Beleidsregels ondersteuning niet-uitkeringsgerechtigden (NUG'gers) gemeente Twenterand
 
 
Het college van de gemeente Twenterand,
 
gelet op artikel 7, eerste lid van de Participatiewet,
 
overwegende dat NUG’gers en personen met een uitkering op grond van de Anw woonachtig in de gemeente Twenterand in aanmerking kunnen komen voor een voorziening of re-integratietraject gericht op arbeidsinschakeling of maatschappelijke participatie;
 
besluit vast te stellen de volgende beleidsregels:
 
Beleidsregels ondersteuning niet-uitkeringsgerechtigden ( NUG'gers ) gemeente Twenterand
 
Artikel1
Begripsomschrijvingen
  • 1.
    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
    • a.
      Anw'er: een persoon met een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet die als werkloze werkzoekende staat ingeschreven bij het UWV;
    • b.
      arbeidsinschakeling: het verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid, waarbij geen
gebruik wordt gemaakt van een voorziening als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de Participatiewet;
  • a.
    inkomen: het netto inkomen exclusief vakantiegeld van de gehuwden tezamen, de alleenstaande of de alleenstaande ouder, vermeerderd met het van toepassing zijnde percentage vakantietoeslag ten tijde van de aanvraag;
  • b.
    niet-uitkeringsgerechtigde: persoon als bedoeld in de wet, artikel 6, eerste lid onder a;
  • c.
    NUG'gers: niet-uitkeringsgerechtigden en Anw'ers;
  • d.
    re-integratietraject: geheel van voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling of
maatschappelijke participatie;
  • a.
    UWV: Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen;
  • b.
    voorziening: activiteit gericht op arbeidsinschakeling of maatschappelijke participatie;
  • c.
    wet: Participatiewet.
    • 2.
      Alle overige begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Re-integratieverordening gemeente Twenterand 2012 en het Re-integratiebeleidsplan 2015 tot en met 2018.
       
Artikel2
Doelgroep
NUG'gers woonachtig in de gemeente Twenterand kunnen in aanmerking komen voor een
voorziening of re-integratietraject gericht op arbeidsinschakeling of maatschappelijke participatie.
Artikel3
De aanvraag
1.De belanghebbende dient schriftelijk een aanvraag in te dienen om van de dienstverlening
van de gemeente gebruik te mogen maken. De gemeente zal een gemotiveerde beslissing binnen de gestelde beslistermijn van de Algemene wet bestuursrecht nemen.
2.De belanghebbende wordt na een positieve beslissing begeleid door de werkconsulenten van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg.
 
Artikel4
Toekenningvoorwaarden
1.Burgemeester en wethouders wijzen een aanvraag af, indien de NUG'ger aan wie een traject op grond van deze beleidsregel is toegekend binnen twee jaar na afloop van een re-integratietraject een nieuwe aanvraag indient. Tenzij burgemeester en wethouders hiervan afzien vanwege dringende redenen.
  • 2.
    Het doel van het re-integratietraject is de belanghebbende geschikt te maken voor de arbeidsmarkt of maatschappelijke participatie als de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is.
  • 3.
    Er wordt een overeenkomst opgesteld waarin alle rechten, plichten en afspraken worden
vermeld en ter ondertekening aangeboden.
 
Artikel 5 Trajecten vanaf 27 jaar
Aan NUG’gers, ouder dan 27 jaar, wordt één van de volgende trajecten aangeboden:
  • a.
    een werkervaringsplek dan wel een vrijwilligersplek;
  • b.
    ondersteuning bij het maken van een curriculum vitae;
  • c.
    een basiscursus computervaardigheden;
  • d.
    een beroeps gerelateerde cursus, die maximaal € 500, == kost.
     
Artikel6
Eigen bijdrage
  • 1.
    Er wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht voor de doelgroep, zoals bedoeld in artikel 5 eerste lid van deze Beleidsregels. De eigen bijdrage bedraagt € 250,00. Het re-integratietraject of de voorziening zal niet eerder starten dan nadat de opgelegde eigen bijdrage geheel is voldaan.
  • 2.
    Er wordt geen eigen bijdrage berekend, indien de betrokkene inkomen heeft dat gelijk is of lager dan 110 % van de voor hem/haar van toepassing zijnde netto bijstandsnorm.
     
Artikel7
Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking op 1 mei 2015.
 
Artikel8
Citeertitel
Dit besluit kan worden aangehaald als: 'Beleidsregels ondersteuning NUG’gers gemeente Twenterand”.
 
Aldus vastgesteld op 14 april 2015.
 
Burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand,
de secretaris, de burgemeester,
H.J. te Brinke ir. C.L. Visser
Toelichting opBeleidsregels ondersteuning niet-uitkeringsgerechtigden (NUG'gers) gemeente Twenterand
ALGEMENE TOELICHTING
Het college dient op grond van artikel 7, eerste lid, Participatiewet vorm geven aan ondersteuning bij arbeidsinschakeling bij niet-uitkeringsgerechtigden en aan Anw-ers. In deze beleidsregels wordt vorm gegeven aan deze collegeopdracht. De Raad heeft (financiële) kaders meegegeven middels het vaststellen van het Re-integratiebeleidsplan 2015 tot en met 2018.
ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING
Artikel 1. Begripsbepalingen
Er is voor gekozen om begrippen die al zijn omschreven in de Awb en de wet niet afzonderlijk te definiëren in de beleidsregel. Dit voorkomt dat in geval van wijziging van betreffende definities in de wet ook de beleidsregel moet worden gewijzigd.
Artikel 2. Doelgroep
In dit artikel wordt bepaald dat alleen inwoners van de gemeente Twenterand, zijnde NUG’gers, in aanmerking kunnen komen voor een vorm van ondersteuning bij arbeidsinschakeling.
Artikel 3. Aanvraag
In dit artikel wordt beschreven hoe een inwoner van de gemeente Twenterand schriftelijk een aanvraag kan indienen. De aanvraag zal binnen 8 weken, conform de Algemene wet bestuursrecht, beschikt worden.
Artikel 4. Toekenningsvoorwaarden
lid 1
Wat dringende redenen precies zijn, laat zich niet precies omschrijven. Dit zal het college per geval apart moeten beoordelen, met andere woorden het is maatwerk. Er moet iets bijzonders en uitzonderlijks aan de hand zijn wil een afwijking van de regel gerechtvaardigd zijn. Het moet dan om een zodanige bijzondere situatie gaan dat beëindiging van de arbeidsinschakelingondersteuning leidt tot onaanvaardbare financiële of sociale consequenties voor de belanghebbende. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een dreigende ontruiming van een woning.
lid 3
Dit is in lijn met andere (re-integratie)trajecten die de gemeente afsluit in het kader van arbeidsinschakeling voor Twenteranders met een participatiewetuitkering. In tegenstelling tot Twenteranders met een participatiewetuitkering, kunnen geen sancties worden opgelegd aan NUG’gers, simpelweg omdat zij geen uitkering van de gemeente Twenterand ontvangen. Wel kan conform het eerste lid, een traject worden beëindigd.
Artikel 5. Trajecten vanaf 27 jaar
NUG’gers ouder dan 27 jaar zijn, conform het vastgestelde Beleidsplan Re-integratie geen prioritaire doelgroep. Op grond van deze keuze biedt ons college deze doelgroep een limitatief aanbod van trajecten aan.
In het Re-integratiebeleidsplan zijn jongeren tot 27 jaar, uitkeringsgerechtigden of NUG’gers als prioritaire doelgroep aangemerkt. Hieruit vloeit voort dat instrumenten zoals jobcoaching beschikbaar zijn om in te zetten voor de genoemde doelgroep. In concreto gaat het om de volgende jongeren die als NUG’gers een beroep kunnen doen op voorzieningen om de arbeidsinschakeling te vergroten:
  • -
    (Nieuwe) Wajongers met vermogen;
  • -
    Jongeren afkomstig van het Voortgezet Speciaal Onderwijs;
  • -
    Overige jongeren zonder startkwalificatie.
Artikel 6. Eigen bijdrage
lid 1
Het gaat hier voornamelijk om Twenteranders, waarvan de partner een gezamenlijk inkomen heeft van meer dan 110 % van de toepassing zijnde netto bijstandsnorm. Ons college veronderstelt in deze situatie dat er voldoende eigen kracht en financiële middelen aanwezig zijn. Vanwege deze reden wordt een redelijke bijdrage van € 250, == gevraagd.
lid 2
Conform ons eigen minimabeleid ligt in het rede en billijkheid om aan Twenteranders met een laag minimuminkomen geen eigen bijdrage in rekening te brengen.
Artikel 7. Inwerkingtreding
Dit artikel geeft aan wanneer de beleidsregels in werking treden.
Artikel 8. Citeerartikel
Deze beleidsregels worden aangehaald als ‘Beleidsregels ondersteuning niet-uitkeringsgerechtigden (=NUG’gers) gemeente Twenterand.’
Naar boven