Gemeente Raalte Leidraad invordering gemeentelijke belastingen
Collegebesluit 21 april 2015
Actualiseren leidraad invordering
beslispunten:
1. de wijzigingen op de leidraad invordering gemeentelijke belastingen gemeente Raalte vast te stellen.
2. dit besluit in werking te laten treden met ingang van de dag na die van bekendmaking en met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2015.
Wijzigingen naar aanleiding van gewijzigde regelgeving per 1 januari 2014
Artikel
A
De laatste alinea van artikel 1.1.5 komt als volgt te luiden:
Naast het zoveel mogelijk handelen in overeenstemming met de Awb moet de ontvanger bij zijn handelen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen, ook als sprake is van privaatrechtelijke handelingen (beslag, executoriale verkoop en dergelijke). Dit betekent onder meer dat als de belastingschuldige in een verzoek aan de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie aannemelijk heeft gemaakt dat er gegronde twijfels zijn bij de verschuldigdheid van een onherroepelijk geworden belastingaanslag, de ontvanger de belastingaanslag marginaal toetst. Onder een onherroepelijk vaststaande belastingaanslag wordt in dit verband verstaan een belastingaanslag waartegen geen bezwaar of beroep meer open staat en waarvoor evenmin een ambtshalve beoordeling mogelijk is in verband met termijnoverschrijding. Wanneer bij de marginale toetsing blijkt dat een belastingaanslag in materiële zin niet verschuldigd kan worden geacht, neemt de ontvanger voor een dergelijke aanslag geen invorderingsmaatregelen. Onder invorderingsmaatregelen worden niet alleen dwangmaatregelen zoals de tenuitvoerlegging van een dwangbevel, maar ook de verrekening van een belastingaanslag met belastingteruggaven begrepen. Uitgangspunt hierbij is dat de marginale toetsing zich beperkt tot feiten die de ontvanger bekend zijn op het moment dat hij tot invordering overgaat. De verrekening van een belastingaanslag waarvan is gebleken dat die in materiële zin niet verschuldigd is met een belastingteruggave wordt niet ongedaan gemaakt, tenzij het verzoek daartoe heeft plaatsgevonden binnen één maand nadat de verrekening is bekendgemaakt.
B
In artikel 2.1 wordt in de derde alinea “hoofdstuk IV” vervangen door: Hoofdstuk VI.
C
In de opsomming van artikel 7.1 vervalt het tweede gedachtestreepje en de bijbehorende tekst.
D
In artikel 7a.1 wordt het woord “rekeningnummer” in de titel en de tekst telkens vervangen door: IBAN
In de tweede zin van de eerste alinea wordt telkens het woord “Gemeente” gewijzigd in: Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie
In de eerste zin van de tweede alinea wordt het woord “rekeningnummer” gewijzigd in IBAN
E
Na artikel 7a.2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 7b Cessie- en verpandingsverbod uitbetalingen inkomstenbelasting
Deze bepaling is niet van toepassing voor de gemeente.
F
In artikel 13.1.1 wordt “Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens” telkens vervangen door: basisregistratie personen.
G
Aan de opsomming vóór artikel 19.1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma, een gedachtestreepje toegevoegd, luidende:
-de overheidsvordering, bedoeld in artikel, 19, vierde lid, van de wet.
 
H
Aan artikel 19.1.8 wordt een volzin toegevoegd, luidende:
Voor zover het periodieke uitkeringen betreft die onder de opsomming van artikel 19, eerste lid, van de wet vallen, past de ontvanger de beslagvrije voet toe alsof de echtgenoot de belastingschuldige is.
 
I
Artikel 19.3.4 wordt als volgt gewijzigd:
1. Aan de tweede alinea wordt een volzin toegevoegd, luidende:
Als de belastingschuldige vervolgens de gevraagde informatie alsnog verstrekt, wijzigt de ontvanger de beslagvrije voet en past deze toe vanaf de eerstvolgende inhouding, dus zonder terugwerkende kracht.
2. Na de tweede alinea wordt een alinea toegevoegd, luidende:
In situaties waarin de ontvanger de beslagvrije voet heeft vastgesteld zonder vooraf informatie over inkomsten en uitgaven op te vragen bij de belastingschuldige, herstelt de ontvanger de beslagvrije voet als door de belastingschuldige wordt aangetoond dat deze te laag is vastgesteld. Als de belastingschuldige kan aantonen dat de beslagvrije voet al op een eerder moment op een te laag bedrag was vastgesteld, gebeurt dit met terugwerkende kracht.
 
