Verordening havengelden 2016 gemeente Alkmaar

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr. 2015-1633;

 

gelet op het advies van de commissie Bestuur en Middelen;

 

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

 

 

b e s l u i t :

 

 

vast te stellen de Verordening havengelden 2016

Artikel 1 Belastbaar feit

Ter zake van het liggen en/of meren van vaartuigen in gemeentewater, en/of aan kaden en terreinen, welke bij de gemeente in eigendom of in beheer en onderhoud zijn, worden onder de naam van havengelden rechten geheven overeenkomstig de navolgende bepalingen.

Artikel 2 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    vaartuigen: alle soorten van drijvende lichamen, welke wegens hun drijfvermogen worden gebezigd dan wel bestemd of geschikt zijn voor het vervoer te water van personen en/of goederen, drijvende werktuigen zoals een werkvlot, ponton, elevator, drijvende kraan, sleep- of duwboot, bok, zandzuiger, baggermolen e.d., alsmede balken, stammen, palen, vlotten e.d. die in het water worden vervoerd;

  • b.

    meren: het vastmaken van vaartuigen aan de daartoe bestemde middelen, onverschillig of die middelen eigendom van de gemeente of derden zijn, of aan vaartuigen welke aan zodanige middelen zijn vast gemaakt;

  • c.

    gemeentewater: vaarwater, dat aan de gemeente in eigendom toebehoort alsmede vaarwater, dat bij de gemeente in onderhoud is of waarover de gemeente het beheer heeft;

  • d.

    havenmeester: de als zodanig door burgemeester en wethouders aangestelde ambtenaar of diens vervanger;

  • e.

    vrachtschepen: vaartuigen, uitsluitend of in hoofdzaak, gebezigd voor het vervoer anders dan van personen, welke conform de Rijksverkeersinspectie daartoe een vergunning hebben;

  • f.

    passagiers- en charterschepen: alle vaartuigen, die een openbaar middel van vervoer zijn, of dit niet zijnde, uitsluitend of in hoofdzaak worden gebezigd voor het vervoer van personen tegen betaling;

  • g.

    andere vaartuigen: vaartuigen niet vallende onder e. en f.;

  • h.

    zomerseizoen: de periode van 1 mei tot en met 30 september;

  • i.

    winterseizoen: de periode van 1 oktober tot en met 30 april.

 

Artikel 3 Belastingplicht

De rechten als bedoeld in artikel 1 worden geheven van degene, die als schipper of gezagvoerder het vaartuig onder zijn verantwoordelijkheid heeft, of van de beheerder of gebruiker van het vaartuig, hierna te noemen belastingplichtige.

Artikel 4 Tijdstip van verschuldigdheid

De rechten worden verschuldigd en moeten worden betaald op het tijdstip, waarop:

  • a.

    een vaartuig afmeert;

  • b.

    een reeds gemeerd vaartuig wegens voortgezet verblijf gemeerd blijft, nadat het tijdvak waarvoor rechten zijn betaald, is verstreken.

Artikel 5  

De in de bij deze verordening behorende tarieventabel opgenomen tarieven per week, per maand en per jaar zijn uitsluitend van toepassing, indien het verzoek om toepassing daarvan bij de aanvang van het bij het tarief behorende tijdvak is gedaan.

Artikel 6  

De belastingplichtige is gehouden, voor zover het een vrachtschip betreft, de geldige rijksmeetbrief, buitenlandse meetbrief of een ander gelijkwaardig document, waaruit de maximaal toelaatbare waterverplaatsing of bruto-inhoud blijkt, te tonen en voor zover het overige vaartuigen betreft, een schriftelijke verklaring over te leggen, inhoudende de grootste lengte van het vaartuig.

Artikel 7  

Bij het ontbreken van de onder artikel 6 genoemde bescheiden, of bij weigering van de belastingplichtige deze bescheiden te tonen, wordt de waterverplaatsing of bruto-inhoud door burgemeester en wethouders vastgesteld en worden de rechten naar de uitkomst daarvan geheven.

Artikel 8 Heffingsgrondslag

  • 1.

    De heffingsgrondslag voor het berekenen van de verschuldigde rechten is voor:

    • a.

      vrachtschepen: de maximum toelaatbare waterverplaatsing in m³ c.q. de bruto-inhoud in m³;

    • b.

      passagiers- en charterschepen: de lengte van het vaartuig in strekkende meters;

    • c.

      andere vaartuigen: de lengte in strekkende meters.

  • 2.

    Voor het berekenen van de rechten worden gedeelten van kubieke en strekkende meters gerekend voor hele meters.

