Regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden gemeente Vught 2015
Burgemeester en Wethouders van Vught;
 
Gelet op de CAR/UWO;
 
Gelet op de verkregen instemming van de ondernemingsraad
 
BESLUITEN
 
Vast te stellen de navolgende regeling:
 
Regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden Gemeente Vught 2015
Artikel 1 Begripsbepalingen
Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:
 
1. medewerker:
 
  • a.
    De ambtenaar als bedoeld in de CAR/UWO van de gemeente Vught, voor zover deze een vaste aanstelling heeft dan wel tijdelijk is aangesteld voor de duur van tenminste één jaar;
 
2. werkgever:
de gemeente Vught.
Artikel 2 Uitgangspunten
  • 1.
    Medewerkers kunnen bepaalde arbeidsvoorwaarden (bronnen) kiezen uit een pakket opgesteld door de werkgever, die ingezet worden als ruilmiddel voor in dat pakket opgenomen faciliteiten op het terrein van de arbeidsvoorwaarden (doelen).
  • 2.
    Deelname van de medewerker aan de keuzemogelijkheden, zoals die in deze regeling worden aangeboden, geschiedt op basis van vrijwilligheid.
  • 3.
    De keuzemogelijkheden staan alleen open voor doelen die de werkgever fiscaal onbelast kan vergoeden of verstrekken.
Artikel 3 Bronnen
  • 1.
    De arbeidsvoorwaarden (bronnen) die door de medewerker ingeruild kunnen worden voor andere arbeidsvoorwaarden (doelen) zijn:
    • a.
      bruto bezoldiging (inclusief structurele toeslagen)
    • b.
      eindejaarsuitkering
    • c.
      levensloopbijdrage
    • d.
      vakantietoeslag
    • e.
      (vergoeding voor verkochte) vakantie-uren
  • 2.
    Bij het inzetten van de bronnen wordt uitgegaan van de waarde van het recht dat wordt uitgeruild. Eventuele latere aanpassingen van deze waarde van de bronnen met terugwerkende kracht (bijvoorbeeld door een salarisverhoging met terugwerkende kracht) naar een datum voor het moment van verrekening leiden in geen geval tot herberekening van de componenten die zijn ingezet als bron in het kader van uitruil arbeidsvoorwaarden.
Artikel 4 Doelen
De arbeidsvoorwaarden (doelen) die de medewerker voor de bronnen terug kan krijgen zijn:
  • a.
    reiskostenvergoeding woon-werkverkeer (openbaar vervoer of eigen vervoer) voor zover deze niet op grond van de Reis- en verplaatsingskostenregeling zijn vergoed
  • b.
    kosten van vakliteratuur en/of opleiding of studie voor een beroep
  • c.
    vakbondscontributie
Artikel 5 Deelname
  • 1.
    De medewerker dient via het daartoe bestemde formulier een aanvraag in voor deelname aan de uitruil voor arbeidsvoorwaarden.
  • 2.
    In het formulier vermeldt de medewerker welke bronnen voor welke doelen worden ingezet en in welke mate (tijdbronnen) of tot welk bedrag dit dient te geschieden.
  • 3.
    Voor deelname aan de bronnen voor het uitruilen van arbeidsvoorwaarden geldt dat een aanvraag op elk gewenst moment kan worden ingediend, met dien verstaande dat de aanvraag in ieder geval twee maanden voorafgaande aan de maand van betaling dient te zijn ingeleverd. Aanvragen voor het verkopen van vakantie-uren dienen uiterlijk 1 november van het jaar voorafgaande worden ingediend.
Artikel 6 Toetsing
  • 1.
    Verzoeken voor toepassing van de uitruil arbeidsvoorwaarden worden gehonoreerd, mits zij passen binnen de (fiscale) wet- en regelgeving. Indien de (fiscale) wet- en regelgeving ter zake tussentijds wijzigt zal de toepassing van de regeling in overeenstemming met de nieuwe wet- en regelgeving plaatsvinden.
  • 2.
