7
Het onderhoud voldoet aan de NEN
€ 500 - €3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art. 6.20 lid 8
Het beheer en controle voldoet aan de NEN
€ 500 - € 3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art 6.23 lid 3
Beheer en controle ontruimingsinstallatie voldoet aan de NEN
€ 500 - € 3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art. 6.23 lid 4
Geldig inspectiecertificaat ontruimingsinstallatie
€ 2.000 - € 5.000 per week
€ 6.000 - € 15.000
1 - 4 maanden
Art. 6.23 lid 5
Onderhoud ontruimingsinstallatie voldoet aan de NEN
€ 500 - € 3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art. 6.23 lid 6
Aanwezigheid ontruimingsplan
€ 500 - € 3.000 per week
€ 1.500 - € 9.000
1 - 3 maanden
Art 6.24 lid 1
Vluchtrouteaanduiding
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 4 weken
Art. 6.29 lid 7
Blusleiding
€ 2.000 - € 5.000 per week
€ 6.000 - € 15.000
1 - 4 weken
Art. 6.31 lid 4
Controle brandblusmiddelen
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 4 weken
Art. 6.32 lid 1
Geldig inspectiecertificaat automatische brandblusinstallatie
€ 2.000 - € 5.000 per week
€ 6.000 - € 15.000
1 - 4 maanden
Art. 6.32 lid 2
Geldig inspectiecertificaat rook en warmte installatie
€ 2.000 - € 5.000 per week
€ 6.000 - € 15.000
1 - 4 maanden
Art.7.3
Vastzetten zelfsluitend constructieonderdeel
€ 500 - € 2.000 per week of per constatering
€ 2.000 - € 8.000
1 - 4 weken
Art. 7.4
Aankleding in een besloten ruimte
€ 500 - € 2.000 per week
€ 1.500 - € 6.000
1 - 3 maanden
Art 7.10
Voorkomen belemmeringen en hinder
€ 1.000 - € 3.000 per week of per constatering
€ 4.000 - € 9.000
1 - 4 weken
Art. 7.12 lid 1
Deuren in vluchtroutes
€ 1.000 - € 3.000 per week of per constatering
€ 4.000 - € 12.000
1 - 4 weken
Art. 7.16
Restrisico vluchten bij brand
€ 1.000 - € 3.000 per week of per constatering
€ 4.000 - € 9.000
1 - 4 weken
Bestaande Bouw en Ruimtelijke ordening
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Wabo art. 2.
 
 
 
 
 
Illegale bebouwing, lage prio
€ 250 – € 1.000
€ 1.500 - € 6.000
1 - 12 weken
Wabo art. 2.1
 
 
 
 
 
Illegale bebouwing
Gemiddelde prioriteit
€ 500 - € 3.000
€ 3.000 - €18.000
1- 12 weken
 
Illegale bebouwing
Hoge prioriteit
€ 750 - € 5.000
€ 4.500 - € 30.000
1 - 12 weken
 
Bouwen in afwijking van de vergunning
Lage prioriteit
€ 250 - € 1.000
€ 1.500 - € 6.000
1 - 12 weken
 
Bouwen in afwijking van de vergunning
Gemiddelde prioriteit
€ 500 - € 3.000
€ 3.000 - € 18.000
1- 12 weken
 
Bouwen in afwijking van de vergunning
Hoge prioriteit
€ 750 - € 5.000
€ 4.500 - € 30.000
1 - 12 weken
 
Stil leggen van de bouw
€ 1.000 - € 20.000
€ 6.000 - € 120.000
1 uur- 12 weken
 
Asbest sanering
€ 1.000 - € 5.000
€ 6.000 - € 30.000
1 uur- 6 weken
 
Strijdig gebruik bestemmingsplan-voorschriften
Lage prioriteit
€ 250 - € 1.000
€ 1.500 - € 6.000
1- 12 weken/
6 constateringen
 
Strijdig gebruik bestemmingsplan-
voorschriften
Gemiddelde prioriteit
€ 500 - € 3.000
€ 3.000 - € 18.000
1- 26 weken/
6 constateringen
 
Strijdig gebruik bestemmingsplan hoge prioriteit
€ 1000 - € 5.000
€ 6.000 - € 30.000
1- 26 weken/ constateringen
Woningwet art. 1b lid 2, art.2 lid 2 Bouwbesluit
 
 
 
 
 
Funderingsherstel
€ 1.000 - € 5.000
€ 6.000 - € 30.000
2 - 26 weken
Horeca
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Para commercieel
 
 
 
 
 
 
DHW
APV
4 DHW
2:34a APV
(nieuw artikel)
Paracommercieel horecabedrijf houdt zich niet aan de schenktijden voor alcoholhoudende drank
Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sportieve aard kunnen uitsluitend alcoholhoudende drank verstrekken op:
a. maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en tot 24.00 uur
b. zaterdag, zondag en feestdagen na 12.00 uur en tot 22.00 uur
€ 250 - € 1.500
€ 6.000
Per geconstateerde overtreding
DHW APV
APV 2:34a
(nieuw artikel)
Paracommerciële rechtspersoon waarbij het faciliteren van sociale interactie direct voortvloeit uit de doelstellingen zoals buurt- en dorpshuizen, houdt zich niet aan de schenktijden voor alcoholische drank
Alcoholhoudende drank mag uitsluitend verstrekt worden op:
a.zondag tot en met donderdag na 12.00 uur en tot 24.00 uur
a.b. vrijdag en zaterdag na 12.00 uur en tot 01.00 uur
€ 250 - € 1.500
€ 6.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
4 lid 5 (nieuw artikel)
Ontheffing niet aanwezig
 
