Beleidsregels woningsplitsing gemeente Arnhem 2016

Beleidsregels Woningonttrekking Gemeente Arnhem 2016

Wijziging Mandaatbesluit gemeente Arnhem - ODRA 2013

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft op 15 december 2015 de "Beleidsregels Woningonttrekking Gemeente Arnhem 2016" en de “Beleidsregels woningsplitsing gemeente Arnhem 2016” vastgesteld. Deze beleidsregels komen in de plaats van de beleidsregels over deze onderwerpen die respectievelijk in 2007 en in 2015 zijn vastgesteld.

Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft, op 15 december 2015 besloten het Mandaatbesluit gemeente Arnhem - ODRA 2013 te wijzigen.

De wijzigingen houden verband met de inwerkingtreding van de nieuwe Huisvestingsverordening gemeente Arnhem 2016, die op 1 januari 2016 in werking treedt.

Woningonttrekking

Op grond van de Beleidsregels Woningonttrekking Gemeente Arnhem 2016 moet in het gebied Binnenstad en Singels naast een bouwvergunning ook een vergunning worden aangevraagd voor:

  • -

    het onttrekken van een woonruimte aan de bestemming tot bewoning of samenvoegen met een andere woonruimte, anders dan ten behoeve van de bewoning of het gebruik als kantoor of praktijkruimte;

  • -

    het omzetten van zelfstandige woonruimte in onzelfstandige woonruimte.

Woningsplitsing

Op grond van de Beleidsregels woningsplitsing gemeente Arnhem 2016 moet in de wijken Centrum, St. Marten/Sonsbeek-Zuid en Spijkerkwartier naast een bouwvergunning ook een vergunning voor het splitsen van een woonruimte worden aangevraagd. De splitsingsvergunning is ook vereist voor het splitsen van ruimten met een gemengde bestemming, bijvoorbeeld een ruimte die bestemd is voor een woonfunctie en een kantoorfunctie.

De beleidsregels bevatten criteria voor het verlenen van een vergunning voor het splitsen van woningen. Zo wordt een aanvraag om een vergunning voor woningsplitsing aan de volgende voorwaarden getoetst:

  • -

    de oppervlakte van de woningen die door splitsing ontstaan moet minimaal 70 m² zijn; in het kernwinkelgebied geldt een oppervlakte van minimaal 40 m²;

  • -

    elke woning moet beschikken over een berging;

  • -

    elke woning moet beschikken over buitenruimte.

Mandaat

De bevoegdheid tot het nemen van besluiten voor wat betreft het onttrekken, samenvoegen, omzetting en splitsen van woonruimten, als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening gemeente Arnhem 2016 en de bevoegdheid tot het opleggen van een bestuurlijke boete in verband met het onttrekken, samenvoegen, omzetting en splitsen van woonruimten zijn gemandateerd aan de algemeen directeur van de ODRA en de aan de door hem aan te wijzen en onder zijn verantwoordelijkheid werkzame personen

Inwerkingtreding

De Beleidsregels Woningonttrekking Gemeente Arnhem 2016, de Beleidsregels woningsplitsing gemeente Arnhem 2016 en het gewijzigde Mandaatbesluit gemeente Arnhem - ODRA 2013 treden op 1 januari 2016 in werking.

Ter inzage

De beleidsregels en het mandaatbesluit liggen tijdens kantooruren kosteloos ter inzage bij:

  • Balie Informatie en Service (KCC), Stadhuis, Koningstraat 38,

  • Loket Zuid, Kronenburggalerij 3 (winkelcentrum Kronenburg)

De gehele tekst van deze besluiten is te vinden op www.overheid.nl. U kunt ook telefonisch informatie vragen tijdens kantooruren via het algemeen nummer van de gemeente Arnhem, tel. 0900-1809.

Naar boven