J
Na artikel 19.3.8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
19.4 Beslagvrije voet en overheidsvordering
Als de belastingschuldige aannemelijk maakt dat hij vanwege de toepassing van de overheidsvordering, bedoeld in artikel 19, vierde lid, van de wet, een lager bedrag aan bestaansmiddelen overhoudt dan overeenkomt met de voor hem geldende beslagvrije voet, maakt de ontvanger de overheidsvordering op verzoek van de belastingschuldige in zoverre ongedaan met inachtneming van hetgeen hierna volgt. Bij het verzoek verstrekt de belastingschuldige naast de gegevens die van belang zijn voor de vaststelling van de beslagvrije voet een overzicht van de banktegoeden, waaronder begrepen spaartegoeden, waarover de belastingschuldige onmiddellijk na de overheidsvordering kon beschikken. Ongedaan maken blijft beperkt tot de laatste overheidsvordering voorafgaand aan het verzoek van de belastingschuldige. Als sprake is van een belastingschuldige als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van de wet, berekent de ontvanger de beslagvrije voet met inachtneming van het bepaalde in artikel 19, eerste lid, laatste volzin van de wet. Het bepaalde in artikel 19.1.7 van deze leidraad is hierbij van toepassing. Voordat de ontvanger tot teruggaaf overgaat, gaat hij na of de belastingschuldige op het moment dat de overheidsvordering is gedaan, beschikte over banktegoeden, waaronder begrepen spaartegoeden. Als het totaal van de banktegoeden waarover de belastingschuldige onmiddellijk na de overheidsvordering kon beschikken groter is dan de voor hem geldende beslagvrije voet, vermindert de ontvanger de teruggaaf met het meerdere.
 
K
Aan artikel 24.6.3, derde alinea, wordt een volzin toegevoegd, luidende:
In verband met het cessie- en verpandingsverbod van artikel 7b van de wet geldt niet voor uitbetalingen inkomstenbelasting.
 
L
In artikel 25.2.7A wordt in de tweede volzin de zinsnede “De inspecteur maakt alleen gebruik van deze mogelijkheid in situaties dat” vervangen door: Bij een herbeoordeling van het verzoek kijkt de inspecteur of.
 
M
Na artikel 25.4.4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
25.4.5. Uitstel van betaling bij verkrijging eigen woning door broers of zussen van de erflater
Deze bepaling is niet van toepassing voor de gemeente.
 
N
In artikel 26.2.12 wordt € 58, - vervangen door € 59, - en wordt € 51, - vervangen door: € 52, -
 
O
In artikel 26.2.19 wordt € 35, - vervangen door € 39, - en wordt € 75, - vervangen door: € 84, -
 
P
Na artikel 48 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 48a Aansprakelijkheid van derden voor uitbetaalde bedragen inkomstenbelasting of omzetbelasting
Deze bepaling is niet van toepassing voor de gemeente.
 
Wijzigingen naar aanleiding van gewijzigde regelgeving per 1 juli 2014
A
In artikel 7.1 wordt na het eerste gedachtestreepje een gedachtestreepje ingevoegd, luidende:
-Bij betaling door middel van storting van contant geld of door middel van storting met een pinpas, geldt als tijdstip van betaling de eerste werkdag volgend op de dag van de storting of pin-transactie.
 
B
Artikel 7a.2, tweede alinea, komt te luiden:
Hernieuwde uitbetaling vindt direct plaats als de belastingschuldige aantoont dat:
  • -
    hij tijdig vóór de uitbetaling bij de ontvanger heeft aangegeven dat de uitbetaling niet meer op de desbetreffende rekening moet geschieden, en
  • -
    hij niet over het uitbetaalde bedrag kan beschikken omdat de bankinstelling heeft aangegeven dat de rekening waarop de uitbetaling heeft plaatsgevonden, geblokkeerd is.
 
C
Artikel 19.2.1, laatste alinea, vervalt.
 