    De werkgever bepaalt of een aanvraag in overeenstemming is met de gestelde voorwaarden zoals onder meer opgenomen in het vorige lid, in artikel 7 lid 1 van deze regeling evenals de voorwaarden zoals opgenomen in de bijlagen. De medewerker is verplicht alle door de werkgever gewenste informatie of (bewijs)stukken te verstrekken.
Artikel 7 Gevolgen
  • 1.
    Indien aan de (belastingvrije) uitbetaling van een doel door de belastingdienst bijzondere voorwaarden worden verbonden, is de medewerker gehouden aan deze voorwaarden te voldoen en dit desgewenst aan te tonen. Een eventuele naheffing als gevolg van het niet voldoen aan deze voorwaarden, komt voor rekening van de medewerker.
  • 2.
    Eventuele gevolgen voor pensioenopbouw en/of uitkeringen die voor de deelnemer voortvloeien uit de toepassing van het in deze regeling bepaalde, zijn voor rekening en risico van de deelnemer.
Artikel 8 Voorwaarden
  • 1.
    De medewerker kan verzoeken zijn bezoldiging, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage, vakantietoeslag en/of vakantie-uren als bron in te zetten voor (een combinatie van) de doelen genoemd in bijlage 1.
  • 2.
    Het inzetten van salaris en vakantietoeslag als bron is mogelijk, voor zover het salaris niet lager wordt dan het maandbedrag van het minimumloon dat krachtens de artikelen 7, 8 en 14 van de Wet Minimumloon en Minimumvakantietoeslag c.q. krachtens de CAR/UWO geldt voor medewerkers voor medewerkers van dezelfde leeftijd als de medewerker.
  • 3.
    De voorwaarden/toelichting genoemd in bijlage 2 maken een onlosmakelijk onderdeel uit van deze regeling.
Artikel 9 Einde van het recht op deelname
  • 1.
    Het recht op deelname aan de regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden eindigt op de datum van beëindiging van het dienstverband van de medewerker.
  • 2.
    Eindigt het dienstverband voordat het bedrag als bedoeld in deze regeling is verrekend, dan wordt het als dan resterende bedrag (zonder fiscaal voordeel) als bedrag ineens ingehouden op de netto door de medewerker nog te ontvangen bezoldiging.
Artikel 10 Onrechtmatig gebruik
Wanneer de medewerker onjuiste gegevens verstrekt en/of onrechtmatig gebruik maakt van deze regeling, worden de totale kosten – met inbegrip van rente, verhaalskosten ed. – die de werkgever maakt met terugwerkende kracht op de medewerker verhaald.
Artikel 11 Algemene bepalingen
Door middel van het bij deze regeling behorende aanvraagformulier verklaart de medewerker bekend te zijn met deze regeling en de hierbij behorende toelichting en vrijwaart hij de werkgever van eventuele gevolgen voortvloeiend uit een eventuele naheffing – inclusief rente en boete – door de belastingdienst.
Artikel 12 Uitvoering
Door middel van het bij deze regeling behorende aanvraagformulier verklaart de medewerker bekend te zijn met deze regeling en de hierbij behorende toelichting en vrijwaart hij de werkgever van eventuele gevolgen voortvloeiend uit een eventuele naheffing – inclusief rente en boete – door de belastingdienst.
Artikel 13 Hardheidsclausule
Wij zijn bevoegd in gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een voorziening te treffen.
Artikel 14 Slotbepalingen
  • 1.
    Deze regeling treedt in werking op de datum na bekendmaking en wordt aangehaald als ‘Regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden Gemeente Vught 2015’.
  • 2.
    Met vaststelling van deze regeling wordt de Regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden Gemeente Vught 2008 ingetrokken.
 
