Gemeente Dordrecht – d.d. 1 juni 2015 - Uitvoeringsbesluit behorende bij de Afvalstoffenverordening (eerste wijziging)
 
 
Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 18 van richtlijn 2004/18 en artikel 2.24 onder a van de Aanbestedingswet 2012;
B E S L U I T :
vast te stellen het navolgende
Uitvoeringsbesluit behorende bij de Afvalstoffenverordening (eerste wijziging)
Artikel I
  • A.
    Artikel 1 komt te luiden:
    • 1.
      Aan NV HVC wordt voor onbepaalde tijd het uitsluitend recht verleend (met uitsluiting van andere instellingen) tot het bij c.q. nabij elk perceel inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub a, b, c, d, e, g, j, l en m van de Afvalstoffenverordening Dordrecht. Dit betreft het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, klein chemisch afval, verpakkingsglas, oud papier en karton, kunststofverpakkingen, elektrische en elektronische apparatuur, grof tuinafval, grof huishoudelijk afval en huishoudelijk restafval.
    • 2.
      Aan NV HVC wordt voor onbepaalde tijd het uitsluitend recht verleend (met uitsluiting van andere instellingen) belast met het via het brengdepot inzamelen van alle huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1 Afvalstoffenverordening Dordrecht met uitzondering van de afvalstof groente-, fruit- en tuinafval als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub a Afvalstoffenverordening Dordrecht.
    • 3.
      Aan NV HVC wordt voor onbepaalde tijd het uitsluitend recht verleend (met uitsluiting van andere instellingen) belast met het verwijderen en verwerken van de op basis van lid 1 en 2 ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen.
    • 4.
      NV HVC in samenwerking met Stichting kringloopbedrijf Opnieuw & Co wordt voor onbepaalde tijd belast met het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub f, via inzamelvoorzieningen. Dit betreft het inzamelen van textiel.
    • 5.
      Stichting Leger des Heils, en NV HVC in samenwerking met Stichting kringloopbedrijf Opnieuw & Co, worden voor onbepaalde tijd belast met het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub f, nabij elk perceel. Dit betreft het inzamelen van textiel.
    • 6.
      Het is de inzameldienst en andere inzamelaars dan de inzameldienst verboden om afvalstoffen in te zamelen voor 07:00 uur 's ochtends en na 22:00 uur 's avonds ter voorkoming van (geluids)overlast.
    • 7.
      In aanvulling op het zesde lid is het ter voorkoming van (geluids)overlast verboden afvalstoffen in te zamelen op zon- en officieel vastgestelde feestdagen.
    • 8.
      Het in het zesde lid gestelde verbod geldt niet voor de inzameling van oud papier en karton, als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub d van de Afvalstoffenverordening Dordrecht, en niet bij evenementen of in het geval van calamiteiten.
  • B.
    Artikel 2, lid 5 komt te luiden:
    Kunststof verpakkingen: Verpakkingen van kunststof, metaal, of papier/karton met maximaal 30% andere materialen, voor het transport van goederen of verkoop aan consumenten als folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, flessen, en flacons, conservenblikken, drankblikken en drankenkartons.
  • C.
    In artikel 2, lid 18 wordt Metal gewijzigd in Metaal.
  • D.
    In artikel 3, lid 19 vervalt in de eerste zin: met uitzondering van de inzamelvoorzieningen in de Binnenstad.
  • E.
    Aan artikel 8, lid 1 wordt na de laatste volzin toegevoegd: Indien sprake is van reguliere inzameling in de avonduren mag op de op de afvalwijzer aangewezen dagen voor 19:00 uur worden aangeboden.
  • F.
    Aan artikel 8, lid 2 wordt na de eerste volzin toegevoegd: Indien dit aantoonbaar onmogelijk is of indien er sprake van reguliere of incidentele inzameling in de avonduren, dient het inzamelmiddel zo spoedig mogelijk na lediging doch uiterlijk de dag erna te worden verwijderd.
Artikel II
Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de dag van de bekendmaking.