€ 250 - € 1.500
€ 6.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
9
Geen registratie van barvrijwilligers of reglement aanwezig bij para commercieel horecabedrijf
Projectmatig 2015
€ 250 - € 1.500
€ 6.000
Per geconstateerde overtreding
Terras
 
 
 
 
 
 
APV
2:28, 2:27 lid 1a
Bedrijf exploiteert terras zonder vergunning
Het is verboden een horecabedrijf te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester
€ 500 - € 3.000/
Bestuursdwang
€ 12.000
Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Terras
 
 
 
 
 
 
APV
2:28
1:4
Overtreding voorschriften terrasvergunning
handhaven op voorschriften uit exploitatievergunning.
€ 500 - € 3.000/ Bestuursdwang
€ 12.000
Per geconstateerde overtreding
Exploitatie
 
 
 
 
 
 
APV
2:28
Horecabedrijf exploiteert zonder exploitatievergunning
Geen vergunning, geen/wel zicht op legalisatie
Bestuursdwang/
€ 1.000 - € 5.000
€ 20.000
 
APV
2:28
1:4
Overtreding voorschriften exploitatievergunning
 
€ 500 - € 3.000/ Bestuursdwang
€ 12.000
-
Sluitingstijde n
 
 
 
 
 
 
APV
2:29
Horecabedrijf is geopend na sluitingstijd of houdt zich niet aan de regels t.a.v. sluitingstijden
Het is verboden in een horecabedrijf bezoekers toe te laten tussen 03.00 uur en 7.00 uur. Het is verboden in een horecabedrijf bezoekers te laten verblijven tussen 05.00 uur en 7.00 uur.
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
APV
2:30
Horecabedrijf houdt zich niet aan afwijkende sluitingstijd / tijdelijke sluiting
De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid of gezondheid of in geval van bijzondere omstandig-heden voor een of meer horeca-bedrijven tijdelijk andere dan de krachtens artikel 2:29 geldende sluitingstijden vaststellen of tijdelijk sluiting bevelen
Bestuursdwang
-
 -
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Verboden gedragingen
 
 
 
 
 
 
APV
2:30 a
illegaal gokken, handel, discriminatie en ernstige verstoring openbare orde, wet wapens en munitie
De burgemeester kan ter bescherming van de openbare orde, de sluiting bevelen van een voor publiek toegankelijk gebouw, inrichting of ruimte
Bestuursdwang
 -
 -
APV
2:31
Aanwezigheid in (door gemeente) gesloten horecabedrijf
Artikel 2:31 Aanwezigheid in gesloten horecabedrijf: Het is bezoekers verboden zich in een horecabedrijf te bevinden gedurende de tijd dat het bedrijf krachtens artikel 2:29 of ingevolge een op grond van artikel 2:30 genomen besluit gesloten dient te zijn.
Bestuursdwang
 -
 -
Geluid
 
 
 
 
 
 
APV en Wm
1.4 APV
2.17e.v.
Activiteitenbesluit
Horecabedrijf overtreedt voorschriften/regels ten aanzien van geluid (regulier of tijdens een collectieve/incidentele festiviteit)
 
€ 500 - € 5.000
Bestuursdwang
€ 20.000
Per geconstateerde overtreding
APV en Wm
4:5 APV
2.17 e.v. Activiteitenbesluit
Horecabedrijf overtreedt de regels voor onversterkte muziek binnen inrichtingen
 
€ 500 - € 2.000/
Bestuursdwang
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Ordeverstoring en ernstige incidenten
 
 
 
 
 
 
Gemeente wet APV
172
174 t/m 176a 2:30 a
Gevaar voor openbare orde, veiligheid of zedelijkheid door voorgedane feiten
Afhankelijk van de ernst van de overtreding
Bestuursdwang
 -
  -
APV en Gemeentewet
Art. 174 Gemeentewet
APV 2.28a
Aanwezigheid wapens (belangrijk: is er sprake van medeplegen door exploitant in een horeca inrichting
 
Bestuursdwang
 -
 -
APV en Gemeentewet
Art. 174 Gemeentewet
APV 2.28a
Incidenten met wapens; met/ of geen (mede)verantwoordelijkheid exploitant in een horeca inrichting
 
Bestuursdwang
 -
 -
Gemeentewet
APV
Art. 174 Gemeentewet
APV 2.28a
Handel in / met wapens in een horeca inrichting
 
Bestuursdwang
 -
 -
Evenementen
 
 
 
 
 
 
APV
2:25 lid 1 juncto 1:4
Niet voldoen aan voorschriften vergunning
 
Bestuursdwang/
€ 500 - € 5.000
€ 20.000
Per geconstateerde overtreding
APV
2:25, lid 1
Groot Evenement zonder vergunning
Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren
Bestuursdwang/ 
€ 500 - € 5.000
€ 20.000
Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Drank en Horeca
 
 
 
 
 