D
In artikel 19.3.3a komt de tweede volzin te luiden:
Dit betekent dat de uitbetaling van het vakantiegeld niet van invloed is op de berekende beslagvrije voet.
 
E
In artikel 25.2.7a wordt in de tweede volzin de zinsnede “Bij een herbeoordeling van het verzoek” vervangen door “Hierbij” en wordt na de tweede volzin een volzin ingevoegd, luidende: Voor de beoordeling of hij zekerheid verlangt voor de bestreden belastingschuld, past de ontvanger de in artikel 25.2.5 van deze leidraad opgenomen voorwaarden toe.
 
F
In artikel 25.6.2A wordt “In bijzondere omstandigheden” vervangen door: Als een ondernemer door een oorzaak die buiten zijn invloed ligt in tijdelijke liquiditeitsproblemen is gekomen,
 
G
In artikel 26.2.1 wordt na de laatste alinea de volgende tekst ingevoegd:
Uitzondering op het vermogen is als het verkregen vermogen smartengeld betreft. In dat geval is het redelijk dat dit bedrag een aantal jaren buiten beschouwing wordt gelaten en gebruikt wordt voor de gevolgen van het letsel.
 
H
In artikel 27.7. wordt “om in te vorderen” vervangen door: om een belastingschuld in te vorderen.
 
Wijzigingen van het eigen beleid en aanpassing leidraad op de situatie DOWR .
Artikel
8 Bekendmaking aanslag
De tweede zin in de eerste alinea “in de Deventer situatie is het de inspecteur die de aanslag verzend wordt gewijzigd als volgt:
In de situatie van de deelnemende gemeenten in de Regionale Belastingsamenwerking is het de inspecteur die de aanslag verzendt.
Na bovenstaande zin wordt de volgende zin ingevoegd: In de situatie van de deelnemende gemeenten in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie is het de ontvanger die de aanslag verzendt.
De zin in de eerste alinea “de door de inspecteur te verzenden aanslag betreft het verzamelbiljet “gemeentelijke belastingen” vervalt.
De zin onder het tweede gedachtestreepje van de opsomming in de tweede alinea “De verzending van de aanslagbiljetten via PostNl vervalt.
 
8.2. Verzending aanslagbiljetten via TNT-Post
De titel van dit artikel wordt als volgt gewijzigd:
Verzending aanslagbiljetten
De tekst van artikel 8.2 wordt gewijzigd als volgt:
Er zijn in deze leidraad op artikel 8.2 van de wet geen beleidsregels gemaakt.
 
9.9.2. Begripsbepaling
Onder artikel 9.9.2.e de zin de incassant: de gemeente Deventerwijzigen in:
de incasseerder: de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie.
 
9.9.3. Doel van de automatische incasso
De tekst van dit artikel wordt als volgt gewijzigd:
De automatische incasso heeft tot doel de formele belastingschuld van de belastingschuldige te spreiden als volgt:
  • a.1
    In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de aanslagen die worden opgelegd in het belastingjaar waarop zij betrekking hebben, worden betaald in twee gelijke termijnen waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand volgend op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en de tweede twee maanden later.
  • a.2
    In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de aanslagen die worden opgelegd na het belastingjaar waarop zij betrekking hebben, worden betaald in twee gelijke termijnen waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand volgend op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en de tweede twee maanden later.
  • b.
    In afwijking in zoverre van het eerste lid, a cijfer 1, geldt, in geval het totaalbedrag van de op één aanslagbiljet verenigde aanslagen, of als het aanslagbiljet maar één aanslag bevat en het bedrag daarvan, minder is dan € 5.000, -, en zolang de verschuldigde bedragen door middel van automatische betalingsincasso kunnen worden afgeschreven, dat de aanslagen moeten worden betaald in zoveel gelijke termijnen als er na de maand van dagtekening van het aanslagbiljet nog maanden in het belastingjaar waarin de aanslagen worden opgelegd overblijven, met dien verstande dat het aantal termijnen ten minste drie en ten hoogste tien bedraagt. De eerste termijn vervalt op de 25e dag van de maand na de dagtekening van het aanslagbiljet en elk van de volgende termijnen telkens een maand later.
  • c.
    In afwijking van lid a.2 van dit artikel moeten aanslagen die worden opgelegd na het belastingjaar waarop zij betrekking hebben, worden betaald in drie gelijke termijnen waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand volgend op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en de volgende termijnen telkens een maand later.
  • d.
    De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in de voorgaande leden gestelde termijnen.
 
