Gewijzigde subsidieverordening Sport gemeente Enschede

Wij stellen u voor te besluiten om:

 

1. De gewijzigde subsidieverordening sport vast te stellen en in te laten gaan op 1 januari 2016. Daarmee, als uitwerking van de vastgestelde sportnota, specifiek de volgende besluiten te nemen:

A De subsidieaanvraag te vereenvoudigen door de aanvraagprocedure aan te passen (Hoofdstuk 3, artikel 6 en Hoofdstuk 4, artikel 11)

B De bonusactiviteit per 1 januari 2017 af te schaffen en de middelen te reserveren voor professionele verenigingsondersteuning. (Hoofdstuk 5)

 

Inleiding

Op 22 juni 2015 is de nieuwe sportnota "sportief werken aan je gezondheid" vastgesteld door uw raad. Eén van de actiepunten uit de sportnota is het vereenvoudigen van de subsidieprocedure. De gemeente kent een subsidie voor sportverenigingen, gericht op de waardering van maatschappelijk actief zijn (bijvoorbeeld clinics op school of in een zorginstelling, een breedtesport evenement organiseren, sportaanbod voor gehandicapten, maatschappelijke stages of meedoen aan NL Doet). De hoogte van de subsidie en het aantal te verrichten activiteiten wordt bepaald aan de hand van het aantal sportende leden. Tijdens de bijeenkomsten over het sportbeleid hebben sportverenigingen aangegeven dat het aanvragen van de subsidie arbeidsintensief is en dat zij behoefte hebben aan professionele ondersteuning.

Middels de wijziging van de subsidieverordening wordt de arbeidsintensieve aanvraagprocedure voor de subsidie versimpelt en komen middelen beschikbaar voor professionele ondersteuning.

 

Beoogd resultaat

Het vereenvoudigen van de subsidieaanvraag voor sportverenigingen, waarbij vrijwilligers ontzorgd worden door de middelen die nu beschikbaar zijn voor bonusactiviteiten in te zetten voor professionele ondersteuning.

 

Argumenten

1.1 Vereenvoudigen subsidieaanvraag en professionele ondersteuning van verenigingen zijn actiepunten in de Sportnota 2015-2018 “Sportief werken aan je gezondheid!”

Op 22 juni 2015 is de nieuwe sportnota "sportief werken aan je gezondheid" vastgesteld door uw raad. Eén van de actiepunten uit de sportnota is het vereenvoudigen van de subsidieprocedure. Een ander actiepunt uit de sportnota is professionele ondersteuning van verenigingen en het vormen van sportclusters. Om de professionele ondersteuning mogelijk te maken zullen de middelen die vrijvallen bij het afschaffen van de bonusactiviteit hiervoor ingezet worden. De middelen blijven dus behouden voor de sport en worden op een manier ingezet die meer aansluit bij de behoefte van verenigingen en bij de doelstellingen uit het vastgestelde beleid. Om de 2 actiepunten uit het vastgestelde beleid verder vorm te geven moet de subsidieprocedure aangepast worden en is een wijziging van de subsidieverordening Sport nodig.

 

1.2 Vereenvoudiging zorgt voor minder druk op vrijwilligers van de sportverenigingen

Verenigingen moeten op dit moment vooraf aan het subsidiejaar een plan indienen waarin zij aangeven welke maatschappelijk activiteiten (zie bijlage maatschappelijke vitale activiteitenlijst) zij gaan uitvoeren. Daarnaast vragen wij dit ook achteraf te verantwoorden. Naast dat het extra werk kost, weten verenigingen nog niet exact welke activiteiten zij in de loop van het jaar gaan uitvoeren en willen zij hierin ook flexibel zijn.

Met het vereenvoudigen van de subsidieaanvraag hoeven verenigingen niet meer vooraf een plan in te dienen waarin aangegeven wordt welke maatschappelijke activiteiten zij uitvoeren. Verenigingen verantwoorden nog wel achteraf welke maatschappelijke activiteiten zij uitgevoerd hebben. Hierdoor is de aanvraagprocedure voor verenigingen minder arbeidsintensief.

