Gemeente Heerlen - Beleidsregel premiebeleid 2016

HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (Ioaw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers (Ioaz), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.

2. In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

a. wet: de Participatiewet, de IOAW, de IOAZ;

b. college: het college van burgemeester en wethouders;

c. premie: een financiële prikkel die de gemeente kan geven met het oog op het bevorderen van positief gedrag (uiteindelijk) gericht op uitstroom naar betaalde arbeid.

d. de persoon: degene waaraan de premie wordt uitgekeerd.

e. participatie: het deelnemen aan georganiseerde of ongeorganiseerde activiteiten, die plaatsvinden op de tredes 2 tot en met 6 van de participatieladder.

 

Artikel 2. Definitie Doelgroep premiebeleid

1. Tot de doelgroep “uitstroompremie” behoren alle belanghebbenden van 27 jaar of ouder die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt en die een uitkering levensonderhoud ontvangen of hebben ontvangen op grond van de wet.

2. Tot de doelgroep “premie deelname aan Baanbrekend Werk” behoren:

alle belanghebbenden van 27 jaar of ouder die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt en die een uitkering levensonderhoud ontvangen of hebben ontvangen op grond van de wet;

en tevens werkzaamheden verrichten, die direct gelieerd zijn aan één van de projecten die worden uitgevoerd onder de vlag van BBW.

 

Artikel 3. Uitstroompremie

1. Het college kan aan personen behorende tot de doelgroep uitstroompremie die zijn uitgestroomd door het aanvaarden van algemeen geaccepteerde arbeid dan wel het zich vestigen als zelfstandig ondernemer, een uitstroompremie toekennen.

2. Deze premie bedraagt € 1.500,- en wordt verstrekt mits de persoon zoals bedoeld in het eerste lid:

a. voorafgaande aan de uitstroom minimaal drie maanden een uitkering heeft ontvangen; en

b. ten minste 12 aaneengesloten maanden volledig uitkeringsonafhankelijk is als gevolg van de uitstroom zoals bedoeld in lid 1; en

c. gedurende 12 aaneengesloten maanden algemeen geaccepteerde arbeid heeft verricht.

3. De aanvraag om de premie toe te kennen dient door het college te zijn ontvangen vóór 1 maart, volgend op het jaar waarin het recht op de premie is ontstaan.

 

Artikel 4. Premie deelname aan Baanbrekend Werk

1. Het college kan aan personen, behorende tot de doelgroep premie deelname aan baanbrekend werk een premie toekennen. Zij bedraagt € 1,- per uur met een maximum van € 120,- per maand.

2. Voorwaarden voor de toekenning zijn:

a. het verrichten van werkzaamheden die direct gelieerd zijn aan één van de projecten die worden uitgevoerd onder de vlag van BBW; en

b. direct ten goede komen aan de maatschappij / de Heerlense samenleving; en

c. die zijn gericht op het stimuleren en realiseren van vergroting van de kans op uitstroom naar regulier werk; en

d. die bij aanvang als het voor betrokkene hoogst haalbare kunnen worden aangemerkt (qua aard en omvang van de werkzaamheden).

3. De periode, waarover iemand in aanmerking kan komen voor de premie deelname aan Baanbrekend Werk bedraagt ten hoogste twee jaren.

4. De premie kan tweemaal per jaar worden aangevraagd, te weten over het tijdvak van 1 januari tot en met 30 juni respectievelijk 1 juli tot en met 31 december.

5. De aanvraag om de premie toe te kennen dient door het college te zijn ontvangen vóór 1 maart, volgend op het tijdvak bedoeld in lid 4.

Artikel 5. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze beleidsregel, als de toepassing daarvan leidt tot onbillijkheden van overwegende aard die niet door dringende redenen te rechtvaardigen zijn.

 

Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2016.

2. De beleidsregel vindt geen toepassing op personen die voor 1 januari 2016 zijn uitgestroomd.

3. Een premie deelname baanbrekend werk, toegekend op grond van de voorgaande beleidsregel, eindigt niet voor 1 juli 2016.

4. Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregels Premiebeleid Participatiewet 2016.

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 15 december 2015.

 

 

 

gemeentesecretaris,

C.L.A.F.M. Bruls

burgemeester,

R.K.H. Krewinkel

Naar boven