 
DHW
3
Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning slijterij
Geen vergunning, geen/wel zicht op legalisatie
€ 500 - € 2.000/
Bestuursdwang
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
3
Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning horeca
Geen vergunning, geen/wel zicht op legalisatie
Bestuursdwang/
€ 500 - € 5.000
€ 20.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
8
Leidinggevende voldoet niet langer aan een of meerdere aan hem gestelde vereisten
Artikel 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning
-
-
-
DHW
10
Inrichting voldoet niet langer aan een of meerdere gestelde inrichtingseisen
Artikel 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning na redelijk hersteltermijn
-
-
-
DHW
12, lid 1 en 2
Verstrekken alcoholhoudende drank in een niet op de vergunning vermelde lokaliteit
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
13, lid 1
Verbod verstrekking alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
13, lid 2
Verbod verstrekking alcohol voor gebruik ter plaatse in slijtersbedrijf
Slechts toegestaan indien een klant erom vraagt de alcoholhoudende drank eerst te proeven
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
14, lid 1
Verbod andere bedrijfsactiviteiten in slijtersbedrijf
In het Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf staat welke activiteiten in het slijtersbedrijf zijn toegestaan
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
14, lid 2 en 15, lid 1
Verbod kleinhandel in horecalokaliteit of op terras
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Drank en Horeca
 
 
 
 
 
 
DHW
15, lid 2
Verbod rechtstreekse verbinding
tussen slijterij en andere ruimte voor kleinhandel
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
18, lid 3
Onderscheid tussen alcoholhoudende en alcoholvrije dranken ontbreekt in ruimte van het levensmiddelenbedrijf
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
19, lid 1
Verbod op bestelservice sterke drank voor ander bedrijf dan slijtersbedrijf en partijen catering
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
19, lid 2
Verbod bestelservice zwak-alcoholhoudende drank, behalve vanuit de uitzonderingen genoemd in artikel 19 lid 2
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
45
(nieuw artikel)
Alcohol bij zich hebben op publiek toegankelijke plaatsen door < 18 jaar, m.u.v. in winkels
< 16 jaar 45 euro, > 16 jaar 90 euro
Strafbeschikking
-
-
DHW
20, lid 1 jo. 19a
(gewijzigd artikel)
Verkoop alcohol aan persoon <18 jaar
( 3 strikes out, detailhandel)
€ 500 - € 4.000
€ 16.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
20, lid 2
Persoon < 18 jaar, zonder toezicht van persoon 21 jaar of ouder, toegelaten in slijtersbedrijf
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
20, lid 4
Niet duidelijk aangegeven leeftijdsgrenzen
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
20, lid 5
Dronken personen of onder invloed van drugs toegelaten in horeca- en slijtersbedrijf
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Drank en Horeca
 
 
 
 
 
 
DHW
20, lid 6
Onder invloed (dronken of drugs) aan het werk zijn in horeca- en slijtersbedrijf
 
Bestuursdwang/
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
21
Alcohol verstrekken wat tot verstoring openbare orde, veiligheid of zedelijkheid leidt
 
Bestuursdwang/
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
24, lid 1 en 2
Geen leidinggevende aanwezig in horeca- en slijtersbedrijf
 
€ 500 -€ 2.000/
Bestuursdwang
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
24, lid 3
Verkoop alcohol/dienst door personen < 18 jaar
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
25, lid 1
Verbod aanwezigheid alcoholhoudende drank behoudens uitzondering
 
€ 500 -€ 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
25, lid 2
Verbod nuttiging alcoholhoudende drank ter plaatse, niet zijnde horecabedrijf, behoudens uitzondering (bv supermarkt)
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
29, lid 3
Vergunning, aanhangsel e.d. niet aanwezig in inrichting
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
30
Vergunninghouder heeft geen melding gedaan van wijziging in inrichting
Imperatieve intrekkingsgrond met redelijk hersteltermijn
€ 500 - € 2.000/
Bestuursdwang
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
30a, lid 1
Geen melding nieuwe leidinggevende of doorhaling gedaan
Imperatieve intrekkingsgrond met redelijk hersteltermijn
Bestuursdwang/
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
DHW
35, lid 1
Zonder ontheffing zwak-alcohol-houdende drank verstrekken
 
Bestuursdwang/
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
 Per geconstateerde overtreding
Regelgeving
Artikel
Overtreding
Toelichting
Groep
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Bestuursdwang
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Drank en Horeca
 
 
 
 
 
 
 
DHW
35, lid 2
Niet voldoen aan beperkingen/voorschriften die gekoppeld zijn aan ontheffing
 
Bestuursdwang/
€ 500 - € 5.000
€ 20.000
Per geconstateerde overtreding
 
DHW
35, lid 4
Ontheffing niet aanwezig
 
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde
overtreding
 
DHW
2
Reclame buiten regels (met name supermarkten)
 
3
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Speelautomaten
 
 
 
 
 
 
 
APV
2:28a
Overtreding art 1 WOK
Speelautomaten zonder vergunning en gelegenheid geven tot gokken
2
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Verordening Speelautomaten
4 lid 1
Aanwezigheid speelautomaten zonder vergunning of het overtreden van de (vergunning)voorschriften (o.a. overstijgen maximum aantal toegestane speelautomaten)
 
2
€ 500 - € 2.000
€ 8.000
Per geconstateerde overtreding
Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen
Regelgeving
omschrijving
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Maximaal bedrag
Verklaring omtrent het gedrag
 
 
 
Artikel 1.50 lid 3 Wko en artikel 2.6 lid 3 Wko
Aanwezigheid verklaring omtrent gedrag
€ 1.000 – € 3.000 per constatering
€ 10.000 – € 30.000
Artikel 1.50 leden 4, 8 en 9 Wko en artikel 2.6 leden 4, 8 en 9 Wko
Verklaring omtrent het gedrag niet ouder dan 2 maanden respectievelijk 2 jaar
€ 750 – € 1.500 per constatering
€ 7.500 – € 15.000
Risico-inventarisaties
 
 
 