Artikel III
Dit besluit wordt aangehaald als "Uitvoeringsbesluit behorende bij Afvalstoffenverordening Dordrecht 2010, eerste wijzing".
Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 juni 2015.
Het college van Burgemeester en Wethouders
de secretaris de burgemeester
M.M. van der Kraan A.A.M. Brok
Toelichting
Artikel I
A.
In lid 1 is "Netwerk NV" verwijderd omdat Netwerk NV geen rol meer heeft. In lid 1 is ook de verwijzing naar artikel 3, lid 1, sub f alsmede het woord "textiel" uit de tekst verwijderd omdat voor textiel een uitzondering is gemaakt op het exclusief recht. Voor de inzameling van textiel zijn in het nieuwe lid 4 en 5 namelijk Stichting Kringloopbedrijf Opnieuw & Co en Stichting Leger des Heils ook aangewezen als inzamelaar in samenwerking met HVC.
In lid 2 is "Netwerk NV" verwijderd omdat Netwerk NV geen rol meer heeft.
In lid 3 is het uitsluitend recht toegevoegd om het College mandaat voor deze aanwijzing te geven. Naast de inzameling wordt het exclusief recht ook voor verwerking en vermarkting van de betreffende fracties aan HVC verleend.
In lid 4 is het inzamelen van textiel via textielcontainers (inzamelvoorzieningen) via de samenwerking tussen HVC en Stichting kringloopbedrijf Opnieuw & Co vastgelegd.
In lid 5 zijn de twee concessies huis-aan-huis inzameling (nabij elk perceel), via enerzijds de Stichting kringloopbedrijf Opnieuw & Co en anderzijds het Leger des Heils, vastgelegd.
Lid 6, 7 en 8 betreft een aanpassing van nummering van de ongewijzigde teksten van de oude leden 3, 4 en 5. Dit omdat drie nieuwe teksten als lid 3, 4 en 5 tussengevoegd zijn.
B.
De omschrijving van kunststof verpakkingen is uitgebreid omdat volgens de Raamovereenkomst verpakking 2012-2022 vanaf 1 januari 2015 ook blik en drankkartons naast kunststof verpakkingen mogen worden aangeboden en ingezameld.
C.
Deze wijziging betreft de correctie van een spelfout.
D.
Betreft actualisatie van de huidige situatie. De inzamelvoorzieningen voor huishoudelijk restafval in de binnenstad zijn inmiddels ook voorzien van een elektronisch slot en de genoemde uitzondering is derhalve achterhaald.
E.
De genoemde aanbiedtijden hielden geen rekening met inzameling in de avonduren (zoals oud papier en karton). Volgens de huidige tekst zouden inzamelmiddelen die in de avond ingezameld worden ook 's morgens tussen 05:00 uur en 07:30 uur aangeboden moeten worden terwijl dit niet nodig is, niet wenselijk is en in de praktijk ook niet gebeurt. In de nieuwe tekst wordt in het algemeen gesproken over de uitzondering voor een reguliere inzameling in de avonduren en niet specifiek over oud papier en karton opdat bij toekomstige aanpassingen in de inzameling het uitvoeringsbesluit niet telkens gewijzigd hoeft te worden.
F.
In de genoemde tijden om inzamelmiddelen zo spoedig mogelijk na lediging doch uiterlijk om 19:00 uur te verwijderen is geen rekening gehouden met reguliere inzameling in de avonduren (zoals oud papier en karton) of verlate inzameling door calamiteiten of evenementen. Hiertoe wordt een aanvullende bepaling opgenomen waarin ook de mogelijkheid geboden wordt om de container niet alleen 's avonds laat maar ook de volgende dag nog weg te mogen halen. Naast het late tijdstip dat voor sommige bewoners al voor de nachtrust bestemd zal zijn wordt hiermee ook tegemoet gekomen aan bewoners die zich omwille van geluidsoverlast bezwaard voelen na 22:00 uur nog met een lege container door de wijk te lopen.
Artikel II
Betreft de datum van ingang.
Artikel III
Betreft de citeertitel van het wijzigingsbesluit
Naar boven