GEMEENTE UTRECHT: Beleidsregel Eenmalige subsidie cultuurprojecten Utrecht

(Besluit van b. en w. d.d. 15 december 2015)

 

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht;

  • -

    gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 lid 2 van de Algemene subsidieverordening 2014 (ASV 2014);

  • -

    gelet op de door de raad vastgestelde nota Open Ruimte, cultuurvisie 2012 - 2022

  • -

    gezien de uitkomst van de evaluatie van de subsidieregeling projectsubsidie Cultuur 2013

BESLUIT:

vast te stellen de volgende beleidsregel:

Eenmalige subsidie cultuurprojecten

BELEIDSREGEL EENMALIGE SUBSIDIES CULTUURPROJECTEN

Strekt ter vervanging van de vigerende Beleidsregel eenmalige subsidies cultuurprojecten 2014

Artikel 1 Begripsbepalingen (reikwijdte en definities)

  • De woorden ’cultuur’ en ‘cultureel’ in deze beleidsregel zijn gebruikt in de enge betekenis van dit begrip, namelijk als artistiek interessant.

  • Onder bijzondere culturele projecten worden projecten verstaan, die een aanvulling vormen op het aanbod, dat de meerjarig gesubsidieerde culturele instellingen bieden volgens hun aanvraag voor de desbetreffende Cultuurnotaperiode.

  • De aanvragen zullen worden beoordeeld door een Adviescommissie van externe deskundigen. De leden van de commissie zijn deskundig op het terrein van een of meerdere kunstdisciplines en/of hebben deskundigheid op het gebied van kunsteducatie, kunstparticipatie of cultureel ondernemerschap De leden van de commissie worden benoemd door het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 2 Beleidsdoelstelling

De Gemeente Utrecht ondersteunt het culturele leven in de stad. De Cultuurvisie 2012-2022 'Open ruimte' vormt hierbij het inhoudelijke beleidskader. Een subsidieaanvraag dient een bijdrage te leveren aan de ambities en doelstellingen die in deze cultuurvisie zijn verwoord.

SUBSIDIEDOELSTELLING

De regeling voor eenmalige subsidies cultuur van de Gemeente Utrecht heeft als doel bijzondere culturele projecten te stimuleren die van belang zijn voor de Gemeente Utrecht, haar inwoners en/of de Utrechtse Culturele sector.

Artikel 3 Rechtsvorm aanvrager

De subsidie kan worden aangevraagd door zowel rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid als door één of meer (groepen van) natuurlijke personen.

Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond

Het college stelt jaarlijks het subsidieplafond voor deze subsidieregeling vast.

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten

De gemeente stelt eenmalige subsidies beschikbaar voor projecten, producties en manifestaties. Deze vormen een aanvulling op de meerjarige subsidiering van culturele organisaties: de gemeente wil in kunnen blijven spelen op nieuwe ontwikkelingen en actualiteiten op het gebied van de professionele en amateurkunst. Het kan hierbij gaan om projecten of manifestaties in alle kunstdisciplines en mengvormen daartussen. Naast de geldende criteria vormen samenwerking met verrassende partners, co-creatie, de ontwikkeling van makers en brede cultuurparticipatie hierbij aandachtspunten.

Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag

  • Een subsidieaanvraag moet voldoen aan de richtlijnen en verplichtingen van de Algemene Subsidieverordening 2014.

  • Een aanvrager moet een volledig ingevuld aanvraagformulier en de bijbehorende bijlagen aan de gemeente sturen. Bij voorkeur wordt het daartoe geëigende e-formulier gebruikt.

  • Van het project / de manifestatie vindt tenminste één uitvoering - bij voorkeur de première - in de gemeente Utrecht plaats. Deze uitvoering is openbaar toegankelijk.

  • Voor projecten die bij een eerdere subsidieronde door de commissie negatief zijn beoordeeld, kan éénmaal een herziene aanvraag worden ingediend in een volgende ronde.

  • De aanvrager moet in het aanvraagformulier aangeven of hij/zij een aanvraag doet voor de normale of de verkorte procedure. Voor het zelfde project aanvragen via beide is niet toegestaan.

  • Van het bepaalde in artikel 19.3 ASV waarin staat dat alle inwoners van Utrecht, ongeacht hun beperking gebruik kunnen maken van de activiteiten, kan worden afgeweken, als de kosten van dit vereiste onevenredig zwaar zouden drukken op het project. Wij beschouwen die kosten als onevenredig zwaar, als meer dan de helft van de gevraagde gemeentesubsidie aan deze kosten besteed zou moeten worden.

Niet subsidiabel zijn:

  • Projecten in het kader van een (kunstvak)opleiding.

  • Productie van werken die in principe commercieel verhandelbaar zijn, zoals boeken, cd’s, beeldende kunstwerken e.d.

  • Projecten die aan het publiek gepresenteerd worden voordat de gemeente in staat is een besluit te nemen over de subsidieaanvraag. Bij de normale procedure is dat 13 weken na de sluitingsdatum voor het indienen van aanvragen voor de betreffende subsidieronde. Bij de verkorte procedure is dat 31 dagen na de sluitingsdatum voor het indienen van aanvragen voor de betreffende subsidieronde.

