BELEIDSREGELS MANTELZORGWAARDERING GEMEENTE TWENTERAND 2015
 
Deze beleidsregels vormen de nadere uitwerking van de Verordening mantelzorgwaardering gemeente Twenterand. De beleidsregels gaan over de jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers van cliënten die in de gemeente wonen.
 
Hoofdstuk 1 Kernbegrippen
 
Artikel 1 Mantelzorger
 
In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is de volgende definitie van mantelzorg vastgelegd: “Hulp ten behoeve van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen, opvang, jeugdhulp, het opvoeden en opgroeien van jeugdigen en zorg en overige diensten als bedoeld in de Zorgverzekeringswet, die rechtstreeks voortvloeit uit een tussen personen bestaande sociale relatie en die niet wordt verleend in het kader van een hulpverlenend beroep.”
 
Mantelzorgers zijn dus personen die onbetaald en langdurig zorg geven aan een persoon, vanuit de persoonlijke band die ze met de persoon hebben. De zorg kan zijn voor iemand met een beperking, chronische of levensbedreigende ziekte, dementie, GGZ problematiek of mensen in de palliatief terminale fase. Mantelzorg overstijgt in tijd en/of intensiteit het niveau van gebruikelijke hulp aan een persoon waarmee een sociale relatie bestaat.     
 
Artikel 2 Jonge mantelzorger
 
Jonge mantelzorgers zijn jeugdigen tot en met 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek is of een beperking heeft of een psychische aandoening heeft.
 
Hoofdstuk 2 Jaarlijkse blijk van waardering
 
Artikel 3 Doelgroep mantelzorgwaardering
 
Voor de jaarlijkse waardering komen mantelzorgers van ingezetenen van de gemeente Twenterand in aanmerking. Dit betekent dat een mantelzorger die woont buiten de gemeente Twenterand, maar zorgt voor een inwoner uit de gemeente Twenterand, ook gebruik mag maken van de mantelzorgwaardering van de gemeente Twenterand.
 
Artikel 4 Dag van de mantelzorg
  • 1.
    In de gemeente Twenterand worden rondom de Dag van de mantelzorg activiteiten georganiseerd waar mantelzorgers uit de gemeente Twenterand kosteloos heen kunnen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement, waarop voor mantelzorgers een ontspannende activiteit wordt georganiseerd.
    • a.
      Hierbij staat ontmoeting centraal, als middel om overbelasting te voorkomen en om lotgenotencontact te stimuleren.
    • b.
      Daarnaast wordt de Dag van de mantelzorg aangegrepen om de erkenning en waardering van mantelzorgers extra te benadrukken.
       
  • 2.
    De Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel organiseert, in samenwerking met de gemeente Twenterand en andere relevante partners, de activiteiten rondom de Dag van de mantelzorg.
     
Artikel 5 Lotgenotencontact
  • 1.
    Lotgenotengroepen bestaan uit mantelzorgers, mogelijk van eenzelfde leeftijdscategorie en/of op basis van de problematiek van de persoon waarvoor de mantelzorgers zorgen.
  • 2.
    Bij de invulling van het lotgenotencontact wordt vraaggericht gewerkt. Zo worden de doelgroep en bespreekthema’s bepaald aan de hand van de behoefte van de (jonge) mantelzorgers.
  • 3.
    De mantelzorgconsulent in dienst bij de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel heeft zo veel mogelijk een stimulerende en faciliterende rol, de eigen kracht van de mantelzorgers wordt versterkt.
  • 4.
    Het streven is dat in de loop van de tijd de mantelzorgconsulent zich kan terugtrekken en alleen nog dient als vangnet.
  • 5.
    De Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel neemt de uitvoering van het lotgenotencontact op zich.
     
Artikel 6 Waardebonnen
  • 1.
    Mantelzorgers vanaf 18 jaar kunnen jaarlijks een aanvraag doen voor het ontvangen van een blijk van waardering in de vorm van algemeen besteedbare waardebonnen.
  • 2.
    De waardebonnen hebben een waarde van in totaal 20 euro. Het college kan besluiten de hoogte van het bedrag bij te stellen, op basis van het aantal mantelzorgers dat gebruik maakt van de mantelzorgwaardering en het beschikbare budget voor mantelzorgwaardering.
  • 3.
    De waardebonnen kunnen worden aangevraagd middels het invullen van een aanvraagformulier.
  • 4.
    Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de zorginformatiepunten, de Jeugd- en Wmo-consulenten van de gemeente en online beschikbaar via de website van de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel en de gemeente Twenterand. Consulenten van de gemeente kunnen tijdens het keukentafelgesprek een mantelzorger een aanvraagformulier uitreiken.
  • 5.
    De Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel registreert de gegevens, controleert of er geen sprake is van meerdere aanvragen per mantelzorger en of het daadwerkelijk om een mantelzorger gaat. De definitie van een mantelzorgers, zoals omschreven in hoofdstuk 1 artikel 1, geldt als uitgangspunt voor de beoordeling of de aanvrager een mantelzorger betreft.
  • 6.
    Het is mogelijk dat meerdere mantelzorgers van één cliënt uit de gemeente Twenterand waardebonnen aanvraagt.
  • 7.
    De waardebonnen kunnen tijdens de reguliere spreekuren en de extra ophaalmomenten van het Steunpunt Mantelzorg in de gemeente Twenterand gedurende het jaar worden opgehaald. In elke kern worden minimaal twee extra ophaalmomenten per jaar georganiseerd.
  • 8.
    Mantelzorgers hoeven niet aan te geven waar de waardebonnen aan worden besteed.
     
Hoofdstuk 3 Inwerkingtreding
 
Artikel 7 Inwerkingtreding
De beleidsregels treden met terugwerkende kracht in werking op 25 juni 2015.
 
___
Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders, gehouden op 7 juli 2015.
 
Burgemeester en wethouders van Twenterand
Ir. C.L. Visser, burgemeester
H.J. ten Brinke, secretaris
Naar boven