9.9.4 Gemeentelijke belastingen
De tekst van dit artikel wordt als volgt gewijzigd:
De automatische incasso van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer geldt voor de: onroerende-zaakbelastingen, de rioolheffing, de afvalstoffenheffing, de hondenbelasting, de belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten, de precariobelasting, en de marktprecario.
De automatische incasso van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Raalte geldt voor de:
onroerende-zaakbelastingen, de rioolheffing, de afvalstoffenheffing, en de belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten.
De automatische incasso van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Olst-Wijhe geldt voor de: onroerende-zaakbelastingen, de rioolheffing, de afvalstoffenheffing, de hondenbelasting, en de belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten.
 
9.9.5 Deelname aan de automatische incasso
De tekst van artikel 9.9.5, lid a, lid b en lid c wordt als volgt gewijzigd:
  • a.
    Deelname aan de automatische incasso is niet mogelijk door of ten behoeve van de belastingschuldigen voor aanslagen boven € 5.000, - In dat geval wordt de aanslag in twee termijnen waarvan de eerste inning gebeurt aan het einde van de eerste maand na dagtekening van de aanslag en de tweede inning gebeurt aan het einde van de derde maand na dagtekening van de aanslag.
  • b.
    Deelname aan de automatische incasso is mogelijk door of ten behoeve van de belastingschuldigen voor aanslagen waarvan het totaalbedrag van de op één aanslagbiljet verenigde aanslagen, of als het aanslagbiljet maar één aanslag bevat het bedrag daarvan minder is dan € 5.000, - en zolang de verschuldigde bedragen door automatische betalingsincasso kunnen worden afgeschreven, dat de aanslagen moeten worden betaald in zoveel gelijke termijnen als er na de maand van de dagtekening van het aanslagbiljet nog maanden in het kalenderjaar waarin de aanslagen worden opgelegd overblijven, met dien verstande dat het aantal termijnen tenminste drie en ten hoogste tien bedraagt.
  • c.
    Voor de precario en de marktprecario bij de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer geldt dat ook voor aanslagen boven de € 5.000, - de aanslagen in ten hoogste tien termijnen worden geïnd.
 
9.9.6. Aanmelding
De zin onder lid a. “Aanmelding voor de automatische incasso moet plaatsvinden door voor de tweede vervaltermijn van de aanslag van het lopende belastingjaar de machtigingskaart in te leveren bij of toe te zenden aan het Onderdeel Vorderingen van het team Gemeente Administratie van de gemeente Deventer” wordt als volgt gewijzigd:
Aanmelding voor de automatische incasso moet plaatsvinden door voor de tweede vervaltermijn van de aanslag van het lopende belastingjaar de machtigingskaart in te leveren bij of toe te zenden aan de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie.
 
9.9.7 Berekening termijnbedrag voor aanslagen van meer dan € 45, - tot € 5.000, - en de precario en marktprecario
De titel van dit artikel wordt gewijzigd als volgt:
Berekening termijnbedrag voor aanslagen van minder dan € 5.000, - en de precario en marktprecario
 
9.9.9. Termijnbedrag
De tekst van artikel 9.9.9. wordt gewijzigd als volgt:
Het totale belastingbedrag van het aanslagbiljet van aanslagen van minder dan
€ 5.000, - wordt bij de afgifte van een machtiging verdeeld in minimaal drie en maximaal tien vrijwel gelijke termijnbedragen met dien verstande dat dit ook geldt voor aanslagen precario en marktprecario waarvan het belastingbedrag hoger is dan € 5.000, - en voorkomt bij de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
 
9.9.13. Overlijden
De zin onder de opsomming 1. Het overlijden van een belastingschuldige dient zo spoedig mogelijk door de wettelijke vertegenwoordiger(s) schriftelijk aan het Onderdeel Vorderingen van de afdeling Gemeente Administratie van de gemeente Deventer te worden gemeld”
wordt als volgt gewijzigd:
Het overlijden van een belastingschuldige dient zo spoedig mogelijk door de wettelijke vertegenwoordiger(s) aan de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie te worden gemeld.
 
