Nieuwe Subsidieregeling Fonds Cultuur met subsidieplafonds voor 2016 en 2017

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 november 2015 de nieuwe 'Subsidieregeling Fonds Cultuur' vastgesteld. Deze regeling vervangt de bestaande Subsidieregeling Fonds Cultuur eenmalige Activiteiten.

De subsidieregeling is bedoeld voor culturele activiteiten in de vorm van bijvoorbeeld een voorstelling, uitvoering, concert, tentoonstelling, publicatie of een andere presentatie in de disciplines muziek, theater, dans, beeldende kunst en vormgeving, multimedia, film, fotografie, letteren en cultureel erfgoed.

Door de regeling te verbreden op zowel criteria, aanvraagperiode en maximale hoogte (van € 5.000 naar € 10.000) is er een betere aansluiting met de Subsidieregeling Programmatische Activiteiten Cultuur (PAC). Op die manier wordt groei in de toekomst bij instellingen gestimuleerd.

Gelijktijdig is voor deze subsidieregeling een subsidieplafond vastgesteld van € 154.661,- voor 2016 en 2017 per jaar. Een subsidieplafond is een bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is gesteld voor de verstrekking van subsidies. De gemeentebegrotingen voor 2016 en 2017 zijn op het moment van deze bekendmaking nog niet vastgesteld. De subsidieplafonds zijn dan ook onder begrotingsvoorbehoud vastgesteld.

In de nieuwe regeling kunnen aanvragen twee maal per jaar worden ingediend. Er kan nu langer van te voren subsidie worden aangevraagd. Voor activiteiten die plaatsvinden tussen 1 januari en 31 december, dienen aanvragen vóór 1 oktober van het voorafgaande kalenderjaar te zijn ingediend. Vindt een activiteit plaats tussen 1 juni en 31 mei, dan dient de aanvraag vóór 1 maart voorafgaande aan deze periode ingediend te zijn.

Fonds Cultuur is een subsidieregeling voor culturele activiteiten, van eenmalig tot maximaal drie keer achtereen, eens per jaar. Deze verbreding geeft instellingen de kans te groeien en aansluiting te vinden bij PAC. De criteria waarop subsidieaanvragen worden getoetst, komen grotendeels overeen met de criteria die zijn opgenomen in PAC. De weging van de criteria bij Fonds Cultuur is echter minder zwaar en de aanvraagprocedure eenvoudiger van aard. Ook kan er twee keer per jaar worden ingediend, waar bij de regeling PAC een keer in de twee jaar aangevraagd kan worden.

De verdeling van de beschikbare gelden gebeurt ook in de nieuwe regeling op basis van de zogenaamde tender-methode. Dat wil zeggen dat aanvragen worden gerangschikt op basis van de score op de criteria. Het college kan bij de toekenning van subsidie een ondergrens hanteren.

Inwerkingtreding , inzien en bezwaar

De 'Subsidieregeling Fonds Cultuur' en de subsidieplafonds treden in werking de dag na bekendmaking, zijn in te zien bij het loket BWL en zijn raadpleegbaar via het ‘Bestuurlijk Informatie Systeem’ op de gemeentelijke website www.Arnhem.nl.

Belanghebbenden, die het niet eens zijn met het besluit tot het vaststellen van de subsidieplafonds, kunnen daartegen, binnen zes weken na de dag van bekendmaking, schriftelijk een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5465, 6802 EL Arnhem. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen de Subsidieregeling Fonds Cultuur.

Arnhem, 26 november 2015

Naar boven