Artikel 2 lid 1 onder a Bkkp en artikel 2 leden 1, 2 en 5 Rkkp
Artikel 17 lid 1 onder a Bkkp en artikel 15 leden 1, 2 en 5 Rkkp
Aanwezigheid risico-inventarisatie veiligheid of gezondheid met de daarin verplicht beschreven risico’s
€ 1.500 – € 6.000 per week
€ 4.500 – € 9.000
Artikel 2 lid 1 onder b Bkkp en artikel 2 leden 1, 2 en 5 Rkkp
Artikel 17 lid 1 onder b Bkkp en artikel 15 leden 1, 2 en 5 Rkkp
Aanwezigheid plan van aanpak waarin
is aangegeven welke maatregelen
op welk moment worden genomen
in verband met de risico’s, alsmede
de samenhang tussen de risico’s en
de maatregelen.
€ 1.500 – € 6.000 per week
€ 4.500 – € 9.000
Artikel 2 lid 3 Rkkp
Artikel 15 lid 3 Rkkp
Ongevallen registratie
€ 1.000 – € 3.000 per week
€ 3.000 – € 6.000
Artikel 2 lid 4 Rkkp
Artikel 15 lid 4 Rkkp
Kennisname risico-inventarisatie
€ 1.000 – € 3.000 per week
€ 3.000 – € 6.000
Beroepskwalificatie
 
 
 
Artikel 4 Rkkp
Artikel 17 Rkkp
Beroepskwalificatie personeel
€ 3.000 – € 6.000 per constatering
€ 30.000 – € 60.000
Vier-ogenprincipe
 
 
 
Artikel 5a Rkkp
Artikel 18a Rkkp
Vier ogen principe
€ 1.000 – € 3.000 per week of constatering
€ 10.000 – € 30.000
In de tabellen zijn geen begunstigingstermijnen vermeld. Deze termijnen zijn al opgenomen in het toezicht,- en handhavingsbeleid kinderopvang en peuterspeelzalen. Toelichting afkortingen: Wko= Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Bkk= Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen, Rkkp= Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen 2012.
Regelgeving
omschrijving
Hoogte dwangsom per week/ overtreding bedrag in eens per tijdseenheid
Maximaal bedrag
Stam-basisgroep en beroepskracht-kindratio
 
 
 
Artikel 5 lid 1 en artikel 6 leden 1 en 2 Rkkp
Artikel 18 lid 1 Rkkp
Groepsgrootte stamgroep/basisgroep
€ 1.000 – € 3.000 per kind teveel, per constatering
€ 10.000 – € 30.000
Artikel 5 leden 7 en 8, artikel 6 leden 3, 4 en 5 Rkkp
Artikel 18 leden 4 en 5 Rkkp
Beroepskracht-kindratio
€ 3.000 – € 6.000 per constatering
€ 30.000 – € 60.000
Artikel 5 lid 10 en artikel 6 lid 8 Rkkp
Afwijkende inzet beroepskrachten
€ 1.000 – € 3.000 per constatering
€ 10.000 – € 30.000
Artikel 5 leden 2 en 13 en artikel 6 leden 1 en 11 Rkkp
Artikel 18 lid 2 Rkkp
Opvang in basisgroep of stamgroep
€ 2.000 – € 4.000 per constatering
€ 20.000 – € 40.000
Pedagogisch beleidsplan
 
 
 
Artikel 5 lid 2 Bkkp
Artikel
Artikel 20 lid 2 Bkkp
Aanwezigheid pedagogische beleidsplan
€ 1.500 – € 6.000 per week
€ 4.500 – € 9.000
Artikel 7 Rkkp
Artikel 20 Rkkp
Inhoud pedagogisch beleidsplan
€ 1.500 – € 6.000 per week
€ 4.500 – € 9.000
Artikel 5 lid 3 Bkkp
Artikel 20 lid 3 Bkkp
Handelen conform pedagogisch beleidsplan
€ 1.000 – € 3.000 per week
€ 3.000 – € 6.000
Klachtenverslagen
 
 
 
Artikel 2 lid 7 Wet klachtrecht cliënten zorgsector
Artikel 1.60a Wko
Opstellen klachtenverslag ouders/oudercommissie
€ 250 per week
€ 750,-
Artikel 2 lid 9 Wet klachtrecht cliënten
zorgsector
Artikel 1.60a Wko
Indien voor 1 juni van klachtenverslag ouders/oudercommissie
€ 250 per week
€ 750,-
Milieu
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Algemeen
 
 
 
 
Art. 2.1 Wabo
In werking/wijziging zonder vergunning, situatie vergunbaar
€ 1.000 per week
€ 30.000
1 - 6 maanden
Art. 2.1 Wabo
In werking/wijziging zonder vergunning, situatie niet vergunbaar
€ 1.000 per week
€ 30.000
4 weken
Art. 1.10 Act besluit
Niet ten minste vier weken voor oprichting/inwerking dit melden aan bevoegd gezag
€ 500,- per week
€ 2.000
2 weken
Art. 2.1 Act
Overtreding zorgplicht
€ 500,- per overtreding
€ 2.000
1 tot 4 weken
Hfst 17 Wm
Ongewoon voorval niet gemeld of geen gegevens aangeleverd (Hoofdstuk 17 Wm)
€ 1.000
€ 5.000
1 week
2.6 Act besluit
Bewaren documenten
€ 500 per week
€ 5.000
1 - 4 weken
 
Niet naleven gedragsvoorschrift
€ 500 per constatering
€ 1.500
direct
geluid
 
 
 
 
Art. 2.17 Act besluit
Overschrijding toegestane geluidniveau
€ 500,- per geconstateerde overtreding
€ 5.000,-
0 – 4 weken
Bodem en tanks
 