Op dit moment hebben verenigingen de mogelijkheid om extra activiteiten (de zogeheten bonusactiviteit) uit te voeren bovenop de maatschappelijke activiteiten die een voorwaarde zijn vanuit de subsidieverordening (gebaseerd op ledenaantal). Ook het afschaffen van de bewerkelijke bonus zorgt voor minder druk op vrijwilligers van de sportverenigingen.

 

1.3 Beschikbare middelen inzetten voor professionele ondersteuning verenigingen

Door het afschaffen van de bewerkelijke bonus per 1 januari 2017 komen er middelen vrij die ingezet worden voor extra professionele ondersteuning voor de verenigingen. Met clustering van sportverenigingen en de inzet van verenigingsondersteuning willen we toe naar meer samen werken en samen delen in het sportveld. Inzet is de vrijwilligers van sportverenigingen te ontzorgen en te helpen bij de bedrijfsvoering en het maatschappelijk actief zijn, via het aanstellen van de verenigingsondersteuner. Het zijn van een open sportvereniging betekent een extra belasting van het vrijwillig kader. Clubliefde en maatschappelijk actief moeten in balans zijn om te voorkomen dat vrijwilligers overbelast raken en de core business sport daaronder te sterk lijdt. De verenigingsondersteuner kan hierbij een belangrijke inbreng hebben.

 

Kanttekeningen

Financiële gevolgen sportverenigingen

Het afschaffen van de bonusactiviteiten vanaf 1 januari 2017 heeft voor sportverenigingen, die extra maatschappelijke activiteiten organiseren, financiële gevolgen. Het gaat hierbij om max. € 250,- per extra activiteit. Echter wordt het vrijgespeelde bedrag ingezet in de vorm van professionele ondersteuning voor verenigingen. Deze professionele ondersteuning gaan we in de loop van 2016 verder vormgegeven samen met de verenigingen en de sportwoordvoerders van uw raad.

Op dit moment gaat het om een technische aanpassing in de verordening zodat in 2017 de middelen op een andere wijze kunnen worden ingezet.

In dit raadsvoorstel wordt het systeem van huurkorting nog niet veranderd, dat wordt nader uitgewerkt in het komende jaar.

 

Bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen

De wijze van subsidiëren van sportverenigingen zorgt voor een duurzame inbedding van sport in de maatschappij. Verenigingen krijgen meer ondersteuning o.a. bij het organiseren van maatschappelijke activiteiten en kunnen zich meer richten op de sport.

 

Kosten, opbrengsten, dekking

Voor de financiering van de professionele verenigingsondersteuning wordt het vrijvallende budget van de bonus in de verenigingssubsidie benut (€ 90.000), een beroep gedaan op de Subsidieverordening brede impuls combinatiefuncties (€ 20.000 per fte) en wordt gebruik gemaakt van dekking vanuit de Gids-gelden (omvang is afhankelijk van het aantal te realiseren fte’s, een fte is geraamd op € 45.000).

Verder zijn er geen financiële gevolgen, de middelen zijn al opgenomen in de begroting.

 

Communicatie

Sportverenigingen, sportadviesraad en andere betrokkenen bij de sport zijn vooraf betrokken geweest bij het opstellen van de sportnota “sportief werken aan je gezondheid”. Over de verdere uitvoering hiervan worden zij geïnformeerd via brieven, email en via de website. Zo gaan we de gewijzigde subsidieverordening ook publiceren op deze website.

 

Vervolg

Bij besluitvorming door uw raad is de gewijzigde subsidieverordening per 1 januari 2016 van kracht.

Over het vervolg van het inzetten van de vrijgemaakte middelen per 1 januari 2017 voor professionele ondersteuning wordt uw raad betrokken o.a. middels sportcafe’s en zal er een voorstel worden voorgelegd aan uw raad. Dit voorstel zal in de loop van 2016 aan u worden voorgelegd.

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

De Secretaris, de Burgemeester,

M.J.M. Meijs dr. G.O. van Veldhuizen

 

Besluit

Van de Raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van

Vastgesteld in de vergadering van 14-12-2015

 

De Griffier, de Voorzitter

R.M. Jongedijk dr. G.O. van Veldhuizen

 

Naar boven