 

Artikel 9  

Bij het berekenen van de verschuldigde rechten wordt verstaan onder:

  • a.

    dag: 24 achtereenvolgende uren;

  • b.

    week: 7 achtereenvolgende dagen;

  • c.

    maand: een aaneengesloten periode van 30 dagen;

  • d.

    jaar: 1 kalenderjaar; of een gedeelte daarvan.

 

Artikel 10  

Het havengeld wordt, afhankelijk van de gebieden, geheven naar de tarieven opgenomen in de tot deze verordening behorende gewaarmerkte tabel en kaart. Indien in de loop van het jaar een vaartuig, waarvoor overeenkomstig deze verordening bij wijze van abonnement havengeld is geheven, door een ander wordt vervangen, blijft het bewijs van betaalde rechten geldig, behoudens de verplichting tot bijbetaling van het eventueel meer verschuldigde en onverminderd het recht op teruggaaf van rechten overeenkomstig artikel 11, lid b..

Artikel 11  

  • a.

    Teruggaaf van rechten vindt plaats, indien de vaarwateren door buitengewone omstandigheden, vorst daaronder niet begrepen, gesloten zijn geweest. Het terug te betalen bedrag wordt berekend naar evenredigheid van de duur der stremming.

  • b.

    Indien een vaartuig, waarvoor het havengeld bij wijze van abonnement is geheven, wordt vervangen door een ander vaartuig, waarvan het verschil in waterverplaatsing of lengte tenminste respectievelijk 5 m³ of 2 m¹ minder bedraagt, wordt het havengeld naar evenredigheid verminderd, waarbij de vermindering wordt toegepast voor zoveel twaalfde gedeelten als er in dat jaar nog volle maanden overblijven.

 

Artikel 12 Wijze van heffing

De rechten worden geheven door middel van een gedagtekende nota, kennisgeving of andere schriftuur, waarin het verschuldigde bedrag wordt vermeld.

 

Artikel 13 Vrijstellingen

Geen rechten worden geheven voor:

  • a.

    vaartuigen die gebruik maken van de haven en de kaden op een erkende christelijke of nationale feestdag;

  • b.

    vaartuigen, waarvoor precariorecht is verschuldigd;

  • c.

    vaartuigen, behorende aan de gemeente Alkmaar, aan de provincie Noord-Holland of aan een waterschap, voor zover deze vaartuigen uitsluitend voor de openbare dienst worden gebruikt;

  • d.

    vaartuigen van een aannemer van werken voor de gemeente, de provincie of een waterschap, voor zover deze vaartuigen voor de aangenomen werken worden gebruikt;

  • e.

    vaartuigen, in dienst van het rijk of van een vreemde mogendheid, mits deze geen passagiers of goederen tegen betaling vervoeren;

  • f.

    een jol of een sloep, behorende tot de inventaris van een vaartuig, die alleen tot onmiddellijke scheepsdienst of tot het overbrengen van de bemanning wordt gebruikt;

  • g.

    vaartuigen, die het watergebied van Alkmaar binnenkomen om aan een van de scheepswerven, die binnen het watergebied van Alkmaar liggen, te worden gerepareerd, zonder in dit gebied te laden of te lossen of werkzaamheden te verrichten, die geen rechtstreeks verband houden met de reparatie van deze vaartuigen;

  • h.

    een nieuw gebouwd vaartuig, binnen het watergebied van Alkmaar van een scheepshelling of een werf te water gelaten;

  • i.

    vaartuigen ten dienste van of in het kader van de 8 oktoberviering en de intocht van Sint Nicolaas;

  • j.

    vaartuigen die in gebruik zijn als terras.

 

Artikel 14 Machtiging tot Overdracht van bevoegdheden

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd tot het verlenen van schriftelijke toestemming met betrekking tot het verdagen van de uitspraak op het bezwaarschrift voor ten hoogste een jaar.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan één of meer gemeenteambtenaren aanwijzen, die in hun plaats treden met betrekking tot de uitvoering van enige wettelijke bepaling betreffende de heffing en de invordering van de havengelden, met uitzondering van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen 8) en artikel 245 van de Gemeentewet 9) .

 

Artikel 15 Verzending van aanslagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat voor de terpostbezorging of uitreiking van aanslagbiljetten, ingevolge artikel 8, eerste lid van de Invorderingswet 1990 (Stb. 221) voor de betrokken in artikel 212, tweede lid ,van de Gemeentewet (Stb. 1993, 611) bedoelde gemeenteambtenaar een andere gemeenteambtenaar in de plaats treedt.