 
 
 
 
15-jaarlijkse Keuring bovengrondse tank niet (tijdig) uitgevoerd, per tank;
€ 100 per dag
€ 3.000
4 weken
 
10 (kunststof)- of 15 (metaal) jaarlijkse keuring ondergrondse tank niet (tijdig) uitgevoerd, per tank
€ 100 per dag
€ 3.000
4 weken
Art 2.9 Act besluit
Geen/onvoldoende vloeistofdichte/vloeistofkerende vloer
€ 250,- per week
€ 1.000
1 – 3 maanden
 
Geen/onvoldoende lekbak, per lekbak - denk ook aan lekbak bij vulpunt tank;
€ 500 per week
€ 2.000
4 weken
 
Water/sludge controle niet uitgevoerd
€ 350 per week
€ 1.500
4 weken
 
Kathodische bescherming niet uitgevoerd
€ 350 per week
€ 1.500
4 weken
 
Peilbuis niet jaarlijks bemonsterd
€ 350 per week
€ 1.500
4 weken
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Bodem en tanks
 
 
 
 
 
Buiten gebruik gestelde ondergrondse tank niet verwijderd
€ 1.500 per week
€ 6.000
8 weken
 
Bovengronds tank niet verwijderd (voorschrift PGS 30)
€1.500 per week
€ 6.000
8 weken
 
Ontluchtingsleiding niet in buitenlucht
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
 
Ventilatie opstelruimte bovengrondse tank niet aanwezig of niet voldoende
€ 100 per dag
€ 3.000
4 weken
 
Keuring vloeistofdichte vloer niet uitgevoerd
€ 750 per week
€ 3.000
4 weken
Lucht
 
 
 
 
 
Overschrijding emissie-eisen
€ 2.000 per overtreding
€ 10.000
4 weken
 
Schoorsteen niet op hoogte
€ 2.000 per week
€ 10.000
4 weken
 
Bakdampafvoer (horeca, detailhandel) niet op hoogte en/of geen doelmatige ontgeuringsinstallatie aanwezig;
€ 500 per week
€ 2.000
4 weken
 
Vetvangend filter (horeca, detailhandel, woon- en verblijfsgebouwen) niet tijdig gereinigd
€ 200,- per week
€ 1.000
1 - 3 weken
 
Ontgeuringsinstallatie (horeca, detailhandel) niet doelmatig
€ 150 per week
€ 600
4 weken
 
Stoffilter niet tijdig gereinigd of (kapot) filter niet vervangen, per filter
€ 150 per week
€ 600
4 weken
 
Geen afzuiginstallatie (horeca, detailhandel, garages) aanwezig
€ 1.000 per week
€ 4.000
4 weken
 
Ontbreken voorgeschreven emissiebeperkende voorzieningen
€ 1.000 per week
€ 4.000
4 weken
Water
 
 
 
 
 
Olie- of vetafscheider niet tijdig geleegd
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
 
Bezinkput niet tijdig geleegd
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
 
Zuiveringstechnische voorzieningen niet aanwezig
€ 500 per week
€ 2.000
8 weken
 
Overschrijding emissie-eisen
€ 2.000 per overtreding
€ 10.000
geen
 
Geen controlevoorz.
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Water
 
 
 
 
 
Geen logboek ledigen zuiveringstechnische voorzieningen
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
Afval
 
 
 
 
Art 2.13 Act. besluit
Verwijderen van afvalstoffen binnen 25 meter
€ 250,- per overtreding
€ 1.000
1 – 3 weken
 
 
 
 
 
 
Opslag gevaarlijke afvalstoffen niet in orde
€ 500 per overtreding
€ 2.500
2 weken
 
Opslag bedrijfsafvalstoffen niet in orde;
€ 500 per overtreding
€ 1.500
2 weken
 
Afgiftebonnen gevaarlijk afval ontbreken
€ 500 per overtreding
€ 1.500
2 weken
 
Gescheiden houden van gevaarlijke afvalstoffen niet in orde
€ 500 per overtreding
€ 1.500
1 week
 
Gescheiden houden van bedrijfsafvalstoffen niet in orde
€ 500 per overtreding
€ 1.500
1 week
 
Afvalstoffen niet ordentelijk opgeslagen;
€ 500 per overtreding
€ 1.500
1 week
Energie
 
 
 
 
 
Niet indienen van energiebesparings-rapport
€ 1.500 per week
€ 6.000
12 weken
 
Geen uitvoering gegeven aan het implementeren van in te voeren energiebesparende maatregelen
(Maximum gedeeld door € 30) per dag
1,5 maal de investering
12 weken
Veiligheid
 
 
 
 
 
Bordje ´roken en open vuur verboden ontbreekt
€ 100 per dag
€ 500
1 week
 
Veiligheidspictogrammen ontbreken op opslagplaatsen gevaarlijke stoffen en gassen, per pictogram
€ 100 per dag
€ 500
1 week
 
Opslag gevaarlijke stoffen en gasflessen niet in orde (meer dan 250 en maximaal 2500 kg of liter waterinhoud)
€ 400 per overtreding
€ 8.000
4 weken
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Veiligheid
 
 
 
 
 
Opslag gevaarlijke stoffen en gasflessen niet in orde (meer dan 25 en maximaal 250 kg of liter waterinhoud)
€ 400 per dag
€ 8.000
4 weken
 
Compartimentering gevaarlijke stoffen niet in orde
€ 500 per dag
€ 5.000
3 weken
 
Keuring zuurstoftank of stikstoftank niet tijdig uitgevoerd
€ 750 per week
€ 3.000
4 weken
 
