Wijziging Verordening Openbaar Gemeentewater Delft 1996
De raad van de gemeente Delft;
gelezen het voorstel van het college van 23 juni 2015;
BESLUIT:
  • 1.
    Het vaststellen van (technische) wijzigingen van de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft 1996 ten aanzien van het aanmeren aan de Hooikade en bouwhoogtes voor woonschepen, inclusief een correctie van artikel 1 onder n.
  • 2.
    De inwerkingtreding van de onder 1 genoemde wijzigingen per 1 juli 2015.
     
    De artikelen 7 (aanmeren), 15 (woonschepen) en 25 (weigeren van de ontheffing) worden gewijzigd. Ook wordt artikel 1 onder n als volgt gerepareerd en wordt het begrip chartervaart toegevoegd (onderstreept de toe te voegen tekst).
Artikel 1
n. Bestemmingsplan: het ter plaatse vigerende bestemmingsplan
o. chartervaart: professionele passagiersvaart
Wijziging artikel 7 VOGD
Vorig vaarseizoen kwam naar voren dat het aanmeerbeleid rondom de Hooikade niet voor alle passanten duidelijk was. Door artikel 7 conform onderstaand voorstel aan te passen wordt de onduidelijkheid weggenomen en de handhaving vereenvoudigd (onderstreept de toe te voegen tekst).
Artikel 7 passanten
  • 2.
    a. In afwijking van artikel 6, lid 1 kunnen passanten, die de gemeente Delft aandoen, gedurende maximaal 3 etmalen met ontheffing afmeren op de daartoe bestemde, vrije ligplaatsen zoals aangegeven op de ligplaatsenkaart.
b. In afwijking van en na het verstrijken van de in het eerste lid gestelde termijn kunnen passanten met uitdrukkelijke toestemming van de havenmeester langer afmeren.
  • 3.
    In afwijking van artikel 6, lid 1 kan chartervaart, die de gemeente Delft aandoet, met ontheffing afmeren op de daartoe bestemde vrije ligplaatsen zoals aangegeven op de ligplaatsenkaart.
3. Het is voor passanten verboden op maandag, dinsdag en woensdag zonder uitdrukkelijke toestemming van de havenmeester af te meren in de Zuidkolk, zijde Hooikade.
4.  Passanten en chartervaart dienen zich te melden bij de havenmeester.
Probleemstelling hoogtes woonschepen
In het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan Binnenstad zijn de zones waar woonschepen zijn toegestaan aangegeven, inclusief de maximale hoogte (zie bijlage Uitsnedes ). De hoogtes zijn echter ook opgenomen in de VOGD. Er is daardoor in sommige situaties sprake van tegenstrijdigheid in de regelgeving.
 
Bijvoorbeeld:
  • 1.
    In het bestemmingsplan is voor de Watertorengracht een toegestane maximale hoogte aangegeven van 4,2 meter.
In de VOGD staat in artikel 15, lid a I, dat de maximale hoogte voor woonschepen in de Watertorengracht 3,0 meter is.
  • 1.
    In het bestemmingsplan is voor de Zuidergracht een toegestane maximale hoogte aangegeven van 4,2 meter.
    • 1.
      In de VOGD staat in artikel 15, lid a I, dat de maximale hoogte voor woonschepen in de Zuidergracht 3,6 meter is, waarbij over een lengte van 5 meter de hoogte 4,2 meter mag zijn.
Oplossing hoogtes woonschepen
Het is wenselijk om eenduidige regelgeving te hebben. Het is logisch om de maximale hoogtes voor woonschepen op één plek te regelen. De geëigende plek hiervoor is het bestemmingsplan. Dit geldt voor de hoogtes bij de Watertorengracht èn voor andere genoemde hoogtes in de VOGD.
 
Dit komt erop neer dat de hoogtes uit de VOGD moeten worden verwijderd. Het voorstel is om artikel 15 en artikel 25 van de VOGD aan te passen conform het hierna volgende voorstel (de onderstreepte tekst is toe te voegen tekst):
Artikel 15 Woonschepen
  • 2.
    Betreft de ontheffing als genoemd in artikel 6, lid 2 een ontheffing voor een woonschip, dan geldt dat er met inachtneming van artikel 8 lid 2 alleen ontheffing wordt verleend:
a. indien de afmetingen van woonschepen de onderstaande afmetingen niet overschrijden;
I. in de Kantoorgracht : maximale lengte van 15.00 meter, maximale breedte van 4.00 meter;
II. in Watertorengracht (adres Kalverbos en Nieuwe Plantage): maximale lengte van 15.00 meter, maximale breedte van 4.00 meter;
III. in de Zuidergracht: maximale lengte van 15.00 meter, maximale breedte (inclusief de omloopplank) van 4.50 meter;
IV. de in het bestemmingsplan vastgelegde bouwhoogtes.
 
Artikel 25 Weigeren van de ontheffing
1. Een ontheffing op grond van deze verordening wordt geweigerd indien
f. het een aanvraag betreft voor een woonschip waarvan de maximale lengte, breedte en hoogte gemeten vanaf het wateroppervlak, bij aanvraag of na verbouwing, méér bedraagt of méér zal bedragen, dan de in artikel 15 onder lid a vermelde afmetingen.
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 2 juli 2015.

burgemeester

mr. drs. G.A.A. Verkerk

griffier

drs. R.G.R. Jeene

Naar boven