Beleidsregels bloembakken aan lichtmasten gemeente Twenterand 2015
 
Artikel 1:Doelstelling
1.Het verfraaien van de openbare ruimte binnen bestaande middelen.
Artikel 2: Toetsing ingediende verzoeken
1 Een verzoek kan ingediend worden door één of meerdere personen, alsmede door een (buurt)vereniging of stichting.
2 In het verzoek moeten tenminste genoemd zijn: de locatie/straat, het aantal lichtmasten, de lichtmastnummers, het aantal bloembakken, naw-gegevens van de aanvrager, naw-gegevens van de contactpersoon (indien niet gelijk aan aanvrager)
Artikel 3:Honoreren ingediende verzoeken
Een ingediend verzoek kan alleen worden gehonoreerd indien:
1 De gewenste locatie binnen de bebouwde kom ligt.
2 De lichtmasten waaraan de bloembakken bevestigd worden niet langs de rijbaan staan van een (wijk)ontsluitingsweg, of andere locatie met verhoogd verkeersrisico.
3 De gewenste locatie en het aantal bloembakken een visuele eenheid vormen.
Voorbeeld 1: E en doodlopende straat met 1 lichtmast en 1 bloem bak kan wel. In het geval van e en doodlopende straat met 3 masten en 1 bloem bak is er geen sprake van een visuele eenheid . Dit is dus ni et toegestaan .
Voorbeeld 2: E en doorlopende straat met aan alle masten tussen twee bochten een bloem bak is toegestaan . Een doorlopende straat met aan alle masten aan één zijde van de rijbaan een bloem bak is toegestaan omdat visueel sprake is van een eenheid . Een doorlopende straat met slechts enkele bloem bakken is a lleen toegestaan indien visueel sprake is van een eenheid .
4 De contactpersoon van beide zijden bekend is.
5 Het plaatsen van bloembakken aan lichtmasten op de gewenste locatie een beeld op te leveren dat voldoet aan de doelstelling van deze beleidsregels zulks ter beoordeling van de gemeente.
Artikel 4: Te gebruiken bloembakken
1 De bloembak wordt door de gemeente geleverd
2 De bloembak wordt vóór 15 april geplaatst na ontvangst van de onder 5.1 genoemde kosten. De bloembak wordt na 15 oktober verwijderd door de gemeentelijke buitendienst. Het is niet toegestaan om zelf bloembakken te plaatsen of te verwijderen.
3 De bloembak wordt minimaal 2 meter boven het maaiveld opgehangen.
4 Het maximum windvangend oppervlak van de bloembak bedraagt 0,5 m2. Deze oppervlakte mag in verband met de constructiesterkte van lichtmasten niet overschreden worden.
5 De bloembak mag geen hinder veroorzaken voor het verkeer.
6 De verlichtingssterkte op de openbare weg mag niet negatief beïnvloed worden.
7 De beplanting en overige benodigdheden worden verzorgd door de bewoners. De gemeente levert geen plantgoed, potgrond en/of gereedschap.
8 De beplanting wordt onderhouden door de bewoners.
Artikel 5: Financiën
1 De kosten per bloembak bedragen €25,- per jaar.
2 Het verschuldigde bedrag zal jaarlijks aan de contactpersoon worden gefactureerd en dient vóór 15 april door de gemeente te zijn ontvangen.
Artikel 6: Inwerkingtreding en citeertitel
1 Deze beleidsregels treden in werking op de dag na de bekendmaking.
2 Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels bloembakken aan lichtmasten.
 
Aldus vastgesteld in de vergadering van 10 februari 2015.
 
De burgemeester, De secretaris,
 
De heer ir. C.L. Visser de heer H.J. ten Brinke
 
 
Toelichting op beleidsregels bloembakken aan lichtmasten
Artikel 1: Doelstelling
1 Geen toelichting
 
Artikel 2: Toetsing ingediende verzoeken
1 Geen toelichting
2 De gevraagde gegevens zijn nodig om voldoende inzicht te krijgen in de gewenste locatie voor de bloembakken t.a.v. toetsing van de aanvraag. Ook zijn de gegevens van de aanvrager en contactpersoon nodig ten behoeve van communicatie n.a.v. de aanvraag.
 