Gasflessen niet tegen omvallen beschermd; per gasfles
€ 100 per overtreding
€ 500
geen
 
Hek rondom gastank ontbreekt
€ 500 per week
€ 2.000
4 weken
 
Leidingen propaantank niet of niet tijdig gekeurd
€ 500 per week
€ 2.000
4 weken
 
Logboek propaantank niet aanwezig
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
 
Afstandscriteria gastank en omliggende bebouwing niet in orde
€ 750 per week
€ 3.000
8 weken
 
Geen brandschakelaar en/of gasafsluiter buiten de stookruimte
€ 250 per week
€ 1.000
4 weken
CFK
 
 
 
 
 
Geen bewijs controle lekdichtheid
€ 100 per dag
€ 3.000
4 weken
 
Geen kenplaat koelinstallatie;
€ 50 per dag
€ 1.500
4 weken
 
Geen instructiekaart;
€ 50 per dag
€ 1.500
4 weken
 
Geen logboek aanwezig
€ 100 per dag
€ 3.000
4 weken
 
Jaarlijks onderhoud koelinstallatie niet uitgevoerd
€ 750 per week
€ 3.000
4 weken
Bodem
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Melding artikel 28 Wbb (geval veroorzaakt voor 1987)
 
 
 
 
1.Art. 28 Wbb
(vermoedelijk geen geval van ernstig bodemverontreiniging
Niet vooraf melden van saneren dan wel van handelingen in verontreinigde bodem (art. 28
€ 250 per dag
€ 1.500
0 tot 1 week
Art. 28 en 39 Wbb (vermoedelijk geval van ernstige bodem-verontreiniging)
-
€ 250 per dag
€ 1. 5.000
0 tot 1 week
Saneren zonder saneringsplan (geval veroorzaakt voor 1987
 
 
 
 
2.Art. 39a Wbb
constatering niet melden voornemen saneren / verrichten van handelingen in ernstig verontreinigde bodem (zie 1), doorgaan met saneren / verrichten handelingen in verontreinigde bodem zonder instemming saneringsplan (art. 39a
€ 500 per dag
€ 2.500
0 – 1 dagen
Melding nieuw geval (geval veroorzaakt na 1987)
 
 
 
 
3.Art. 27 lid 1 en art. 13 Wbb
Niet melden van een nieuw geval van bodemverontreiniging
Afhankelijk van:
-ernst en risico’s;
-verontreiniging wel/niet recent veroorzaakt;
-wel/niet veroorzaker bekent.
Zie ook zorgplicht (art. 13 Wbb)
 
Afhankelijk van:
-ernst en risico’s;
-verontreiniging wel/niet recent veroorzaakt;
-wel/niet veroorzaker bekent.
Zie ook zorgplicht (art. 13 Wbb)
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings - termijn
Sanering met saneringsplan
 
 
 
 
4.Art. 39a Wbb
Afwijking van
-saneringsplan;
-voorschriften saneringsplan;
-aanwijzingen bij uitvoering sanering in afwijking van beschikking instemming saneringsplan.
Minimaal
€ 500 per week
Afhankelijk van afwijking
Afhankelijk van afwijking
5.Art. 39 lid 4 Wbb
Niet (tijdig) melden afwijking van beschikking instemming saneringsplan.
Afhankelijk van afwijking
Afhankelijk van afwijking
1 week
Ad 1. Bij overtredingen 1, 2 en 13 is de hoogte van de dwangsombedragen afhankelijk van de oppervlakte van de onderzoekslocatie. De genoemde bedragen gaan uit van een oppervlak van 100 m 2 . Bij een groter oppervlak kunnen de dwangsombedragen verhoogd worden. Het uitgangspunt blijft dat het dwangsombedrag in redelijke verhouding moet staan tot de zwaarte van de overtreding.
Ongewoon voorval
6
iet naleven bevel handeling te staken.
Art. 13 en art. 30 lid 2 onder a of b Wbb
Minimaal
€ 500
per week
Afhankelijk van afwijking.
 
Zorgplicht (voorbeelden zorgplicht)
7
(Tijdelijke) opslag van grond zonder (adequate) voorzieningen zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een onderafdichting.
Zie ad 2 op pagina 3.
Wbb art. 13,
art. 39 lid 2
€ 500 per week
€ 5.000
1 week
Bij vermoeden van ernstig verontreinigde grond
Zie ook bij
Besluit bodemkwaliteit.
8
Niet nemen van noodzakelijke maatregelen (al dan niet bij een ongewoon voorval) om verontreiniging/aantasting te voorkomen of zoveel mogelijk ongedaan te maken.
Wbb art. 13
Afhankelijk van geschatte saneringskosten.
Afhankelijk van
ernst en risico’s verontreiniging.
Voor niet melden zie nieuw geval (3).
9
Mengen van verontreinigde grond buiten inrichting.
 
Afhankelijke kosten verwijdering grond / ongedaan maken.
 
Zie ook bij Besluit bodemkwaliteit.
10
Storten van verontreinigde grond buiten inrichting.
 
 
 
 
11
Verontreiniging in omgeving van saneringslocatie tengevolge van saneringsactiviteiten (bijvoorbeeld vervuilen van de straat).
 
 
 
 
Nazorg
12
Niet aanleveren nazorgrapportage.
Wbb art. 39e lid 2
€ 1.500,per weeek
€ 6.000
6 weken
 
13
Op overige wijze niet handelen conform nazorgplan.
 
Afhankelijk van afwijking.
 
