Verordening Meedoen gemeente Twenterand 
 
Artikel 1. Begripsomschrijving
1.Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
1.2. In deze verordening wordt verstaan onder:
1.a. Verordening Meedoen: een begrotingspost waaruit bedragen kunnen worden toegekend ten behoeve van de minima;
1.b. rechthebbende: degene, die aan de onderstaande voorwaarden voldoet
1.- Het inkomen bedraagt niet meer dan 110% van de voor de aanvrager van toepassing zijnde bijstandsnorm, exclusief vakantietoeslag;
1.- Woont in de gemeente Twenterand en aldaar ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
1.- Heeft deelgenomen aan een activiteit, met een sportief, cultureel, sociaal-cultureel en/of educatief karakter, welke bijdraagt aan maatschappelijke participatie.
1.c. inkomen: een inkomen dat niet meer bedraagt dan 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag.
1.d. niet rechthebbend: niet voor de participatieregeling komt in aanmerking degene die een opleiding volgt als bedoeld in de WTOS, dan wel een studie volgt als genoemd in de WSF 2000.
Artikel 2. De aanvraag
1.Er kan per kalenderjaar één aanvraag per rechthebbende worden ingediend.
1.2. De aanvraag voor een tegemoetkoming voor een bepaald kalenderjaar moet worden ingediend vóór 1 april van het volgend kalenderjaar.
1.3. De bijdrage dient te worden aangevraagd op een door of namens het college van burgemeester en wethouders vastgesteld (e-)formulier.
1.4. Voor een persoon tot 18 jaar die in gezinsverband bij zijn ouder(s) of verzorger(s) woont, wordt de aanvraag ingediend door de ouder(s) of verzorger(s). Voor pleegkinderen geldt dat ze moeten zijn ingeschreven op het adres van de pleegouders.
1.5. Inwonende kinderen van 18 jaar en ouder dienen zelf een aanvraag te doen.
1.6. In het geval van co-ouderschap is alleen rechthebbend de ouder die voor het kind kinderbijslag ontvangt en in de gemeente Twenterand woonachtig is.
1.7. Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen moeten er kosten zijn gemaakt. Bij de aanvraag moet een bewijs van de gemaakte kosten worden bijgevoegd. Bij bewijzen op naam kan een kopie worden bijgevoegd, anders (losse kaartjes, kassabonnen, e.d.) het origineel.
Artikel 3. Toekenningcriteria
De aanvraag, als bedoeld in artikel 2, wordt toegekend indien is voldaan aan de in de volgende leden genoemde voorwaarden.
1. Het inkomen van de rechthebbende mag maximaal 110% bedragen van de voor hem of haar van toepassing zijnde bijstandsnorm, exclusief vakantietoeslag.
2. De activiteiten moeten vallen onder of verband houden met de meedoenregeling.
3. De kosten moeten betrekking hebben op of gemaakt zijn in het kalenderjaar waarvoor een bijdrage wordt aangevraagd.
4. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld.
Artikel 4. Hoogte van het bedrag
1.De bijdrage bedraagt € 100,== per persoon per jaar. 2. Als er bij de aanvraag minder kosten dan de minimale bijdrage zijn gemaakt, gaat het college ervan uit dat het verschil ook besteed wordt aan activiteiten in het kader van maatschappelijke participatie.
Artikel 5. Overzicht van activiteiten
Het college is bevoegd om te bepalen welke activiteiten en de noodzakelijke faciliteiten hiervoor worden bekostigd uit de Verordening Meedoen. Het centrale beoordelingscriterium is of de aangevraagde activiteit ten behoeve van maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten is of anderszins de participatie van inwoners van de gemeente Twenterand bevorderen. Een niet-limitatieve lijst is opgenomen in de toelichting.
Artikel 6. Afwijken van de regelingen
In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders
Het college kan besluiten af te wijken van regelingen in deze verordening, voor zover toepassing leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.
Artikel 7. Slotbepalingen
  • 1.
    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening Meedoen gemeente Twenterand”.
  • 2.
