Financieel Besluit Jeugdhulp 2015
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn;
Gelet op de artikelen 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en overwegende dat het college voor jeugdhulp in natura en een persoonsgebonden budget (PGB) verstrekt in overeenstemming met de artikelen 2.9 en 8.1.1. van de Jeugdwet en het college op basis van de verordening Jeugdhulp 2015 (artikel 10 lid 2, artikel 10 lid 3) de tarieven van zorg in natura en het persoonsgebonden budget voor individuele voorzieningen dient vast te stellen
besluit vast te stellen het volgende besluit:
Financieel Besluit Jeugdhulp 2015
 
Artikel 1 Tarieven zorg in natura (ZIN)
De tarieven voor zorg in natura worden vastgesteld aan de hand van de bijgevoegde tabel 1 kostprijs producten jeugdhulp.
Artikel 2 Tarieven persoonsgebonden budget (PGB)
1. Het tarief van een PGB voor formele zorg bedraagt in beginsel maximaal de in bijgevoegde tabel 1 vastgestelde kostprijs producten jeugdhulp in natura. Tabel 1 maakt deel uit van dit besluit. 2. In afwijking van lid 1 van dit artikel bedraagt het tarief voor begeleiding individueel, begeleiding groep, persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf, zowel voor formele als informele zorg, maximaal het tarief zoals neergelegd in de bijgevoegde tabellen 2, 3, 4 en 5 die deel uitmaken van dit besluit. Het tarief voor informele zorg van € 15,40 per uur gaat niet eerder in dan dat de verordening Jeugdhulp 2015 op dit onderdeel is gewijzigd. 3. Het tarief voor informele hulp voor alle producten jeugdhulp waarin niet wordt voorzien in lid 2 van dit artikel bedraagt in beginsel € 15,40,- per uur. Dit tarief gaat niet eerder in dan dat de verordening Jeugdhulp 2015 op dit onderdeel is gewijzigd.
Artikel 3 Inwerkingtreding
1. Dit besluit kan worden aangehaald als het Financieel Besluit Jeugdhulp 2015 2. Dit besluit treedt in werking op 7 juli 2015.
 
Zuidhorn, 7 juli 2015,
Aldus vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn, in haar vergadering van 7 juli 2015.
M. Tent, secretaris L.K. Swart, burgemeester
 
 
Toelichting
Met dit financieel besluit wordt de hoogte van de tarieven voor zorg in natura en een persoonsgebonden budget voor jeugdhulp vastgesteld.
Artikel 1 De tarieven worden vastgesteld door het Regionaal Inkoopbureau Groninger Gemeenten (RIGG). De lijst wordt indien nodig steeds vernieuwd. In artikel 8.1.1., vijfde lid, onderdeel a, van de wet is bepaald dat het college een PGB kan weigeren voor zover de kosten van het betrekken van de jeugdhulp van derden hoger zijn dan de kosten van de individuele voorziening. Zo wordt voorkomen dat inkoopvoordelen wegvallen als te veel personen zelf ondersteuning willen inkopen met een PGB. Een PGB kan gemiddeld genomen goedkoper dan zorg in natura omdat er minder overheadkosten hoeven te worden meegerekend.
Het PGB-budget wordt vastgesteld op basis van de ondersteuningsbehoefte in soort ondersteuning en in aantal uren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen tarieven voor de jeugdhulpproducten begeleiding individueel, begeleiding groep –met of zonder vervoer-, persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf die voorheen onder de AWBZ vielen en alle overige jeugdhulpproducten.
Artikel 2, lid 1 Voor de jeugdhulpproducten die voorheen onder de AWBZ vielen geldt dat voor formele zorg de tarieven mede bepaald worden door de omvang van de zorg. Het tarief per eenheid is hoger naarmate de omvang van de geïndiceerde zorg groter is. Tot de omvang van de zorg worden gerekend de uren formele en informele zorg evenals de uren mantelzorg. Mantelzorg wordt hierbij ook gezien als noodzakelijke zorg, ook al wordt deze om niet verleend. De omvang van de zorg speelt geen rol bij kortdurend verblijf omdat deze zorg niet gekoppeld is aan de beperking van de cliënt, maar aan de (over)belasting van de mantelzorger. De tarieven in tabel 1 gelden als maximum tarieven wat betekent dat ingeval een aanbieder een lager tarief rekent dan het in tabel 1 vastgestelde tarief behorende bij het jeugdhulpproduct het tarief in de beschikking lager kan worden vastgesteld. De tarieven worden vastgesteld door het Regionaal Inkoopbureau Groninger Gemeenten (RIGG). De lijst wordt indien nodig steeds vernieuwd.
Artikel 2 lid 2 Voor de producten Persoonlijke Verzorging, Begeleiding individueel, Begeleiding Groep en Kortdurend verblijf, welke zijn overgekomen vanuit de AWBZ, hanteren we de in tabellen 2 tot en met 5 vastgelegde tarieven. Deze tarieven zijn afgeleid van de op ZIN-tarieven gebaseerde PGB-tarieven 2014. Voor informele hulp geldt dat de in de tabellen 2 tot en met 5 vastgelegde tarieven voor informele hulp pas in werking treden vanaf het moment dat de gewijzigde Verordening Jeugdhulp 2015 is vastgesteld in de raadsvergadering van september 2015.
Artikel 2 lid 3 Voor die gevallen waarin informele zorg wordt geboden anders dan de in artikel 1, lid 2 genoemde voormalige AWBZ-jeugdhulpproducten geldt in beginsel een vast tarief per uur van € 15,40.
 
Naar boven