GEMEENTE UTRECHT: Beleidsregel milieunormen en veiligheid bij exploitatie van de Utrechtse wateren met verhuurboten en rondvaartboten
 
 
(b. en w.-besluit van 24 augustus 2015)
Het college van burgemeester en wethouders;
BESLUIT:
-gelet op artikelen 2.4.2, 2.4.3 en 4.3.3 van de Havenverordening Utrecht 2006, exploitatie van Utrechtse wateren met verhuurboten en rondvaartboten toe te staan, en daartoe vast te stellen de volgende
BELEIDSREGEL milieunormen en veiligheid bij exploitatie met verhuurboten en rondvaartboten.
Artikel 1 Definities
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
  • -
    Exploitatievergunning: hetgeen tevens is vermeld in de Havenverordening Utrecht, artikel 2.4.2, als de toestemming van het college van burgemeester en wethouders voor het exploiteren van een passagiersschip, verhuurboot, rondvaartboot of bedrijfsvaartuig in de Utrechtse wateren;
  • -
    Verhuurboot type 1: een door spierkracht voortbewogen vaartuig, dat hoofdzakelijk wordt
gebruikt voor bedrijfsmatige verhuur zonder bemanning aan wisselende personen gedurende korte perioden; verhuurboot type 2: motorisch aangedreven vaartuig voor maximaal 12 personen, dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor bedrijfsmatige verhuur zonder bemanning aan wisselende personen gedurende korte perioden;
  • -
    Rondvaartboot type 1: een door spierkracht voortbewogen vaartuig dat is ingericht en hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van maximaal twaalf personen, de bemanning daaronder niet begrepen; rondvaartboot type 2: een motorisch voortbewogen vaartuig dat is ingericht en hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van maximaal twaalf personen, de bemanning daaronder niet begrepen.
  • -
    Utrechtse wateren: watergangen die vallen binnen de werkingssfeer van de Havenverordening Utrecht 2006.
Artikel 2Verhuurboten met emissies
Aanvragen voor een exploitatievergunning met verhuurboten of rondvaartboten waarbij emissies naar water of lucht plaats vinden worden geweigerd.
Artikel 3 Milieueisen bij onderhoud boten
Bij het onderhoud van de boten mag alleen gebruik worden gemaakt van middelen die binnen de huidige milieuwetgeving toepasbaar worden geacht.
Artikel 4 Locatie waar exploitatie plaats vindt
Aanvragen voor een exploitatievergunning met verhuurboten of rondvaartboten vanuit een locatie aan de Oudegracht worden geweigerd.
Artikel 5 Eisen aan vaartuigen
De vaartuigen moeten voldoen aan de veiligheidseisen zoals beschreven in de pleziervaartuigen richtlijn CE categorie D beschutte binnenwateren.
Artikel 5Overgangsartikel
Rondvaartboten die reeds in gebruik waren op de Utrechtse wateren vóórdat de verplichting tot een exploitatievergunning op grond van de Havenverordening ontstond (14 juli 2015), en niet voldoen aan artikel 2 van deze beleidsregel, kunnen een vergunning verkrijgen tot uiterlijk 1 november 2016. Na deze datum dienen deze vaartuigen alsnog te voldoen aan artikel 2 van onderhavige beleidsregel.
Artikel 6 Slotbepaling
  • 1.
    Deze beleidsregel kan worden aangehaald als: milieunormen en veiligheid bij exploitatie met verhuurboten en rondvaartboten.
  • 2.
    Deze beleidsregel treedt in werking per 1 september 2015
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht op 24 augustus 2015.
De secretaris, De burgemeester,
Naar boven