9.9.14. Echtscheiding
De zin onder de opsomming b. Indien als gevolg van de echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande bankrekeningnummer, dan dient de belastingschuldige zo spoedig mogelijk schriftelijk aan het Onderdeel Vorderingen van het Team Gemeente Administratie van de gemeente Deventer het bankrekeningnummer mede te delen waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.”
wordt als volgt gewijzigd:
Indien als gevolg van de echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande International Bank Account Number, dan dient de belastingschuldige zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie de International Bank Account Number mede te delen waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.
 
11.5. Betalingsherinnering
De tweede zin “In de Deventer situatie vangt de invordering aan met een kosteloze herinnering” wordt als volgt gewijzigd: In de situatie van de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie vangt de invordering aan met een kosteloze herinnering.
 
13.1. Betekening dwangbevel per post
De eerste zin van de tweede alinea “Onder ter post bezorging wordt verstaan: het door de ontvanger ter verzending aanbieden van het afschrift aan PostNl” laten vervallen.
 
14. Tenuitvoerlegging van het dwangbevel
De tekst van de tweede alinea vervalt.
 
14.2.6. Beroep of verzet door een derde tegen inbeslagneming roerende zaken
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
14.2.9. Wegvoeren van beslagen zaken
In de eerste zin van de vijfde alinea vervalt het woord “gemeente” en wordt na het derde woord “de” de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
 
14.2.15. Beslag op illegale zaken
In de eerste zin van de tweede alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
14.2.16. Bieden voor rekening van de gemeente en beslag roerende zaken
In de eerste zin vervalt het woord ”gemeente” en wordt de volgende tekst ingevoegd: Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie
 
14.5.2. De executie van schepen
in de tweede zin van de derde alinea wordt het woord “gemeente” vervangen door de volgende tekst: Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie
 
17.1. Schorsing van de invordering bij verzet tegen tenuitvoerlegging dwangbevel
De tekst van de eerste alinea na het woord college wordt als volgt gewijzigd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer - besluiten de tenuitvoerlegging van het dwangbevel voort te zetten.
 
22.1 . Werkingssfeer en reikwijdte bodemrecht
De tekst van de tweede alinea na het woord college wordt als volgt gewijzigd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
 
22.3. Overbetekening bodembeslag
Aan de zin in de tweede alinea na het woord college wordt toegevoegd de woorden: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
 
22.8.2. Taken met betrekking tot de schriftelijke mededeling ex artikel 435, derde lid, Tv inzake bodembeslag
Aan de eerste zin in de tweede alinea na het woord college wordt toegevoegd de woorden: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
In de tweede zin van de tweede alinea worden de woorden “Als ook het college” vervangen door de woorden: Als ook dit college
 
22.8.3. Opschorting verkoop na verzet in rechte tegen bodembeslag
De tekst van de tweede alinea wordt als volgt gewijzigd: Niettemin schort de ontvanger de invordering in het algemeen op en neemt hij geen onherroepelijke maatregelen, tenzij naar het oordeel van de ontvanger het opschorten van de invordering de belangen van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten schaadt.
 
22.8.4. Beroepschrift ex artikel 22 van de wet
De tekst van de tweede alinea na het woord “college” wordt de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
22.8.6. Taak van de ontvanger met betrekking tot beroepschrift ex artikel 22, eerste lid, van de wet
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende woorden ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
Telkens worden de woorden “het college” in de zinnen van de volgende alinea’s van dit artikel gewijzigd in de woorden: dit college
22.8.7. Beslissing college op het beroepschrift tegen een bodembeslag
Aan de eerste zin in de eerste alinea wordt na de woorden “het college” de volgende woorden ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
Telkens worden de woorden “het college” in dit artikel gewijzigd in de woorden “dit college”
 
22.8.9. Samenloop administratief beroep en verzet tegen bodenbeslag
Na de woorden “het college” in de eerste zin van de eerste alinea de volgende tekst invoegen: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
In de tweede zin van de tweede alinea worden de woorden “het college” gewijzigd in “dit college”
 