Artikel 3: Honoreren ingediende verzoeken
1 Vanwege hogere snelheden van het verkeer buiten de bebouwde kom is het onderhoud van de bloembakken aan lichtmasten langs de wegen buiten de kom niet zonder risico uit te voeren. De burger heeft niet de beschikking over de veiligheidsmaatregelen die de gemeente heeft, en loopt daarmee een groter risico tijdens onderhoud aan bloembakken. Daarnaast zouden, vanwege de omvang van vrachtwagens en landbouwverkeer, de bloembakken op een grotere hoogte (>4m) gehangen moeten worden. Dit geeft tijdens eventueel onderhoud aan de bloembak een extra risico. Daarom is er voor gekozen om geen bloembakken buiten de bebouwde kom toe te staan.
2 De (wijk)ontsluitingswegen zijn de drukkere wegen tussen de wijken binnen de bebouwde kom. Op deze wegen is een grotere verkeersintensiteit dan op de wegen binnen de woonwijken. Ook worden deze wegen meer dan wegen in woonwijken gebruikt door vrachtwagens, waardoor de bloembak hoger (>4m) geplaatst zou moeten worden. Beide redenen geven een verhoogd risico tijdens onderhoud aan bloembakken, en geven daarmee voldoende reden om geen bloembakken aan (wijk)ontsluitingswegen toe te staan.
3 Een visuele eenheid wordt als eis gesteld om een uniform beeld in (een gedeelte van) de openbare ruimte in een straat of wijk te behouden. Met het stellen van deze eis is er de mogelijkheid om de aanvragen hieraan te toetsen en daarmee een chaotisch en ongeordend beeld in de openbare ruimte te voorkomen.
4 Geen toelichting.
5 Geen toelichting.
 
Artikel 4: Te gebruiken bloembakken
1 Doordat de gemeente de bloembakken levert wordt ervoor gezorgd dat er één type bloembak aan de lichtmasten in de gemeente opgehangen wordt. Hiermee wordt bijgedragen aan het in stand houden van een visuele eenheid, zoals benoemd in punt 3.1. Daarnaast geeft het als voordeel dat het plaatsen en verwijderen efficiënt gaat, aangezien bij vele typen bloembakken de werkwijze per bak verschillend kan zijn. Bij eenzelfde type is de werkwijze per bak gelijk. Daarnaast geeft één type bloembak het voordeel dat er qua onderhoud (onderdelen) een beperkte voorraad benodigd is.
2 Het plaatsen van bakken voor aanvang van het groeiseizoen en het verwijderen van bloembakken na het groeiseizoen draagt bij aan voorkoming van vandalisme en schade aan bloembakken. In de voor de bloembak meest schadelijke periode per jaar, zal de bak niet aan de lichtmast hangen. Ook draagt dit bij aan de doelstelling van deze regeling, het verfraaien van de openbare ruimte. Een lege bak is immers geen verfraaiing. Een gevolg van het verwijderen van de bloembakken is dat de bewoners jaarlijks de beplanting dienen te verversen. Dit draagt bij aan de doelstelling van deze regeling.
3 Vanwege verkeerstechnische eisen en ter voorkoming van vandalisme wordt de bloembak minimaal 2 meter boven de grond opgehangen, zo mogelijk hoger.
4 De fabrikant van de lichtmasten geeft 0,5 m2 aan als maximaal windvangend oppervlak dat aan de masten bevestigd mag worden. Overschrijding van deze oppervlakte geeft mogelijk problemen met de constructiesterkte van lichtmasten bij harde wind.
5 Geen toelichting.
6 Geen toelichting.
7 De doelstelling van de regeling betreft het verfraaien van de openbare ruimte binnen de bestaande middelen. Er zijn geen middelen vrij gemaakt voor de aanschaf van plantgoed, potgrond en/of gereedschap, dus dit dient door de bewoners zelf aangeschaft te worden.
8 Geen toelichting.
 
Artikel 5: Financiën
1 De gestelde kosten van €25, - per bloembak per jaar komen voort uit een kostenberekening en zijn kostendekkend. Er is gerekend met een afschrijvingstermijn van 10 jaar voor een bloembak en een tijdsnorm voor het ophangen en/of verwijderen van de bloembak van 7 minuten per keer.
2 Het te betalen bedrag moet vóór het ophangen van de bloembakken betaald zijn aan de gemeente.
 
Artikel 6: Inwerkingtreding en citeertitel
1 Geen toelichting
2 Geen toelichting
Naar boven