Omgevingbeleidsplan, onderdeel vergunningen 2015
Dit omgevingbeleidsplan maakt voor vergunningverlening inzichtelijk op welke wijze de gemeente Eersel omgaat met de uitvoering van haar wettelijke taken. Voor de uitvoering van toezicht en handhaving heeft de gemeente een handhavingsbeleid.
Het Omgevingbeleidsplan, onderdeel Vergunningen 2015 is een vervolg op het op 5 november 2013 vastgestelde beleid. De wijzigingen ten opzichte van dit beleid hebben betrekking op de verruiming van de termijn voor uitstel voor het intrekken van omgevingsvergunningen voor bouwactiviteiten en de mogelijkheid om voor sommige zaken meerjarige vergunningen te verlenen. Daarnaast hebben we enkele tekstuele wijzigingen en toevoegingen verwerkt over de toetsniveaus en werkwijzen voor archeologie, tijdelijke bouwwerken, asbesttaken en brandveilig gebruik van tenten.
Waarom een omgevingbeleidsplan? Gemeenten moeten voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hierbij moeten gemeenten hebben vastgelegd op welke wijze zij omgaan met de uitvoering van de wettelijke taken. Daarbij is het college van burgemeester en wethouders verantwoordelijk voor de uitvoering en dient de prioriteiten te bepalen. Dit vastgestelde beleid is de wijze waarop de gemeente zelf de taken uitvoert. Dit beleid is ook de basis voor de opdrachtverstrekking bij de uitbesteding van taken.
Een visie op dienstverlening van deze taken is de basis. Daaropvolgend zijn algemene uitgangspunten geformuleerd voor de uitwerking waarna risico’s en mogelijke gevolgen voor de leefomgeving en het milieu worden benoemd en beoordeeld. De bestuurlijke prioriteit die aan de uitvoering van elke taak kan worden gekoppeld, vindt zijn plaats in een uitvoeringsprogramma. Een risicoanalyse ligt hieraan ten grondslag. Bij dit omgevingbeleidsplan is een uitvoeringsprogramma opgesteld voor vergunningverlening. De gemeente beschikt al over een uitvoeringsprogramma voor toezicht en handhaving op basis van het handhavingsbeleid.
Ontwikkelingen in wetgeving en jurisprudentie maken het steeds meer noodzakelijk dat zowel de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving integraal wordt aangepakt. Het omgevingbeleidsplan, onderdeel Vergunningen, gaat in op taken op het gebied van vergunningverlening. De gemeente beschikt al over een handhavingsbeleid.
De hoogte van het niveau bepaalt de diepgang van uitvoering van taken, variërend van een niet toetsen of steekproef tot volledig integraal toetsen. Dit geldt zowel voor vergunningverlening als toezicht en handhaving. De niveau van toezicht is afgestemd op de toetsniveaus van vergunningen, ontheffingen en meldingen.
Adequate informatieverstrekking over regels vooraf, inclusief vergunningverlening, maakt de uitvoering van de taken efficiënter en beter. Hierdoor kan handhaving minder vaak nodig zijn. Communicatie met onze klanten en hun adviseurs speelt daarbij een belangrijke rol. Vooroverleg met de gemeente over nieuwe ontwikkelingen is altijd mogelijk. Er is sprake van een proactieve en preventieve benadering zodat zo veel mogelijk wordt voorkomen dat zaken onnodig achteraf tegen hoge kosten voor klanten en gemeente worden aangevuld of hersteld.
De nadruk van het omgevingbeleidsplan ligt op een goede voorbereiding, goede advisering, controle op indieningvereisten en samenwerking tussen klanten, vergunningverleners en toezichthouders.
Het volledige beleidsplan kunt u op deze pagina downloaden.
Naar boven