22.8.10. Criteria voor de beslissing op het beroepschrift ex artikel 22, eerste lid, van de wet
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende woorden ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
24.6.3. Instemming of weigering met een cessie of verpanding
In de vierde alinea wordt na de woorden “het college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
24.6.5. Bekendmaking beschikking college bij cessie of verpanding
In de eerste zin wordt na de woorden “het college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
25.1.1. Houding van de ontvanger tijdens behandeling verzoek om uitstel
In de eerste zin van de tweede alinea wordt na de woorden “van de” de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de eerste zin van de tweede alinea vervalt het woord “gemeente”
 
25.1.3. Redenen afwijzing verzoek om uitstel
In de zin van de opsomming onder a de woorden “aan de gemeente” laten vervallen
 
25.1.4. Redenen beëindigen uitstel
In de zin van de opsomming onder e de woorden “aan de gemeente” laten vervallen
 
25.1.8. Na (afwijzen) uitstel tien dagen wachttijd
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de eerste zin van de derde alinea worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
25.1.11. Uitstel voor een bestuurlijke boete
In de eerste zin van de derde alinea worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
25.1.14 Tijdstip indiening verzoek om uitstel
In de eerste zin van de derde alinea worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
25.1.15 Verzoekschriften aan andere instellingen
De eerste zin wordt als volgt gewijzigd: De ontvanger houdt de invordering aan als een verzoekschrift is ingediend bij de raad, of het college van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
In de tweede zin worden de woorden “van de gemeente” als volgt gewijzigd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de tweede zin wordt na het college ingevoegd de tekst: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
25.2.6. Onherroepelijke invorderingsmaatregelen voor bestreden belastingschuld
In de eerste zin van de tweede alinea worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
25.6.2A. Bijzondere omstandigheden betalingsregeling ondernemers
In de eerste zin vervalt het woord “of”
In de vierde zin wordt na het tweede woord “de” de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
Het woord “gemeente” in de vierde zin laten vervallen.
 
25.6.2D. Kort uitstel van betaling voor ondernemers
In de tweede zin van de eerste alinea wordt het woord “vier” gewijzigd in drie.
 
25.7.1. Toetsing uitstelbeschikking door het college
In de eerste zin van de eerste alinea worden de woorden “bij het college van de gemeente.” gewijzigd als volgt: bij het college van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
In de tweede zin van de tweede alinea worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
25.7.3. Beslissing college op beroepschrift bij uitstel
In de eerste zin worden de woorden “van de gemeente” gewijzigd in: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
25.7.4. Niet tijdig beslissen op een verzoek om uitstel
In de eerste zin van de eerste alinea van dit artikel wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de eerste zin van de tweede alinea van dit artikel wordt het woord “het” gewijzigd in dit
 
25.7.5. Beroep of herhaald verzoek om uitstel bij de ontvanger
In de tweede zin van de tweede alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
 
26 Kwijtschelding van belastingen
De tekst van de derde alinea wordt gewijzigd als volgt: De normbedragen voor de kosten van bestaan bedragen voor de deelnemende gemeenten in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie 100% van de normuitkering die een belastingschuldige naar de maatstaven van het Bijstandsbesluit landelijke normering per maand zou kunnen krijgen. Met dien verstande dat de kwijtscheldingsnorm voor personen vanaf de pensioen gerechtigde leeftijd 100% bedragen van de toepasselijke netto AOW-bedragen, inclusief de verhoging van een deel van de KOB.
 
26.1.5. Toewijzing van het verzoek om kwijtschelding onder voorwaarden
In de vierde zin van de tweede alinea vervallen de woorden “,of de aanslag in meerdere termijnen door het Budget Advies Dienst van de gemeente Deventer wordt betaald,”
 
26.1.7. Na afwijzen kwijtschelding tien dagen wachttijd bij voortzetting invordering
In de eerste zin wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de tweede zin wordt voor het woord “gemeente’ de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de tweede zin het woord “gemeente” laten vervallen
 
