Beleidsregels voor het aanwijzen van een WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie 2016 gemeente Weert

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert,

 

Gelet op het bepaalde in hoofdstuk IV van de Wet waardering onroerende zaken;

 

Gelet op de Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige in een keuzesituatie;

 

Besluit

 

vast te stellen de volgende:

 

Beleidsregels voor het aanwijzen van een WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie 2016.

Algemeen

In sommige gevallen brengen de wettelijke regels met zich dat voor één eigendom meer personen als (gelijksoortige, bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoten) belanghebbende kunnen worden aangemerkt. In deze gevallen mag de gemeente op grond van artikel 24 van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) de bekendmaking van de WOZ-beschikking aan een van de belanghebbenden verzenden.

 

De gemeente Weert hanteert een voorkeursvolgorde bij de aanwijzing van de belanghebbende die de WOZ-beschikking op zijn of haar naam krijgt. De in de voorkeursvolgorde neergelegde criteria bevatten geen limitatieve opsomming. Zij moeten worden beschouwd als richtlijnen voor de meest voorkomende gevallen, waarbij beoogd is de ontvanger van de WOZ-beschikking gelijk te laten zijn aan de belastingplichtige voor de onroerende-zaakbelastingen die de aanslag op zijn of haar naam krijgt.

Artikel 1 Voorkeursvolgorde

In de gevallen dat er een keuzesituatie bestaat met betrekking tot de tenaamstelling van een beschikking ingevolge hoofdstuk IV van de Wet waardering onroerende zaken, zijn de Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige in een keuzesituatie, voor zover zij betrekking hebben op de onroerende-zaakbelastingen van overeenkomstige toepassing.

Artikel 2 Overgangsbepaling, inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De beleidsregels aanwijzen van een WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie 2015, vastgesteld bij collegebesluit van 25 november 2014 worden ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum met dien verstande dat deze van toepassing blijven op de belastbare feiten, die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2016.

  • 3.

    Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als “Beleidsregels voor het aanwijzen van een WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie 2016”.

     

Het college en burgemeester en wethouders van de gemeente Weert;

 

17 november 2015,

de secretaris,

de burgemeester,

Naar boven