1e wijziging van de verordening rekenkamercommissie 2010
 
De raad van de gemeente Sluis;
Constaterende dat:
de benoeming van de voorzitter van de rekenkamercommissie, in tegenstelling tot de leden, niet door de gemeenteraad plaats vindt;
de zittingsperiode van de voorzitter en de externe leden  van de rekenkamercommissie thans in de verordening niet nader is bepaald;
Overwegende dat:
het hier een commissie betreft ter ondersteuning van de gemeenteraad in zijn controlerende rol;
het vanuit democratisch oogpunt zuiverder is om ook de voorzitter van de rekenkamercommissie door de gemeenteraad te laten benoemen en daarbij een limiet te stellen aan de periodes van (her)benoeming van zowel de voorzitter als de externe leden.
Besluit:
de verordening rekenkamercommissie 2010 als volgt te wijzigen:
artikel 4, derde bolletje De leden van de rekenkamercommissie worden voor een periode gelijk aan de zittingsduur van de raad benoemd met dien verstand dat de twee externe leden voor maximaal 2 periodes herbenoemd kunnen worden.
artikel 5, lid 1 De rekenkamercommissie werft de externe voorzitter en doet een voorstel tot benoeming aan de gemeenteraad.
artikel 5, lid 2 De externe voorzitter wordt door de gemeenteraad benoemd voor een periode gelijk aan de zittingsduur van de raad plus zes maanden. Hij/zij kan voor maximaal 2 periodes herbenoemd worden.
Artikel 7, lid 4 De externe voorzitter kan door de gemeenteraad worden ontslagen.
 
Dit initiatiefvoorstel is door de fractie VVD geamendeerd. De externe leden en de voorzitter kunnen voor maximaal 1 periode herbenoemd worden.
Dit initiatiefvoorstel is aangenomen met 11 stemmen voor en 4 stemmen tegen.
 
Sluis 26 maart 2015,
 
DE RAAD VOORNOEMD,
De wnd. voorzitter,
J.A. Quaak
De griffier,
mr. P.T.G. Claeijs
 
Naar boven