26.1.8. Mondeling meedelen afwijzen kwijtschelding
In de eerste zin van de eerste alinea vervalt het woord “gemeente” en wordt na het woord “de” de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
2 6.1.9. Wanneer wordt geen kwijtschelding verleend
De zin onder de opsomming f. wordt als volgt gewijzigd: deze bepaling is niet van toepassing voor de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten;
De zin onder de opsomming g. wordt als volgt gewijzigd: deze bepaling is niet van toepassing voor de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten;
De zin onder de opsomming h. wordt als volgt gewijzigd: deze bepaling is niet van toepassing voor de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten;
De zin onder de opsomming i. wordt als volgt gewijzigd: deze bepaling is niet van toepassing voor de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten;
De zin onder het elfde gedachtestreepje wordt als volgt gewijzigd: deze bepaling is
niet van toepassing voor de in de Regionale Samenwerking DOWR
Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten;
 
26.1.11. Verzoekschriften aan andere instellingen
In de eerste zin wordt na de komma achter het woord “college” het woord “of” ingevoegd en na de “de raad” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de tweede zin vervalt het woord “gemeente” en wordt na het vierde woord “de” de volgende tekst ingevoegd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de tweede zin wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
26.3.4. Toepassingsbereik saneringsakkoord
In de derde alinea wordt het woord “gemeente” gewijzigd in” in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
26.3.8. Speciale crediteuren en saneringsakkoord
In de zesde zin onder het eerste gedachtestreepje wordt het woord “gemeente” gewijzigd als volgt: Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie
 
26.4.1. Administratief beroep tegen de afwijzing van een verzoek om kwijtschelding
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer.
In de derde zin van de eerste alinea wordt het tweede woord “het” gewijzigd in: dit
In de tweede zin van de tweede alinea wordt het woord “het” gewijzigd in : dit
In de derde zin van de tweede alinea wordt het eerste woord “het” gewijzigd in: dit
 
26.4.2. Herhaald verzoek om kwijtschelding
In de eerste zin van de eerste alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de eerste zin van de derde alinea wordt het woord “het” gewijzigd in het woord: dit
 
26.4.5. Beslissing college op beroep bij kwijtschelding
In de eerste zin voor de komma wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de eerste zin na de komma wordt het woord “het” gewijzigd in : dit
 
26.4.6. Invordering na administratief beroep en herhaald verzoek om kwijtschelding
In de tweede zin van de tweede alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
26.4.7. Niet tijdig beslissen op een verzoek om kwijtschelding
In de eerste zin wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratiedeelnemende gemeente Deventer
In de eerste zin van de tweede alinea, na de eerste komma, wordt het woord “het” gewijzigd in: dit
In de eerste zin van de tweede alinea, na de tweede komma, wordt het woord “het” gewijzigd in: dit
 
26.5.1. Invordering na afwijzing verzoek om kwijtschelding
In de eerste zin wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratiedeelnemende gemeente Deventer
 
26.7. Geautomatiseerde kwijtschelding
In de eerste zin worden de woorden “de gemeente Deventer maakt” vervangen door: De in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten maken
 
26.8. Voorlopige kwijtschelding onder voorwaarden
In de eerste zin van de zesde alinea wordt na het woord “verstrekt” een punt geplaatst. De woorden na de punt vervallen.
 
67 Geheimhoudingsplicht
De tekst onder het tweede gedachtestreepje wordt gewijzigd als volgt: sprake is van structurele gegevensverstrekking aan bestuursorganen die bij besluit van de colleges van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten zijn aangewezen;
De tekst in de tweede alinea wordt als volgt gewijzigd: Daarnaast kunnen de colleges van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten op grond van het derde lid ontheffing van de geheimhoudingsplicht verlenen.
 
73.1.4. Proceskostengarantie
In de derde zin van de derde alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
73.4.4. Saneringsaanbod en faillissementsaanvraag
In de tweede zin van de tweede alinea wordt het woord “gemeente” als volgt gewijzigd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
73.4.5. Verzoek om uitstel van betaling vóór behandeling faillissementsaanvraag door rechter
In de eerste zin van de tweede alinea wordt het woord “gemeente” als volgt gewijzigd: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
 
73.4.6. Toestemming voor faillissementsaanvraag
Voor het woord “college” wordt het volgende woord ingevoegd: desbetreffende
Na het woord “college” wordt de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente
 
73.4.8. Verlenen van steunvordering en faillissementsaanvraag
In de eerste zin van de tweede alinea wordt voor het woord “college” het volgende woord ingevoegd: desbetreffende
in de eerste zin van de tweede alinea wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente
De tekst van de eerste zin van de tweede alinea na het woord “waaraan” wordt als volgt gewijzigd: één of meer werknemers zijn verbonden.
In de tweede zin van de derde alinea wordt het woord “het” gewijzigd in “dit”
 
