Gemeente Nijkerk - Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015, wijziging september 2015
Collegebesluit nummer 479660 / 487586
Het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk;
gelet op de artikelen 1a, 10, zesde lid, en artikel 14, vierde lid van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015;
b e s l u i t  vast te stellen de volgende:
Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015, wijziging september 2015
Artikel 1. Wijzigingen in de regeling voor het kalenderjaar 2015
De Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015 wordt als volgt gewijzigd:
A.
In de aanhef wordt na de woorden ‘gelet op de artikelen’ toegevoegd: 1a,.
B.
Na artikel 4.1 wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd die luidt als volgt:
Paragraaf 4a. Hulp bij het huishouden als algemene voorziening
Artikel 4a.1 Aantal uren en eigen aandeel
  • 1.
    Met betrekking tot de hulp bij het huishouden die de gemeente op grond van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 als algemene voorziening beschikbaar stelt, geldt per cliënt het volgende.
  • 2.
    De gemeente draagt over het kalenderjaar 2015 voor ten hoogste 2,2 uur per week bij in de kosten van hulp bij het huishouden als algemene voorziening.
  • 3.
    De cliënt betaalt voor de hulp, bedoeld in het tweede lid, een eigen aandeel van € 10,-- per uur over ten hoogste 2,2 uur per week; deze kosten worden door de aanbieder rechtstreeks bij de cliënt in rekening gebracht.
       
    Artikel 4a.2 Vangnetregeling
  • 1.
    Op aanvraag van een cliënt die op enig moment vanaf 1 januari 2015 in aanmerking komt voor een verstrekking op grond van de Verordening meedoen, wordt diens eigen aandeel als bedoeld in artikel 4a.1, derde lid, over ten hoogste 2,2 uur per week verlaagd tot € 5,-- per uur.
  • 2.
    Op deze aanvraag zijn de artikelen 1, 5 en 7 van de Verordening meedoen van overeenkomstige toepassing.
Artikel 2. Wijzigingen in de regeling per 1 januari 2016
De Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015 wordt als volgt gewijzigd.
In artikel 4a.1, tweede lid, worden de woorden ‘kalenderjaar 2015’ vervangen door: kalenderjaar 2016.
In de artikelen 4a.1 en 4a.2 worden de woorden ‘ten hoogste 2,2 uur per week’ op drie plaatsen vervangen door: ten hoogste 1,5 uur per week.
Artikel 3. Wijzigingen in de regeling per 1 januari 2017
De Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015 wordt als volgt gewijzigd.
De aanduiding “Paragraaf 4a. Hulp bij het huishouden als algemene voorziening“ en de artikelen 4a.1 en 4a.2 vervallen.
Artikel 4. Inwerkingtreding
Dit besluit wordt, gelijktijdig met het raadsbesluit 2015-041 ´Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015, wijziging september 2015´ bekendgemaakt in het elektronische gemeenteblad en treedt voor de verschillende onderdelen als volgt in werking:
  • a.
    de artikelen 1 en 4 treden in werking met ingang van de dag na de bekendmaking;
  • b.
    artikel 2 treedt in werking op 1 januari 2016;
  • c.
    artikel 3 treedt in werking op 1 januari 2017.
Aldus vastgesteld op 25 augustus 2015,
Burgemeester en wethouders van Nijkerk,
de loco-secretaris, de heer G. van Beek.
de burgemeester, de heer mr. drs. G.D. Renkema.
     
TOELICHTING  
In de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 wordt onderscheid gemaakt tussen een algemeen gebruikelijke voorziening, een algemene voorziening en een maatwerkvoorziening. Deze begrippen zijn als volgt omschreven.
   
algemeen gebruikelijke voorziening: een voorziening waarvan, gelet op de omstandigheden, aannemelijk is dat de cliënt daarover, ook als hij geen beperkingen had, zou (hebben kunnen) beschikken;
De gemeentelijke regelgeving ter uitvoering van de WMO 2014 heeft geen betrekking op deze categorie voorzieningen.
   
algemene voorziening: een aanbod van diensten en activiteiten dat zonder uitgebreid voorafgaand onderzoek naar de behoeften en persoonskenmerken en mogelijkheden van de gebruikers toegankelijk is en buiten de landelijke eigenbijdrage regeling valt en dat is gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie of opvang en voorliggend op een maatwerkvoorziening, mits uit onderzoek is gebleken dat dit een passende oplossing biedt voor het probleem van de cliënt;
De gemeente kan een cliënt door middel van een laagdrempelige procedure toegang geven tot een algemene voorziening.
   
maatwerkvoorziening: een op de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van een persoon afgestemd geheel van diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen;
Een maatwerkvoorziening wordt toegekend in de vorm van een beschikking van het college, die recht geeft op ondersteuning of voorzieningen in natura of op een pgb waarmee de cliënt de deze zelf kan inkopen.
    
De Regeling maatschappelijke ondersteuning 2015, zoals die in 2014 is vastgesteld, geeft nadere regels voor maatwerkvoorzieningen die in de vorm van een pgb worden toegekend.
   
De regels in de nieuwe paragraaf 4a hebben betrekking op een algemene voorziening, namelijk de hulp bij het huishouden als algemene voorziening. Er zijn regels met betrekking tot het aantal uren van de algemene voorziening en regels met betrekking tot de kostprijs voor de cliënt.
   
In 2015 geldt voor de bijdrage van de gemeente in de kosten van hulp bij het huishouden als algemene voorziening, een maximum van 2,2 uur per week. Met ingang van 2016 wordt dit maximum verlaagd naar 1,5 uur per week. Over de situatie in 2017 is nog geen besluit genomen, zodat paragraaf 4a met ingang van dat jaar komt te vervallen, dit om te voorkomen dat cliënten met verwijzing naar de regeling aanspraak kunnen maken op de algemene voorziening tegen gereduceerd tarief, zonder dat de gemeente over de daarvoor vereiste middelen zou beschikken.
   
Overigens kan een cliënt, zonder tussenkomst van de gemeente, met een aanbieder van de ‘algemene voorziening hulp bij het huishouden’ afspraken maken over eventuele extra uren hulp, en daarover zelfstandig prijsafspraken maken met die aanbieder.
Naar boven