Voorbereiding actualisatie bestemmingsplannen
Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat de gemeenteraad op 26 mei 2015 de volgende nota’s heeft vastgesteld:
  • Nota Milieuzonering Rheden 2015;
  • Nota Parkeernormen Rheden 2015;
  • Nota Standaardmethodiek bestemmingsplannen dorpen Rheden 2015.
Nota Milieuzonering Rheden 2015
Deze nota beschrijft hoe bij het opstellen van bestemmingsplannen gehandeld wordt ten aanzien van milieuzonering. Dat wil zeggen de afstand die tussen hinderveroorzakende (bijv. bedrijven) en hindergevoelige functies (bijv. woningen) moet worden aangehouden. Als basis dient de landelijke systematiek van de VNG. Het beleid is erop gericht om bestaande hinderveroorzakende functies te behouden.
Nota Parkeernormen Rheden 2015
Deze nota beschrijft de parkeernormen voor auto’s en fietsen en hoe in de praktijk daaraan uitvoering wordt gegeven. De huidige normen en werkwijze worden gevolgd. Voor vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen als ook voor discountsupermarkten is een hogere norm vastgelegd.
De nota wordt verwerkt in op te stellen bestemmingsplannen. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor een uitbreiding van een gebouw of een nieuw gebouw maar ook bij een gewijzigd gebruik van een bestaand gebouw zijn de parkeernormen van toepassing.
Nota Standaardplanmethodiek bestemmingsplannen dorpen Rheden 2015
Deze nota beschrijft hoe de geldende bestemmingsplannen worden omgezet naar nieuwe actuele bestemmingsplannen. Uitgangspunt is dat bestaande mogelijkheden worden overgenomen. Toch kunnen verschillen optreden omdat nieuwe regelgeving, nieuw beleid en actuele inzichten moeten worden verwerkt. In een bijlage bij deze nota wordt ingegaan op de verschillen.
Enige punten uit deze standaard zijn:
  • de huidige Beschrijving-in-Hoofdlijnen wordt vervangen door direct toetsbare regels; in de waardevolle zones kunnen daardoor bijvoorbeeld striktere maatvoeringsregels gaan gelden voor panden en erfafscheidingen;
  • per bouwvlak wordt het maximum aantal woningen vastgelegd;
  • kamerbewoning wordt geregeld;
  • de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen is geactualiseerd;
  • delen van een woonperceel grenzend aan de openbare weg en/of aan het buitengebied waarop geen gebouwen worden toegelaten krijgen de bestemming Tuin;
  • bij binnenterreinen vervalt de beperking dat bij woonpercelen maar tot 15 m achter het hoofdgebouw bijgebouwen mogen worden gebouwd;
  • er komen regels voor terrassen, standplaatsen, markten en evenementen.
De nota’s kunnen, samen met het raadsvoorstel, worden ingezien bij de balie van de afdeling Inwonerszaken in het Gemeentehuis te De Steeg en in de gemeentelijke Servicecentra in Velp en in Dieren.
U kunt de nota’s ook in elektronische vorm raadplegen op de gemeentelijke website www.rheden.nl onder Bestemmingsplannen, of direct via de website www.overheid.nl in de rubriek Gemeenteblad.
De Steeg, 10 juni 2015
Naar boven