Inspraak coffeeshopbeleid

De burgemeester is van plan om het coffeeshopbeleid te wijzigen. Het gaat daarbij om een actualisatie van het coffeeshopbeleid uit 2005, dat tevens met de nieuwe landelijke regelgeving in overeenstemming wordt gebracht (het zogenaamde ingezeten- en afstandscriterium).

Landelijk kader

Op grond van de zogenaamde AHOJGI-criteria is het voor een coffeeshop namelijk verboden te:

  • -

    Afficheren;

  • -

    Harddrugs te verhandelen;

  • -

    Overlast te veroorzaken;

  • -

    Jeugdigen onder de 18 jaar in de coffeeshop toe te laten of aan hen te verkopen;

  • -

    Grote hoeveelheden te verhandelen (niet meer dan 5 gram per persoon per transactie) of op voorraad te hebben (niet meer dan 500 gram);

  • -

    Toegang te verlenen en te verkopen aan anderen dan Ingezetenen van Nederland.

     

Maximumstelsel

Met de vaststelling en inwerkingtreding van de beleidsnotitie coffeeshops in Heerenveen 2005 is de reductie van 5 naar 3 coffeeshops ingezet (gemiddeld geldt 1 op 15.000 á 20.000 inwoners) worden. Er is gekozen voor een afnemend maximum hetgeen kort gezegd betekent dat wanneer de exploitatie van een coffeeshop wordt beëindigd, er geen nieuwe voor terug komt. Inmiddels is de reductie gerealiseerd; er zijn nog drie coffeeshops; dit zal tevens het nieuwe maximumstelsel vormen. Voor het nastreven van voorgaande doelstellingen wordt een maximum aantal coffeeshops van drie noodzakelijk geacht. Nu het maximum van drie is bereikt worden verdere vergunningen voor de exploitatie van een coffeeshop op grond van dit maximumstelsel afgewezen.

 

Vestigingscriteria

De locatie waar de coffeeshop wordt gevestigd dient aan bepaalde vestigingscriteria te voldoen:

  • de coffeeshop is gevestigd buiten het gedeelte van Heerenveen-Centrum hetgeen wordt aangeduid alszijnde “de achtlus”; de volgende straten in Heerenveen Van Harenspad, Wettertoer, Gemeenteplein, Minckelersstraat, Sieversstraat, De Passage, Pleinweg en Dracht;

  • de minimale afstand van een coffeeshop tot scholen is indicatief (250 meter);

  • geen vestiging van coffeeshops in woonwijken;

  • uitsluitend vestiging van een coffeeshop in een pand met horecabestemming.

     

Wachtlijst

De mogelijkheid bestaat dat er in de toekomst één van de huidige gedoogverklaringen vrijkomt. Daarom zal de gemeente Heerenveen, afdeling Vergunningen, een wachtlijst bijhouden van personen die schriftelijk hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een gedoogbeschikking voor een coffeeshop. De plaatsing en volgorde op de wachtlijst wordt bepaald aan de hand van datum en tijdstip van aanmelding. De aanvrager ontvangt een bevestiging dat hij/zij op de wachtlijst staat.

 

Huidig coffeeshopbeleid

Vervolgens de vermelding dat is besloten om tot inwerkingtreding van het hernieuwde coffeeshopbeleid het op 18 juli 2005 vastgestelde beleid voor het gehele grondgebied van de gemeente Heerenveen te laten gelden. Hierop is geen inspraak (meer) mogelijk.

Zienswijzen indienen

Het voorgenomen beleid is als bijlage bij deze bekendmaking opgenomen en ligt van 24 december 2015 tot 21 januari 2016 tijdens openingstijden tevens ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. In het kader van de inspraak als bedoeld in de Inspraakverordening kan gedurende deze periode door ingezetenen en belanghebbenden naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze op het ontwerp worden ingediend bij de burgemeester van Heerenveen, Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen.

Indien u een mondelinge zienswijze wilt geven kunt u gedurende voornoemde periode contact opnemen met mw. J. Klaren, telefoon (0513) 617703.

Per e-mail kan ook naar: gemeente@heerenveen.nl met vermelding van het onderwerp: ‘Zienswijze concept coffeeshopbeleid’. Ook kunt u met uw DigiD via de gemeentelijke website reageren: www.heerenveen.nl/storage/formulieren/zienswijze-indienen.html.

Vervolg op de inspraak

De burgemeester beoordeelt of de zienswijzen zullen leiden tot inhoudelijke aanpassing van het beleid. Van de inspraak zal een eindverslag worden opgemaakt. Het eindverslag bevat in elk geval een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een weergave van de zienswijzen, die tijdens de inspraak mondeling of schriftelijk naar voren zijn gebracht en een reactie op deze zienswijzen, waarbij met redenen omkleed wordt aangegeven op welke punten al dan niet tot aanpassing van het voorgestelde beleid wordt overgegaan. Het eindverslag wordt op de gebruikelijke wijze openbaar gemaakt.

Na afloop van de inspraaktermijn zal de burgemeester het beleid definitief vaststellen en bekendmaken in het digitale Gemeenteblad op www.overheid.nl

Naar boven