Gemeente Dalfsen - 2e wijziging Nota inkoop en aanbestedingsbeleid 2014

 

In de raadsvergadering van 26 oktober 2015 is het voorstel over het aanpassen van de drempelbedragen van het inkoop- en aanbestedingsbeleid besproken. De raad heeft ingestemd met het voorstel onder de volgende voorwaarden:

  • 1.

    Zorg voor spreiding van de opdrachten onder de verschillende aanbieders/leveranciers.

  • 2.

    Indien de indruk bestaat dat er geen sprake is van een marktconforme aanbieding, het college de opdracht niet behoeft te gunnen en dat het college dan alsnog overgaat tot een meervoudige aanbesteding.

Deze criteria zijn verwoord in het inkoop- en aanbestedingsbeleid onder paragraaf 5.6 bij stap 3; drempelbedragen, procedures en uitnodigingsbeleid. Onderstaande tekst is toegevoegd:

 

Toelichting enkelvoudig onderhands:

Uitnodiging bij wisselende lokale bedrijven volgens een roulatiesysteem, tenzij uit een gedegen verkenning van de markt en de opdracht of uit signalen van de markt/marktpartijen blijkt dat een meervoudig onderhandse procedure gezien de opdracht en transactiekosten passender is.

 

Indien in het kader van een enkelvoudig onderhandse procedure door een lokaal bedrijf een offerte wordt uitgebracht die door de gemeente als niet marktconform wordt aangemerkt, staat het de gemeente vrij deze offerte niet te accepteren en de opdracht alsnog middels een meervoudig onderhandse procedure in de markt te zetten.

 

Zie ook noot 1 op pagina 16 met betrekking to het begrip "lokaal".

 

Daarnaast is bij een eerdere behandeling van het inkoop- en aanbestedingsbeleid in de raadscommissie de toezegging gedaan om te gaan werken met groslijsten. De praktische invulling hiervan is besproken met wethouder Agricola.  Afgesproken is dat de eenheid Openbare Ruimte hiermee volgend jaar zal gaan starten voor de cultuurtechnische en civieltechnische werken.

 

De Europese Commissie heeft besloten om de drempelbedragen voor Europese aanbestedingen voor diensten en leveringen te wijzigen in € 209.000,00 en voor werken € 5.225.000,00. De drempelbedragen zijn als zodanig in het inkoop- en aanbestedingsbeleid verwoord.

 

Om te voorkomen dat de accountant en onze ic-er te maken krijgt met twee verschillende beleidsnotities is het voorstel om het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid in te laten gaan op 1-1-2016.

 

Besluit:

1. In te stemmen met de aanvullende tekst over spreiding en concurrentie in het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

2. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid in te laten gaan per 1 januari 2016.

3. In het eerste kwartaal van 2016 de groslijst ter kennisneming aan het college aan te bieden.

4. De raad via het RIS te informeren.

 

Naar boven