Inspraak beleid stoken van vuur (waaronder paasvuren)

In de gemeente Heerenveen geldt een ontheffingenbeleid voor het stoken van vuur in de open lucht. De ontheffingen voor dit soort vuren wordt verleend op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Wet milieubeheer. Het beleid houdt in dat alleen ontheffingen worden verleend voor paas- en oudejaarsvuren en het verbranden van hout dat door besmettelijke boomziekten is aangetast. Door toevoeging van het grondgebied van de voormalige gemeente Boarnsterhim en vanwege het feit dat ‘ons oude’ beleid dateert uit 1999, was het wenselijk het beleid te actualiseren.

Het college is dan ook van plan om dit beleid te wijzigen, waarbij de gezondheid en de veiligheid voor omwonenden alsmede de milieuaspecten zoveel mogelijk worden beschermd.

Het huidige beleid is dat geen ontheffingen worden verleend voor het verbranden van snoei- en tuinafval door particulieren, hetgeen het college wil aanhouden. Voorts is het college voornemens:

  • maximaal acht ontheffingen voor paasvuren af te geven, met een geldigheidsduur van maximaal drie jaren op Eerste Paasdag per ontheffing; mits in samenwerking met een buurt- of (belangen)vereniging;

  • ontheffing voor aangetoonde rietlocaties te verlenen voor maximaal drie jaren in een bepaalde nader aan te duiden tijdsperiode;

  • in geval van een ingediende aanvraag voor overige nog niet genoemde vuren te beoordelen of een ontheffing kan worden verleend.

Bovengenoemde ontheffingen zullen dan onder de nodige voorschriften/beperkingen worden afgegeven.

Zienswijzen indienen

Het voorgenomen beleid ligt van 12 november 2015 tot 24 december 2015 tijdens openingstijden ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Ook kunt u deze inzien via de bijlagen van deze bekendmaking.

In het kader van inspraak als bedoeld in de Inspraakverordening kan gedurende deze periode door ingezetenen en belanghebbenden naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze op het ontwerp worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen.

Indien u een mondelinge zienswijze wilt geven kunt u gedurende voornoemde periode contact opnemen met mevrouw J. Klaren, telefoon (0513) 617 703.

Per e-mail kan ook naar: gemeente@heerenveen.nl met vermelding van het onderwerp: ‘Zienswijze conceptbeleid vuur stoken’. Ook kunt u met uw DigiD via de gemeentelijke website reageren: www.heerenveen.nl/storage/formulieren/zienswijze-indienen.html

Per Whatsapp: (06) 14 39 95 59

Vervolg op de inspraak

Het college beoordeelt of de zienswijzen zullen leiden tot inhoudelijke aanpassing van het beleid. Van de inspraak zal een eindverslag worden opgemaakt. Het eindverslag bevat in elk geval een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een weergave van de zienswijzen, die tijdens de inspraak mondeling of schriftelijk naar voren zijn gebracht en een reactie op deze zienswijzen, waarbij met redenen omkleed wordt aangegeven op welke punten al dan niet tot aanpassing van het voorgestelde beleid wordt overgegaan. Het eindverslag wordt op de gebruikelijke wijze openbaar gemaakt.

Na afloop van de inspraaktermijn zal het college het beleid definitief vaststellen en bekendmaken in het digitale Gemeenteblad op www.overheid.nl.

Naar boven