73.4.9. Verzet tegen faillietverklaring
Voor het woord “college” wordt in dit artikel het volgende woord ingevoegd: desbetreffende
Na het woord “college” wordt de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente
 
73.6.6. Begrip belastingschuld en (buiten)gerechtelijk akkoord
In de eerste zin van de tweede alinea wordt het woord “gemeente” vervangen door de volgende tekst: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
75.2. Aan derden toekomende bedragen
In de tweede zin van de tweede alinea wordt het woord “gemeente” vervangen door: in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
75.5 Niet in rekening brengen van vervolgingskosten
In de zin van het vijfde gedachtestreepje wordt na het woord “college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
75.6. Onverschuldigdheid van vervolgingskosten
In de zin van het eerste gedachtestreepje worden de woorden “de gemeente” vervangen door: één van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeenten
In de zin van het derde gedachtestreepje wordt na het woord ”college” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
In de zin van het derde gedachtestreepje wordt na het woord “raad” de volgende tekst ingevoegd: van de in de Regionale Samenwerking DOWR Belastingen/Financiële Administratie deelnemende gemeente Deventer
 
Beknopte toelichting op de wijzigingen van de Leidraad Invordering van belastingen die verband houden met de wijzigingen van de rijksleidraad en aangepast is aan de situatie DOWR.
 
Wijzigingen per 1 januari 2014
Artikel A bevat een verduidelijking van het beleid rond de verplichting tot marginaal toetsen door de ontvanger. Aanleiding is een rapport van de Nationale ombudsman van 23 oktober 2013. De marginale toetsing beperkt zich tot feiten die de ontvanger bekend zijn op het moment dat hij tot invordering overgaat. Invorderingsmaatregelen die op het moment van een verzoek om marginale toetsing inmiddels zijn genomen, draait de ontvanger dus niet terug tenzij het gaat om een invorderingshandeling, waaronder begrepen verrekening, die binnen een maand voor indiening van het verzoek plaats vond.
 
Artikel H stelt buiten twijfel dat de ontvanger bij een vordering ten laste van de echtgenoot van de belastingschuldige de beslagvrije voet toepast alsof de echtgenoot de belastingschuldige was, voor zover het periodieke uitkeringen betreft die onder de opsomming van artikel 19, eerste lid van de Invorderingswet 1990 vallen. De echtgenoot is namelijk geen schuldenaar in de zin van artikel 475d van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.
 
Artikel I en j houden verband met het rapport Paritas Passé. De wijzigingen zien op toepassing van de beslagvrije voet door de ontvanger als deze een loon- of andere vordering dan wel overheidsvordering heeft gedaan.
 
Wijzigingen per 1 juli 2014
Artikel B bevat een aanpassing van artikel 7a.2. De zinsnede “bijvoorbeeld omdat de rekening ten tijde van de bijschrijving een debetstand kent en ook de (eventuele) kredietfaciliteit van de rekening de restitutie niet toelaat” is voor belastingschulden, bankmedewerkers en betrokkenen bij de fiscale uitvoering niet helder genoeg geformuleerd. De bedoeling van deze passage is om duidelijk te maken dat een debetstand op zichzelf geen aanleiding is voor de ontvanger om direct tot hernieuwde uitbetaling over te gaan. De aanpassing van artikel 7a.2 brengt op dit punt een verduidelijking aan.
 
Artikel D bevat een verduidelijking van de manier waarop de ontvanger de beslagvrije voet moet toepassen op de uitkering van vakantiegeld.
 
Artikel G bevat een verduidelijking van het begrip smartengeld in het kader van kwijtschelding.
 
Wijzigingen van het eigen beleid
De wijzigingen gaan over de samenwerking van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Met de wijzigingen wordt beoogd duidelijker te verwoorden bij welke van de samenwerkende gemeenten de bevoegdheid tot uitvoering ligt.
Met de wijzigingen van het eigen beleid is beoogd aan te sluiten bij de regels van de automatische incasso zoals deze in de verordeningen van diverse belastingsoorten zijn opgenomen.
Naar boven