 

Artikel 16 Nakoming van verplichtingen

De verplichtingen bedoeld in de artikelen 47, 50 en 51 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen  (Stb. 1959, 301) en in de artikelen 58 en 61 van de Invorderingswet 1990 (Stb. 221) gelden mede jegens de door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren der gemeentelijke belastingen.

 

Artikel 17 Vrijstelling invorderingsrente bij uitstel van betaling

Ingeval op de voet van artikel 25 van de Invorderingswet 1990 uitstel van betaling is verleend, wordt geen invorderingsrente in rekening gebracht indien deze voor alle op één aanslagbiljet vermelde aanslagen gerekend over de volledige looptijd van het genoten uitstel in totaal minder is dan € 23.

 

Artikel 18 Kwijtschelding

Bij de invordering van deze heffing wordt geen kwijtschelding, als bedoeld in artikel 26 van de Invorderingswet 1990 verleend.

 

Artikel 19 Inwerkingtreding, overgangsbepaling en citeertitel

  • 1.

    De verordening Havengelden 1995, laatstelijk gewijzigd 3 november 2014 wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

  • 3.

    De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2016.

  • 4.

    Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening havengelden 2016’.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 3 december 2015 te Alkmaar.

De raad voornoemd,

P.M. Bruinooge,

voorzitter.

drs. A.P.A. Koolen,

griffier.

Tarieventabel behorende bij de Verordening havengelden 2016  

Gebieden, zoals aangegeven op de bij deze verordening behorende kaart:

  • gebied I: passantengebied.

  • gebied II: niet-passantengebied, zijnde alle gemeentelijke oevers/ kaden en wateren in de gemeente, uitgezonderd die, welke zijn aangeduid als behorende tot gebied I en III.

  • gebied III: bestemd voor vaartuigen, welke in dit gebied afgemeerd liggen en daarvoor toestemming hebben krachtens artikel12, lid 1 van de Verordening openbaar water.

 

  • A.

    Vrachtschepen

 

per m³ met dien verstande dat tenminste 150 m³ in rekening wordt gebrac­ht:

(tarief geldt voor gebied I en gebied II)

  • 1.

    per dag € 0,06

  • 2.

    per 2 dagen (laden en lossen) € 0,10

  • 3.

    per week € 0,15

  • 4.

    bij abonnement per jaar € 4,20

 

  • B.

    Passagiers- en charterschepen per m1

 

gebied I

 

gebied II

 

zomer-

seizoen

winter-

seizoen

 

per m1 met dien verstande dat

tenminste 10 m1 in rekening

wordt gebracht:

 

 

 

 

 

 

  • 1.

    per dag

0,85

0,85

n.v.t.

  • 2.

    per week

n.v.t.

1,40

n.v.t.

  • 3.

    per maand

n.v.t.

4,40

n.v.t.

  • 4.

    per seizoen

n.v.t.

15,50

15,50

  • 5.

    bij abonnement per jaar:

n.v.t.

n.v.t.

19,55

 

  • C.

    Andere vaartuigen per m1

 

gebied I

 

gebied II

gebied III

 

zomer-

seizoen

winter-

seizoen

 

 

per m1 met dien verstande dat

tenminste 7 m1 in rekening

wordt gebracht

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1.

    per dag

0,95

0,95

n.v.t.

n.v.t.

  • 2.

    per week

n.v.t.

2,20

1,10

n.v.t.

  • 3.

    per maand

n.v.t.

6,50

3,55

n.v.t.

  • 4.

    per seizoen

n.v.t.

23,40

n.v.t.

n.v.t.

  • 5.

    bij abonnement per jaar:

 

 

 

 

  • a.

    boxen

    afgesneden Kanaalvak

    en ligplaatsen Voormeer

 

 

64,65

 

 

64,65

 

 

n.v.t.

 

 

n.v.t.

  • b.

    overige plaatsen

n.v.t.

19,55

n.v.t.

n.v.t.

  • c.

    opleidingsschepen

n.v.t.

n.v.t.

4,80

n.v.t.

 

  • D.

    Het in behandeling nemen van een aanvraag voor het reserveren van een ligplaats in de gemeentelijke wateren of aan bij de gemeente in beheer en onderhoud zijnde oevers en/of kaden is alleen mogelijk voor passagiers- en charterschepen. Hiervoor wordt € 0,30 per strekkende meter te reserveren ruimte in rekening gebracht.

  • E.

    De in de tarieventabel genoemde tarieven zijn inclusief BTW.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 3 december 2015 te Alkmaar.

 

De raad voornoemd,

 

 

P.M. Bruinooge,

voorzitter.

 

drs. A.P.A. Koolen,

griffier.

Naar boven