    De Verordening Participatieregeling gemeente Twenterand 2012 wordt ingetrokken met ingang van de dag van bekendmaking van deze verordening.
  • 3.
    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2015.
Vriezenveen,
De raad voornoemd,
de griffier, de voorzitter,
drs. R.J.M. Ros ir. C.L. Visser
Toelichting op de Verordening Meedoen gemeente Twenterand
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1. Begripsomschrijving
In dit artikel worden enkele begrippen nader uitgelegd. Belangrijk hier is vooral het kopje ‘rechthebbende’. Dit begrip wordt uiteengezet in lid 2.
In lid 2 wordt eveneens benoemd, wie geen recht hebben op een vergoeding. Studenten komen niet in aanmerking, omdat er voor deze doelgroep op het gebied van maatschappelijke en culturele participatie veel andere voorzieningen bestaan.
Artikel 2. De aanvraag
In lid 4 en lid 5 wordt gesproken over kinderen tot 18 jaar die in gezinsverband bij zijn ouder(s) en verzorger(s) woont. Dit geldt ook voor pleegkinderen die op hetzelfde adres zijn ingeschreven. Voor een kind dat betrokken is bij een co-ouderschap mag niet dubbel worden aangevraagd. Dit houdt in dat als de moeder al één keer heeft aangevraagd, de vader dit niet ook nog eens mag doen. Alleen diegene die kinderbijslag ontvangt en in de gemeente Twenterand woont, mag een aanvraag voor het kind onder de 18 jaar doen.
Kosten
Deze verordening ademt deregulering uit en vertrouwen in de Twenterandse burger. Bovendien kiest ons college voor een beperking van de uitvoeringskosten. Als er bij een aanvraag minder kosten zijn gemaakt dan € 100, ==, gaat het college ervan uit dat het verschil ook besteed wordt aan activiteiten in het kader van maatschappelijke participatie. Gelet op het voorgenoemde hoeft er dan ook maar één keer per jaar aangevraagd te worden.
Artikel 3. Toekenningcriteria
Voordat een aanvraag kan worden toegekend moet er eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De voorwaarden worden in dit artikel opgesomd.
Artikel 4. Hoogte van het bedrag
De raad heeft gekozen voor één bedrag voor alle rechthebbenden te verstrekken en het bedrag ten opzichte van de Participatieverordening te verhogen van € 87,50 tot € 100, ==. Deze verhoging van € 12,50 is ook gebaseerd op onderzoek van het CBS, waaruit blijkt dat de prijzen voor een dagje uit met het gezin de afgelopen vijf jaar flink zijn gestegen.
Artikel 5. Overzicht van activiteiten
Uit de Verordening Meedoen kunnen in ieder geval de volgende activiteiten volledig worden bekostigd:
a) lidmaatschap en contributies sportclub;
b) sportattributen / schoolreisje / werkweek / excursies;
c) lidmaatschap ouderenvereniging;
d) kerktelefoonabonnement;
e) lidmaatschap bibliotheek;
f) kosten van muzieklessen bij de muziekschool;
g) muziekinstrument en/of toebehoren
h) fitnesskosten;
i) entree dierentuinen / musea / pretparken / speelparken;
j) theater-, filmbezoek;
k) kosten cursussen;
l) (commerciële) danslessen;
m) zwemabonnement, 10-badenkaarten. i) een Nederlandse identiteitskaart. j) (Vrijwillige) bijdrage voor een (kerkelijke) instelling, waardoor participatie bevorderd wordt.
De bijdrage voor alle rechthebbende Twenterand, zoals vastgelegd in artikel 1 lid 2 sub b, bedraagt € 100,00 per persoon.
Artikel 6. Nadere regels
Dit artikel behoeft geen toelichting.
Artikel 7. Slotbepalingen
Het Minimabeleidsplan is door de Raad op 16 december 2014 vastgesteld. Het Minimabeleidsplan is inwerking getreden met ingang van 1 januari 2015. Vanwege het voorgenoemde treedt deze Verordening ook met terugwerkende kracht op 1 januari 2015 in werking.
Naar boven