  • Projecten van meerjarig gesubsidieerde instellingen, tenzij de aanvrager kan aantonen dat het om een project gaat dat evident niet behoort tot de kerntaken waarvoor meerjarig subsidie beschikbaar wordt gesteld. Voorbeelden hiervan zijn projecten op het gebied van kunsteducatie of vormen van co-creatie tussen een instelling en een beginnende maker, waarbij het initiatief bij de beginnende maker ligt.

Artikel 7 Indiening subsidieaanvraag

  • Subsidies worden verdeeld in subsidierondes.

  • Aanvraag Normale procedure: Er vinden 3 subsidierondes per jaar plaats. De deadlines zijn 15 januari, 15 mei en 15 september. Uiterlijk 13 weken na de datum van de deadline neemt de gemeente een besluit.

  • Aanvraag Verkorte procedure : Voor de verkorte procedure zijn twaalf subsidierondes per jaar. De deadline is iedere eerste dinsdag van de maand. De exacte data van de deadlines worden voor aanvang van het kalenderjaar gepubliceerd op de website van de gemeente. Uiterlijk eenendertig dagen na de datum van de deadline neemt de gemeente een besluit.

  • Alle aanvragen moeten worden ingediend bij het college van b en w, per adres subsidiebureau; bij voorkeur via het daarvoor bestemde e-formulier (zie website subsidie).

Artikel 8 Hoogte subsidie

  • De maximale subsidie die via de verkorte procedure per aanvraag wordt beschikbaar gesteld is € 4.000,00.

  • De gemeentelijke subsidie bedraagt maximaal 50 % van de totale kosten van het project; zowel op begrotingsbasis als bij verantwoording. De aanvrager moet dus minstens 50 % van de kosten dekken door recettes, sponsoring of subsidie van derden. Indien bij de verantwoording blijkt dat deze 50% norm niet is gehaald kan een evenredig bedrag teruggevorderd worden.

Artikel 9 Beoordelingscriteria

De Adviescommissie Cultuur zal alle aanvragen toetsen aan drie criteria: artistieke kwaliteit, betekenis voor de stad en ondernemerschap. Bij aanvragen op het terrein van cultuureducatie of cultuurparticipatie wordt ook gelet op de educatieve en participatieve kwaliteiten van het projectplan.

Criteria.

Artistieke kwaliteit

Het project getuigt in alle aspecten van artistieke kwaliteit.

Het project toont vakmanschap, zeggingskracht en oorspronkelijkheid. Het is een toevoeging aan het bestaande aanbod en/of stimuleert door zijn uitzonderlijke, voorbeeldstellende karakter naar verwachting andere activiteiten en/of verdieping op het gebied van de kunsten in Utrecht.

Betekenis voor de stad

Van belang is de visie op de betekenis van het project voor Utrecht, de beoogde positionering in en aanvulling op de culturele infrastructuur (op stads- en/of wijkniveau) en de bijdrage aan de pluriformiteit en kwaliteit van het culturele leven.

Ondernemerschap

Daarbij wordt gelet op inspanningen om het publieksbereik zo groot mogelijk te maken, bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk te maken, samenwerkingspartners te zoeken, deel te nemen aan relevante netwerken (in en buiten de stad en internationaal), en meerdere financieringsbronnen te vinden.

Feitelijk wordt gekeken naar de inspanningen van de aanvrager om het project met zo weinig mogelijke gemeentesubsidie te realiseren zonder in te leveren op de artistieke kwaliteit.

Artikel 10besluitvorming
  • Het college neemt een besluit op basis van het advies.

  • Een uitzondering wordt gevormd voor aanvragen die duidelijk niet voldoen aan de voorwaarden uit deze regeling. Die kunnen worden afgewezen zonder advies van de commissie.

  • Voor festivals en manifestaties geldt dat er maximaal drie keer een eenmalige subsidie kan worden verleend voor hetzelfde concept. Op voordracht van de adviescommissie kan een uitzondering worden gemaakt op deze voorwaarde.

Artikel 11 Evaluatie

Eens in de vier jaar wordt het cultuurbeleid van de gemeente geactualiseerd ter voorbereiding van de verdeling van de vierjarige subsidies. In deze door de raad vast te stellen beleidsnota wordt ook aandacht besteed aan deze subsidies die als aanvullend worden gezien op de meerjarige subsidies.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • De Beleidsregel eenmalige subsidies cultuurprojecten 2014 wordt na bekendmaking van deze regeling met terugwerkende kracht ingetrokken vanaf 26 augustus 2014;

  • Deze regeling treedt, na bekendmaking,met terugwerkende kracht in werking vanaf 26 augustus 2014.

  • Deze Beleidsregel kan worden aangehaald als beleidsregel Eenmalige subsidie cultuurprojecten

Aldus i s vastgesteld door burgemeester en wethouders van Utrecht in hun vergadering van 15 december 2015 .

De secretaris, De burgemeester,

Drs. M.R. Schurink Mr. J. H.C. van Zanen

Naar boven