Addendum Beleidsregels Wmo gemeente ’s-Hertogenbosch 2015
 
Het college van burgemeester en wethouders,
Gelezen het voorstel met reg.nr. 4982408
In zijn vergadering van 24 juni 2015
Besluit tot vaststelling van
Het Addendum Beleidsregels Wmo gemeente s-Hertogenbosch 2015
 
De secretaris,
mr. drs. I.A.M. Woestenberg
De burgemeester,
mr. dr. A.G.J.M. Rombouts
 
Addendum Beleidsregels Wmo gemeente ’s-Hertogenbosch 2015
In Opdracht van : gemeente ‘s-Hertogenbosch
Addendum betreffende : Verlaging eigen bijdrage HHT voor mantelzorgers en bredere inzetmogelijkheden.
Datum in werking treding Addendum : 1 juli 2015
Huishoudelijke Hulp Toelage voor mantelzorgers en particulieren in 2015 en 2016
Met de Huishoudelijke Hulp Toelage is beoogd de komende twee jaar de vraag naar particuliere huishoudelijke hulp te stimuleren en zo werkgelegenheid in de gemeente te behouden. Hiertoe ontvangen burgers die niet voor een maatwerkvoorziening in aanmerking (willen) komen in 2015 en 2016 van de gemeente een tegemoetkoming in de kosten van particuliere huishoudelijke hulp die ze afnemen van de Zorgcoöperatie Den Bosch. Deze zorgcoöperatie is georganiseerd door de gecontracteerde aanbieders IVT Thuiszorg en Tzorg. Zij werken samen met Steunpunt Mantelzorg Divers. Voor Vinkel en Nuland wordt de huishoudelijke hulp geregeld door de thuiszorgorganisaties Sint Jozefoord en Interzorg.
De zorgcoöperatie is niet voorliggend op de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden.
De Zorgcoöperatie Den Bosch wordt met name ingezet voor ondersteuning van mantelzorgers. Uit recent onderzoek in de gemeente is gebleken dat veel mantelzorgers overbelast dreigen te raken, omdat de combinatie van de mantelzorgtaken met de organisatie van het eigen huishouden erg zwaar valt. Mantelzorgers kunnen een beroep doen op de Zorg coöperatie Den Bosch om hen te ontlasten bij het eigen huishouden.
Daarnaast kunnen inwoners die niet in aanmerking (willen) komen voor hulp bij het huishouden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gebruik maken van de Zorg coöperatie. Ook burgers die al hulp bij het huishouden via de Wmo ontvangen kunnen bij Zorgcoöperatie terecht om extra ondersteuning in te kopen voor werkzaamheden die daarbuiten vallen.
De criteria om in aanmerking te komen voor de huishoudelijke hulp toelage en het bijbehorende werkproces ziet er als volgt uit:
  • De mantelzorger: Deze kan zich rechtstreeks aanmelden via de website www.zorgcooperatiedenbosch.nl. U bent mantelzorger als u minstens acht uur per week, gedurende minimaal drie maanden vrijwillig voor iemand zorgt. Mantelzorgers die lid willen worden van de Zorgcoöperatie, moeten geregistreerd zijn bij Steunpunt Mantelzorg Divers. Bij registratie ontvangt u van het Steunpunt meteen een blijk van waardering, een cadeaubon van € 50,-. Na registratie bij het steunpunt en aanmelding bij de zorg coöperatie kiest de mantelzorger voor IVT Thuiszorg of Tzorg. Of in Vinkel en Nuland voor Sint Jozefoord of Interzorg. De thuiszorgorganisatie maakt een afspraak voor een gesprek. Daarin worden met de mantelzorger afspraken gemaakt over de werkzaamheden, het aantal uren en wanneer de dienstverlening begint. Wat betaalt de mantelzorger zelf? € 10,00 per jaar voor het lidmaatschap van Zorgcoöperatie Den Bosch € 5,50 per uur voor hulp bij het huishouden, maximaal 2,5 uur per week.
  • Particulieren met een zorgvraag: Deze nemen contact op met de gemeente ’s-Hertogenbosch (073) 615 51 55. Toetsing vindt plaats of er beperkingen zijn die aanspraak op particuliere hulp met eigen betaling rechtvaardigen. Bijvoorbeeld burgers met een maatwerkvoorziening Wmo, WLZ, ZVW-indicatie langdurige zorg, VPT of burgers die extra hulp willen voor boodschappen, was-en strijk, respijtzorg etc. Na toetsing informeert de gemeente de particulier over de tariefstelling/eigen betaling. Maximaal is 2,5 uur per week mogelijk tegen betaling van het gereduceerde tarief van € 12,50 per uur. Bij meer dan 2,5 uur betaalt de belanghebbende burger de maximale kostprijs van € 23,00 per uur. Voor particulieren geldt ook dat er jaarlijks lidmaatschapskosten betaalt worden aan de Zorgcoöperatie ter waarde van €10,00. De aanvraag wordt door de gemeente vervolgens geregistreerd waarbij de burger/mantelzorger aangeeft welke aanbieder, IVT thuiszorg of Tzorg, danwel Sint Jozefoord of Interzorg in Vinkel/Nuand, de voorkeur heeft. De aanbieder gaat vervolgens in gesprek met de belanghebbende burger en bepaalt de hulptaken en in te zetten uren.
  • Een klant die via de Wmo al hulp van IVT thuiszorg, Tzorg, Interzorg of Sint Jozefoord ontvangt maar extra ondersteuning wilt: Deze kan via de zorg coöperatie rechtstreeks contact opnemen met IVT thuiszorg, Tzorg, Interzorg of Sint Jozefoord. Na een gesprek met de thuiszorgorganisatie kan de klant besluiten om extra ondersteuning hulp bij het huishouden in te kopen. De kosten: - € 10,00 per jaar voor het lidmaatschap van Zorgcoöperatie Den Bosch - € 12,50 per uur voor hulp bij het huishouden, maximaal 2,5 uur per week.
De aanbieders van de zorg coöperatie sturen de gemeente een vier wekelijkse nota met het aantal belanghebbende burgers en daadwerkelijk afgenomen uren. De gemeentelijke vergoeding aan de aanbieder in 2015 bedraagt € 10,50 voor een particulier en € 17,50 per uur voor een mantelzorger (met een maximum van 2,5 uur per week).
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch op 24 juni 2015
De secretaris, De burgemeester,
mr. drs. I.A.M. Woestenberg mr. dr. A.G.J.M. Rombouts
Naar boven