Bevelen art. 43 Wbb
14
Niet naleven bevel nader onderzoek (onderzoeksbevel).
Wbb art. 43 lid 1 onder a en lid 3
 
 
 
 
15
Niet naleven bevel tijdelijke beveiligingsmaatregelen.
Wbb art. 43 lid 1 onder d, leden 3 en 4
Afhankelijke kosten maatregelen en risico’s van verontreiniging (met name bij humane risico’s korte begunstigingstermijn).
In het bevel is aangegeven welke maatregelen moeten worden genomen.
16
Niet naleven saneringsbevel.
Wbb art. 43 lid 3
 
 
17
Niet naleven bevel tot nemen van beheersmaatregelen.
Wbb art. 37 lid 4 en art. 43
 
 
A d 2. Bij overtreding 7 is de hoogte van de dwangsombedragen afhankelijk van de hoeveelheid grond. De genoemde bedragen gaan uit van 1000 m 3 (of 1600 ton). Bij een grot ere hoeveelheid grond kunnen de dwangsombedragen verhoogd worden. Het uitgangspunt blijft dat het dwangsombedrag in redelijke verhouding moet staan tot de zwaarte van de overtreding.
 
Besluit bodemkwaliteit (Bbk)
Bij onderstaande overtredingen van het Besluit bodemkwaliteit is de hoogte van de dwangsombedragen afhankelijk van de hoeveelheid grond, baggerspecie of bouwstof. De genoemde bedragen gaan uit van 1000 m 3 (of 1600 ton) grond, baggerspecie of bouwstof. Bij een grotere hoeveelheid grond, baggerspecie of bouwstof kunnen de dwangsombedragen verhoogd worden. Het uitgangspunt blijft dat de hoogte van het dwangsombedrag in redelijke verhouding moet staan tot de zwaarte van de overtreding.
Besluit bodemkwaliteit - Verstrekking gegevens
18
Niet melden start en einde sanering
Verordening bodemsanering Zaanstad
€ 2.500 per keer
€ 15.000
1 dag
Een dwangsom kan worden opgelegd aan een opdracht-gever / feitelijke uitvoerder van saneringen
19
Niet voldoen aan de verplichting om op verzoek van het bevoegd gezag tot vijf jaar na gebruik van bouwstoffen op of in de bodem gegevens te verstrekken met betrekking tot de samenstelling en emissie van de bouwstoffen.
Artikel 28 lid 1 en lid 3 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
4 weken
Indien gegevens niet worden ingediend, eventueel zelf controlemonsters nemen conform het Besluit bodemkwaliteit
20
Niet voldoen aan de verplichting om op verzoek van het bevoegd gezag tot vijf jaar na gebruik van grond & baggerspecie op of in de bodem gegevens te verstrekken met betrekking tot de samenstelling en emissie.
Artikel 38 lid 1 t/m 4 Bbk
 
 
 
 
21
Niet voldoen aan de verplichting om op verzoek van het bevoegd gezag tot vijf jaar na toepassing van grond & baggerspecie in GBT op of in de bodem gegevens te verstrekken met betrekking tot de samenstelling en emissie.
 
 
 
 
 
22
Niet voldoen aan de verplichting om op verzoek van het bevoegd gezag gegevens te verstrekken met betrekking tot de toepassingseisen, controle of keuring van de bovenafdichting bij het gebruik IBC-bouwstoffen.
Artikel 28 lid 1, onder b;
Artikel 30 lid 1 onder c Bbk & 3.9 Rbk
 
 
 
 
Besluit bodemkwaliteit – Melding bouwstoffen / grond & baggerspecie / IBC-bouwstoffen
23
Het (her)gebruiken van bouwstoffen op of in de bodem zonder dat is voldaan aan de verplichting om het voorgenomen gebruik vooraf te melden of het voorgenomen gebruik te laat te melden aan het bevoegd gezag .
Artikel 32, lid 1 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
1 week
Melding minimaal vijf werkdagen voor start toepassing van bouwstoffen, grond, baggerspecie.
24
Het gebruiken van grond & baggerspecie op of in de bodem zonder dat is voldaan aan de verplichting om het voorgenomen gebruik vooraf te melden of het voorgenomen gebruik ervan te laat is gemeld aan het bevoegd gezag.
Artikel 42, lid 1 Bbk
 
 
 
