Beleidsregel subsidiëring amateurkunst 2016-2019

Beleidsinhoud

 

Amateurkunst heeft een bindende factor en een sociale waarde voor de beoefenaar daarvan, maar is daarnaast ook van betekenis voor de gemeenschap. De activiteiten van amateurkunstverenigingen dragen in belangrijke mate bij aan het welzijn van de burgers van Heerlen. Deze activiteiten spelen een belangrijke rol in het openbare leven en bij de opluistering van lokale evenementen. Daar ligt ook het gemeentelijk belang: niet bij de optreden en vertoningen voor een beperkte groep. De leden van een amateurvereniging zijn zelf verantwoordelijk voor de bekostiging en instandhouding van hun organisatie. De gemeente ondersteunt hen met een waarderingssubsidie.

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

a. waarderingssubsidie: een van de exploitatie onafhankelijke subsidie, bedoeld als waardering om bepaalde activiteiten te ondersteunen of mogelijk te maken die de gemeente van belang acht.

b. vereniging: Heerlense vereniging, die activiteiten verricht op het gebied van de amateurkunst.

c. Parkstad Limburg: de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Nuth, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken.

d. openbare activiteit: een voor iedereen toegankelijke activiteit, zoals een kerst- of nieuwjaarsconcert, carnavalsoptocht, streetparade, etc. Hieronder wordt niet verstaan het opluisteren van religieuze bijeenkomsten, zoals eucharistievieringen, processies e.d.

e. productie: een toneelopvoering dan wel een (boek)publicatie.

f. muziekgezelschappen HaFaBra: harmonieën, fanfares en brassbands.

g. overige muziekgezelschappen: drum- en showbands, samba- en pipebands, big-bands en overige niet onder de categorie muziekgezelschappen Hafabra vallende orkesten.

h. werkende leden: contributie betalende leden, niet zijnde ereleden, beschermheren, dirigenten, leden van comités en niet spelende bestuursleden, die daadwerkelijk en regelmatig de activiteiten waarvoor subsidie wordt toegekend, in verenigingsverband beoefenen.

i. jeugdleden: werkende leden t/m 18 jaar.

 

Artikel 2 Aanvraagtermijn

De subsidie wordt middels een daartoe verstrekt formulier bij het college ingediend vóór 1 maart van het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

 

Artikel 3 Subsidiesoort

Waarderingssubsidie conform hoofdstuk 3 van de Algemene subsidie-verordening

 

Artikel 4 Criteria voor de subsidieverlening

a. De vereniging bestaat ten minste 1 jaar en heeft ten minste een jaar haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen.

b. De vereniging is aangesloten bij een landelijke of provinciale organisatie voor zover voor de betreffende tak van amateurkunst aanwezig of bij een door burgemeester en wethouders erkende Heerlense federatie.

c. De vereniging staat onder artistieke leiding van een dirigent, instructeur dan wel regisseur die

I. in bezit is van het einddiploma orkestdirectie, harmonie en fanfaredirectie of regisseurbevoegdheid, behaald via een van rijkswege erkende muziekvakopleiding of toneelopleiding

of

II. bevoegd is op basis van een ander einddiploma of –akte of bekwaam is op basis van aantoonbare kennis en ervaring, zulks ter beoordeling van het college.

d. Een muziekgezelschap Hafabra heeft tenminste 20 werkende leden, een overige muziekgezelschap en een zangkoor tenminste 15 werkende leden, voor overige verenigingen geldt een minimum van 10 werkende leden.

e. De vereniging heeft ten minste voor 50% werkende leden uit Heerlen. Indien een vereniging een uniek karakter heeft, waardoor de vereniging haar leden uit een groter voedingsgebied moet betrekken, komen de werkende leden voor ten minste 50% uit Parkstad Limburg. Het college bepaalt welke verenigingen hiervoor in aanmerking komen.

f. De vereniging

I. levert ten minste 1 x per jaar een nieuwe productie en twee vervolguitvoeringen waarvan minimaal één in Heerlen plaatsvindt.

of

II. verleent tenminste 3 x per jaar medewerking aan een openbare activiteit in Parkstad Limburg waarvan er minimaal één in Heerlen plaatsvindt. Deelname aan een of meerdere van de carnavalsoptochten in Heerlen/Parkstad geldt als één openbare activiteit.

 

Artikel 5 Subsidiegrondslag

De jaarlijkse bedragen worden voor vier jaar vastgesteld en niet geïndexeerd.

1. De jaarlijkse subsidie aan een muziekgezelschap HaFaBra omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000

b. een subsidie van € 130 per jeugdlid

c. een subsidie van € 65 per werkend lid van 19 jaar en ouder.

2. De jaarlijkse subsidie aan een overig muziekgezelschap omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000:

b. een subsidie van € 100 per jeugdlid

c. een subsidie van € 50 per werkend lid van 19 jaar en ouder.

3. De jaarlijkse subsidie aan een schutterij omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000:

b. een subsidie van € 80 per jeugdlid

c. een subsidie van € 40 per werkend lid van 19 jaar en ouder.

4. De jaarlijkse subsidie aan een zangkoor omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000:

b. een subsidie van € 20 per jeugdlid

c. een subsidie van € 15 per werkend lid van 19 jaar en ouder.

5. De jaarlijkse subsidie aan een toneel, literaire of schildervereniging omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000:

b. een subsidie van € 50 per jeugdlid

c. een subsidie van € 35 per werkend lid van 19 jaar en ouder.

6. De subsidiebedragen worden in een keer verleend en vastgesteld op basis van aantallen werkende leden per 1 januari van het subsidiejaar,

 

Artikel 6 Overgangsbepalingen

1. Indien een vereniging in enig jaar niet (meer) voldoet aan een of meerdere van de bepalingen in artikel 4 dan ontvangt de vereniging nog maximaal één jaar een basissubsidie van € 1.000 en de subsidie gerelateerd aan het aantal leden.

2. Indien in het daarop volgende jaar wederom niet aan een of meerdere bepalingen wordt voldaan, heeft de vereniging geen recht meer op een waarderingssubsidie.

 

Artikel 7 Fusies

1. Als bijdrage in de kosten bij een fusie tussen twee verenigingen die een waarderingssubsidie van de gemeente Heerlen ontvangen, kan de nieuw opgerichte vereniging in het jaar van de fusie eenmalig een extra subsidie van maximaal € 1.000,- aanvragen.

2. Voor de nieuwe vereniging is artikel 4.a niet van toepassing.

 

Artikel 8 Inwerkingtreding

1. Deze beleidsregel wordt gepubliceerd en treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 en blijft geldig tot en met 31 december 2019. Na evaluatie wordt de beleidsregel eventueel verlengd.

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 8 december 2015.

 

De gemeentesecretaris,

Mevrouw C.L.A.F.M. Bruls

De burgemeester,

R.K.H. Krewinkel

Naar boven