Vaststellen van de Verordening Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (2015, 309/1276)

Nummer 309/1276

Publicatiedatum 18 december 2015

Agendapunt 59

Datum besluit B&W 27 oktober 2015

Onderwerp

Vaststellen van de Verordening Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam

De gemeenteraad van Amsterdam

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders d.d. 27 oktober 2015 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 1276),

Besluit:

I.Vast te stellen de Verordening Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam:

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a.

    Besluit: het Besluit gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen.

  • b.

    College: het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

  • c.

    Regeling: Regelingregistratieformulier antidiscriminatievoorzieningen.

  • d.

    Wet: de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen.

Artikel 2 Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam

  • 1.

    Er is een Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

  • 2.

    Het meldpunt is voor de gemeenten Amsterdam, Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel de antidiscriminatievoorziening als bedoeld in artikel 1 van de Wet.

  • 3.

    Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft als taken het registreren en behandelen van klachten en het geven van voorlichting.

Artikel 3 Zorgplicht college

  • 1.

    Het college draagt zorg voor een goede en laagdrempelige toegankelijkheid van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

  • 2.

    Het college waarborgt dat het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam voldoet aan alle kwaliteitseisen uit de Wet en het Besluit.

Artikel 4 Verantwoording

Het college informeert de raad jaarlijks over de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de discriminatiecijfers in het Discriminatiebeeld.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking drie dagen na de dag van publicatie.

II.Kennis te nemen van de toelichting op de verordening die luidt als volgt:

Algemeen:

In de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen en het bijbehorende Besluit is gedetailleerd omschreven hoe een burger een klacht kan indienen en hoe deze vervolgens wordt afgehandeld. Tevens wordt de rol en de deskundigheid van de klachtbehandelaar geregeld, alsmede de wijze van communiceren met de klager tijdens de klachtenprocedure. Voor de uitvoering van deze taak is het MDRA ingesteld, dat daarvoor een protocol heeft vastgesteld. Doel van het meldpunt is het registreren en behandelen van klachten en het geven van voorlichting over discriminatie Op de website van de MDRA is deze informatie voor de burger toegankelijk gemaakt. Dit betekent dat de gemeente met een eenvoudige verordening kan volstaan.

Ad art. 2

De gemeenteraad heeft in 1996 het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam ingesteld. Met de gemeenten Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel is afgesproken dat het MDRA ook voor deze gemeenten hun wettelijke taak zal uitvoeren. Er is geen sprake van een gemeenschappelijke regeling, maar het MDRA heeft hierbij wel een coördinerende functie.

Ad art. 3

Een laagdrempelige antidiscriminatievoorziening is van belang om het burgers die een klacht hebben zo makkelijk mogelijk te maken een klacht in te dienen.

Ad art.4

Het Discriminatiebeeld zet gegevens naast elkaar over discriminatie in de regio Amsterdam-Amstelland uit verschillende bronnen: enquêtegegevens over de ervaring van burgers met discriminatie, klachten bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA), door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten en door het OM behandelde discriminatie-incidenten.

Aldus besloten door de gemeenteraad voornoemd

in zijn vergadering op 16 december 2015.

De voorzitter

mr. E.E. van der Laan

De raadsgriffier

mr. M. Pe

Naar boven