Aldus besloten in de vergadering van 24 maart 2015.

Burgemeester en wethouders van Vught,

de secretaris,

H.C. de Visch Eybergen

de burgemeester,

R.J. van de Mortel

Bijlage 1 bij artikel 3 en 4 van de Regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden 2015
Combinaties bronnen en doelen
DOELEN
 
Woon-werkverkeer
Opleidingen /Vakliteratuur
Vakbondscontributie
BRONNEN
Bruto bezoldiging
nee
ja
ja
 
Eindejaarsuitkering
ja
ja
ja
 
Levensloopbijdrage
ja
ja
ja
 
Vakantietoeslag
nee
ja
nee
 
Vakantie-uren*
neen
ja
nee
* De vakantie-uren worden omgerekend naar een bepaalde waarde. Hoe deze waarde wordt berekend is te lezen in bijlage 2.
Bijlage 2 bij de regeling uitwisselingvoorwaarden Gemeente Vught 2015
Nadere voorwaarden en toelichting met betrekking tot bronnen en doelen van de regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden gemeente Vught
BRONNEN
1. Bezoldiging
De bezoldiging zoals omschreven in artikel 3:1 lid 2 sub c van de CAR/UWO en de Bezoldigingsverordening van de gemeente Vught kan ingezet worden als bron. Het salaris mag niet lager worden dan het maandbedrag dat voor de betreffende medewerker geldt krachtens artikel 7, 8 en 14 van de Wet Minimumloon en Minimum Vakantiebijslag. Het gaat hier om bezoldiging, die nog niet reeds is genoten.
2. Eindejaarsuitkering
Als bron kan de in december uit te keren eindejaarsuitkering als bedoeld in artikel 3:6 van de CAR/UWO worden ingezet. Het gaat hier om de eindejaarsuitkering die nog niet reeds is genoten.
3. Levensloopbijdrage
De levensloopbijdrage die verstrekt wordt op grond van artikel 6a:7 lid 1 van de CAR/UWO kan ingezet worden als bron. Het gaat hier om de levensloopbijdrage die nog niet is genoten.
3. Vakantietoeslag
De vakantietoeslag, die in mei wordt uitbetaald, kan ook als bron worden ingezet. De vakantietoeslag is geregeld in artikel 6:3 van de CAR/UWO. De vakantietoeslag mag niet lager worden dan het maandbedrag dat voor de betreffende medewerker geldt krachtens de Wet Minimumloon en Minimum Vakantiebijslag.
3. Vakantie-uren
Vakantie-uren kunnen ook als bron worden ingezet. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:
  • a.
    Op grond van artikel 4a:1 van de CAR/UWO kunnen maximaal 72 uur per jaar worden ingezet in het kader van de regeling uitwisseling arbeidsvoorwaarden. Voor parttimers geldt dit naar rato. Er moeten in ieder geval 144 vakantie-uren resteren in het jaar dat de vakantie-uren worden ingezet. Voor parttimers geldt dit naar rato. Het kunnen inzetten van vakantie-uren is mede afhankelijk van het totaal aantal vakantie-uren dat in het betreffende jaar door andere medewerkers worden gekocht.
  • b.
    Eén verlofuur staat gelijk aan 1/156e deel van het voltijdsalaris (bruto) behorend bij de salarisschaal en periodiekindeling bij de aanvang van het kalenderjaar. 156 uur is het gemiddeld aantal werkuren (exclusief ADV) in een maand voor een fulltimer.
DOELEN
1. Reiskosten woon-werkverkeer
Voor vergoeding op grond van de regeling uitruil arbeidsvoorwaarden komen in aanmerking reiskosten voor woon-werkverkeer, ongeacht de wijze waarop wordt gereisd. (openbaar vervoer of met een privé-vervoermiddel)
Reiskosten met het openbaar vervoer
  • 1.
    Onder reiskosten met het openbaar vervoer wordt in dit verband verstaan:
    • a.
      een OV-kaart, die mede voor de dienstbetrekking wordt gebruikt (bijvoorbeeld OV-jaarkaart, trajectkaart)
    • b.
      vergoeding van een voordeelurenkaart, die mede voor de dienstbetrekking wordt gebruikt
  • 2.
    De medewerker overlegt een kopie van de onder a. en b. bedoelde abonnementen of voordeelurenkaart bij het aanvraagformulier.
  • 3.
    Op de reiskosten openbaar vervoer wordt de op grond van de Reis- en verplaatsingskostenregeling 2004 verstrekte reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer in mindering gebracht.
  • 4.
    De medewerker dient bij de aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting rekening te houden met de ontvangen vergoeding en deze af te trekken van de aftrekpost.
Reiskosten met privé-vervoermiddel
  • 1.
    Onder reiskosten met een privé-vervoermiddel wordt verstaan reiskosten met de eigen auto, motor, (brom)fiets of te voet.
  • 2.
    Het bedrag dat maximaal als onbelaste reiskosten vergoeding kan worden genoten wordt berekend overeenkomstig de in Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001 vastgelegde berekeningswijze voor een onbelaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. Op de aldus vastgestelde vergoeding wordt de op grond van de Reis- en verplaatsingskostenregeling 2004 verstrekte reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer in mindering gebracht.
  • 3.
    Voor de bepaling van het aantal reiskilometers wordt uitgegaan van de afstand via de gebruikelijke route woon-werkverkeer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de routeplanner zoals deze gehanteerd wordt bij toekenning van reiskostenvergoeding woon-werkverkeer op grond van de Reis- en verplaatsingskostenregeling. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker om genoemde reisafstand, bepaald door middel van voornoemde methode, bij indiening van het verzoek bij te voegen.
  • 4.
    Indien de medewerker door langdurige afwezigheid niet voldoet aan het vereiste minimum aantal reisdagen, zoals bedoeld in de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001, wordt de in lid 1 genoemde berekening uitgevoerd, als ware de regeling beëindigd vanaf de eerste dag van afwezigheid tot de dag van hervatting van de werkzaamheden. Bij ontslag of indiensttreding in de loop van het jaar wordt de vergoeding berekend over de periode dat de medewerker in dienst was van de gemeente Vught.
2. Opleidingen/vakliteratuur
  • 1.
    De regeling uitruil arbeidsvoorwaarden kan worden ingezet voor:
    • a.
      de vergoeding van opleidingskosten waarvoor geen of in beperkte mate studiefaciliteiten zijn verleend. Het gaat hierbij wel om een studie of opleiding voor een beroep dat de medewerker daadwerkelijk wil gaan uitoefenen en niet om een studie of opleiding in het kader van een hobby.
    • b.
      voor het aanschaffen van vakliteratuur. Onder vakliteratuur wordt verstaan literatuur die bijdraagt aan de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Dit kan in de vorm van losse aanschaffen of een abonnement op een vakblad zijn. Een dagblad is geen vakliteratuur.
  • 2.
    Voor betaalde kosten voor een opleiding die niet met studiefaciliteiten wordt vergoed en de kosten van aanschaf vakliteratuur overlegt de medewerker originele nota’s.
3. Vergoeding vakbondscontributie
Een medewerker kan als bestedingsdoel een vergoeding voor vakbondscontributie kiezen, mits de medewerker een kopie nota, op diens naam gesteld, voor declaratie en bewijs van lidmaatschap overlegt aan de werkgever samen met het aanvraagformulier.
Naar boven