Aanwijzingsbesluit hondenlosloopplaats Industriekade gemeente Breda
Bekendmaking
Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 17 juli 2015 het Aanwijzingsbesluit hondenlosloopplaats Industriekade hebben vastgesteld.
 
Inwerkingtreding
Het aanwijzingsbesluit wordt van kracht met ingang van de eerste dag na die van deze bekendmaking.
 
Rechtsmiddelen
Het is voor belanghebbenden mogelijk om tegen dit besluit op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift in te dienen. Dit moet binnen zes weken na deze bekendmaking schriftelijk ingediend worden en gericht zijn aan de burgemeester van de gemeente Breda, t.a.v. Adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 90156, 4800 RH te Breda. In het ondertekende bezwaarschrift moet het volgende zijn opgenomen:
  • naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres;
  • de datum waarop het bezwaarschrift wordt ingediend;
  • een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt (nummer Gemeenteblad);
  • de redenen waarom bezwaar wordt gemaakt.
 
Als het bezwaarschrift door iemand anders dan de belanghebbende wordt ingediend, moet een volmacht worden meegestuurd.
 
Het bezwaarschrift kan ook per elektronisch formulier worden verzonden. Dit formulier is te vinden op www.breda.nl. Daar is ook meer informatie over bezwaarschriften te lezen.
 
Voor vragen over dit besluit kunt u via het emailadres TH-WP@breda.nl contact opnemen met de hondenwachter van de gemeente Breda, telefoon 14076.
 
Tekst aanwijzingsbesluit
 
AANWIJZINGSBESLUIT HONDENLOSLOOPPLAATS INDUSTRIEKADE
 
Het college van Burgemeester en Wethouders van Breda besluit:
 
I.  
Op grond van artikel 2:67 en 2: 68 van de Algemene plaatselijke verordening Breda 2014 de bedoelde plaats gelegen aan de Industriekade Breda aan te wijzen als losloopplaats, conform de bij dit aanwijzingsbesluit behorende situatietekening (bijlage I).
II.  
Te bepalen dat dit aanwijzingsbesluit geldt voor onbepaalde tijd of totdat het geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken.
III.  
Te bepalen dat dit aanwijzingsbesluit in werking treedt met ingang van de dag na die van bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad.
TOELICHTING:  
Aanleiding
Om overlast van hondenpoep te voorkomen heeft de gemeente beleid opgesteld. Een van de instrumenten van dit beleid is de inzet van toezichthouders (hondenwachters) om overlast van hondenpoep te voorkomen. Een ander instrument om overlast van hondenpoep te voorkomen is het aanleggen, onderhouden en schoonmaken van uitlaatplaatsen (HUP) en losloopterreinen voor honden.
 
Losloopterrein
Een losloopterrein is bedoeld om overlast in de woonwijk te voorkomen. Het gaat in dit specifieke geval om een losloopplaats aan de Industriekade. Zie bijgevoegde tekening voor de exacte locatie. Deze plaats wordt met dit besluit aangewezen als losloopplaats. Dit betekent dat hondenbezitters hun hond hier mogen uitlaten, de uitwerpselen niet hoeven op te ruimen en dat honden hier los mogen lopen.
 
Belangenafweging
Wij verwachten dat de ligging en de omvang van het terrein voldoende bescherming biedt tegen overlast. De afstand tot woningen is in overeenstemming met de bepalingen uit het beleid ‘Te vies om aan te pakken’. Tenslotte is niet gebleken dat belanghebbenden door dit besluit onevenredig worden benadeeld.
 
Regels
Volgens de Algemene plaatselijke verordening Breda 2014 (APV) is de eigenaar of houder van de hond of degene die een hond onder zijn toezicht heeft, verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet op de weg, op een voor het publiek toegankelijke plaats en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of andere aangewezen plaatsen. Dit verbod geldt niet als de eigenaar of houder van de hond ervoor zorgt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden opgeruimd. Dit laatste wordt vaak genegeerd of vergeten waardoor verontreiniging en overlast ontstaat.
Uit ervaring blijkt dat door het realiseren van een losloopplaats overlast wordt voorkomen. Het uitlaten van de honden concentreert zich op de aangewezen plaats. Op andere plaatsen blijft de verplichting van kracht om uitwerpselen op te ruimen. Dit aanwijzingsbesluit heeft betrekking op de locatie Industriekade in de Belcrum.
 
Bij de totstandkoming van dit besluit zijn de onderstaande zaken meegewogen.
 
  • a.
    De Algemene wet bestuursrecht (Awb);
  • b.
    De Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2014 (APV):
    • -
      Artikel 1.1, openbare plaats: hetgeen in artikel 1 van de Wet openbare manifestaties daaronder wordt verstaan;
    • -
      Artikel 2:67 APV waarbij het de eigenaar of houder van een hond of degene die een hond onder toezicht heeft, verboden is die hond te laten verblijven of te laten lopen op een openbare plaats zonder dat die hond aangelijnd is, behalve op plaatsen die als zodanig zijn aangewezen;
    • -
      Artikel 2: 68 APV waarbij de eigenaar of houder van een hond of degene die een hond onder diens toezicht heeft, verplicht is ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet, behalve op plaatsen die als zodanig zijn aangewezen;
  • c.
    Het Algemeen Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2014 en het bijbehorende schema B, van het college van burgemeester en wethouders van Breda, strekkende tot overdracht van de bevoegdheid aan de daarbij aangewezen functionarissen van de afdeling Vergunningen en Voorzieningen tot:
    • -
      het aanwijzen van plaatsen waar honden, zonder aangelijnd te zijn, kunnen verblijven of lopen (losloopterreinen, artikel 2:67 APV);
    • -
      het aanwijzen van plaatsen, waar de eigenaar of houder van een hond of degene die een hond onder toezicht heeft niet verplicht is ervoor te zorgen dat de hond zich niet van uitwerpselen ontdoet (hondenuitlaatplaatsen, artikel 2:68 APV).
  • d.
    De uitgangspunten van dit aanwijsbesluit zijn:
    • -
      door aanwezigheid van een hondenlosloopplaats blijft de overlast van hondenpoep conform de doelstelling van het Hondenbeleid van de gemeente Breda beperkt;
    • -
      gestreefd wordt naar een goede spreiding van losloopplaatsen in de gemeente;
    • -
      losloopplaatsen moeten voldoen aan de criteria van (sociale) veiligheid, goede bereikbaarheid en zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden veroorzaken.
 
Bijlage 1:  
Naar boven