 
Besluit bodemkwaliteit – Melding bouwstoffen / grond & baggerspecie / IBC-bouwstoffen
25
Het gebruiken van IBC-bouwstoffen op of in de bodem zonder dat aan alle vereiste onderzoeken en gegevens zijn voldaan
Artikel 32, lid 2 Bbk
€ 5.000 per week
€ 25.000,
4 weken
Zie ook artikel 13 Wbb (Zorgplicht).
26
Zijn alle milieuhygiënische gegevens van de (deel)partijen aanwezig en zijn op de leveringsbon(nen) de juiste gegevens vermeld?
Artikel 28 lid 1 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
1 week
-
27
Het gebruiken van bouwstoffen, grond of baggerspecie op of in de bodem zonder dat vooraf op de voorgeschreven wijze de samenstelling en immissie daarvan is bepaald (bijvoorbeeld ook het mengen van een gecertificeerde partij met een niet gecertificeerde partij).
Artikel 3.7.4 lid 4 Rbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
1 week
-
28
Het niet naleven van het voorschrift om voorafgaand aan het gebruiken van IBC-bouwstoffen, de gemiddeld hoogste grondwaterstand te laten bepalen door een deskundig bedrijf.
Artikel 15 lid 1 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
1 week
-
29
Het niet naleven van het voorschrift om IBC-bouwstoffen zodanig te gebruiken dat de bouwstof zich, na zetting van de bodem, ten minste 0,5 m boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand bevindt.
Artikel 30 lid 1 onder c Bbk en 3.9.1 Rbk
Proces-verbaal opmaken
Preventief last onder dwangsom: stilleggen
Per direct
Geen toepassing als IBC-bouwstof mogelijk!
30
Het niet naleven van het voorschrift om IBC-bouwstoffen zodanig te gebruiken dat de bouwstof zich, na zetting van de bodem, ten minste 0,5 m boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand bevindt.
Artikel 30 lid 1 onder c Bbk
€ 5.000 per week
€ 25.000
6 weken
Zie ook artikel 13 Wbb (zorgplicht).
32
Het gebruiken van IBC-bouwstoffen zonder dat wordt voldaan aan de vereiste minimumhoeveelheid van 5000 m³ aaneensluitend in een werk.
.
Artikel 3.9.1 lid 3 Rbk
€ 5.000 per week
€ 25.000
6 weken
-
Nr.
Overtreding
Wetsartikel
Dwangsom-bedrag per tijdsperiode
Dwangsom-bedrag maximum
Begunstigings-termijn
Opmerkingen
3 4
Het gebruiken van IBC-bouwstoffen op de bodem zonder voldoende isolatie-, beheers- en controlemaatregelen.
Artikel 3.9.1 lid 3 Rbk
€ 5.000 per week
€ 25.000
6 weken
 
3 5
Niet voldoen aan de nadere eisen die het bevoegd gezag stelt aan toepassingen IBC-bouwstoffen
Artikel 3.9.1 lid 3 Rbk
 
 
 
 
3 6
Tijdens het houden van IBC-bouwstoffen niet adequaat controleren en onderhouden van de isolerende afdichting aan de bovenzijde van de bouwstof en geen periodieke controle door een deskundig en erkend bedrijf.
Artikel 3.9.1 lid 3 Rbk
€ 5.000 per week
€ 25.000
2 weken
 
37
Het gebruiken van bouwstoffen op of in de bodem zonder ervoor zorg te dragen dat geen vermenging met de bodem plaatsvindt.
Artikel 33 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
2 weken
Zie ook artikel 13 Wbb (zorgplicht)
Is sprake van een herstelbare situatie? Dan de vereiste voorzieningen laten realiseren of laten verwijderen.
Onherstelbare situatie
38
Het gebruiken van bouwstoffen op of in de bodem zonder ervoor zorg te dragen dat deze kunnen worden verwijderd.
Artikel 33 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
2 weken
 
39
Er niet voor zorgdragen dat bouwstoffen worden verwijderd nadat het deel van het werk waarvan de bouwstof deel uitmaakt, geen functie meer heeft.
Artikel 33 Bbk
€ 2.000 per week
€ 10.000
2 weken
 
Voor alle andere niet genoemde milieu gerelateerde overtredingen in de tabel wordt voor het bepalen van de hoogte van de dwangsom aansluiting gezocht bij de in de tabel genoemde overtredingen die het meest op die overtreding lijkt.
Openbare Ruimte
Onderwerp
Omschrijving
Per week/overtreding/
bedrag ineens
Maximaal bedrag
Begunstigings-termijn
Afval
 
 
 
 
 
Inzamelmiddel
€ 250 per constatering
€ 1.000 euro, per dag
1 week
APV
 
 
 
 
Artikel 2:10
Geen melding object
€ 250 per constatering
€ 1.000 per dag
1 week
artikel 2:10
Niet voldoen aan regels
€ 250 per constatering
€ 1.000 per dag
1 week
Bijlage 4 Communicatieactiviteiten 2015
Inzet communicatiemiddelen
  • 1.
    Promotie handhaving
    Extern:
    • Filmpje voor op internet over het werk van Boa’s;
    • Ieder kwartaal een actiedag met aandacht voor een inhoudelijke handhavingsthema. Voor 2015 gaat de aandacht o.a. uit naar parkeergedrag bij scholen en afvaldumpingen;
    • Persberichten;
    • Roadshow langs diverse wijk overleggen om burgers te betrekken bij het bepalen van handhaving prioriteiten;
    • Voorlichtingsbijeenkomst voor nog nadere te bepalen doelgroep;
    • Actualiseren informatie op gemeentelijke website.
  • 2.
    Maandelijkse artikelen in Zaanstad journaal en website gemeente/handhaving volgens het onderstaande schema (indicatief).
     
Maand
Wat
Middel
Januari
OOV (donkere dagen offensief)
Zaanstad Journaal
Persbericht
Februari
Divers
Zaanstad Journaal
Maart
Boten
Bikersteam bestaat 1 jaar
Zaanstad Journaal
April
Overhangend groen
Zaanstad Journaal
Mei
Inpakken recreatievoertuigen
Zaanstad Journaal
Website Zaanstad
Juni
Honden
Kinderopvang
Zaanstad Journaal
Juli
Recreëren en overlast bootjes
Zaanstad Journaal
Augustus
Uitpakken recreatievoertuigen
Sail
Zaanstad Journaal
September
Parkeren bij scholen
Zaanstad Journaal
Oktober
Divers
Zaanstad Journaal
Website Zaanstad
November
OOV (donkere dagen offensief)
Zaanstad Journaal
Website Zaanstad
December
Vuurwerkverkoop
Zaanstad Journaal
Overige activiteiten 201 5
•Communicatie na vaststelling Handhavingsprogramma 2015 en Handhavingverslag 2014 en Beleidsplan 2016-2020.
Naar boven